Followers

Saturday, August 17, 2013

At 31 Weeks of Pregnancy


Salam dan hello,

Selamat Hari Raya!


Rindu nak menulis di sini.
Baru pindah opis dah macam orang nomad, kabel internet masih tak berfungsi terpaksa online menggunakan lab computer students. Macam payah sangat nak online untuk privasi sendiri.

Saya sudah start bekerja Khamis lepas. Tapi students masih bercuti. Isnin ni baru kelas start macam biasa. Tak stress sangat bila masuk kerja masih boleh relaks lagi siapkan apa yang patut sebelum mengejar silibus bermula minggu depan. Caiyok Fardilla!

Khamis juga after cuti panjang dah ada appoinment dengan KK Sendayan. Kali ni kene check hb. As expected hb masih rendah jadi 9.6. Memang diakui sepanjang Ramadan boleh dikira dengan jari berapa kali saya telan iberet. Jangan tiru aksi ni ye. Sejak mengandung saya memang sangat liat untuk makan ubat. Confirm nanti Cik Bunga pun macam tu jugak...=p

Maka doktor telah mengambil langkah alternatif untuk buat iron study. Kalau iron rendah dalam darah, doktor cakap dia nak inject supaya before bersalin hb saya kembali normal. Apa-apa jela doktor asalkan semuanya selamat. Banyak jugak kene amik darah semalam. Rasa nak pengsan tengok darah sendiri. =p

Dos iberet pun dinaikkan 2 biji sehari. Yang sebijik tu pun malas nak makan apatah lagi bila kene makan 2 biji. Haishhh jangan malas. Kesian Cik Bunga nanti. Owh ya lupa nak bagitau berat saya naik mendadak selepas Ramadan. Sebelum ni turun 400 gram tapi kali ni dia naik 2 kg dalam masa 2 minggu. Yeaahhh syabas! Maka berat sudah mencecah 66 kg. Memang diakui masa raya selera saya seperti naga. Non stop makan especially yang manis-manis. Bila berat naik tak ikut jadual maka terpaksa check tekanan darah selang sehari. Haha macam-macam kan masalah saya....pasrah jela.

Minggu depan kene jumpa pegawai dietician and buat prosedur BSP gara-gara result MGTT mencecah 9++. Nasib tak sampai 11 kalau tak memang haru-biru la jawabnya. Skang ni memang kene kawal makan. Harap result kembali normal. Kalau detect diabetes berisiko nanti masa nak bersalin. Berdisiplin sikit wahai Fardilla!

Baju Cik Bunga pun dah siap basuh. Beg nak pergi hospital pun dah ready. Checklist pun tinggal sikit je lagi. Lega.

Perut sudah semakin membesar dengan jayanya. Tidur pun dah makin tak selesa. Bila dah melepasi 7 bulan baru nampak pembesaran perut dengan jayanya walaupun orang cakap perut saya kecik. Strecth marks di perut masih belum memunculkan diri. Harap tak muncul-muncul sampai ke sudah ye.


Perkembangan bayi 31 minggu:


Lengan bayi anda, kaki dan badan terus membesar - dan akhirnya sama padan dengan saiz kepala bayi anda. Beratnya lebih kurang 3.3. paun / 1.5 kilogram dan dia sudah kelihatan seperti bayi baru lahir. Ukuran panjangnya lebih kurang 16 inci / 41 sentimeter dari mercu kepala ke jari kaki.



Anda mungkin sedar yang bayi anda tidak lagi bergerak sebegitu giat seperti dahulu. Jangan bimbang; dia tidak lagi mempunyai begitu banyak ruang dalam uterus anda. Selagi anda terasa dia menggeliang-geliut, anda tahu dia sihat sejahtera. Jangan tak percaya pula, dia masih perlu membesar lebih banyak lagi. Dia dijangka boleh naik berat badan dua paun / 900 gram lagi sebelum kelahiran.



Organ bayi anda terus mematang dan dia membuang air kecil dari pundi kencingnya: Ini persediaan yang baik untuk melatih dia kencing selepas kelahiran. Tak lama lagi anda boleh meramal apakah yang diidam-idamkan oleh bayi anda - skan otak menunjukkan yang fetus mempunyai waktu-waktu tidur bermimpi pada bulan kelapan.



Anda mungkin telah meningkat berat badan sebanyak tiga hingga empat paun / 1.3 hingga 1.8 kilogram pada bulan ini. Adalah normal bagi berat badan naik satu paun / 460 gram seminggu semasa trimester terakhir sebab bayi anda mengalami satu lonjakan pertumbuhan terakhir sebelum dia dilahirkan.







http://www.babycenter.com.my/a1044621/perkembangan-fetus---hamil-31-minggu#ixzz2cByFtIE0      

0 Kata-Kata Inspirasi:

Saturday, August 17, 2013

At 31 Weeks of Pregnancy



Salam dan hello,

Selamat Hari Raya!


