Followers

Monday, November 30, 2009

Penyamun

Sah rumah sewa aku di pecah masuk.

Aku orang first yg sampai rumah. Tengok umah dalam keadaan bersepah. Pintu rak kasut terbuka plus kotak kasut terkeluar. Tingkap kat bahagian dapur terbuka luas. Selalu akan tutup sebab takut kucing suke masuk. Mase ni tak perasaan lagi orang dah masuk. Aku bajet mungkin zai kelam kabut kuar umah nak balik kg coz die orang terakhir yang meninggalkan umah.

Masuk bilik. Masya Allah bersepah jugak. Tak mungkin zai buat mcm ni. Yang aku kenal die mmg pengemas and tak suke keadaan berselerak. Aku tak pikir pape lg. Terus kemas and menyapu sampah. Serius mase ni tak bajet pon org masuk umah. Dah siap berkemas terus makan sambil tgk tv. Citer Ewah-Ewah. Tak tau nak tgk citer ape. Ermm boring gak mase nie. Sume tak balik lg.

Abis jer citer tu masuk bilik dalam kul 7. Konon nak baring-baring jap. Pastu tergerak hati nak tgk laptop yg aku letak atas meja komputer. Hilang?? Takkan la zai pinjam bawak balik?? Kalu die nak pinjam mesti die bgtau dulu kan. Pegi kat luar tgk beg laptop. Takda???

Nasib En Azli kol time tu. Terus bgtau die. Hp aku kene barred. Suh die tanya zai. Zai terus kol. And SAH UMAH DIPECAH PENYAMUN! SIALAN betol la. Laptop aku yang buruk plus dah nazak tu ko nak kebas. Sengal. Adapter pon xda. Ko nak jual tak laku la. Ntah bole on ke tak tu. Tapi aku sangat terkilan coz byk sgt file dalam laptop. 4 tahun lebey kot gune. Banyak berjasa tu. Sedey....

Tapi bile Shah check kat area kitaorang sidai baju mmg ade kesan tapak kaki. Diorang masuk ikut belakang. Berani mati tol panjat ikut situ. Kalo jatuh bole mati. Walaupon kat tingkat 2. Tapi nak buat mcm mane umur diorang panjang lagi. Huhu. Eii rase nak bomohkan jer beruk-beruk tu. Kurang ajar sangat.

After that terus gi buat report kat balai polis PJ. Aku tak penah buat repot so tak tau. Shah (tunang zai) yang temankan aku. Mase ni zai tak sampai lagi. Ermm gi la balai bagi keterangan ape yang patut. Based on SM Razak, nie kes ketiga kat blok aku. Kuang ajar gile.

Zai hilang duit and helmet. Yang bebudak lain tak sure ilang ape. Aku ade jugak hilang duit. Tapi tak banyak. Aku letak dalam tupperware. Bengong duit letak dalam tupperware. So after this langkah pencegahan perlu di ambil. Tapi bile dok kt umah sorang-sorang rase seriau plak. Huhu seram...

Friday, November 27, 2009

Moist Choc Cake



Sampai Ipoh lebih kurang Khamis petang. Dalam pikiran terasa nak try buat moist chocolate cake. Sampai umah berehat sekejap then terus gi tesco beli barang keperluan.

Risau gak kalo-kalo tak jadi maklumla amik resepi pada unsur yang kurang dipercayai. Alhamdullilah jadi jugak. Yummy. Percubaan yang bagus.

Lupe nak upload pic. Ni la hasilnyer. Abaikan comot di pinggan ye. Tinggal banyak ni je yg sempat di snap. Selamat menjamu selera~

Work, work~

Lately terlalu banyak sangat input yang masuk dalam kepala otak ni. And perlu diproses sebaik mungkin. And last meeting, ade good project for DHC program berkaitan dengan halal issues. Erm to think of that issue on how to kaitkan halal and our program.

And one more thing..ade perkara yang lebih menggembirakan..

