Followers

Wednesday, July 16, 2014

Cabaran Breastfeeding Journey di Bulan Ramadhoon



Ye nampak title di atas...Ramadhhooon gituw. Suka sangat dengar bila Johan cakap Ramadhoon masa berlakon dengan Tasha Shila dalam cite Karoot Komedia. Kalau sapa-sapa masih ingat la ye...


Ye itulah hakikatnya memang sungguh mencabar diri ini. Mia plak habis semua susu formula dia nak reject. Dah berlambak susu formula yang saya beli buat display. Saya pernah try Karihome, NAN, Dulac, Similac, Frisolac, S26, Dutch baby....bla bla...semua tak laku kat tekak Mia. 

Perut Mia jenis yang sensitif. Susah nak hadam protein susu. So memang saya akan pilih yang jenis comfort. Mula-mula ingat Mia ni lactose intolerance. Tapi lepas soal selidik rupanya bukan. Kalau lactose intolerance mesti akan ceri beri lepas minum susu. Mia takda simptom tu. Dia cuma muntah sebab perut tak selesa and susah hadam. 

Macam susu Similac, Mia minum tak muntah tapi dia tak suka rasa susu tu. Pandai sangat memilih. Dah tak tau nak introduce susu formula apa lagi. Ada suatu hari bulan puasa, susu drop gila sampai Mia hisap taknak kuar and mula la dia meragam. Masa tu nak tido. Pelik jugak sebab malam tu Mia amat susah nak tido. Rupanya dia lapar. Terus panaskan stok susu dalam fridge, Mia minum sampai abis and terus tido lena. Sian anak ibu.

Memang saya marah dengan diri sendiri. Bulan puasa memang langsung tak jaga makan. Minum air masak pun terlupa. Sebab lepas berbuka confirm penat and tertido. Langsung lupa nak minum. Lepas tu lupa diri minum air ais banyak sangat. And milk booster pun dah tak amalkan. Memang rasa stress sangat.

Skang ni tengah tunggu milk booster yang saya order sampai. Dari memikirkan susu formula apa yang sesuai untuk Mia lebih baiklah saya fikir macam mana banyakkan susu. 

Tunggulah setahun nak introduce Mia susu formula. Mungkin dengan pelbagai perisa tu buat Mia suka dengan susu formula. Owh sikit je masa lagi. Lagi 3 bulan. Please stay strong.


Wahai susu badan jangan berhenti untuk mengalir dalam badan ini untuk anak kesayangan saya, Nawal Nur Ilmiah...




Photo: Bila Mia Mi bergaya dgn cekup kepala ibu...ada style jgk kan... ;p

Dah besar anak ibu.....





0 Kata-Kata Inspirasi:

Wednesday, July 16, 2014

Cabaran Breastfeeding Journey di Bulan Ramadhoon




Ye nampak title di atas...Ramadhhooon gituw. Suka sangat dengar bila Johan cakap Ramadhoon masa berlakon dengan Tasha Shila dalam cite Karoot Komedia. Kalau sapa-sapa masih ingat la ye...


Ye itulah hakikatnya memang sungguh mencabar diri ini. Mia plak habis semua susu formula dia nak reject. Dah berlambak susu formula yang saya beli buat display. Saya pernah try Karihome, NAN, Dulac, Similac, Frisolac, S26, Dutch baby....bla bla...semua tak laku kat tekak Mia. 

Perut Mia jenis yang sensitif. Susah nak hadam protein susu. So memang saya akan pilih yang jenis comfort. Mula-mula ingat Mia ni lactose intolerance. Tapi lepas soal selidik rupanya bukan. Kalau lactose intolerance mesti akan ceri beri lepas minum susu. Mia takda simptom tu. Dia cuma muntah sebab perut tak selesa and susah hadam. 

Macam susu Similac, Mia minum tak muntah tapi dia tak suka rasa susu tu. Pandai sangat memilih. Dah tak tau nak introduce susu formula apa lagi. Ada suatu hari bulan puasa, susu drop gila sampai Mia hisap taknak kuar and mula la dia meragam. Masa tu nak tido. Pelik jugak sebab malam tu Mia amat susah nak tido. Rupanya dia lapar. Terus panaskan stok susu dalam fridge, Mia minum sampai abis and terus tido lena. Sian anak ibu.

Memang saya marah dengan diri sendiri. Bulan puasa memang langsung tak jaga makan. Minum air masak pun terlupa. Sebab lepas berbuka confirm penat and tertido. Langsung lupa nak minum. Lepas tu lupa diri minum air ais banyak sangat. And milk booster pun dah tak amalkan. Memang rasa stress sangat.

Skang ni tengah tunggu milk booster yang saya order sampai. Dari memikirkan susu formula apa yang sesuai untuk Mia lebih baiklah saya fikir macam mana banyakkan susu. 

Tunggulah setahun nak introduce Mia susu formula. Mungkin dengan pelbagai perisa tu buat Mia suka dengan susu formula. Owh sikit je masa lagi. Lagi 3 bulan. Please stay strong.


Wahai susu badan jangan berhenti untuk mengalir dalam badan ini untuk anak kesayangan saya, Nawal Nur Ilmiah...




Photo: Bila Mia Mi bergaya dgn cekup kepala ibu...ada style jgk kan... ;p

Dah besar anak ibu.....





0 comments on "Cabaran Breastfeeding Journey di Bulan Ramadhoon"

Disable Right Click