Followers

Monday, February 20, 2012

Review Teratak Kecil


Assalamualaikum dan hello semua,

Rasa macam dah lama tak update sesuatu disini untuk dijadikan kenangan hidup buat tatapan di hari mendatang, menilai sejauh mana kita pada hari ini. 

Jauh sekali untuk bermegah, berasa bongkak, mengutuk atau meraih simpati daripada orang lain dengan setiap post yang ditulis. Cukup sekadar benchmark kepada diri sendiri atau kronologi hidup saya sebagai Fardilla Fawzi sebelum diambil nyawa oleh yang Maha Berkuasa.

Alhamdullilah sudah masuk bulan ke-5 saya bersama dear mengharungi hidup sebagai pasangan suami isteri. Dah pelbagai cabaran dalam kehidupan yang telah and bakal ditempuhi bersama. Moga dear sentiasa bersama saya dikala susah mahupun senang.

Masuk bulan ni jugak dah 2 bulan kami mengharungi hidup sendiri berdua. Kalau sebelum ni saya kerap merungut di awal perkahwinan kerana kurang betah tinggal di rumah mertua. Bukan tidak suka tapi saya mahukan kehidupan sendiri. Mahu sediakan segala kelengkapan suami tanpa mata lain memandang secara dekat. Tidak mahu ada orang yang salah anggap dengan sikap saya. Al maklum kalau dulu ada mak mertua lain....

Alhamdullilah berkat kesabaran awal tahun haritu kami dah berpindah di rumah baru. Biarlah kecil atau seburuk mana rumah itu, asalkan ia adalah rumah sendiri. Keluarga nak datang pon senang tanpa rasa segan. Saya bebas di rumah sendiri. Rasa seronok sangat bila dah tinggal berdua. 

Dah 2 bulan tapi rumah tu hanya ada barang basic sahaja. Peti ais, dapur, mesin basuh, tv...itu sudah memadai bagi kami. Perabot dan peralatan barang yang lain masih berdikit-dikit mahu membeli...masih dalam pending list lagi. Tak mengapalah asalkan saya tak perlu untuk membasuh kain pakai tangan....huhu =p

Pending list barang yang perlu dibeli masih panjang lagi. Al maklum kami bukan orang kaya yang boleh habiskan 10, 20 ribu dalam masa satu hari.....

Takpelah buat masa ni, ini yang terdaya dan termampu.

Saya bahagia bersama suami walaupun keadaannya macam ni... =)





Living area. 
Hanya ada karpet dan tv sahaja.
Tu pon tv kabinet tak beli lagi sebab tak muat kereta.
Dah jmpa kat IKEA, nama je IKEA tapi harga tv kabinet yang kami nak beli tu lagi murah dari Wescourt, Cavenzi dan sewaktu dengannya.
Kualiti berbaloi dengan harga.
Kalau dah beli lori bole la kot tunjuk kat uolsss 
=p






Dry kitchen.
Kitchen kabinet pon takda lagi. 
Alahai segala perkakas dapur saya letakkan atas lantai je.
Minta maap kalau pic ni menyakitkan mata.
Ni je yang saya mampu susun untuk nampak kemas.







Wet kichen.
Ni kitchen khas untuk saya kotorkan. 
Disebabkan takda proper storage buat masa ni pakai sangkut je macam tu. 
Takda semak sangat atas lantai macam kat dry kitchen.
Cuba tengok dapur kat tepi tu.
I oolsss terpaksa mencangkung or bersimpuh kalau nak masak.
Tu la resepi utama kalau nak masak sedap.
=p







Bilik air 1.
Bilik air ni letaknya di luar.
Ada satu lagi dalam master bedroom.
Yang master bedroom punya tak payah nak tengok la ye.






Inilah review sedikit sebanyak Teratak Syurga Cinta kami untuk 2 bulan pertama. Tak sabar rasanya nak deco-deco rumah macam blogger yang lain. Idea dah berkepuk tapi tak mampu nak direalisasikan dalam masa terdekat ni.

Doa-doa la moga ada rezeki kami, bole la menambah barang-barang dalam gua kami tu. =)

Bila dah kawin automatik perasaan nak menghias and mencantikkan rumah datang.


P/s: Rumah kami kecil je tapi saya bersyukur dengan rezeki yang Allah dah berikan. Alhamdullilah. =)


1 Kata-Kata Inspirasi:

cAhaYa RifDah said...

so sweet...x pe janji yg kite hias tu adalah rumah sendiri..melainkan rumah sewa....bersyukur sb teratak syurga cinta adalah kepunyaan sendiri.....slmt berusaha utk menghiasinya dengan hiasan serta kasih syg...

