Followers

Wednesday, December 17, 2014

Cabaran Bisnes Online


Keadaan ekonomi skang memang memaksa kita untuk pikirkan sesuatu untuk tambah pendapatan. Sama ada kita kurangkan perbelanjaaan atau kita pikir alternatif lain untuk tambah pendapatan. Rata-rata kini dah ramai sangat yang tambah pendapatan melalui side income. Begitu juga dengan saya. Ini juga merupakan titik tolak bagi saya untuk jalankan bisnes secara serius suatu hari nanti. Amin moga tercapai.

Side income paling glamour yang sesuai dengan zaman di "hujung jari" skang ni of course jual produk melalui online. Antaranya facebook, blog dan instagram. Pilihan saya haruslah instagram.

Bukan senang rupanya. Tiap orang ada pengalaman dan cerita masing-masing. Kalau sales tengah kencang bulan tu happy bukan kepalang. Tapi of course kadang-kadang nak balas wassap satu-satu tak menang tangan. Sambil menyusu anak, mengajar dalam kelas, potential customer tak putus tanya itu ini. Kalau lambat respon ada juga customer yang main kata kasar. Alahaiiii....

Kene maki dengan customer?? Dah pernah kene pun. Berpunca sebab barang lambat sampai. Order harini, esok mereka expect barang akan sampai. Kadang-kadang customer ni macam-macam ragam. Ni kes yang tak paham konsep. Susah nak explain. Bukan salah kita pun. Kita kenela queue order. Yang nak buat order tu bukan 2 3 orang. Ramai dik non. Kene sabar la kan...kalau rasa tak boleh sabar pergi kedai kan...abis cite...

Tapi apa pun ni semua pengalaman. Nak cari follower bukan senang. Nak bina tapak kat alam maya ni bukan amik masa sehari dua. Semua kene berusaha dan sabar. Especially nak bina "trust". Bukan mudah orang nak berurusan dengan kita tanpa lihat dan kenal kita.

Skang ni sayang sebab bisnes terpaksa dihentikan seketika. Hp buat hal. Semua urusan melalui wassap tergendala. Rindu nak bisnes balik. Rindu nak tengok transaction dalam bank sebenarnya. Huhu. Dapatla jugak topup sikit-sikit kan. Bayar credit cards ke ptptn ke. Tak payah guna duit gaji....

Apa lagi ye idea untuk tambah income??






0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, December 17, 2014

Cabaran Bisnes Online



Keadaan ekonomi skang memang memaksa kita untuk pikirkan sesuatu untuk tambah pendapatan. Sama ada kita kurangkan perbelanjaaan atau kita pikir alternatif lain untuk tambah pendapatan. Rata-rata kini dah ramai sangat yang tambah pendapatan melalui side income. Begitu juga dengan saya. Ini juga merupakan titik tolak bagi saya untuk jalankan bisnes secara serius suatu hari nanti. Amin moga tercapai.

Side income paling glamour yang sesuai dengan zaman di "hujung jari" skang ni of course jual produk melalui online. Antaranya facebook, blog dan instagram. Pilihan saya haruslah instagram.

Bukan senang rupanya. Tiap orang ada pengalaman dan cerita masing-masing. Kalau sales tengah kencang bulan tu happy bukan kepalang. Tapi of course kadang-kadang nak balas wassap satu-satu tak menang tangan. Sambil menyusu anak, mengajar dalam kelas, potential customer tak putus tanya itu ini. Kalau lambat respon ada juga customer yang main kata kasar. Alahaiiii....

Kene maki dengan customer?? Dah pernah kene pun. Berpunca sebab barang lambat sampai. Order harini, esok mereka expect barang akan sampai. Kadang-kadang customer ni macam-macam ragam. Ni kes yang tak paham konsep. Susah nak explain. Bukan salah kita pun. Kita kenela queue order. Yang nak buat order tu bukan 2 3 orang. Ramai dik non. Kene sabar la kan...kalau rasa tak boleh sabar pergi kedai kan...abis cite...

Tapi apa pun ni semua pengalaman. Nak cari follower bukan senang. Nak bina tapak kat alam maya ni bukan amik masa sehari dua. Semua kene berusaha dan sabar. Especially nak bina "trust". Bukan mudah orang nak berurusan dengan kita tanpa lihat dan kenal kita.

Skang ni sayang sebab bisnes terpaksa dihentikan seketika. Hp buat hal. Semua urusan melalui wassap tergendala. Rindu nak bisnes balik. Rindu nak tengok transaction dalam bank sebenarnya. Huhu. Dapatla jugak topup sikit-sikit kan. Bayar credit cards ke ptptn ke. Tak payah guna duit gaji....

Apa lagi ye idea untuk tambah income??






0 comments on "Cabaran Bisnes Online"

Disable Right Click