Followers

Friday, January 24, 2014

Cara Saya Urus Rumah Tangga


Kalau baca tajuk, macam bagus sangatlah konon saya menguruskan rumah yang tak bertangga ni kan. Just nak share macam mana nak make sure kondisi rumah sentiasa dalam keadaan terurus. Setiap orang ada cara tersendiri kan. Bergantung cara masing-masing. Yang ini adalah cara saya. Bagi saya penting untuk memikirkan cara yang sesuai nak manage masa tambahan badan penat seharian bekerja di opis.


  • Saya basuh baju 2 hari sekali sebab sidai baju dalam rumah. Bergantung berapa lama baju nak kering. Kalau sidai luar rumah siapa plak yang nak angkat kalau hujan kan. Sidai pakai hanger. Tak payah terbalikkan baju supaya senang nanti nak lipat. Dah jimat masa kat situ. Skang ni nak lipat pun tak boleh nak lengkang kangkung dah. Baru 2 3 helai baju nak lipat Mia dah menjerit sebab letih meniarap, mintak tolong alihkan...=)
  • Jangan buat sepah dalam rumah. Disiplinkan diri untuk letak barang mengikut tempatnya. Jangan sepahkan barang la senang cite. Buat masa ni Mia tak melasak lagi so senangla cakapkan....
  • Kupas kulit bawang siap-siap dan letak dalam peti ais. Tak perlu basuh. Bila nak masak terus amik and boleh jimat masa.
  • Kalau nak senang siang sayur siap-siap and amik plastik wrap simpan cantik-cantik dalam peti. Kerja macam ni kene buat time weekend la. So weekend banyak la sikit kerja nak kene buat.
  • Sama seperti ikan and ayam. Nak mempercepatkan proses masak. Ikan dah siap siang and sebelum pergi kerja atau malam sebelum tu dah alihkan dari freezer atas ke chiller bawah. Petang nak masak dah siap de-frost. Ni cara yang bagus jugak untuk mengelakkan daripada contamination.
  • Lepas masak biasanya saya tak basuh pun semua periuk kuali yang di pakai. Hanya basuh pinggan sahaja. Yang periuk semua boleh basuh masa bangun pagi-pagi. Takda la sampai ke malam memerap kat dapur je kan. Biar dapur bersepah sikit pun takpe. Subuh esok boleh kemas. Breakfast?? Kalu sempat ada la..biasanya takda...=p
  • Proses menyental rumah contoh macam vacuum, mop and cuci bilik air mesti buat hari Sabtu. Kalau tak sempat sangat Ahad pagi. Tapi saya akan pastikan hari tu memang untuk kerja tersebut. Kalau tak boleh menganggu mood sepanjang minggu tengok habuk and rambut sana sini atas lantai.
  • Lipat kain?? Biasa saya akan curi masa lipat kain masa tengok tv waktu malam. Saya akan elakkan dari menunggu kain baju mengunung dalam bakul. Kalau jadi macam tu mulalah buat kerja tak ikhlas kan. Tak pasal-pasal mood bertukar...yang jadi mangsa tentulah husband. =p
  • Kadang-kadang lepas basuh baju saya tak sempat pun nak sidai time tu jugak. Dah syiok baring kan. Biasa saya akan hanger/sidai baju waktu pagi. Tapi saya akan pastikan tak lupa untuk letak softlan lavendar di bilasan terakhir. Kalau tak letak confirm bau baju tak sedap. Walaupun dah lama dalam mesin basuh, still bau sedap macam baru lepas basuh.


Inilah antara cara macam mana nak memudahkan kerja. Nak kata rajin sangat tu takdalah tapi bagi saya walaupun kecik mana rumah tu, rumah sewa ke rumah sendiri ke...penting untuk jaga kebersihan dan kekemasan. Tambahan dah ada anak, mesti kene cari idea macam mana nak memudahkan kerja seharian kita.

Okla...da~



2 Kata-Kata Inspirasi:

lillah أم هريرة said...

Terima kasih panduan

Mrs Kamilah said...

Suka tips no. 6. Rare. Betul jugak, tak lari ke mana periuk-periuk tu semua hehe.

