Followers

Tuesday, April 30, 2013

Selera Seperti Naga



Salam,

Bestnya bila esok adalah public holiday...senyum lebar =))

Malam ni boleh tido lambat tak perlu nak tension-tension bila pikir esok nak kene pergi kerja. Bahagianya rasa. Ini petanda tak bagus. Bermakna saya tidak mencapai kepuasan semasa bekerja. Ahaks.


Oh ya bukan nak cerita pasal kerja. Nak cerita perkembangan terkini. Alhamdullilah sudah masuk 2nd trimester. Selera makan sudah seperti naga. 24 jam asik lapar. Sebelum ni macam ni jugak, 24 jam lapar tapi memandangkan selera kurang and memilih makan menyebabkan bila tiba waktu makan, alahai sikit sangat saya makan. Sayur semua taknak makan. Asik nak makan pedas and ikan sokmo.


So skang ni selamat datang nafsu makan yang banyak. Selera kembali normal malah makin bertambah. Dah boleh terima makan sayur, makan ayam dan apa saja tanpa menolak.  Cuma telur je tak boleh terima lagi. Alhamdullilah =p


Risau jugak bile berat badan naik mendadak. Kene pantau jugak pengambilan makanan especially waktu malam. Kalau berjaya kawal nafsu la kan...huhu


Haish tak sabar nak balik Ipoh. Dah request kat mak nak makan ikan terubuk bakar dalam oven bulat (oven kat rumah). Cepatla hari Jumaat datang.....



P/s: Agak-agak losyen Pureen for stretch mark tu berkesan tak untuk elak kesan stretch mark kat perut. Kene start pakai dari awal kan?




Friday, April 26, 2013

Saya Pengguna Salindah



Masa awal preggy dulu sebelum keguguran Jan 2012, husband dah siap belikan satu produk Salindah untuk baby. Masa tu belum masuk 2 bulan lagi husband dah excited beli awal. Tapi agaknya macam tau-tau ada sesuatu yang berlaku, kami jual produk tu dulu pada kawan kami memandangkan dia pun pregnant jugak. Kami suggest produk ni pada dia. Takpelah sebab kami boleh beli anytime tapi malangnya belum sempat nak beli yang baru rupanya hujan di tengahari. Memang husband suggest saya makan produk Salindah semasa mengandung dan selepas bersalin nanti. Kiranya satu set la produk ni.

Boleh rujuk entri lepas...Produk Salindah Baik Semasa Mengandung??

So pregnant kali ni husband tanya lagi, nak dia belikan Salindah tak?? Dalam hati still ada rasa was-was and tak yakin. Sebelum beli produk tu saya ada review di internet dan tanya pada kawan-kawan. Satu perkara yang menakutkan saya ada yang review cakap Salindah boleh menyebabkan tumpah darah. Kecut perut dengar. Tau jela bila tumpah darah boleh membawa maut. Tapi kebanyakan testimoni yang saya baca semuanya positif.


Bila dah masuk 4 bulan baru tanya pendapat husband. Sepatutnya saya dah kene makan pada usia kandungan 3 bulan. Tapi takpela lewat sebulan je. So semalam husband dah siap belikan produk Salindah. Husband kalau demi anak dia semuanya sanggup. =p

Bermulalah rutin saya dengan produk Salindah. Tak sabar nak tengok keberkesanannya. =)



Thursday, April 25, 2013

Hasil Check Up 25/4/13



Harini check up di KK. Baru balik ni terus nak update. Kang takut takda mood nak update. Sepatutnya semalam appointment tapi memandangkan semalam macam malas dengan selamba saya ubah tarikh appoinment. Nasib nurse kat KK Sendayan semua baik-baik. Tak garang pun. =)

Hasil check up hari ni:

  • Hb turun lagi dari 10.3 ke 9.3. Bravoooo...kali ni takda plak saya rasa simptom pening ke penat ke apa. Tapi tak tahulah kenapa setiap kali check up makin turun plak. Salah diri sendiri jugak kot sebab selalu skip makan iron supplemen. Lepas tu dengan selambanya tiap hari mesti minum teh ais pagi and tengahari. Penyerapan zat besi jadi kurangla kan. Maka, appointment maintain sebulan 2 kali. 
  • Dapat dengar heartbeat baby menggunakan alat apa ntah nama dia. Tak scan pun. Dapat dengar kejap pun jadilah..lepas tu baby dah lari...
  • Sepatutnya appointment saya pergi petang, disebabkan pagi tadi malas sangat nak bangun saya pergi KK pagi jugak. Kelas pagi tadi saya cancel dengan sesuka hatinya. Lantaklah labu malas sangat nak jadi skema ni. Pergi KK pun nak dekat pukul 10 pagi. Takdalah sesak sangat dengan orang ramai.
  • Berat naik dengan jayanya. 2 minggu lepas check up berat 59.5 kg and tadi berat terkini adalah 61.6 kg. Berkat makan makan roti canai 2 keping tiap malam. Kuikui...


Continue later..




Wednesday, April 24, 2013

Allah Beri Apa Yang Kita Perlu




Dugaan datang dalam pelbagai bentuk. Setiap orang dugaan dia berbeza. Tak sama dengan diri kita. Bila kita rasakan diri kita tak mampu nak menanggung dugaan yang sedang dihadapi, ingatlah sebenarnya kita tidak pernah keseorang ditimpa dugaan. Mungkin ada orang kita nampak kehidupan dia lengkap, dapat anak cepat, orang kaya, mak bapak tanggung walau tak kerja, tapi hakikatnya dugaan disebalik nikmat itu mungkin suami dia jenis tak setia, keluar dengan perempuan lain. Luaran nampak bahagia tetapi dalaman kita tak tahu. Betol ke tidak?? Atau pun ada yang lambat dapat anak tapi aspek kehidupan lain contoh pekerjaan, hubungan suami isteri sangat mendamaikan.......kenapa isu anak plak ni sebab dulu saya pernah merasai betapa syahdunya menunggu kehadiran anak dalam rumah tangga kami.

Sama jugak macam diri kita. Mana ada kehidupan manusia yang terlalu sempurna tanpa dugaan dan masalah. Jangan nak pandang rendah dengan kekurangan orang lain. Bila kita rasa kita lebih dari dia, kita rasa kita dah menang tetapi hakikatnya Allah uji anda di sudut yang lain pula. Tak sama dengan saya. 