Our head nak tukar Ketua Program DHC (Diploma Hotel dan Katering) yang baru. Good decision kan. Ermm seperti yang diketahui kami semua (lecturer DHC) ade sedikit masalah dengan KP tersebut. (Biarkan kalo die terbace blog aku ni..huhu). Terlalu banyak krisis. Macam tu la jadinya kalo tersalah pilih leader kan. And disebabkan beliau sehinggakan kami semua nak tukar angin tau.

Hope after this, no more problems or issues berkaitan dengan pihak KP and lecturers. Huhu

Wednesday, November 25, 2009

Amin~

I have to decide now!

Erm still confuse whether to take it or not.

Hopefully everything goes well as planned.

Nothing to worry about.

Just go with the flow
and pray for my success.

May the road chosen is the best for my life.

Amin...

Tuesday, November 24, 2009

Down~

My motivation level berada pada tahap bahaya

Terasa sangat malas nak buat keje ape-ape pon

Marking paper + teks ucapan tuk konvo + key in marks + %@3?*&

Argghhh aku dah penat. Fullstop.

Thanks a lot~

Banyak bende yang berlaku 2 3 hari ni. Ari Sabtu yg lepas mak ayah and bip dtg KL. Konon nak naik train at last kene tukar plan sebab banyak hal yg perlu disetelkan. Bip dapat surat tawaran kene pergi Kolej Tuanku Kurshiah untuk sesi pemilihan. Wah nape kat Semban. Takda tempat lain ke. Huhu. Dahla sedara mara tak banyak kat Semban. Nasib ade En Azli. Kalu takda En Azli mungkin tak pergi kot untuk sesi pemilihan tersebut.

En Azli and his family banyak bantu aku sefamili. Maklumla takda tempat berteduh. Tempat baru. Ari ahad tu lepas tgk angah kat putrajaya terus gi Semban. Nak dijadikan citer dari putrajaya nak ke semban bole sesat. Lame gile berlegar-legar kat jalan raya tu. Masuk dengkil, nilai, bangi. Payah sangat nak cari highway. Sengal gile.

Sampai semban dah petang. Nasib packing baju siap sebab esok pg gi keje dari semban la jawabnya. Takkan nak tinggal my famili cmtu jer. Tumpang bermalam di umah Kak Tam (kakak En Azli). Wah sangat malu coz kami baru bertunang and bukan dah kawin. Tapi famili En Azli memang best. Aku sangat menghargai mereka semua. Terima kasih banyak-banyak.

Friday, November 20, 2009

Masak

Honestly Cik Dilla memang tak pandai sangat nak masak. Tak banyak menu yang die expert. Huhu..

Tapi skg ni die suke sgt tgk resepi konon nak belaja. Tapi nak praktiskan tu yang leceh ckit. Macam takda masa nak try. Huh alasan semata.

P/s: En Azli suke makan.Ermm perlula blaja.Huhu

Apa yang dicari dalam hidup?

Apa yang dicari dalam hidup?

Terasa skema dengan soalan tu. Tapi tula kenyataannya. Arini aku terasa "lost". Tak tau ape tujuan aku hidup di dunia ni. Rase takda semangat. Terasa mencari sesuatu yang aku sendiri tak tau ape yang aku cube cari. Terlalu musykil dengan penyataan tersebut. Ntahla. Aku sendiri pon tak paham.

Cube mencari keyakinan dan sinar kehidupan.

Terlalu banyak perkara yang perlu difikirkan di saat ni. Walauponn sebenarnya ia tidak berapa nak penting. Pelik ngn diri sendiri arini. Nak kata bulan mengambang rasenye dah berlalu seminggu yang lepas. Mencari keceriaan hidup untuk arini.

Hidup kosong~

Thursday, November 19, 2009

Bip Dapat 5A

Arini result UPSR kuar. Nape aku kisah sgt bile result UPSR kuar. Sebab adik aku, Bip sedang berdebar tunggu result UPSR.

