Followers

Wednesday, May 13, 2015

Pengalaman Bersalin Anak Ke-2 (Part 1)



Assalamualaikum,


Seperti yang dijanjikan saya akan share pengalaman bersalin anak yang kedua. Ni anak-anak dah tidur boleh la saya curi masa nak update blog walaupun mata ni mengantuk yang amat. Patutnya ni la peluang saya pun nak melelapkan mata kan. Tapi takpe, kang peram lama-lama dalam kepala otak ni terus takda mood nak menulis. Sekurang-kurangnya ni boleh dijadikan kenangan untuk saya... =)


Previous post saya ada story pasal dugaan akhir trimester kan. Yes memang drama sikit. Tak sensasi sangat pun tapi cukup menduga hati. Orang mengandung kan. Hati macam tisu...


Hujung April opah (belah mak)  tiba-tiba dimasukkan ke hospital akibat komplikasi pada mata. Nak tak nak mak perlu bergilir jaga opah di hospital dengan makcik. Masa ni husband not around, masih di Seremban. Tiap hari risau memikirkan macam mana kalau baby nak keluar awal. Siapa yang nak diharapkan hantar saya ke hospital. Siang hari saya tak heran sangat. Macam mana kalau turun tanda/sakit tengah malam macam Mia dulu. 2 pagi pergi admit hospital.


Then selang beberapa hari lepas tu ayah plak kene tahan wad. Sebelum ni ayah ada buat operation katarak. Now ada infection plak. Nak tak nak mak jugak yang kene teman ayah di hospital. Terus kol husband mintak balik Ipoh secepat mungkin walaupun kesian jugak kat dia, busy sikit dengan kerja. Sebab plan asal dah lari. Ingat boleh setel kerja sblum balik Ipoh. 2 malam hati dup dap dup dap sebab takut nak terberanak awal. Pikir Mia lagi. Siapa nak jaga Mia? Kalau ada kereta tinggal kat rumah boleh juga la gagahkan diri ke hospital andai dah sampai masa nak bersalin. Tapi nan ado...hati kuat mengatakan saya akan bersalin awal...


2 Mei 2015
Husband sampai jua di Ipoh. Lega yang amat. Kesian 4 pagi baru sampai sebab jalan jem gila sebab cuti panjangkan. Dah macam pesta kat highway katanya. Tengah malam masih lagi jem! Oh Malaysia! 


3 Mei 2015 
Tepat 38 minggu.

Malam tu ingat dah nak bersalin. Sebab banyak kali saya terjaga ulang alik pergi toilet nak buang air. Perut rasa tak selesa. Memulas. Baby pun asik gerak-gerak. Senang cerita memang malam tu saya tak lena tidur. 

Sama macam bersalin Mia dulu. Tengah malam ulang alik toilet, last-last air ketuban turun.

Tapi rupanya belum lagi. Tu baru mukadimah kata baby. Ibu dah kene stand by.


4 Mei 2015
Tasha (my sister) balik Ipoh dari Penang. Melawat new born baby katanya. Due saya dan adik ipar dekat-dekat. Takda tiket direct ke Penang terpaksa turun Ipoh ke UPM. Sempat lagi nak buat carrot cake untuk saya. Alhamdullilah sempat merasa 1 slice saja sebab hari ni saya langsung takda selera makan. 

Mengadu pada husband, harini badan saya letih yang amat. Ni mesti esok bersalin.

Malam tu lepas makan kek (tak makan nasi langsung), husband sempat buat air tembikai lagi. Thanks husband!

Kain pun saya tak sempat nak masukkan dalam mesin basuh. Kain baju saya gagahkan jugak diri untuk lipat. Kesian kat mak.

Malam tu saya tidur lena dengan aman. Baby pun behave je. 


5 Mei 2015
Hari Jadi Saya Yang ke-29!!

830 am nak mandi tengok ada lendir darah kat panties. Ya Allah aku dah nak bersalin ke? Hati berdegup kencang. Terus keluar bilik air bagitau husband untuk bersiap ke hospital. Then sambung mandi. Mandi cepat-cepat sebab orang kata anak no 2 sakit tak lama dah bersalin. Taknak bersalin dalam kereta. Macam adik ipar sampai hospital 955 am, pukul 10.04 am dah bersalin. Nyaris tak bersalin dalam kereta.

Masa bersiap nasib baik mak balik sekejap dari hospital. Boleh tinggalkan Mia kat mak sementara. Lega. Ikutkan memang kami nak bawak Mia sekali pergi hospital. 

Lepas mandi baru terasa sakit macam sengugut tu. Darah dah tak turun lagi. Dalam kereta pon sama. Sakit datang on off. Rasa macam jauhnya hospital. Huhu...

Owh lupa nak bagitau, saya bersalin di Pusat Perubatan Ar-Ridzuan, Ipoh.

Sampai hospital dalam 930 am macam tu, daftar segala terus admit.


Macam biasa sampai wad, tukar baju and terus buat CTG. And bila check bukaan dah 5 cm. Masa ni sakit boleh tahan lagi. Sakit ala-ala senggugut macam tu. Lepas selesai buat CTG, masuk bilik and nurse suruh makan siap-siap. Baring-baring dulu sambil zikir nabi Yunus tu. 

Akhirnya tiba masa jugak harinya. Dalam takut-takut nak beranak tu, kene juga hadapi sampai baby selamat dilahirkan.


Lepas makan nurse suruh stand by ke labour room. Oh berdebarnya....masa hampir tiba...




(Bersambung)





1 Kata-Kata Inspirasi:

Delores Hope said...

Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/

Wednesday, May 13, 2015

Pengalaman Bersalin Anak Ke-2 (Part 1)




Assalamualaikum,


Seperti yang dijanjikan saya akan share pengalaman bersalin anak yang kedua. Ni anak-anak dah tidur boleh la saya curi masa nak update blog walaupun mata ni mengantuk yang amat. Patutnya ni la peluang saya pun nak melelapkan mata kan. Tapi takpe, kang peram lama-lama dalam kepala otak ni terus takda mood nak menulis. Sekurang-kurangnya ni boleh dijadikan kenangan untuk saya... =)


Previous post saya ada story pasal dugaan akhir trimester kan. Yes memang drama sikit. Tak sensasi sangat pun tapi cukup menduga hati. Orang mengandung kan. Hati macam tisu...


Hujung April opah (belah mak)  tiba-tiba dimasukkan ke hospital akibat komplikasi pada mata. Nak tak nak mak perlu bergilir jaga opah di hospital dengan makcik. Masa ni husband not around, masih di Seremban. Tiap hari risau memikirkan macam mana kalau baby nak keluar awal. Siapa yang nak diharapkan hantar saya ke hospital. Siang hari saya tak heran sangat. Macam mana kalau turun tanda/sakit tengah malam macam Mia dulu. 2 pagi pergi admit hospital.


Then selang beberapa hari lepas tu ayah plak kene tahan wad. Sebelum ni ayah ada buat operation katarak. Now ada infection plak. Nak tak nak mak jugak yang kene teman ayah di hospital. Terus kol husband mintak balik Ipoh secepat mungkin walaupun kesian jugak kat dia, busy sikit dengan kerja. Sebab plan asal dah lari. Ingat boleh setel kerja sblum balik Ipoh. 2 malam hati dup dap dup dap sebab takut nak terberanak awal. Pikir Mia lagi. Siapa nak jaga Mia? Kalau ada kereta tinggal kat rumah boleh juga la gagahkan diri ke hospital andai dah sampai masa nak bersalin. Tapi nan ado...hati kuat mengatakan saya akan bersalin awal...


2 Mei 2015
Husband sampai jua di Ipoh. Lega yang amat. Kesian 4 pagi baru sampai sebab jalan jem gila sebab cuti panjangkan. Dah macam pesta kat highway katanya. Tengah malam masih lagi jem! Oh Malaysia! 


3 Mei 2015 
Tepat 38 minggu.

Malam tu ingat dah nak bersalin. Sebab banyak kali saya terjaga ulang alik pergi toilet nak buang air. Perut rasa tak selesa. Memulas. Baby pun asik gerak-gerak. Senang cerita memang malam tu saya tak lena tidur. 

Sama macam bersalin Mia dulu. Tengah malam ulang alik toilet, last-last air ketuban turun.

Tapi rupanya belum lagi. Tu baru mukadimah kata baby. Ibu dah kene stand by.


4 Mei 2015
Tasha (my sister) balik Ipoh dari Penang. Melawat new born baby katanya. Due saya dan adik ipar dekat-dekat. Takda tiket direct ke Penang terpaksa turun Ipoh ke UPM. Sempat lagi nak buat carrot cake untuk saya. Alhamdullilah sempat merasa 1 slice saja sebab hari ni saya langsung takda selera makan. 

Mengadu pada husband, harini badan saya letih yang amat. Ni mesti esok bersalin.

Malam tu lepas makan kek (tak makan nasi langsung), husband sempat buat air tembikai lagi. Thanks husband!

Kain pun saya tak sempat nak masukkan dalam mesin basuh. Kain baju saya gagahkan jugak diri untuk lipat. Kesian kat mak.

Malam tu saya tidur lena dengan aman. Baby pun behave je. 


5 Mei 2015
Hari Jadi Saya Yang ke-29!!

830 am nak mandi tengok ada lendir darah kat panties. Ya Allah aku dah nak bersalin ke? Hati berdegup kencang. Terus keluar bilik air bagitau husband untuk bersiap ke hospital. Then sambung mandi. Mandi cepat-cepat sebab orang kata anak no 2 sakit tak lama dah bersalin. Taknak bersalin dalam kereta. Macam adik ipar sampai hospital 955 am, pukul 10.04 am dah bersalin. Nyaris tak bersalin dalam kereta.

Masa bersiap nasib baik mak balik sekejap dari hospital. Boleh tinggalkan Mia kat mak sementara. Lega. Ikutkan memang kami nak bawak Mia sekali pergi hospital. 

Lepas mandi baru terasa sakit macam sengugut tu. Darah dah tak turun lagi. Dalam kereta pon sama. Sakit datang on off. Rasa macam jauhnya hospital. Huhu...

Owh lupa nak bagitau, saya bersalin di Pusat Perubatan Ar-Ridzuan, Ipoh.

Sampai hospital dalam 930 am macam tu, daftar segala terus admit.


Macam biasa sampai wad, tukar baju and terus buat CTG. And bila check bukaan dah 5 cm. Masa ni sakit boleh tahan lagi. Sakit ala-ala senggugut macam tu. Lepas selesai buat CTG, masuk bilik and nurse suruh makan siap-siap. Baring-baring dulu sambil zikir nabi Yunus tu. 

Akhirnya tiba masa jugak harinya. Dalam takut-takut nak beranak tu, kene juga hadapi sampai baby selamat dilahirkan.


Lepas makan nurse suruh stand by ke labour room. Oh berdebarnya....masa hampir tiba...




(Bersambung)





1 comments on "Pengalaman Bersalin Anak Ke-2 (Part 1)"

Delores Hope on June 9, 2015 at 7:37 PM said...

Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/

Disable Right Click