Diri saya sendiri penuh dengan dugaan. Macam-macam dugaan kalau nak cerita boleh satu novel sedih la. =p

Kalau nak senaraikan banyak lagi sebenarnya yang saya cari dalam hidup ni untuk memantapkan kehidupan. Setiap hari bisik dalam hati "aku kene berubah, kene rajin" Tapi hakikatnya kesedaran tu datang turun naik. Kejap datang kejap hilang. Kadang-kadang saya mengeluh juga. Kenapa sukar sangat nak dapat apa yang saya mahu? Tetapi sebenarnya bila saya terpandang satu ayat ni buat saya tersedar. Allah tak beri apa yang kita mahu...tetapi Allah akan beri apa yang kita perlu. 

Kemahuan dan keperluan adalah sesuatu yang berbeza.

Kadang-kadang kita rasa kita mahukan sesuatu itu sangat-sangat kononnya bila kita dapat apa kita mahukan itu kita mampu nak ubah sesuatu jadi lebih baik tetapi sebenarnya Allah lebih mengetahui sifat yang tersembuyi kenapa Dia tak beri apa yang kita mahu.....sebaliknya Dia akan beri apa yang benar-benar kita perlu. 

Saya rasa skarang ni saya perlukan tempat kerja yang baru. Konon nak dapat lebih kepuasan, nak elak stress dengan management yang tak pandai buat kerja, nak dapat gaji lebih banyak supaya boleh bantu husband dan tampung kehidupan kami. Tapi hakikatnya bila dipikirkan pekerjaan itu saya sukar nak cari di sekitar sini, saya perlu move dari Seremban. Bermakna saya perlu berjauhan dengan husband. Bila dipikirkan dengan keadaan yang macam skang mampu ke saya untuk hidup berdikari jauh dari husband?

Mungkin Allah lebih tahu apa yang saya perlu dari apa yang saya mahu. Keadaan skang saya perlukan husband disisi saya. Mungkin ada jalan lain yang lebih terbaik yang Allah mahu tunjukkan pada saya. 

So skang ni bertawakal, bersabar dan berdoalah semoga setiap permasalahan saya akan diberi petunjuk oleh Allah. Permasalahan di atas tu adalah salah satu contoh. Sebenarnya ada beberapa isu yang menjadi permasalahan dalam kehidupan saya. Yang penting setakat ni isu husband cari perempuan lain belum ada lagi. Kalau ada tahulah saya nak buat apa nanti..(sambil sinsing lengan baju)... =p

Harap-harap janganlah begitu ye wahai Mohd Azli......





Macamana Rasa Pergerakan Baby??



Salam,

Kalau tengok ticker baby kat atas tu skang ni dah hampir masuk 15 minggu. Tapi kalau ikut scan baby dah masuk 16 minggu. Bermakna sudah masuk 4 bulan. Orang kata masa bulan ke 4 dah boleh merasai pergerakan baby dalam perut. Tetapi bergantung kepada badan masing-masing. Ada yang seawal 18 minggu atau awal dari itu dah boleh rasa, ada yang 6 bulan baru merasa pergerakan baby.

Tetapi saya yang first time ni tak tahu macam mana nak tahu itu adalah pergerakan baby dalam perut. Jenuh saya google and tanya kawan yang ada pengalaman mengandung. Ada yang yang cakap macam rama-rama dalam perut, pergerakan angin dalam perut, rasa denyutan..dan sebagainya. Tapi saya still tak boleh nak imagine macam mana rasa rama-rama dalam perut....huhu...

Semalam saya terasa perut sebelah kanan macam berat. Perut sebelah kiri rasa kosong. Pinggang sebelah kanan rasa lenguh sangat. Saya pun tak pasti adakah baby tengah duduk sebelah kanan atau tak tahu nak cakap apa yang berlaku dalam perut ni. Pagi ni lepas makan baru lenguh pinggang ni ok sikit. Mungkin dia dah beralih kot....=p

Kadang-kadang saya akan rasa sesuatu dalam perut tapi saya tak tahu adakah itu pergerakan baby atau sebaliknya. Bila tengok scan masa 12 minggu baby bukan main aktif lagi dalam perut walau saya sendiri tak dapat rasa sebab baby masih kecil lagi kan. Adakah yang saya rasa ni pergerakan baby atau perasaan syok sendiri je lebih?? Huhu







Hai awak yang comel...=)






Thursday, April 18, 2013

Mak Selalu Pesan, Jangan Selalu Stress



Salam dan hello,

Terlalu banyak tanggungjawab yang perlu digalas ketika ini. 
Mohon diri tidak stress dan mampu mengharungi setiap cabaran dengan penuh kesabaran.

Mohon diri untuk jadi lebih rajin dan berusaha dengan lebih kuat.
Mohon Allah beri petunjuk untuk menjalankan tanggungjawab ini.

Saya inginkan kekuatan.
Saya inginkan semangat.

Untuk jadi anak, isteri, bakal ibu, pelajar dan tenaga pengajar bukan sesuatu yang mudah.
Kalau diri tidak kuat, tak tahulah dimana letaknya diri saya sekarang ni.

Tugas di rumah, tugas di opis, tugas untuk itu, melayan kerenah students, melayan kerenah rakan sekerja, memikir cara untuk enhance Culinary Program,
Ouchh banyaknya tugas dan tanggungjawab.
Sesungguhnya saya bangga jadi perempuan.

Tindakan sekarang, bertindak ikut keutamaan,
Susun kerja.
Berfikir secara kreatif.
Itu yang terfikir setakat ini.





P/s: Selalu ingat pesan mak, jangan stress-stress. Takda apa pun yang di-stress-kan pun sebenarnya. Hidup ada 2 pilihan sama ada nak pilih hidup dalam stress atau hidup dengan gembira. =)





Friday, April 12, 2013

Termuntah Dalam Kereta



Isnin lepas ada check up di KK. Skang ni kene check up di KK 2 minggu sekali gara-gara hb menurun dengan mendadak. First booking haritu 12.6. Dah cantik hb tu. Sekali second check up hb menurun ke 10.3. Patutla saya rasa tak bermaya and rasa nak pengsan. Rupanya hb drop, kurang darah.

Puncanya masa first booking tu, masa awal pregnant saya consume iberet folic acid. Saya consume tanpa arahan doktor. Then saya jugak ada buat rutin check up di Klinik Dr Sukhilmi. Saya minta pandangan doktor tentang pengambilan supplemen semasa pregnant. And doktor cakap di awal pregnant saya tak perlu ambil apa-apa supplemen. So sebab itu saya stop makan iberet folic acid. Memang saya tak makan apa-apa vitamin pun termasuklah asid folik. Then dari situ saya perasan condition badan makin lemah.

