Followers

Tuesday, February 21, 2012

Saya Hamba Yang Lemah


Saya takut pada peningkatan umur,
Adakah peningkatan umur sejajar dengan pencapaian saya harini,

Masih banyak lagi kekosongan dalam hidup yang belum terisi,
Tahun ni umur dah menginjak 26 tahun,
Sudah melepasi Jubli Perak.

Bergeraklah wahai minda dan hati untuk perubahan seterusnya!


Pagi tadi saya dengar ceramah dari radio IKIM,
Dengar pon masa nak dekat habis,
Rugi plak rasa.

Apa yang saya ingat kenyataan Ustaz berkenaan ialah...

"Kejayaan seseorang itu bukan diwarisi dari keturunan. 
Tidak semestinya bila ibu/bapa kita berjaya, kita akan berjaya.
Dan tidak semestinya bila ibu/bapa kita bukan dari golongan yang berjaya, kita tidak mampu untuk berjaya.
Setiap manusia berhak untuk mengecapi kejayaan"


Macam yang diceritakan satu kisah dalam ceramah tu,
Seorang usahawan restoran yang berjaya yang punya banyak cawangan kat England,
Beliau tak abis bersekolah dan tidak punya pendidikan yang tinggi,
Bermula bekerja sebagai pencuci pinggan di restoran tapi berjaya untuk usahakan restoran sendiri sehingga bergelar Jutawan.

Berkat usaha dan keberanian beliau berjaya.
Dan hasil kejayaan beliau menjadi pendorong kepada manusia yang lain,
Saya tertarik dengan satu kenyataan bahawa beliau tak pernah masuk ke Universiti and now bila dah berjaya banyak Universiti panggil beliau untuk bagi talk and kongsikan resepi kejayaan beliau selama ni. Padahal beliau juga bukan dari golongan yang berpendidikan tinggi.

Allah Maha Kaya dan Maha Adil.


Sama-sama kita jadikan cerita ni sebagai sumber inspirasi untuk terus mencari pencapaian yang membanggakan dalam hidup kita!


0 Kata-Kata Inspirasi:

Tuesday, February 21, 2012

Saya Hamba Yang Lemah



Saya takut pada peningkatan umur,
Adakah peningkatan umur sejajar dengan pencapaian saya harini,

Masih banyak lagi kekosongan dalam hidup yang belum terisi,
Tahun ni umur dah menginjak 26 tahun,
Sudah melepasi Jubli Perak.

Bergeraklah wahai minda dan hati untuk perubahan seterusnya!


Pagi tadi saya dengar ceramah dari radio IKIM,
Dengar pon masa nak dekat habis,
Rugi plak rasa.

Apa yang saya ingat kenyataan Ustaz berkenaan ialah...

"Kejayaan seseorang itu bukan diwarisi dari keturunan. 
Tidak semestinya bila ibu/bapa kita berjaya, kita akan berjaya.
Dan tidak semestinya bila ibu/bapa kita bukan dari golongan yang berjaya, kita tidak mampu untuk berjaya.
Setiap manusia berhak untuk mengecapi kejayaan"


Macam yang diceritakan satu kisah dalam ceramah tu,
Seorang usahawan restoran yang berjaya yang punya banyak cawangan kat England,
Beliau tak abis bersekolah dan tidak punya pendidikan yang tinggi,
Bermula bekerja sebagai pencuci pinggan di restoran tapi berjaya untuk usahakan restoran sendiri sehingga bergelar Jutawan.

Berkat usaha dan keberanian beliau berjaya.
Dan hasil kejayaan beliau menjadi pendorong kepada manusia yang lain,
Saya tertarik dengan satu kenyataan bahawa beliau tak pernah masuk ke Universiti and now bila dah berjaya banyak Universiti panggil beliau untuk bagi talk and kongsikan resepi kejayaan beliau selama ni. Padahal beliau juga bukan dari golongan yang berpendidikan tinggi.

Allah Maha Kaya dan Maha Adil.


Sama-sama kita jadikan cerita ni sebagai sumber inspirasi untuk terus mencari pencapaian yang membanggakan dalam hidup kita!


0 comments on "Saya Hamba Yang Lemah"

Disable Right Click