Rindu nak menulis di sini.
Baru pindah opis dah macam orang nomad, kabel internet masih tak berfungsi terpaksa online menggunakan lab computer students. Macam payah sangat nak online untuk privasi sendiri.

Saya sudah start bekerja Khamis lepas. Tapi students masih bercuti. Isnin ni baru kelas start macam biasa. Tak stress sangat bila masuk kerja masih boleh relaks lagi siapkan apa yang patut sebelum mengejar silibus bermula minggu depan. Caiyok Fardilla!

Khamis juga after cuti panjang dah ada appoinment dengan KK Sendayan. Kali ni kene check hb. As expected hb masih rendah jadi 9.6. Memang diakui sepanjang Ramadan boleh dikira dengan jari berapa kali saya telan iberet. Jangan tiru aksi ni ye. Sejak mengandung saya memang sangat liat untuk makan ubat. Confirm nanti Cik Bunga pun macam tu jugak...=p

Maka doktor telah mengambil langkah alternatif untuk buat iron study. Kalau iron rendah dalam darah, doktor cakap dia nak inject supaya before bersalin hb saya kembali normal. Apa-apa jela doktor asalkan semuanya selamat. Banyak jugak kene amik darah semalam. Rasa nak pengsan tengok darah sendiri. =p

Dos iberet pun dinaikkan 2 biji sehari. Yang sebijik tu pun malas nak makan apatah lagi bila kene makan 2 biji. Haishhh jangan malas. Kesian Cik Bunga nanti. Owh ya lupa nak bagitau berat saya naik mendadak selepas Ramadan. Sebelum ni turun 400 gram tapi kali ni dia naik 2 kg dalam masa 2 minggu. Yeaahhh syabas! Maka berat sudah mencecah 66 kg. Memang diakui masa raya selera saya seperti naga. Non stop makan especially yang manis-manis. Bila berat naik tak ikut jadual maka terpaksa check tekanan darah selang sehari. Haha macam-macam kan masalah saya....pasrah jela.

Minggu depan kene jumpa pegawai dietician and buat prosedur BSP gara-gara result MGTT mencecah 9++. Nasib tak sampai 11 kalau tak memang haru-biru la jawabnya. Skang ni memang kene kawal makan. Harap result kembali normal. Kalau detect diabetes berisiko nanti masa nak bersalin. Berdisiplin sikit wahai Fardilla!

Baju Cik Bunga pun dah siap basuh. Beg nak pergi hospital pun dah ready. Checklist pun tinggal sikit je lagi. Lega.

Perut sudah semakin membesar dengan jayanya. Tidur pun dah makin tak selesa. Bila dah melepasi 7 bulan baru nampak pembesaran perut dengan jayanya walaupun orang cakap perut saya kecik. Strecth marks di perut masih belum memunculkan diri. Harap tak muncul-muncul sampai ke sudah ye.


Perkembangan bayi 31 minggu:


Lengan bayi anda, kaki dan badan terus membesar - dan akhirnya sama padan dengan saiz kepala bayi anda. Beratnya lebih kurang 3.3. paun / 1.5 kilogram dan dia sudah kelihatan seperti bayi baru lahir. Ukuran panjangnya lebih kurang 16 inci / 41 sentimeter dari mercu kepala ke jari kaki.



Anda mungkin sedar yang bayi anda tidak lagi bergerak sebegitu giat seperti dahulu. Jangan bimbang; dia tidak lagi mempunyai begitu banyak ruang dalam uterus anda. Selagi anda terasa dia menggeliang-geliut, anda tahu dia sihat sejahtera. Jangan tak percaya pula, dia masih perlu membesar lebih banyak lagi. Dia dijangka boleh naik berat badan dua paun / 900 gram lagi sebelum kelahiran.



Organ bayi anda terus mematang dan dia membuang air kecil dari pundi kencingnya: Ini persediaan yang baik untuk melatih dia kencing selepas kelahiran. Tak lama lagi anda boleh meramal apakah yang diidam-idamkan oleh bayi anda - skan otak menunjukkan yang fetus mempunyai waktu-waktu tidur bermimpi pada bulan kelapan.



Anda mungkin telah meningkat berat badan sebanyak tiga hingga empat paun / 1.3 hingga 1.8 kilogram pada bulan ini. Adalah normal bagi berat badan naik satu paun / 460 gram seminggu semasa trimester terakhir sebab bayi anda mengalami satu lonjakan pertumbuhan terakhir sebelum dia dilahirkan.







http://www.babycenter.com.my/a1044621/perkembangan-fetus---hamil-31-minggu#ixzz2cByFtIE0      

0 comments on "At 31 Weeks of Pregnancy"

Disable Right Click