Bila hb turun kalau di KK memang la kene datang 2 minggu sekali. So aritu datang nurse tak amik darah pun. Saya cuma dapat tahu result screening blood saya. Ye saya buat screening blood sebab doktor suspek saya ada thalassemia. Berdebar nok masa doktor bagitau macam tu. 

Result darah alhamdullilah, saya negatif thalassemia and kandungan zat besi dalam darah saya mencukupi. Biasalah bila pregnant, kita kan berkongsi dengan baby. Sebelum result keluar tu saya dah risau mana tau saya adalah pembawa thalassemia and tak mustahil baby pun akan dapat thalassemia. Tau jela risiko pesakit thalassemia ni...minta dijauhkan....

Berat badan menurun lagi 1.5 kg. Kene refer doktor. Haishh kalau kat KK berat turun pun kene refer doktor. Berbeza dengan Dr Sukhilmi, dia lagi prefer kalau berat turun di awal pregnant untuk mengelakkan pertambahan berat badan yang mendadak bila kandungan dah semakin sarat. Katanya risiko nak dapat penyakit macam diabetes, darah tinggi kalau kita tak kawal dari awal.

Minggu ni semester baru bermula. Biasanya appointment saya di KK memang jatuh pada hari Isnin and biasanya saya akan pergi awal pagi. Tapi memandangkan pagi Isnin saya ada kelas dari 930-130 tghari, saya tukar waktu untuk datang pada sebelah petang. Lepas abis kelas saya terus pergi KK tanpa lunch terlebih dahulu. Dan pagi tu saya hanya bersarapan kuih sahaja. Akibatnya angin dalam badan macam puting beliung. Masa proses menunggu tu saya dah rasa lain macam and tak selesa tapi tahan jugakla. 

And tak sangka lepas abis check up masa tengah drive saya boleh muntah dalam kereta masa tunggu traffic light. Padahal lagi 5 minit nak sampai rumah. Jarak dari KK dan rumah tak jauh mana pun. Mesti abang lori geli geleman tengok saya muntah dalam kereta. Sumpah memang saya tak boleh tahan. Memang angin dari perut macam dipaksa tolak keluar. Tanpa plastik saya dengan selamba muntah je atas baju. Nak buat macam mana, dah darurat. Dah jenuh telan muntah sendiri. Makin ditelan makin nak keluar. Opsss sori statement meloyakan.... =p

Pengajarannya, jangan biarkan perut kosong dalam jangka masa yang lama. Lepas muntah memang lega tapi balik rumah terus mandi and tertido kepenatan. Lepas tidur baru bangun  and ada tenaga untuk masak. Taubat taknak biarkan perut kosong lagi.


P/s: Jangan lupa sediakan plastik dan air kosong dalam kereta.




Tanda Awal Pregnant




  • Cycle period saya adalah tetap pada setiap bulan. Pada CD 28 atau CD 29 memang biasanya saya akan datang period seperti biasa. Amat jarang dapat cycle yang lari. Alhamdullilah.
  • Selepas period pada bulan Disember saya ada merancang untuk mengurut. So pada sekitar CD 10, 11 and 12 saya pergi berurut dengan satu bidan. Saya memang mencari bidan sebab pada firasat saya beliau lebih mengetahui apa yang berlaku dalam sistem peranakan saya. Pada asalnya hanya nak urut bahagian perut sahaja, tetapi Wan (gelaran tukang urut) cadangkan saya untuk urut satu badan selama 3 hari tetapi saya hanya sempat 2 hari sahaja.
  • Wan cakap peranakan saya cantik dan tiada masalah cuma dia betulkan rahim sebelah kanan sahaja. Masalah dalam badan saya adalah disebabkan angin yang terlalu banyak dalam badan. Bila Wan urut bahagia perut saya boleh rasa pergerakan angin yang tanpa henti. First day urut, dari urut sampai malam saya tidak berhenti buang angin ikut "bawah"
  • Saya teruskan urut hari kedua. Bukan secara berturut hari. Badan makin ringan dan angin dalam badan makin kurang. 
  • Saya juga ada amalkan GLA complex Shaklee untuk kesuburan. Saya hanya sempat makan hanya 2 bulan sahaja. Alhamdullilah menampakkan hasil yang positif.
  • Selain berurut, bulan itu juga kami menggunakan OPK test untuk uji kesuburan. Pada hari ke-12 test menunjukkan positif tetapi malangnya kami tidak bersama pada malam itu (censor). Saya cuba lagi test pada CD 13, malangnya result negatif. Dan malam itu kami juga tidak bersama. Kalau tak salah saya, malam sebelum CD 12 kami ada bersama (censor lagi)....
  • Pada CD 24 saya mengalami spotting selepas mengangkat lesung batu. Makluman lesung batu rumah saya memang gedabak. Mak yang belikan. Terima kasih mak! Agak terkejut. Tak pernah keluar spotting seawal ini. Saya suspek mungkin period bulan ini awal!
  • Spotting masih berlarutan tetapi tak banyak. Pasrah! Rupanya spotting itu adalah implantation bleeding. Berlarutan hingga beberapa hari saya delay period. Kalau tengok darah saya memang fobia tapi alhamdullilah masuk minggu ke 5 hingga seterusnya tiada lagi spotting.
  • Sebelum keluar spotting masa hari ketiga sepatut saya berurut, saya tidur di rumah mertua di Paroi. Saya tolong adik ipar angkat box yang berat yang penuh dengan pinggan mangkuk. Malam tu perut saya rasa sakit sangat macam nak senggugut.
  • Bila makin nak period, husband makin tak sihat. Setiap hari mengadu rasa tak sihat, pening kepala dan loya sehingga kawan husband sendiri yang syak saya pregnant. Tapi masa ni belum delay period lagi. Dan husband juga kerap merajuk masa ni. Saya taknak makan pizza pun dia nak merajuk. Saya sendiri pun tak paham kenapa sensitif sangat suami saya ni.....
  • Suatu malam saya mengadu pada husband sebelum sampai rumah belikan maggie tomyam. Entah kenapa tetiba teringin sangat nak makan. Malangnya malam tu husband balik lewat nak dekat pukul 12 tengah malam. Masa husband sampai rumah, saya dah tido tapi boleh terjaga dalam keadaan mamai saya nak maggie tomyam. 12 tengah malam mana nak cari kedai. Esso pon dah tutup. Husband pelik. 
  • Esoknya sebelum sampai rumah saya singgah Esso semata-mata nak beli maggie tomyam yang berpaket-paket. Terus masak. Sementara nak masak masih dalam periuk saya tak sabar nak hirup kuah tomyam....arghhh nikmatnya. Tak tahu nak gambarkan macam mana betapa sedapnya maggie tomyam. Hirup sambil berjoget-joget. Haritu hari terakhir makan maggie tomyam, lepas tu dah taknak. Smpai skg tomyam pun saya tak teringin nak makan....
  • Sehinggalah 3 hari delay period baru saya yakin nak buat UPT test. Macam biasa test awal pagi, result sangat pantas keluar macam tak percaya. Dan nampak 2 line yang terang bukan samar sebelum ni. Alhamdullilah....Terus kejutkan husband, saya masih ragu-ragu dan risau. Siap pesan dengan husband jangan bagitau sesiapa. 



