Followers

Tuesday, September 20, 2011

Kesabaran Teruji



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Harini dah kembali bekerja. Tiba-tiba terpanggil untuk meluahkan sesuatu di sini. Entah kenapa makin lama, kesabaran dalam hati ni semakin hilang. Semakin muak dengan perangai students. Kalau sebelum semester bermula, saya memang sudah berjanji nak padamkan sifat "singa betina" dalam diri, tapi bila semester semakin smpai ke hujung, niat tu seperti tak bole diterima lagi.


Saya baru lepas berjumpa students untuk perbincangan perihal presentation mereka. My expectation memang tinggi. Sepatutnya mereka ada banyak masa untuk buat persediaan. Nota semua diberi. Tak macam zaman saya belajar dulu. Semua kene cari sendiri. Yela nak compare students IPTS dengan IPTA, memang sangat jauh bezanya. Saya bukan totally nak condemn IPTS, ada jugak ramai students IPTS yang fikirannya jauh lebih bagus dari IPTA.


Harini memang kesabaran saya tercabar dengan perangai students yang tak abis-abis. Datang berjumpa hanya untuk tunjuk slide yang disiapkan. Tapi bila saya tanya balik content, semua haprak, baru terhegeh-hegeh nak cari nota. Nampak sangat tak bersedia masa berjumpa dengan saya. Macam mana saya nak tolong, kalau diri sendiri tak penah nak tolong diri sendiri.


Konon nak bagi alasan, terlalu banyak assignment yang nak difikirkan. Nonsense!


Bila saya marah, tegur and melenting bole nak melawan cakap saya. Buat muka. Ok fine! Saya dah buat keputusan. Saya akan batalkan semua presentation dan guna kaedah yang lebih serius. Memang nak tiru gaya Dr Hamdin. Korang paham ke tak, itu korang punya pasal!

Bukan aku yang nak amik Final kan.....



3 Kata-Kata Inspirasi:

UyaRayza said...

Wah hehehe..sbr lecturer sabar..bese la bdak2 skang makin mnaje hehehe

Khadijah Ibrahim said...

agree dgn cara u miss..
i student cict..last 2009..
manja sgt dorg nie..ms time sy lect tegas..tp dgr jela ape dia nk bgtw even dia bebel..tp sgt mbantu sy.

lady butterfly said...

takotnye..........hihi

Tuesday, September 20, 2011

Kesabaran Teruji




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Harini dah kembali bekerja. Tiba-tiba terpanggil untuk meluahkan sesuatu di sini. Entah kenapa makin lama, kesabaran dalam hati ni semakin hilang. Semakin muak dengan perangai students. Kalau sebelum semester bermula, saya memang sudah berjanji nak padamkan sifat "singa betina" dalam diri, tapi bila semester semakin smpai ke hujung, niat tu seperti tak bole diterima lagi.


Saya baru lepas berjumpa students untuk perbincangan perihal presentation mereka. My expectation memang tinggi. Sepatutnya mereka ada banyak masa untuk buat persediaan. Nota semua diberi. Tak macam zaman saya belajar dulu. Semua kene cari sendiri. Yela nak compare students IPTS dengan IPTA, memang sangat jauh bezanya. Saya bukan totally nak condemn IPTS, ada jugak ramai students IPTS yang fikirannya jauh lebih bagus dari IPTA.


Harini memang kesabaran saya tercabar dengan perangai students yang tak abis-abis. Datang berjumpa hanya untuk tunjuk slide yang disiapkan. Tapi bila saya tanya balik content, semua haprak, baru terhegeh-hegeh nak cari nota. Nampak sangat tak bersedia masa berjumpa dengan saya. Macam mana saya nak tolong, kalau diri sendiri tak penah nak tolong diri sendiri.


Konon nak bagi alasan, terlalu banyak assignment yang nak difikirkan. Nonsense!


Bila saya marah, tegur and melenting bole nak melawan cakap saya. Buat muka. Ok fine! Saya dah buat keputusan. Saya akan batalkan semua presentation dan guna kaedah yang lebih serius. Memang nak tiru gaya Dr Hamdin. Korang paham ke tak, itu korang punya pasal!

Bukan aku yang nak amik Final kan.....



3 comments on "Kesabaran Teruji"

UyaRayza on September 20, 2011 at 11:20 AM said...

Wah hehehe..sbr lecturer sabar..bese la bdak2 skang makin mnaje hehehe

Khadijah Ibrahim on September 20, 2011 at 10:33 PM said...

agree dgn cara u miss..
i student cict..last 2009..
manja sgt dorg nie..ms time sy lect tegas..tp dgr jela ape dia nk bgtw even dia bebel..tp sgt mbantu sy.

lady butterfly on September 21, 2011 at 10:01 AM said...

takotnye..........hihi

Disable Right Click