And baru sekejap ni mak kol cakap bip dapat 5A. Alhamdullilah. Haha ingatkan die main-main cakap kat aku dapat 5A. Alhamdullilah. Wah kene siapkan hadiah la nie. Aritu die dah mintak macam-macam. Huhu.

P/s: Teringat gak zaman darjah 6 dulu, dapat 5A gak. Sronok dpat buat mak and ayah bangga walaupon masa tu baru UPSR.

Wednesday, November 18, 2009

Just go with the flow~

Bile nak kawin??

Soalan yg paling bosan nak jawab. Bila dah bertunang mesti org nak tanya kawin bile. Saje je kot bertunang and tak semestinya nak kawin dalam masa terdekat. Cume nak mengedik nak kan satu ikatan antara Cik Dilla dan En Azli.

Perancangan tu memang ade. Tapi bukan dalam masa terdekat. Banyak lagi kene setel sebelum serius untuk berkahwin. Ingat kawin ni keje main-main ker. Banyak bende kene pertimbangkan. Masalah antara aku and En Azli tu memang takda. Tapi masalah yang tak dapat nak dielakkan. Bukanla masalah sebenarnya tapi ade la perkara-perkara tertentu yang kene pertimbangkan sebelum kawin. Especially keje, and study. Family En Azli memberi cadangan supaya aku habiskan master dulu. Tapi soal jodoh hanya Allah Yang Maha Mengetahui.

Just go with the flow. Kalo nak terlalu rigid sgt pon tak gune jgk. Nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran. Tau takpe. For me bukan senang nak jadi isteri kepada seorang suami. Kalo jodoh aku dah sampai esok pon aku akan berkawin. Just be patient ok. Kepada sesiapa yg selalu bertanyakan solan tu. Harap aku dah menjawab soalan tersebut.

Watever pon, kami dah ade perancangan sendiri. Jangan ditanya bile. JUST GO WITH THE FLOW. Yess sgt suke dengan ayat itu. Huhu.

Monday, November 16, 2009

Update update

Sabtu:
  • Pagi dok umah, kemas-kemas rumah, basuh baju, lipat baju. Buat sume bende yang aku malas nak buat time ari bekerja
  • Tengahri makan. Beli jer. Ingat nak masak. Tapi terasa malas. So gi blok hijau beli nasi bungkus ngn Lazo.
  • Lepas mkan tengok tv.
  • Rase mengantuk tido jap sementara menunggu En Azli sampai.
  • Pukul 5 En Azli kol. Die cakap baru naik train. Ermm takpe. Terus bangun. Mandi and bersiap-siap nak gi Midvalley.
  • Hujan renyai-renyai terus gi Midvalley. Tunggu En Azli kat sana. Cadangan asal nak gi tengok teater kat Panggung Negara. Tapi disebabkan hujan and tak bawak payung. Rancangan dibatalkan.
  • Jumpa En Azli. Gi cari tiket 2012. Beratur panjang. At last tiket habis. Ku keciwa. Takpe tengok citer lain yang tak berapa nak best The Fourt Unkind. Kuar awal.
  • Hantar En Azli gi umah Joe kat Ampang. Dahla tak penah pegi pakai redah jer. Banyak kali sesat.
  • Sampai umah Joe 230 pm. Aku terus balik sebab esok kene datang ofis jage exam. Sampai umah 3.00 am. Odw tengok ramai mat-mat rempit pecut. Cuak gak balik sorang-sorang. Tawakal jela.
  • Sian En Azli aku buat die risau. Die kol aku banyak kali tak angkat. Hp in silence mode. Huhu.
Ahad:
  • Pagi kene datang ofis jage invigilator students exam. (Nasib bagi cuti percuma)
  • 9.00 - 11.00 am jage exam. Then terus shoot amik En Azli and Joe. Gi lunch area Pandan Indah.
  • En Azli hantar gi kolej. Diorg jalan-jalan. Pukul 1.00- 3.00 pm kene jage exam lagi.
  • Pukul 3 En Azli dtg amik. Wah sronok kalau ari2 mcam ni. Huhu. Terus gi KLCC. Tinjau-tinjau barang "baik".
  • Already in my mind brg ape yg nak beli nanti.
  • Tak cukup kat KLCC. Singgah Sogo. Giler berjalan. Arini terasa patah kaki. Tapi En Azli relax jer. Pelik tul.
  • Pas makan terus antar En Azli nek train balik. Wah taknak lepaskan die pergi.