Gambar agak blur pakai hp tak canggih.
Abaikan.




Masih ramai lagi kenalan yang tak tahu.
Biarlah rahsia.
Bukan sengaja mahu merahsiakan, saya ada alasan tersendiri.

Doakanlah kesihatan saya dan baby dan semoga saya mampu menghabiskan perjalanan ini sehingga 9 bulan dengan izin-Nya. Amin.





Thursday, April 11, 2013

5 Mei PRU13



Akhirnya tarikh mengundi telah diputuskan pada 5 Mei 2013 bersamaan hari Ahad. Attention uolss 5 Mei adalah hari peningkatan usia untuk saya. Semoga Allah pinjamkan saya umur yang panjang. Amin.


Sungguh tak sangka sudah 27 tahun. Ingat masih maintain 22 tahun...sudah 5 tahun berlalu....(geleng kepala)


Memang hari mengundi adalah hari yang ditunggukan selain menjalankan tanggungjawab memilih pemimpin yang bakal menerajui negara tapi yang lebih penting dapat balik Ipoh. Rasa dah lama sangat tak balik kampung. Harap diberi kesihatan yang baik.


Bila dah ada mood nak ber-blogging ke main lagi post sampai 2 3 entry dalam satu hari. Abaikan....huhu


Sama-samalah kita memilih barisan pemimpin yang mampu membangunkan negara, bukan menghancurkan negara demi kepentingan diri sendiri untuk mengejar pangkat dan membalas dendam. Renung-renungkan. 


Tak salah jika mahukan pembaharuan dan perubahan asalkan perubahan itu mampu memberi impak yang positif kepada negara dan rakyat. Jangan hanya mahukan perubahan tetapi bila diberi mandat untuk mentadbir negara, abis porak peranda semua manifesto yang diperjuangkan. Kuasa dan pangkat yang lebih diperjuangkan dari kebajikan dan hak rakyat. Fikir-fikirkan.


Saya sokong siapa...?? Ouchh undi adalah rahsia. =)


P.O.S.I.T.I.F



Positif?? Apa yang positif?? Ye saya sudah positif....

Terima kasih kepada yang mendoakan kesejahteraan saya dan si dia.

Setelah menunggu hampir setahun untuk pregnant semula. Harini secara rasminya sudah masuk 13 minggu perjalanan manis saya sebagai bakal ibu. Alhamdullilah. Sebenarnya tidak ramai yang tahu memandangkan saya agak trauma dengan apa yang berlaku sebelum ini. Tapi apa pun saya yakin dengan ketentuan Allah. Zuriat hanyalah rezeki yang dipinjamkan oleh Allah kepada kita dan Dia berhak untuk menarik balik nikmat itu pada bila-bila masa yang dikehendaki-Nya.

Kalau diikutkan minggu dari tarikh last period memang 13 minggu tetapi bila ikut minggu scan baby sudah masuk 14 minggu. Tiada apa yang mengembirakan bila tengok si dia sihat di dalam rahim saya. Sebelum ni memang tak pernah melihat pergerakan baby dalam perut.

Latest scan adalah pada 12 minggu. Alhamdullilah mengikut kata doktor baby membesar dengan sihat. Saya dan suami berpeluang untuk melihat sendiri ciptaan Tuhan yang bergerak-gerak dalam perut saya walaupun baby masih kecil. Macam tak percaya bukan?

Baby sudah pandai menendang, panjangkan kaki dia, angkat tangan, goyang-goyangkan kepala. Bila cerita pada kakak ipar, mereka tak percaya. Diorang cakap 3 bulan mana boleh nampak pergerakan baby dalam perut. Tapi ini yang pengalaman yang dilalui oleh saya dan husband yang menjadi detik manis buat kami yang lama menunggu kehadiran cahaya mata dalam rumah tangga kami. Alhamdullilah.

Doakan baby membesar dengan sihat dan sempurna dan Allah mudahkan perjalanan saya. Insya Allah.



Next post: Tanda-tanda awal saya pregnant? 






First Entry April



11 April 2013

Salam,

Akhirnya ini adalah entry yang pertama untuk bulan April. Bila tengok balik jumlah entry bulan lepas alahai ciputnya. Tak tahu kenapa dah makin malas nak menulis sesuatu di sini. Simptom itu gamaknya...Sehinggakan saya decide untuk private blog ini sementara waktu hingga sampai seru nak bukak balik....

Entah kenapa tiba-tiba datang perasaan macam "eh segannya orang baca cerita/masalah/luahan kita". Boleh plak baru nak terpikir. Abis dari 2009 pong pang pong pang kat dalam blog tak tahu malu plak kan. Kuikui....Again simptom yang sama kot berlaku....

Sejak peninggalan tak update blog ni banyak cerita penting yang sepatutnya saya coretkan di sini, banyak yang tak sempat nak update. Tak tahulah boleh recap tak semua memori tu atau tidak...

Haishh setiap kali dah bukak blog nak update kepala otak jadi blank...jadi blur..and nak start macam mana ek?? Apakah?? Kenapakah??

So harini baru terbukak hati sikit untuk menulis sesuatu yang mungkin tidak penting yang akan dijadikan batu loncatan untuk menceritakan balik cerita-cerita basi yang lepas. Sama-samalah kita nantikan sama ada cerita basi itu akan menjelma di sini atau tidak.


Secara rasminya, saya kembali bukak blog ini kepada umum. Ouchh bajet diva sangatttt...