Friday, January 24, 2014

Cara Saya Urus Rumah Tangga



Kalau baca tajuk, macam bagus sangatlah konon saya menguruskan rumah yang tak bertangga ni kan. Just nak share macam mana nak make sure kondisi rumah sentiasa dalam keadaan terurus. Setiap orang ada cara tersendiri kan. Bergantung cara masing-masing. Yang ini adalah cara saya. Bagi saya penting untuk memikirkan cara yang sesuai nak manage masa tambahan badan penat seharian bekerja di opis.


  • Saya basuh baju 2 hari sekali sebab sidai baju dalam rumah. Bergantung berapa lama baju nak kering. Kalau sidai luar rumah siapa plak yang nak angkat kalau hujan kan. Sidai pakai hanger. Tak payah terbalikkan baju supaya senang nanti nak lipat. Dah jimat masa kat situ. Skang ni nak lipat pun tak boleh nak lengkang kangkung dah. Baru 2 3 helai baju nak lipat Mia dah menjerit sebab letih meniarap, mintak tolong alihkan...=)
  • Jangan buat sepah dalam rumah. Disiplinkan diri untuk letak barang mengikut tempatnya. Jangan sepahkan barang la senang cite. Buat masa ni Mia tak melasak lagi so senangla cakapkan....
  • Kupas kulit bawang siap-siap dan letak dalam peti ais. Tak perlu basuh. Bila nak masak terus amik and boleh jimat masa.
  • Kalau nak senang siang sayur siap-siap and amik plastik wrap simpan cantik-cantik dalam peti. Kerja macam ni kene buat time weekend la. So weekend banyak la sikit kerja nak kene buat.
  • Sama seperti ikan and ayam. Nak mempercepatkan proses masak. Ikan dah siap siang and sebelum pergi kerja atau malam sebelum tu dah alihkan dari freezer atas ke chiller bawah. Petang nak masak dah siap de-frost. Ni cara yang bagus jugak untuk mengelakkan daripada contamination.
  • Lepas masak biasanya saya tak basuh pun semua periuk kuali yang di pakai. Hanya basuh pinggan sahaja. Yang periuk semua boleh basuh masa bangun pagi-pagi. Takda la sampai ke malam memerap kat dapur je kan. Biar dapur bersepah sikit pun takpe. Subuh esok boleh kemas. Breakfast?? Kalu sempat ada la..biasanya takda...=p
  • Proses menyental rumah contoh macam vacuum, mop and cuci bilik air mesti buat hari Sabtu. Kalau tak sempat sangat Ahad pagi. Tapi saya akan pastikan hari tu memang untuk kerja tersebut. Kalau tak boleh menganggu mood sepanjang minggu tengok habuk and rambut sana sini atas lantai.
  • Lipat kain?? Biasa saya akan curi masa lipat kain masa tengok tv waktu malam. Saya akan elakkan dari menunggu kain baju mengunung dalam bakul. Kalau jadi macam tu mulalah buat kerja tak ikhlas kan. Tak pasal-pasal mood bertukar...yang jadi mangsa tentulah husband. =p
  • Kadang-kadang lepas basuh baju saya tak sempat pun nak sidai time tu jugak. Dah syiok baring kan. Biasa saya akan hanger/sidai baju waktu pagi. Tapi saya akan pastikan tak lupa untuk letak softlan lavendar di bilasan terakhir. Kalau tak letak confirm bau baju tak sedap. Walaupun dah lama dalam mesin basuh, still bau sedap macam baru lepas basuh.


Inilah antara cara macam mana nak memudahkan kerja. Nak kata rajin sangat tu takdalah tapi bagi saya walaupun kecik mana rumah tu, rumah sewa ke rumah sendiri ke...penting untuk jaga kebersihan dan kekemasan. Tambahan dah ada anak, mesti kene cari idea macam mana nak memudahkan kerja seharian kita.

Okla...da~



2 comments on "Cara Saya Urus Rumah Tangga"

lillah أم هريرة on August 19, 2015 at 3:20 PM said...

Terima kasih panduan

Mrs Kamilah on November 11, 2015 at 4:16 PM said...

Suka tips no. 6. Rare. Betul jugak, tak lari ke mana periuk-periuk tu semua hehe.

Disable Right Click