Kisah Student Lagi

Ni nak bagi tau lagi kisah perangai pelik sesetengah students Cik Dilla. Kadang-kadang rase sakit hati pon ade. Sebenarnya banyak jer kisahnya. Tapi aku nak share kisah semalam bersamaan hari Ahad yang semua sedia maklum adalah ari bercuti kecuali Kelantan dan Terengganu. Huhu.

Tengah best window shopping smlm ngn En Azli, tibe-tibe ade satu nombor yang tak dikenali kol and aku tertekan button angkat. So nak tak nak terpksala cakap jugak ngn si pemanggil. Dalam hati dah dapat agak siapa gerangan si pemanggil.

Hello miss, saya Liza (bukan nama sebenar), boleh tak saya nak tau markah saya?

Whatt???

Ya Allah rase angin satu badan. Pakai sedap jer tanya. Ingat aku ni mesin bergerak bole tau sume markah students. Sabar jela.

Kes 2 plak:

Askum Cik Dila. Esok exam dhc hospitality ke?

Dahla tak perkenalkan diri sape. Sape yang nak amik exam skg?? Huhu.

The moral of the story, jangan harap nak bagi no fon kat students pasni.

Tuesday, November 10, 2009

Sabar ye Cik Dilla

"Setinggi-tinggi penghargaan ditujukan buat pensyarah saya Miss Dilla kerana telah banyak membantu saya dalam menyiapkan kerja ini. Tidak lupa juga kepada teman lelaki saya kerana menolong saya mencari maklumat di cyber cafe dan tidak lupa juga kepada ibu dan ayah saya kerana memberi duit untuk menyiapakn kerja ini. Saya juga telah banyak belajar tentang tempat-tempat menarik ini jika bukan kerana miss menyuruh saya menyiapkan kerja ini mesti saya tidak tahu dan kisah tentang tempat-tempat yang menarik di Malaysia......."

Nak tergelak bila baca acknowledgement student aku sorang nie. Padahal aku tak suruh pon buat acknowledgement tu. Perlu ke nak mention your boyfriend. Ermm budak-budak. Tak matang langsung. Kadang-kadang jenuh suruh diorg ni bersifat seperti orang dewasa and tinggalkan alam sekolah tu. Sampai di kolej pon stil terbawa-bawa sikap budak sekolah lagi. Tengokla cara penulisan dan gaya bahasa yang digunakan. Ikut sedap ko je ek. Sabor jela~

Monday, November 09, 2009

Quick Post

Semalam Cik Dilla dah memulangkan kembali laptop kepada En Azli. Nak menangis rasenyer. Hehe. Semalam lepas exam terus gi Semban. As usual bile la lepak umah En Azli mesti balik malam. Huhu...

And semalam terjadi sesuatu perkara yang sangat mengerikan. Tak taula betul ke apa yg aku tgk tu. Tapi mcm betul jer. Emm biarla. Taknak cakap pasal tu.

Oklah nak balik~

Saturday, November 07, 2009

Takda air~

Attention please!

Umah aku takda air!

Sengal!

Ade rumah kat tingkat 1 paip air die pecah. Sengal. Kitaorang yang tak berdosa pon terima akibat. Camne nak mandi. Pagi tadi jer mandi. Bekalan air pon takda. Camne nie. Adoi. Jangan sampai esok dah la.

