Followers

Wednesday, February 29, 2012

Masam Manis Pengantin Basi

Bila dah kawin secara automatik kehidupan akan berubah 360 darjah. Belum lagi ada anak. Kalau ada anak mungkin akan 360 darjah tu akan berputar banyak kali. Huhu..

Lain la sapa yang ada bibik. Kehidupan mampu diruruskan walaupun bekerja. Tapi tak sepenuhnya kepercayaan kita boleh serahkan pada pembantu rumah.

Tapi bagi isteri yang memang ingin menguruskan rumah tangga sendiri pasti terasa kelam kabutnya dunia ni. Besarnya pengorbanan seorang wanita. Bekerja dan dalam pada masa yang saya mampu untuk menguruskan rumah tangga dengan jayanya. Yang had pemalas tu tolak tepi la. Bekerja tak semestinya nak membiarkan rumah dalam keadaan yang tidak terurus. Nasihat penting untuk diri sendiri.

Bila dah kawen....

  • Kalau sebelum ni tak perlu pikir untuk uruskan orang lain, hanya pentingkan diri sendiri. Baju tak berlipat and berlonggok atas tilam pon takpe. Tido dengan timbunan kain pon takpe. Takda sape nak peduli. Tapi bila dah kawen dah tak bole nak hidup dengan perangai tak senonoh tu. Tempat tido kene sentiasa terjaga walaupun hanya beralaskan tilam single. Sayalah orang tu. Katil kat rumah mertua tak loading lagi kat rumah. Akibatnya berhimpitla atas tilam yang kecik tu. 
  • Kalau dulu stok iron baju tak banyak. Nak iron baju kurung pon senang. Kadang-kadang datang mood malas, iron tang bontot dengan depan je. Had mana kedut je. Skang ni saya perlu spend satu hari untuk iron baju kerja stok seminggu. Selalunya saya akan cari peluang hari Ahad untuk iron semua baju. Tambah baju kemeja, lecehnya nak iron. Kalau saya tak praktikkan macam ni, alamatnya flat la saya di hari bekerja.
  • Masak?? Masa bujang saya jarang masak. Memang malas nak masak kalo takat nak makan sorang. Cuma kalau dulu yang saya duduk dengan Murni, kami rajinla praktis masak. Lepas tu haraaam. Malas! Laa ni dah kene rajinkan diri untuk asah bakat masak. Dah kene pikir selera suami. Suami suka makan apa?? Yang itu yang saya cuba akan masak. Tapi nasib baik suami jenis tak cerewet. Makan je apa yang ada, asalkan kenyang. Penah satu hari, masa ni saya masak cincai je sebab banyak barang basah takda kat umah. Yang masak cincai tu la suami puji sedap. Huhu...ikan keli masak cili api....al maklum orang nogori....
  • Kalau sebelum ni takdanya nak solat berjemaah dengan kekawan. Tapi bila dah kawin adalah jugak masa-masa yang terluang kami solat berjemaah. Solat Maghrib la. Rasa bahagia lain macam bila dapat solat berjemaah dengan suami. Mendengar alunan suara dikala dia membacakan al-fatihah dan surah-surah...memang hati kecil saya tersentuh. Nikmatnya perkahwinan....
  • Bila dah kawen sentiasa ade peneman ke mana saja saya pergi. Kecuali pergi keja la. Huhu. Banyak aktiviti yang dilakukan bersama. Takda aktiviti yang menarik pon. Tapi ke mana ada saya disitu ada B dan kemana ada B disitu ada saya.....kadang-kadang atas urusan kerja pon saya sibuk juga nak ikut.
  • Rumah nak kene kemas. Saya manusia yang tak bole hidup dalam keadaan serabut pada kadar masa yang panjang. Bila dah kawen rumah kenelah sentiasa kemas walaupun rumah boleh diibaratkan seperti gua. Kalau sebelum ni takda sapa yang nak buat sepah. Tapi bila datang mood husband buat sepah. Masya Allah. Al maklum keje husband bermain dengan kertas sana sini. Dokumen sana dokumen sini. Lelaki mana kisah sangat part berkemas ni. Tambah storage kat rumah tu nan ado lagi. So satu kerja yang mencabar bagi saya bila dah kawen ni. Kene pikir cara supaya segala kertas and dokumen kerja B berada di tempat yang betol dan dalam keadaan kemas.
  • Kene bangun pagi! Sebelum ni bukan tak biasa nak bangun pagi. Cuma skang ni bangun pagi automatik kene pikir, jauhnya saya nak drive ke tempat kerja. Sebelum kawen tempat kerja sekangkang kera. Bayangkanlah hari-hari travel KL-Seremban. Buat kerja gila namanya. Harap-harapla ada rezeki dalam masa terdekat ni. Tak sabar nak benti keje. Den dah tak sanggup menanggung lagi.
  • Lepas kawen badan saya kerap flat sebelum tempoh masanya. Sebab life sebelum kawen and lepas kawen dah berbeza. Mungkin sebab rutin travel saya setiap hari yang menjadi penyumbang besar kepada kesihatan saya. Datang opis memanjang je stress. Bukan stress sebab husband or kehidupan rumah tangga. Tapi sebab lokasi tempat kerja and rumah yang tak bole diterima dek akal fikiran saya. Huhu...
  • Bila dah kawen saya dah ada pengomen tegar. Segala masalah dibawa berbincang. Segala keputusan perlu dirunding dan perlu mendapat persetujuan bersama. Sebelum ni i gerak solo je. Ikut kata hati. Bolos saje dinding itu. Arguments tu memang ada. Cara lelaki dan perempuan berfikir memang berbeza, Lelaki lebih berfikir ke arah long term tapi perempuan tak nampak apa yang takda depan mata. Contohnya nak beli peti ais and mesin basuh pon jadi isu jugak. Saya nak beli mesin basuh yang had 6-7 kg je tapi husband nk beli yang 10 kg ke atas. Pada pandangan saya buat apa nak beli yang besar sebab tinggal berdua. Tapi husband pikir lain, bila dah beli besar tak perlu nak tukar untuk 2 3 tahun akan datang. Akhirnya saya ikut kata husband sebab bukan saya yang bayar. Huhu. Tapi bila dipikirkan balik, memang betol pilihan husband. Skang ni keja saya yang senang. Ye dak??? Benda-bnda macam gitu pon nak jadi isu kan.....haruslah....