Tuesday, April 30, 2013

Selera Seperti Naga

4 comments


Salam,

Bestnya bila esok adalah public holiday...senyum lebar =))

Malam ni boleh tido lambat tak perlu nak tension-tension bila pikir esok nak kene pergi kerja. Bahagianya rasa. Ini petanda tak bagus. Bermakna saya tidak mencapai kepuasan semasa bekerja. Ahaks.


Oh ya bukan nak cerita pasal kerja. Nak cerita perkembangan terkini. Alhamdullilah sudah masuk 2nd trimester. Selera makan sudah seperti naga. 24 jam asik lapar. Sebelum ni macam ni jugak, 24 jam lapar tapi memandangkan selera kurang and memilih makan menyebabkan bila tiba waktu makan, alahai sikit sangat saya makan. Sayur semua taknak makan. Asik nak makan pedas and ikan sokmo.


So skang ni selamat datang nafsu makan yang banyak. Selera kembali normal malah makin bertambah. Dah boleh terima makan sayur, makan ayam dan apa saja tanpa menolak.  Cuma telur je tak boleh terima lagi. Alhamdullilah =p


Risau jugak bile berat badan naik mendadak. Kene pantau jugak pengambilan makanan especially waktu malam. Kalau berjaya kawal nafsu la kan...huhu


Haish tak sabar nak balik Ipoh. Dah request kat mak nak makan ikan terubuk bakar dalam oven bulat (oven kat rumah). Cepatla hari Jumaat datang.....



P/s: Agak-agak losyen Pureen for stretch mark tu berkesan tak untuk elak kesan stretch mark kat perut. Kene start pakai dari awal kan?




Friday, April 26, 2013

Saya Pengguna Salindah

2 comments


Masa awal preggy dulu sebelum keguguran Jan 2012, husband dah siap belikan satu produk Salindah untuk baby. Masa tu belum masuk 2 bulan lagi husband dah excited beli awal. Tapi agaknya macam tau-tau ada sesuatu yang berlaku, kami jual produk tu dulu pada kawan kami memandangkan dia pun pregnant jugak. Kami suggest produk ni pada dia. Takpelah sebab kami boleh beli anytime tapi malangnya belum sempat nak beli yang baru rupanya hujan di tengahari. Memang husband suggest saya makan produk Salindah semasa mengandung dan selepas bersalin nanti. Kiranya satu set la produk ni.

Boleh rujuk entri lepas...Produk Salindah Baik Semasa Mengandung??

So pregnant kali ni husband tanya lagi, nak dia belikan Salindah tak?? Dalam hati still ada rasa was-was and tak yakin. Sebelum beli produk tu saya ada review di internet dan tanya pada kawan-kawan. Satu perkara yang menakutkan saya ada yang review cakap Salindah boleh menyebabkan tumpah darah. Kecut perut dengar. Tau jela bila tumpah darah boleh membawa maut. Tapi kebanyakan testimoni yang saya baca semuanya positif.


Bila dah masuk 4 bulan baru tanya pendapat husband. Sepatutnya saya dah kene makan pada usia kandungan 3 bulan. Tapi takpela lewat sebulan je. So semalam husband dah siap belikan produk Salindah. Husband kalau demi anak dia semuanya sanggup. =p

Bermulalah rutin saya dengan produk Salindah. Tak sabar nak tengok keberkesanannya. =)



Thursday, April 25, 2013

Hasil Check Up 25/4/13

0 comments


Harini check up di KK. Baru balik ni terus nak update. Kang takut takda mood nak update. Sepatutnya semalam appointment tapi memandangkan semalam macam malas dengan selamba saya ubah tarikh appoinment. Nasib nurse kat KK Sendayan semua baik-baik. Tak garang pun. =)

Hasil check up hari ni:

  • Hb turun lagi dari 10.3 ke 9.3. Bravoooo...kali ni takda plak saya rasa simptom pening ke penat ke apa. Tapi tak tahulah kenapa setiap kali check up makin turun plak. Salah diri sendiri jugak kot sebab selalu skip makan iron supplemen. Lepas tu dengan selambanya tiap hari mesti minum teh ais pagi and tengahari. Penyerapan zat besi jadi kurangla kan. Maka, appointment maintain sebulan 2 kali. 
  • Dapat dengar heartbeat baby menggunakan alat apa ntah nama dia. Tak scan pun. Dapat dengar kejap pun jadilah..lepas tu baby dah lari...
  • Sepatutnya appointment saya pergi petang, disebabkan pagi tadi malas sangat nak bangun saya pergi KK pagi jugak. Kelas pagi tadi saya cancel dengan sesuka hatinya. Lantaklah labu malas sangat nak jadi skema ni. Pergi KK pun nak dekat pukul 10 pagi. Takdalah sesak sangat dengan orang ramai.
  • Berat naik dengan jayanya. 2 minggu lepas check up berat 59.5 kg and tadi berat terkini adalah 61.6 kg. Berkat makan makan roti canai 2 keping tiap malam. Kuikui...


Continue later..




Wednesday, April 24, 2013

Allah Beri Apa Yang Kita Perlu

7 comments



Dugaan datang dalam pelbagai bentuk. Setiap orang dugaan dia berbeza. Tak sama dengan diri kita. Bila kita rasakan diri kita tak mampu nak menanggung dugaan yang sedang dihadapi, ingatlah sebenarnya kita tidak pernah keseorang ditimpa dugaan. Mungkin ada orang kita nampak kehidupan dia lengkap, dapat anak cepat, orang kaya, mak bapak tanggung walau tak kerja, tapi hakikatnya dugaan disebalik nikmat itu mungkin suami dia jenis tak setia, keluar dengan perempuan lain. Luaran nampak bahagia tetapi dalaman kita tak tahu. Betol ke tidak?? Atau pun ada yang lambat dapat anak tapi aspek kehidupan lain contoh pekerjaan, hubungan suami isteri sangat mendamaikan.......kenapa isu anak plak ni sebab dulu saya pernah merasai betapa syahdunya menunggu kehadiran anak dalam rumah tangga kami.

Sama jugak macam diri kita. Mana ada kehidupan manusia yang terlalu sempurna tanpa dugaan dan masalah. Jangan nak pandang rendah dengan kekurangan orang lain. Bila kita rasa kita lebih dari dia, kita rasa kita dah menang tetapi hakikatnya Allah uji anda di sudut yang lain pula. Tak sama dengan saya. 