Tadi exam 2 paper. Tapi rase macam hampeh jer aku jawab. Huhu. Pasrah jer Cik Dilla. Janji lepas. Esok ahad tinggal satu paper jer lagi. Harusla study sebab bukan open book ye.

Lepas kelas shoot terus gi Semban. Nak jumpe En Azli. Hantar barang plus antar laptop ni. Wah nanti boringla sebab takda peneman setia di masa boring.

Friday, November 06, 2009

Sengal~

Seriusly macam sial. Bengang aku ngn C****. Rase nak mencarut jer. Arini baru aku perasan. Sangat geram~

Ntah

Semalam bersembang dengan En Azli@ En Tunang pasal blog. Segala-galanya aku akan citer kat die. Masa dok citer siap perli aku lagi (guraula). Mungkin die tak paham penggunaan blog nie pada aku. Sabar jela. Die bole cakap aku citer segala bende kat blog. Memang la aku banyak citer luar dalam kehidupan aku kat dalam blog. So tu je aku rase best and relief bile luahkan sumenye kat blog. Tapi mungkin setengah orang tak dapat nak terima.

So skg ni ntahla terasa nak privatekan blog nie. Just diri aku jer yg bole access. Emm agak- agak ok tak???

Jumaat yang dingin

Wah so tired. Baru abis kelas serving. Lambat mcm siput. Barang takda lecturer gak yg kene beli. Terasa sangat bosan dengan perkara yg mcm ni. Letih letih letih. Otak pon dah penat untuk berfikir. Petang ni 230-430 ade kelas lagi. Dapat berehat time ari org solat Jumaat jer. Tak adil. Huhu. Arghh tension.

Arini aku tak kire walaupon kelas kat uitm dah abis aku still mahu pulang awal pukul 5. Hope dapat siapkan research proposal and print terus kat sini. Sok time kelas terus antar and tak perlu nak singgah kat sek 2. Harap cepat siap and print sekali note Dr Maaruf. Gunakan segala kemudahan yang ada selagi mampu. Haha..

Petang ni kelas nak buat kuiz jer. Open book. Just revision sebelum students amik final exam. Bercakap mengenai soalan final. Sangatla terasa nak marah. Menyampah sume ade. Tak taula sampai bile mampu bertahan. Sabar ye Cik Dilla. Nak abiskan kelas awal arini. So today is the last class. Yahooo...

Thursday, November 05, 2009

Bosan

Skg terasa kurang tekanan. Selalu kalo tekanan Cik Dilla suke berblogging. Sekadar untuk menghilangkan tekanan perasaan. Tapi skg dah kurang tekanan sebab sumenyer hampir selesai. Tinggal sabtu dan ahad ni jer. Exam 3 paper lagi.
Pastu bole honeymoon. Nak ronggeng puas-puas. Paling teringin skg nak mandi laut. En Azli@ En Tunang jomla kiter mandi laut.Huhu
Keje kat opis pon hampir setel. Next week students dah start exam. Relaks la ckit keje. Lunch bole gi merayap. Yuhhuuu..
P/s: Bosan tak tau nak mengarut ape skg

Blackout!

Opis blackout....
Hurmm what to do...
Nasib ade laptop yg selalu menemani bile keboringan+kebosanan+kesunyiaan...
Bila nak ade elektrik balik nie...
Hurmmmm....

Tuesday, November 03, 2009

Alhamdullilah

Di kesempatan ini nak ucapkan ribuan terima kasih kepada mak and ayah yang telah bersusah payah and bertungkus lumus dalam menjayakan majlis pertunangan aku. Sabtu petang baru sampai rumah bayangkan mcm mane mak ayah siapkan segala persiapan. Sangat touching.

Tak lupe jugak pada jiran-jiran yang datang membantu. And Makcik Simah selaku planner aku yang banyak bagi idea. Thanks a lot.