P/s: Rumah saya skang ni macam tongkang pecah. Masa sangat mencemburui saya. Alahai..


0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, February 29, 2012

Masam Manis Pengantin Basi


Bila dah kawin secara automatik kehidupan akan berubah 360 darjah. Belum lagi ada anak. Kalau ada anak mungkin akan 360 darjah tu akan berputar banyak kali. Huhu..

Lain la sapa yang ada bibik. Kehidupan mampu diruruskan walaupun bekerja. Tapi tak sepenuhnya kepercayaan kita boleh serahkan pada pembantu rumah.

Tapi bagi isteri yang memang ingin menguruskan rumah tangga sendiri pasti terasa kelam kabutnya dunia ni. Besarnya pengorbanan seorang wanita. Bekerja dan dalam pada masa yang saya mampu untuk menguruskan rumah tangga dengan jayanya. Yang had pemalas tu tolak tepi la. Bekerja tak semestinya nak membiarkan rumah dalam keadaan yang tidak terurus. Nasihat penting untuk diri sendiri.

Bila dah kawen....

  • Kalau sebelum ni tak perlu pikir untuk uruskan orang lain, hanya pentingkan diri sendiri. Baju tak berlipat and berlonggok atas tilam pon takpe. Tido dengan timbunan kain pon takpe. Takda sape nak peduli. Tapi bila dah kawen dah tak bole nak hidup dengan perangai tak senonoh tu. Tempat tido kene sentiasa terjaga walaupun hanya beralaskan tilam single. Sayalah orang tu. Katil kat rumah mertua tak loading lagi kat rumah. Akibatnya berhimpitla atas tilam yang kecik tu. 
  • Kalau dulu stok iron baju tak banyak. Nak iron baju kurung pon senang. Kadang-kadang datang mood malas, iron tang bontot dengan depan je. Had mana kedut je. Skang ni saya perlu spend satu hari untuk iron baju kerja stok seminggu. Selalunya saya akan cari peluang hari Ahad untuk iron semua baju. Tambah baju kemeja, lecehnya nak iron. Kalau saya tak praktikkan macam ni, alamatnya flat la saya di hari bekerja.
  • Masak?? Masa bujang saya jarang masak. Memang malas nak masak kalo takat nak makan sorang. Cuma kalau dulu yang saya duduk dengan Murni, kami rajinla praktis masak. Lepas tu haraaam. Malas! Laa ni dah kene rajinkan diri untuk asah bakat masak. Dah kene pikir selera suami. Suami suka makan apa?? Yang itu yang saya cuba akan masak. Tapi nasib baik suami jenis tak cerewet. Makan je apa yang ada, asalkan kenyang. Penah satu hari, masa ni saya masak cincai je sebab banyak barang basah takda kat umah. Yang masak cincai tu la suami puji sedap. Huhu...ikan keli masak cili api....al maklum orang nogori....
  • Kalau sebelum ni takdanya nak solat berjemaah dengan kekawan. Tapi bila dah kawin adalah jugak masa-masa yang terluang kami solat berjemaah. Solat Maghrib la. Rasa bahagia lain macam bila dapat solat berjemaah dengan suami. Mendengar alunan suara dikala dia membacakan al-fatihah dan surah-surah...memang hati kecil saya tersentuh. Nikmatnya perkahwinan....