Diri saya sendiri penuh dengan dugaan. Macam-macam dugaan kalau nak cerita boleh satu novel sedih la. =p

Kalau nak senaraikan banyak lagi sebenarnya yang saya cari dalam hidup ni untuk memantapkan kehidupan. Setiap hari bisik dalam hati "aku kene berubah, kene rajin" Tapi hakikatnya kesedaran tu datang turun naik. Kejap datang kejap hilang. Kadang-kadang saya mengeluh juga. Kenapa sukar sangat nak dapat apa yang saya mahu? Tetapi sebenarnya bila saya terpandang satu ayat ni buat saya tersedar. Allah tak beri apa yang kita mahu...tetapi Allah akan beri apa yang kita perlu. 

Kemahuan dan keperluan adalah sesuatu yang berbeza.

Kadang-kadang kita rasa kita mahukan sesuatu itu sangat-sangat kononnya bila kita dapat apa kita mahukan itu kita mampu nak ubah sesuatu jadi lebih baik tetapi sebenarnya Allah lebih mengetahui sifat yang tersembuyi kenapa Dia tak beri apa yang kita mahu.....sebaliknya Dia akan beri apa yang benar-benar kita perlu. 

Saya rasa skarang ni saya perlukan tempat kerja yang baru. Konon nak dapat lebih kepuasan, nak elak stress dengan management yang tak pandai buat kerja, nak dapat gaji lebih banyak supaya boleh bantu husband dan tampung kehidupan kami. Tapi hakikatnya bila dipikirkan pekerjaan itu saya sukar nak cari di sekitar sini, saya perlu move dari Seremban. Bermakna saya perlu berjauhan dengan husband. Bila dipikirkan dengan keadaan yang macam skang mampu ke saya untuk hidup berdikari jauh dari husband?

Mungkin Allah lebih tahu apa yang saya perlu dari apa yang saya mahu. Keadaan skang saya perlukan husband disisi saya. Mungkin ada jalan lain yang lebih terbaik yang Allah mahu tunjukkan pada saya. 

So skang ni bertawakal, bersabar dan berdoalah semoga setiap permasalahan saya akan diberi petunjuk oleh Allah. Permasalahan di atas tu adalah salah satu contoh. Sebenarnya ada beberapa isu yang menjadi permasalahan dalam kehidupan saya. Yang penting setakat ni isu husband cari perempuan lain belum ada lagi. Kalau ada tahulah saya nak buat apa nanti..(sambil sinsing lengan baju)... =p

Harap-harap janganlah begitu ye wahai Mohd Azli......





Macamana Rasa Pergerakan Baby??

4 comments


Salam,

Kalau tengok ticker baby kat atas tu skang ni dah hampir masuk 15 minggu. Tapi kalau ikut scan baby dah masuk 16 minggu. Bermakna sudah masuk 4 bulan. Orang kata masa bulan ke 4 dah boleh merasai pergerakan baby dalam perut. Tetapi bergantung kepada badan masing-masing. Ada yang seawal 18 minggu atau awal dari itu dah boleh rasa, ada yang 6 bulan baru merasa pergerakan baby.

Tetapi saya yang first time ni tak tahu macam mana nak tahu itu adalah pergerakan baby dalam perut. Jenuh saya google and tanya kawan yang ada pengalaman mengandung. Ada yang yang cakap macam rama-rama dalam perut, pergerakan angin dalam perut, rasa denyutan..dan sebagainya. Tapi saya still tak boleh nak imagine macam mana rasa rama-rama dalam perut....huhu...

Semalam saya terasa perut sebelah kanan macam berat. Perut sebelah kiri rasa kosong. Pinggang sebelah kanan rasa lenguh sangat. Saya pun tak pasti adakah baby tengah duduk sebelah kanan atau tak tahu nak cakap apa yang berlaku dalam perut ni. Pagi ni lepas makan baru lenguh pinggang ni ok sikit. Mungkin dia dah beralih kot....=p

Kadang-kadang saya akan rasa sesuatu dalam perut tapi saya tak tahu adakah itu pergerakan baby atau sebaliknya. Bila tengok scan masa 12 minggu baby bukan main aktif lagi dalam perut walau saya sendiri tak dapat rasa sebab baby masih kecil lagi kan. Adakah yang saya rasa ni pergerakan baby atau perasaan syok sendiri je lebih?? Huhu







Hai awak yang comel...=)






Thursday, April 18, 2013

Mak Selalu Pesan, Jangan Selalu Stress

1 comments


Salam dan hello,

Terlalu banyak tanggungjawab yang perlu digalas ketika ini. 
Mohon diri tidak stress dan mampu mengharungi setiap cabaran dengan penuh kesabaran.

Mohon diri untuk jadi lebih rajin dan berusaha dengan lebih kuat.
Mohon Allah beri petunjuk untuk menjalankan tanggungjawab ini.

Saya inginkan kekuatan.
Saya inginkan semangat.

Untuk jadi anak, isteri, bakal ibu, pelajar dan tenaga pengajar bukan sesuatu yang mudah.
Kalau diri tidak kuat, tak tahulah dimana letaknya diri saya sekarang ni.

Tugas di rumah, tugas di opis, tugas untuk itu, melayan kerenah students, melayan kerenah rakan sekerja, memikir cara untuk enhance Culinary Program,
Ouchh banyaknya tugas dan tanggungjawab.
Sesungguhnya saya bangga jadi perempuan.

Tindakan sekarang, bertindak ikut keutamaan,
Susun kerja.
Berfikir secara kreatif.
Itu yang terfikir setakat ini.





P/s: Selalu ingat pesan mak, jangan stress-stress. Takda apa pun yang di-stress-kan pun sebenarnya. Hidup ada 2 pilihan sama ada nak pilih hidup dalam stress atau hidup dengan gembira. =)





Friday, April 12, 2013

Termuntah Dalam Kereta

1 comments


Isnin lepas ada check up di KK. Skang ni kene check up di KK 2 minggu sekali gara-gara hb menurun dengan mendadak. First booking haritu 12.6. Dah cantik hb tu. Sekali second check up hb menurun ke 10.3. Patutla saya rasa tak bermaya and rasa nak pengsan. Rupanya hb drop, kurang darah.

Puncanya masa first booking tu, masa awal pregnant saya consume iberet folic acid. Saya consume tanpa arahan doktor. Then saya jugak ada buat rutin check up di Klinik Dr Sukhilmi. Saya minta pandangan doktor tentang pengambilan supplemen semasa pregnant. And doktor cakap di awal pregnant saya tak perlu ambil apa-apa supplemen. So sebab itu saya stop makan iberet folic acid. Memang saya tak makan apa-apa vitamin pun termasuklah asid folik. Then dari situ saya perasan condition badan makin lemah.