Alhamdullilah sumenyer berjalan lancar. Jemputan ramai yang menghadirkan diri. Alhamdullilah. Sebarang kekurangan pada majlis harap di maafi.

Alhamdullilah sumenyer dah selesai. Next is coming soon. Wink wink~

Monday, November 02, 2009

Sekitar Majlis Tunang










P/s: Credit to Khalida Salleh. All the pictures are taken by her. Tq so much dear~

Sunday, November 01, 2009

Cik Dila vs En Azli


Kini aku sudah bergelar tunang kepada EN AZLI...
Alhamdullilah~

P/s: Nanti la upload gambar byk sikit. Ade keje yang tak dibereskan lagi.

Monday, November 30, 2009

Penyamun

0 comments
Sah rumah sewa aku di pecah masuk.

Aku orang first yg sampai rumah. Tengok umah dalam keadaan bersepah. Pintu rak kasut terbuka plus kotak kasut terkeluar. Tingkap kat bahagian dapur terbuka luas. Selalu akan tutup sebab takut kucing suke masuk. Mase ni tak perasaan lagi orang dah masuk. Aku bajet mungkin zai kelam kabut kuar umah nak balik kg coz die orang terakhir yang meninggalkan umah.

Masuk bilik. Masya Allah bersepah jugak. Tak mungkin zai buat mcm ni. Yang aku kenal die mmg pengemas and tak suke keadaan berselerak. Aku tak pikir pape lg. Terus kemas and menyapu sampah. Serius mase ni tak bajet pon org masuk umah. Dah siap berkemas terus makan sambil tgk tv. Citer Ewah-Ewah. Tak tau nak tgk citer ape. Ermm boring gak mase nie. Sume tak balik lg.

Abis jer citer tu masuk bilik dalam kul 7. Konon nak baring-baring jap. Pastu tergerak hati nak tgk laptop yg aku letak atas meja komputer. Hilang?? Takkan la zai pinjam bawak balik?? Kalu die nak pinjam mesti die bgtau dulu kan. Pegi kat luar tgk beg laptop. Takda???

Nasib En Azli kol time tu. Terus bgtau die. Hp aku kene barred. Suh die tanya zai. Zai terus kol. And SAH UMAH DIPECAH PENYAMUN! SIALAN betol la. Laptop aku yang buruk plus dah nazak tu ko nak kebas. Sengal. Adapter pon xda. Ko nak jual tak laku la. Ntah bole on ke tak tu. Tapi aku sangat terkilan coz byk sgt file dalam laptop. 4 tahun lebey kot gune. Banyak berjasa tu. Sedey....

Tapi bile Shah check kat area kitaorang sidai baju mmg ade kesan tapak kaki. Diorang masuk ikut belakang. Berani mati tol panjat ikut situ. Kalo jatuh bole mati. Walaupon kat tingkat 2. Tapi nak buat mcm mane umur diorang panjang lagi. Huhu. Eii rase nak bomohkan jer beruk-beruk tu. Kurang ajar sangat.

After that terus gi buat report kat balai polis PJ. Aku tak penah buat repot so tak tau. Shah (tunang zai) yang temankan aku. Mase ni zai tak sampai lagi. Ermm gi la balai bagi keterangan ape yang patut. Based on SM Razak, nie kes ketiga kat blok aku. Kuang ajar gile.

Zai hilang duit and helmet. Yang bebudak lain tak sure ilang ape. Aku ade jugak hilang duit. Tapi tak banyak. Aku letak dalam tupperware. Bengong duit letak dalam tupperware. So after this langkah pencegahan perlu di ambil. Tapi bile dok kt umah sorang-sorang rase seriau plak. Huhu seram...

Friday, November 27, 2009

Moist Choc Cake

0 comments


Sampai Ipoh lebih kurang Khamis petang. Dalam pikiran terasa nak try buat moist chocolate cake. Sampai umah berehat sekejap then terus gi tesco beli barang keperluan.

