Followers

Friday, August 23, 2013

Braxton Hicks and 32 Minggu



Rasanya bakal-bakal mummy and yang dah jadi mummy tu mesti familiar sangat dengan perkataan braxton hicks ni. Atau secara dasarnya boleh disimpulkan sebagai kontraksi palsu menjelang trimester akhir. Rasanya tak perlulah saya nak huraikan panjang lebar apa maksud braxton hicks ni. Kalau google confirm berlambak sangat info yang keluar.

Ye bila dah masuk trimester ketiga ni baru saya tahu and merasai sendiri apa itu kontraksi palsu. Kerap jugak perut mengeras dengan tiba-tiba sampai senak tulang rusuk dibuatnya. Ada juga satu hari tu masa on day way nak balik kerja tiba-tiba rasa tersentak sebab terasa ari-ari terasa macam ditekan-tekan. Hilang concentration sekejap nak bawak kereta. Terus cakap-cakap dengan baby. Terus baby behave and dengar kata.

Semalam terasa lagi sakit kat ari-ari masa tengah rehat atas sofa. Masa ni agak cuak jugak. Dah pukul hampir 12 malam. Eh dah rasa sakit nak bersalin ke?? Baru 32 minggu. Barang saya ke hospital tak siap lagi ni. Yang ready barang baby je. Terus cakap dengan baby lagi. Please baby jangan keluar skang. Belum cukup time. Ibu tak ready lagi ni. Tarik nafas dalam-dalam. Makan bihun goreng husband beli and terus sakit hilang. Agaknya lapar kot. =p

Perut agak kerap jugak mengeras skang. Baby tetap aktif seperti biasa. Skang pon berjalan terasa berat kat kawasan ari-ari tambah kalau nak naik tangga ke kelas. Keputihan dah kerap datang di hujung trimester ni. Memang kene sentiasa pakai pantyliner. Perut pun semakin membesar. Orang cakap bila dihujung kehamilan baby cepat membesar and badan ibu pon naik dengan jayanya. Badan dah semakin berat maka perasaan malas makin menjadi-jadi. Cepat letih. Tapi letih and malas macam mana pun kene paksa juga merajinkan diri untuk setel kerja rumah. Tak suka tengok rumah dalam keadaan terbiar. 

Semalam sebelum tunggu husband balik kerja. Tido sekejap. Husband kejutkan makan saya buat dek lagi sebab letih sangat. Lepas tu bangun tido tengok husband tengah sidaikan baju and basuhkan balance baju dalam mesin basuh. Alahai walaupun dia penat kerja still nak tolong saya jugak. Thanks husband!

Ye diakui makin nak dekat due ni, kerja husband makin banyak. Sentiasa busy and terpaksa balik lewat. Saya pun kene bersedia jika berlaku apa-apa. Hati kene kuat and semangat. Sentiasa berdoa moga semuanya dipermudahkan and time sakit ada husband atau orang lain yang temankan. Selalu pesan kat baby macam tu......moga dipermudahkan segalanya....





Sebahagian baju cik bunga.






Bag awak dah ready!




--> Baju dah siap basuh
--> Bag baby dah ready
--> Weekend ni nak cari cukupkan keperluan saya ke hospital pula.
--> Prepare feeding items





0 Kata-Kata Inspirasi:

Friday, August 23, 2013

Braxton Hicks and 32 Minggu




Rasanya bakal-bakal mummy and yang dah jadi mummy tu mesti familiar sangat dengan perkataan braxton hicks ni. Atau secara dasarnya boleh disimpulkan sebagai kontraksi palsu menjelang trimester akhir. Rasanya tak perlulah saya nak huraikan panjang lebar apa maksud braxton hicks ni. Kalau google confirm berlambak sangat info yang keluar.

Ye bila dah masuk trimester ketiga ni baru saya tahu and merasai sendiri apa itu kontraksi palsu. Kerap jugak perut mengeras dengan tiba-tiba sampai senak tulang rusuk dibuatnya. Ada juga satu hari tu masa on day way nak balik kerja tiba-tiba rasa tersentak sebab terasa ari-ari terasa macam ditekan-tekan. Hilang concentration sekejap nak bawak kereta. Terus cakap-cakap dengan baby. Terus baby behave and dengar kata.

Semalam terasa lagi sakit kat ari-ari masa tengah rehat atas sofa. Masa ni agak cuak jugak. Dah pukul hampir 12 malam. Eh dah rasa sakit nak bersalin ke?? Baru 32 minggu. Barang saya ke hospital tak siap lagi ni. Yang ready barang baby je. Terus cakap dengan baby lagi. Please baby jangan keluar skang. Belum cukup time. Ibu tak ready lagi ni. Tarik nafas dalam-dalam. Makan bihun goreng husband beli and terus sakit hilang. Agaknya lapar kot. =p

Perut agak kerap jugak mengeras skang. Baby tetap aktif seperti biasa. Skang pon berjalan terasa berat kat kawasan ari-ari tambah kalau nak naik tangga ke kelas. Keputihan dah kerap datang di hujung trimester ni. Memang kene sentiasa pakai pantyliner. Perut pun semakin membesar. Orang cakap bila dihujung kehamilan baby cepat membesar and badan ibu pon naik dengan jayanya. Badan dah semakin berat maka perasaan malas makin menjadi-jadi. Cepat letih. Tapi letih and malas macam mana pun kene paksa juga merajinkan diri untuk setel kerja rumah. Tak suka tengok rumah dalam keadaan terbiar. 

Semalam sebelum tunggu husband balik kerja. Tido sekejap. Husband kejutkan makan saya buat dek lagi sebab letih sangat. Lepas tu bangun tido tengok husband tengah sidaikan baju and basuhkan balance baju dalam mesin basuh. Alahai walaupun dia penat kerja still nak tolong saya jugak. Thanks husband!

Ye diakui makin nak dekat due ni, kerja husband makin banyak. Sentiasa busy and terpaksa balik lewat. Saya pun kene bersedia jika berlaku apa-apa. Hati kene kuat and semangat. Sentiasa berdoa moga semuanya dipermudahkan and time sakit ada husband atau orang lain yang temankan. Selalu pesan kat baby macam tu......moga dipermudahkan segalanya....





Sebahagian baju cik bunga.






Bag awak dah ready!




--> Baju dah siap basuh
--> Bag baby dah ready
--> Weekend ni nak cari cukupkan keperluan saya ke hospital pula.
--> Prepare feeding items





0 comments on "Braxton Hicks and 32 Minggu"

Disable Right Click