Followers

Monday, March 03, 2014

Selesai "Pulih" Rumah


Salam dan hello,
Lepas kes Mia demam mistik,
Kami amik keputusan untuk pulihkan rumah dengan orang yang ubatkan Mia,
Setiap orang cara berbeza untuk pulihkan rumah,
Pendekatan Pak Uda (gelaran beliau) menggunakan garam, lada hitam dan tanah,
Lada hitam dan garam kasar untuk kawasan dalam rumah,
Tanah pula untuk kawasan luar rumah.
Kalau tanah digunakan dalam rumah mahu pengsan saya kemas rumah.

Seperti yang dijanjikan Maghrib Pak Uda and keluarga Kak Long datang rumah,
Solat Maghrib jemaah dalam rumah,
Then barulah proses pulihkan rumah diteruskan.
Azan dilaungkan di setiap penjuru rumah.

Menurut kata Pak Long benda halus itu berada di pintu dapur,
Sekor je badan hitam besar and rambut kerinting macam orang asli,
Meremang bulu roma bila bayangkan.
Datang dari kawasan bukit berhadapan rumah saya.

Dengan izin Allah, makhluk ni insya Allah akan pulang ke tempat asal.
Mana tak datang sebulan lebih rumah kosong tanpa penghuni masa balik pantang aritu.
Rumah sebaiknya janganlah ditinggalkan lebih dari 3 hari.

Semalam kemas rumah and tidur sekali.
Selama husband takda saya tidur di Paroi Jaya.
Dah kurang rasa seram dalam diri.
Harap kuat semangat lepas ni.
Takut pada yang satu iaitu ALLAH.







Memang menangis kemas rumah.
Atas lantai tak payah cakapla, dalam bilik, dapur, bilik air penuh dengan garam kasar dan lada hitam.
Selagi tak selesai, selagi tu tak puas hati biar pun badan dah penat macam apa,
Sebab saya ada satu perasaan tak suka tengok rumah kucar-kacir.




P/s: Lepas ni saya akan merindui rumah ini. Dalam rumah ini penuh dengan memori. Tapi hidup perlukan perubahan. Suatu hari nanti saya akan kembali semula ke rumah ini.







1 Kata-Kata Inspirasi:

Bazilah (^0^) said...

alamakkkk serammm baca. hopefully skrg sume dh ok :)

Monday, March 03, 2014

Selesai "Pulih" Rumah



Salam dan hello,
Lepas kes Mia demam mistik,
Kami amik keputusan untuk pulihkan rumah dengan orang yang ubatkan Mia,
Setiap orang cara berbeza untuk pulihkan rumah,
Pendekatan Pak Uda (gelaran beliau) menggunakan garam, lada hitam dan tanah,
Lada hitam dan garam kasar untuk kawasan dalam rumah,
Tanah pula untuk kawasan luar rumah.
Kalau tanah digunakan dalam rumah mahu pengsan saya kemas rumah.

Seperti yang dijanjikan Maghrib Pak Uda and keluarga Kak Long datang rumah,
Solat Maghrib jemaah dalam rumah,
Then barulah proses pulihkan rumah diteruskan.
Azan dilaungkan di setiap penjuru rumah.

Menurut kata Pak Long benda halus itu berada di pintu dapur,
Sekor je badan hitam besar and rambut kerinting macam orang asli,
Meremang bulu roma bila bayangkan.
Datang dari kawasan bukit berhadapan rumah saya.

Dengan izin Allah, makhluk ni insya Allah akan pulang ke tempat asal.
Mana tak datang sebulan lebih rumah kosong tanpa penghuni masa balik pantang aritu.
Rumah sebaiknya janganlah ditinggalkan lebih dari 3 hari.

Semalam kemas rumah and tidur sekali.
Selama husband takda saya tidur di Paroi Jaya.
Dah kurang rasa seram dalam diri.
Harap kuat semangat lepas ni.
Takut pada yang satu iaitu ALLAH.







Memang menangis kemas rumah.
Atas lantai tak payah cakapla, dalam bilik, dapur, bilik air penuh dengan garam kasar dan lada hitam.
Selagi tak selesai, selagi tu tak puas hati biar pun badan dah penat macam apa,
Sebab saya ada satu perasaan tak suka tengok rumah kucar-kacir.




P/s: Lepas ni saya akan merindui rumah ini. Dalam rumah ini penuh dengan memori. Tapi hidup perlukan perubahan. Suatu hari nanti saya akan kembali semula ke rumah ini.







1 comments on "Selesai "Pulih" Rumah"

Bazilah (^0^) on March 3, 2014 at 10:47 PM said...

alamakkkk serammm baca. hopefully skrg sume dh ok :)

Disable Right Click