Bila hb turun kalau di KK memang la kene datang 2 minggu sekali. So aritu datang nurse tak amik darah pun. Saya cuma dapat tahu result screening blood saya. Ye saya buat screening blood sebab doktor suspek saya ada thalassemia. Berdebar nok masa doktor bagitau macam tu. 

Result darah alhamdullilah, saya negatif thalassemia and kandungan zat besi dalam darah saya mencukupi. Biasalah bila pregnant, kita kan berkongsi dengan baby. Sebelum result keluar tu saya dah risau mana tau saya adalah pembawa thalassemia and tak mustahil baby pun akan dapat thalassemia. Tau jela risiko pesakit thalassemia ni...minta dijauhkan....

Berat badan menurun lagi 1.5 kg. Kene refer doktor. Haishh kalau kat KK berat turun pun kene refer doktor. Berbeza dengan Dr Sukhilmi, dia lagi prefer kalau berat turun di awal pregnant untuk mengelakkan pertambahan berat badan yang mendadak bila kandungan dah semakin sarat. Katanya risiko nak dapat penyakit macam diabetes, darah tinggi kalau kita tak kawal dari awal.

Minggu ni semester baru bermula. Biasanya appointment saya di KK memang jatuh pada hari Isnin and biasanya saya akan pergi awal pagi. Tapi memandangkan pagi Isnin saya ada kelas dari 930-130 tghari, saya tukar waktu untuk datang pada sebelah petang. Lepas abis kelas saya terus pergi KK tanpa lunch terlebih dahulu. Dan pagi tu saya hanya bersarapan kuih sahaja. Akibatnya angin dalam badan macam puting beliung. Masa proses menunggu tu saya dah rasa lain macam and tak selesa tapi tahan jugakla. 

And tak sangka lepas abis check up masa tengah drive saya boleh muntah dalam kereta masa tunggu traffic light. Padahal lagi 5 minit nak sampai rumah. Jarak dari KK dan rumah tak jauh mana pun. Mesti abang lori geli geleman tengok saya muntah dalam kereta. Sumpah memang saya tak boleh tahan. Memang angin dari perut macam dipaksa tolak keluar. Tanpa plastik saya dengan selamba muntah je atas baju. Nak buat macam mana, dah darurat. Dah jenuh telan muntah sendiri. Makin ditelan makin nak keluar. Opsss sori statement meloyakan.... =p

Pengajarannya, jangan biarkan perut kosong dalam jangka masa yang lama. Lepas muntah memang lega tapi balik rumah terus mandi and tertido kepenatan. Lepas tidur baru bangun  and ada tenaga untuk masak. Taubat taknak biarkan perut kosong lagi.


P/s: Jangan lupa sediakan plastik dan air kosong dalam kereta.




Tanda Awal Pregnant

8 comments



  • Cycle period saya adalah tetap pada setiap bulan. Pada CD 28 atau CD 29 memang biasanya saya akan datang period seperti biasa. Amat jarang dapat cycle yang lari. Alhamdullilah.
  • Selepas period pada bulan Disember saya ada merancang untuk mengurut. So pada sekitar CD 10, 11 and 12 saya pergi berurut dengan satu bidan. Saya memang mencari bidan sebab pada firasat saya beliau lebih mengetahui apa yang berlaku dalam sistem peranakan saya. Pada asalnya hanya nak urut bahagian perut sahaja, tetapi Wan (gelaran tukang urut) cadangkan saya untuk urut satu badan selama 3 hari tetapi saya hanya sempat 2 hari sahaja.
  • Wan cakap peranakan saya cantik dan tiada masalah cuma dia betulkan rahim sebelah kanan sahaja. Masalah dalam badan saya adalah disebabkan angin yang terlalu banyak dalam badan. Bila Wan urut bahagia perut saya boleh rasa pergerakan angin yang tanpa henti. First day urut, dari urut sampai malam saya tidak berhenti buang angin ikut "bawah"
  • Saya teruskan urut hari kedua. Bukan secara berturut hari. Badan makin ringan dan angin dalam badan makin kurang. 
  • Saya juga ada amalkan GLA complex Shaklee untuk kesuburan. Saya hanya sempat makan hanya 2 bulan sahaja. Alhamdullilah menampakkan hasil yang positif.
  • Selain berurut, bulan itu juga kami menggunakan OPK test untuk uji kesuburan. Pada hari ke-12 test menunjukkan positif tetapi malangnya kami tidak bersama pada malam itu (censor). Saya cuba lagi test pada CD 13, malangnya result negatif. Dan malam itu kami juga tidak bersama. Kalau tak salah saya, malam sebelum CD 12 kami ada bersama (censor lagi)....
  • Pada CD 24 saya mengalami spotting selepas mengangkat lesung batu. Makluman lesung batu rumah saya memang gedabak. Mak yang belikan. Terima kasih mak! Agak terkejut. Tak pernah keluar spotting seawal ini. Saya suspek mungkin period bulan ini awal!
  • Spotting masih berlarutan tetapi tak banyak. Pasrah! Rupanya spotting itu adalah implantation bleeding. Berlarutan hingga beberapa hari saya delay period. Kalau tengok darah saya memang fobia tapi alhamdullilah masuk minggu ke 5 hingga seterusnya tiada lagi spotting.
  • Sebelum keluar spotting masa hari ketiga sepatut saya berurut, saya tidur di rumah mertua di Paroi. Saya tolong adik ipar angkat box yang berat yang penuh dengan pinggan mangkuk. Malam tu perut saya rasa sakit sangat macam nak senggugut.
  • Bila makin nak period, husband makin tak sihat. Setiap hari mengadu rasa tak sihat, pening kepala dan loya sehingga kawan husband sendiri yang syak saya pregnant. Tapi masa ni belum delay period lagi. Dan husband juga kerap merajuk masa ni. Saya taknak makan pizza pun dia nak merajuk. Saya sendiri pun tak paham kenapa sensitif sangat suami saya ni.....
  • Suatu malam saya mengadu pada husband sebelum sampai rumah belikan maggie tomyam. Entah kenapa tetiba teringin sangat nak makan. Malangnya malam tu husband balik lewat nak dekat pukul 12 tengah malam. Masa husband sampai rumah, saya dah tido tapi boleh terjaga dalam keadaan mamai saya nak maggie tomyam. 12 tengah malam mana nak cari kedai. Esso pon dah tutup. Husband pelik. 
  • Esoknya sebelum sampai rumah saya singgah Esso semata-mata nak beli maggie tomyam yang berpaket-paket. Terus masak. Sementara nak masak masih dalam periuk saya tak sabar nak hirup kuah tomyam....arghhh nikmatnya. Tak tahu nak gambarkan macam mana betapa sedapnya maggie tomyam. Hirup sambil berjoget-joget. Haritu hari terakhir makan maggie tomyam, lepas tu dah taknak. Smpai skg tomyam pun saya tak teringin nak makan....
  • Sehinggalah 3 hari delay period baru saya yakin nak buat UPT test. Macam biasa test awal pagi, result sangat pantas keluar macam tak percaya. Dan nampak 2 line yang terang bukan samar sebelum ni. Alhamdullilah....Terus kejutkan husband, saya masih ragu-ragu dan risau. Siap pesan dengan husband jangan bagitau sesiapa. 