  • Bila dah kawen sentiasa ade peneman ke mana saja saya pergi. Kecuali pergi keja la. Huhu. Banyak aktiviti yang dilakukan bersama. Takda aktiviti yang menarik pon. Tapi ke mana ada saya disitu ada B dan kemana ada B disitu ada saya.....kadang-kadang atas urusan kerja pon saya sibuk juga nak ikut.
  • Rumah nak kene kemas. Saya manusia yang tak bole hidup dalam keadaan serabut pada kadar masa yang panjang. Bila dah kawen rumah kenelah sentiasa kemas walaupun rumah boleh diibaratkan seperti gua. Kalau sebelum ni takda sapa yang nak buat sepah. Tapi bila datang mood husband buat sepah. Masya Allah. Al maklum keje husband bermain dengan kertas sana sini. Dokumen sana dokumen sini. Lelaki mana kisah sangat part berkemas ni. Tambah storage kat rumah tu nan ado lagi. So satu kerja yang mencabar bagi saya bila dah kawen ni. Kene pikir cara supaya segala kertas and dokumen kerja B berada di tempat yang betol dan dalam keadaan kemas.
  • Kene bangun pagi! Sebelum ni bukan tak biasa nak bangun pagi. Cuma skang ni bangun pagi automatik kene pikir, jauhnya saya nak drive ke tempat kerja. Sebelum kawen tempat kerja sekangkang kera. Bayangkanlah hari-hari travel KL-Seremban. Buat kerja gila namanya. Harap-harapla ada rezeki dalam masa terdekat ni. Tak sabar nak benti keje. Den dah tak sanggup menanggung lagi.
  • Lepas kawen badan saya kerap flat sebelum tempoh masanya. Sebab life sebelum kawen and lepas kawen dah berbeza. Mungkin sebab rutin travel saya setiap hari yang menjadi penyumbang besar kepada kesihatan saya. Datang opis memanjang je stress. Bukan stress sebab husband or kehidupan rumah tangga. Tapi sebab lokasi tempat kerja and rumah yang tak bole diterima dek akal fikiran saya. Huhu...
  • Bila dah kawen saya dah ada pengomen tegar. Segala masalah dibawa berbincang. Segala keputusan perlu dirunding dan perlu mendapat persetujuan bersama. Sebelum ni i gerak solo je. Ikut kata hati. Bolos saje dinding itu. Arguments tu memang ada. Cara lelaki dan perempuan berfikir memang berbeza, Lelaki lebih berfikir ke arah long term tapi perempuan tak nampak apa yang takda depan mata. Contohnya nak beli peti ais and mesin basuh pon jadi isu jugak. Saya nak beli mesin basuh yang had 6-7 kg je tapi husband nk beli yang 10 kg ke atas. Pada pandangan saya buat apa nak beli yang besar sebab tinggal berdua. Tapi husband pikir lain, bila dah beli besar tak perlu nak tukar untuk 2 3 tahun akan datang. Akhirnya saya ikut kata husband sebab bukan saya yang bayar. Huhu. Tapi bila dipikirkan balik, memang betol pilihan husband. Skang ni keja saya yang senang. Ye dak??? Benda-bnda macam gitu pon nak jadi isu kan.....haruslah....



P/s: Rumah saya skang ni macam tongkang pecah. Masa sangat mencemburui saya. Alahai..


0 comments on "Masam Manis Pengantin Basi"

Disable Right Click