Followers

Wednesday, April 02, 2014

First Solid Food Mia --> Puree Potato



4 April 2014 genap Mia 6 bulan.
1 April 2014 saya dah perkenalkan Mia dengan solid food.
Eh takpe ke?? 
Kalau ikutkan tarikh memang belum cukup 6 bulan.

Saya start dengan puree kentang.
Saya bagi Mia makan yang cair tambah dengan susu ibu.
Mia terus makan tanpa menolak siap menangis kalau bagi lambat sikit.
Excited jugak bagi anak makan air tangan sendiri kan.

Awalnya saya dah sediakan puree carrot untuk Mia.
Akibat terleka whatsapp dengan Tasha (my sister), tak sedar air dalam periuk dah kering.
Saya stimkan carrot, akibatnya hangus terbakar.
Terus tukar menu lain memandangkan itu adalah carrot terakhir dalam peti ais.
Kuikuikui..
Pengalaman pertama menyediakan puree untuk anak.


Cara saya sediakan puree kentang:
* Kupas kentang and potong kecik-kecik and stim. Saya tak rebus sebab kalau stim dapat kekalkan nutrient pada makanan.
* Stim sampai betul-betul lembut and lenyek pakai masher tu. Tak pakai blender pun. Tengok pada kesesuain la kan. Contoh kalau nak mash-kan broccoli haruslah pakai blender kan.
* Dah lenyek saya tapis dulu sampai dapat puri yang halus.
* Then boleh la simpan dalam bekas and frozen-kan.
* Masa nak bagi makan tambahlah dengan susu sikit untuk cairkan puri, ikut pada kesesuain masing-masing.
* Panaskan pakai food warmer atau saya stimkan balik and tambah susu ibu. 





Puree kentang + susu ibu
Permulaan tak bagi banyak.




Bukan main lagi nak suap sendiri.
Tangan tu siap tolak tangan ibu.




Harap lepas ni berat naik mendadak and gemuk macam ibu dengan walid.





Dah makan tapi habit hisap jari tu tak boleh dipisahkan.
Mia oh Mia....






Dah licin...



Bestnya dapat sediakan sendiri makanan untuk anak sendiri.
Bertambah seronok bila tengok anak makan dengan semangat sampai licin.
Lepas ni nak try bagi carrot, sweet potato, labu, epal and pear plak.





P/s: Makin malas nak edit gambar and letak watermark...






0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, April 02, 2014

First Solid Food Mia --> Puree Potato




4 April 2014 genap Mia 6 bulan.
1 April 2014 saya dah perkenalkan Mia dengan solid food.
Eh takpe ke?? 
Kalau ikutkan tarikh memang belum cukup 6 bulan.

Saya start dengan puree kentang.
Saya bagi Mia makan yang cair tambah dengan susu ibu.
Mia terus makan tanpa menolak siap menangis kalau bagi lambat sikit.
Excited jugak bagi anak makan air tangan sendiri kan.

Awalnya saya dah sediakan puree carrot untuk Mia.
Akibat terleka whatsapp dengan Tasha (my sister), tak sedar air dalam periuk dah kering.
Saya stimkan carrot, akibatnya hangus terbakar.
Terus tukar menu lain memandangkan itu adalah carrot terakhir dalam peti ais.
Kuikuikui..
Pengalaman pertama menyediakan puree untuk anak.


Cara saya sediakan puree kentang:
* Kupas kentang and potong kecik-kecik and stim. Saya tak rebus sebab kalau stim dapat kekalkan nutrient pada makanan.
* Stim sampai betul-betul lembut and lenyek pakai masher tu. Tak pakai blender pun. Tengok pada kesesuain la kan. Contoh kalau nak mash-kan broccoli haruslah pakai blender kan.
* Dah lenyek saya tapis dulu sampai dapat puri yang halus.
* Then boleh la simpan dalam bekas and frozen-kan.
* Masa nak bagi makan tambahlah dengan susu sikit untuk cairkan puri, ikut pada kesesuain masing-masing.
* Panaskan pakai food warmer atau saya stimkan balik and tambah susu ibu. 





Puree kentang + susu ibu
Permulaan tak bagi banyak.




Bukan main lagi nak suap sendiri.
Tangan tu siap tolak tangan ibu.




Harap lepas ni berat naik mendadak and gemuk macam ibu dengan walid.





Dah makan tapi habit hisap jari tu tak boleh dipisahkan.
Mia oh Mia....






Dah licin...



Bestnya dapat sediakan sendiri makanan untuk anak sendiri.
Bertambah seronok bila tengok anak makan dengan semangat sampai licin.
Lepas ni nak try bagi carrot, sweet potato, labu, epal and pear plak.





P/s: Makin malas nak edit gambar and letak watermark...






0 comments on "First Solid Food Mia --> Puree Potato"

Disable Right Click