Gambar agak blur pakai hp tak canggih.
Abaikan.




Masih ramai lagi kenalan yang tak tahu.
Biarlah rahsia.
Bukan sengaja mahu merahsiakan, saya ada alasan tersendiri.

Doakanlah kesihatan saya dan baby dan semoga saya mampu menghabiskan perjalanan ini sehingga 9 bulan dengan izin-Nya. Amin.





Thursday, April 11, 2013

5 Mei PRU13

0 comments


Akhirnya tarikh mengundi telah diputuskan pada 5 Mei 2013 bersamaan hari Ahad. Attention uolss 5 Mei adalah hari peningkatan usia untuk saya. Semoga Allah pinjamkan saya umur yang panjang. Amin.


Sungguh tak sangka sudah 27 tahun. Ingat masih maintain 22 tahun...sudah 5 tahun berlalu....(geleng kepala)


Memang hari mengundi adalah hari yang ditunggukan selain menjalankan tanggungjawab memilih pemimpin yang bakal menerajui negara tapi yang lebih penting dapat balik Ipoh. Rasa dah lama sangat tak balik kampung. Harap diberi kesihatan yang baik.


Bila dah ada mood nak ber-blogging ke main lagi post sampai 2 3 entry dalam satu hari. Abaikan....huhu


Sama-samalah kita memilih barisan pemimpin yang mampu membangunkan negara, bukan menghancurkan negara demi kepentingan diri sendiri untuk mengejar pangkat dan membalas dendam. Renung-renungkan. 


Tak salah jika mahukan pembaharuan dan perubahan asalkan perubahan itu mampu memberi impak yang positif kepada negara dan rakyat. Jangan hanya mahukan perubahan tetapi bila diberi mandat untuk mentadbir negara, abis porak peranda semua manifesto yang diperjuangkan. Kuasa dan pangkat yang lebih diperjuangkan dari kebajikan dan hak rakyat. Fikir-fikirkan.


Saya sokong siapa...?? Ouchh undi adalah rahsia. =)


P.O.S.I.T.I.F

2 comments


Positif?? Apa yang positif?? Ye saya sudah positif....

Terima kasih kepada yang mendoakan kesejahteraan saya dan si dia.

Setelah menunggu hampir setahun untuk pregnant semula. Harini secara rasminya sudah masuk 13 minggu perjalanan manis saya sebagai bakal ibu. Alhamdullilah. Sebenarnya tidak ramai yang tahu memandangkan saya agak trauma dengan apa yang berlaku sebelum ini. Tapi apa pun saya yakin dengan ketentuan Allah. Zuriat hanyalah rezeki yang dipinjamkan oleh Allah kepada kita dan Dia berhak untuk menarik balik nikmat itu pada bila-bila masa yang dikehendaki-Nya.

Kalau diikutkan minggu dari tarikh last period memang 13 minggu tetapi bila ikut minggu scan baby sudah masuk 14 minggu. Tiada apa yang mengembirakan bila tengok si dia sihat di dalam rahim saya. Sebelum ni memang tak pernah melihat pergerakan baby dalam perut.

Latest scan adalah pada 12 minggu. Alhamdullilah mengikut kata doktor baby membesar dengan sihat. Saya dan suami berpeluang untuk melihat sendiri ciptaan Tuhan yang bergerak-gerak dalam perut saya walaupun baby masih kecil. Macam tak percaya bukan?

Baby sudah pandai menendang, panjangkan kaki dia, angkat tangan, goyang-goyangkan kepala. Bila cerita pada kakak ipar, mereka tak percaya. Diorang cakap 3 bulan mana boleh nampak pergerakan baby dalam perut. Tapi ini yang pengalaman yang dilalui oleh saya dan husband yang menjadi detik manis buat kami yang lama menunggu kehadiran cahaya mata dalam rumah tangga kami. Alhamdullilah.

Doakan baby membesar dengan sihat dan sempurna dan Allah mudahkan perjalanan saya. Insya Allah.



Next post: Tanda-tanda awal saya pregnant? 






First Entry April

0 comments


11 April 2013

Salam,

Akhirnya ini adalah entry yang pertama untuk bulan April. Bila tengok balik jumlah entry bulan lepas alahai ciputnya. Tak tahu kenapa dah makin malas nak menulis sesuatu di sini. Simptom itu gamaknya...Sehinggakan saya decide untuk private blog ini sementara waktu hingga sampai seru nak bukak balik....

Entah kenapa tiba-tiba datang perasaan macam "eh segannya orang baca cerita/masalah/luahan kita". Boleh plak baru nak terpikir. Abis dari 2009 pong pang pong pang kat dalam blog tak tahu malu plak kan. Kuikui....Again simptom yang sama kot berlaku....

Sejak peninggalan tak update blog ni banyak cerita penting yang sepatutnya saya coretkan di sini, banyak yang tak sempat nak update. Tak tahulah boleh recap tak semua memori tu atau tidak...

Haishh setiap kali dah bukak blog nak update kepala otak jadi blank...jadi blur..and nak start macam mana ek?? Apakah?? Kenapakah??

So harini baru terbukak hati sikit untuk menulis sesuatu yang mungkin tidak penting yang akan dijadikan batu loncatan untuk menceritakan balik cerita-cerita basi yang lepas. Sama-samalah kita nantikan sama ada cerita basi itu akan menjelma di sini atau tidak.


Secara rasminya, saya kembali bukak blog ini kepada umum. Ouchh bajet diva sangatttt...




Disable Right Click