Monday, February 20, 2012

Review Teratak Kecil



Assalamualaikum dan hello semua,

Rasa macam dah lama tak update sesuatu disini untuk dijadikan kenangan hidup buat tatapan di hari mendatang, menilai sejauh mana kita pada hari ini. 

Jauh sekali untuk bermegah, berasa bongkak, mengutuk atau meraih simpati daripada orang lain dengan setiap post yang ditulis. Cukup sekadar benchmark kepada diri sendiri atau kronologi hidup saya sebagai Fardilla Fawzi sebelum diambil nyawa oleh yang Maha Berkuasa.

Alhamdullilah sudah masuk bulan ke-5 saya bersama dear mengharungi hidup sebagai pasangan suami isteri. Dah pelbagai cabaran dalam kehidupan yang telah and bakal ditempuhi bersama. Moga dear sentiasa bersama saya dikala susah mahupun senang.

Masuk bulan ni jugak dah 2 bulan kami mengharungi hidup sendiri berdua. Kalau sebelum ni saya kerap merungut di awal perkahwinan kerana kurang betah tinggal di rumah mertua. Bukan tidak suka tapi saya mahukan kehidupan sendiri. Mahu sediakan segala kelengkapan suami tanpa mata lain memandang secara dekat. Tidak mahu ada orang yang salah anggap dengan sikap saya. Al maklum kalau dulu ada mak mertua lain....

Alhamdullilah berkat kesabaran awal tahun haritu kami dah berpindah di rumah baru. Biarlah kecil atau seburuk mana rumah itu, asalkan ia adalah rumah sendiri. Keluarga nak datang pon senang tanpa rasa segan. Saya bebas di rumah sendiri. Rasa seronok sangat bila dah tinggal berdua. 

Dah 2 bulan tapi rumah tu hanya ada barang basic sahaja. Peti ais, dapur, mesin basuh, tv...itu sudah memadai bagi kami. Perabot dan peralatan barang yang lain masih berdikit-dikit mahu membeli...masih dalam pending list lagi. Tak mengapalah asalkan saya tak perlu untuk membasuh kain pakai tangan....huhu =p

Pending list barang yang perlu dibeli masih panjang lagi. Al maklum kami bukan orang kaya yang boleh habiskan 10, 20 ribu dalam masa satu hari.....

Takpelah buat masa ni, ini yang terdaya dan termampu.

Saya bahagia bersama suami walaupun keadaannya macam ni... =)





Living area. 
Hanya ada karpet dan tv sahaja.
Tu pon tv kabinet tak beli lagi sebab tak muat kereta.
Dah jmpa kat IKEA, nama je IKEA tapi harga tv kabinet yang kami nak beli tu lagi murah dari Wescourt, Cavenzi dan sewaktu dengannya.
Kualiti berbaloi dengan harga.
Kalau dah beli lori bole la kot tunjuk kat uolsss 
=p






Dry kitchen.
Kitchen kabinet pon takda lagi. 
Alahai segala perkakas dapur saya letakkan atas lantai je.
Minta maap kalau pic ni menyakitkan mata.
Ni je yang saya mampu susun untuk nampak kemas.







Wet kichen.
Ni kitchen khas untuk saya kotorkan. 
Disebabkan takda proper storage buat masa ni pakai sangkut je macam tu. 
Takda semak sangat atas lantai macam kat dry kitchen.
Cuba tengok dapur kat tepi tu.
I oolsss terpaksa mencangkung or bersimpuh kalau nak masak.
Tu la resepi utama kalau nak masak sedap.
=p







Bilik air 1.
Bilik air ni letaknya di luar.
Ada satu lagi dalam master bedroom.
Yang master bedroom punya tak payah nak tengok la ye.






Inilah review sedikit sebanyak Teratak Syurga Cinta kami untuk 2 bulan pertama. Tak sabar rasanya nak deco-deco rumah macam blogger yang lain. Idea dah berkepuk tapi tak mampu nak direalisasikan dalam masa terdekat ni.

Doa-doa la moga ada rezeki kami, bole la menambah barang-barang dalam gua kami tu. =)

Bila dah kawin automatik perasaan nak menghias and mencantikkan rumah datang.


P/s: Rumah kami kecil je tapi saya bersyukur dengan rezeki yang Allah dah berikan. Alhamdullilah. =)


1 comments on "Review Teratak Kecil"

cAhaYa RifDah on February 22, 2012 at 6:59 PM said...

so sweet...x pe janji yg kite hias tu adalah rumah sendiri..melainkan rumah sewa....bersyukur sb teratak syurga cinta adalah kepunyaan sendiri.....slmt berusaha utk menghiasinya dengan hiasan serta kasih syg...

Disable Right Click