Risau gak kalo-kalo tak jadi maklumla amik resepi pada unsur yang kurang dipercayai. Alhamdullilah jadi jugak. Yummy. Percubaan yang bagus.

Lupe nak upload pic. Ni la hasilnyer. Abaikan comot di pinggan ye. Tinggal banyak ni je yg sempat di snap. Selamat menjamu selera~

Work, work~

0 comments
Lately terlalu banyak sangat input yang masuk dalam kepala otak ni. And perlu diproses sebaik mungkin. And last meeting, ade good project for DHC program berkaitan dengan halal issues. Erm to think of that issue on how to kaitkan halal and our program.

And one more thing..ade perkara yang lebih menggembirakan..

Our head nak tukar Ketua Program DHC (Diploma Hotel dan Katering) yang baru. Good decision kan. Ermm seperti yang diketahui kami semua (lecturer DHC) ade sedikit masalah dengan KP tersebut. (Biarkan kalo die terbace blog aku ni..huhu). Terlalu banyak krisis. Macam tu la jadinya kalo tersalah pilih leader kan. And disebabkan beliau sehinggakan kami semua nak tukar angin tau.

Hope after this, no more problems or issues berkaitan dengan pihak KP and lecturers. Huhu

Wednesday, November 25, 2009

Amin~

0 comments
I have to decide now!

Erm still confuse whether to take it or not.

Hopefully everything goes well as planned.

Nothing to worry about.

Just go with the flow
and pray for my success.

May the road chosen is the best for my life.

Amin...

Tuesday, November 24, 2009

Down~

0 comments
My motivation level berada pada tahap bahaya

Terasa sangat malas nak buat keje ape-ape pon

Marking paper + teks ucapan tuk konvo + key in marks + %@3?*&

Argghhh aku dah penat. Fullstop.

Thanks a lot~

0 comments
Banyak bende yang berlaku 2 3 hari ni. Ari Sabtu yg lepas mak ayah and bip dtg KL. Konon nak naik train at last kene tukar plan sebab banyak hal yg perlu disetelkan. Bip dapat surat tawaran kene pergi Kolej Tuanku Kurshiah untuk sesi pemilihan. Wah nape kat Semban. Takda tempat lain ke. Huhu. Dahla sedara mara tak banyak kat Semban. Nasib ade En Azli. Kalu takda En Azli mungkin tak pergi kot untuk sesi pemilihan tersebut.

En Azli and his family banyak bantu aku sefamili. Maklumla takda tempat berteduh. Tempat baru. Ari ahad tu lepas tgk angah kat putrajaya terus gi Semban. Nak dijadikan citer dari putrajaya nak ke semban bole sesat. Lame gile berlegar-legar kat jalan raya tu. Masuk dengkil, nilai, bangi. Payah sangat nak cari highway. Sengal gile.

Sampai semban dah petang. Nasib packing baju siap sebab esok pg gi keje dari semban la jawabnya. Takkan nak tinggal my famili cmtu jer. Tumpang bermalam di umah Kak Tam (kakak En Azli). Wah sangat malu coz kami baru bertunang and bukan dah kawin. Tapi famili En Azli memang best. Aku sangat menghargai mereka semua. Terima kasih banyak-banyak.

Friday, November 20, 2009

Masak

0 comments
Honestly Cik Dilla memang tak pandai sangat nak masak. Tak banyak menu yang die expert. Huhu..

Tapi skg ni die suke sgt tgk resepi konon nak belaja. Tapi nak praktiskan tu yang leceh ckit. Macam takda masa nak try. Huh alasan semata.

P/s: En Azli suke makan.Ermm perlula blaja.Huhu

Apa yang dicari dalam hidup?

0 comments
Apa yang dicari dalam hidup?

Terasa skema dengan soalan tu. Tapi tula kenyataannya. Arini aku terasa "lost". Tak tau ape tujuan aku hidup di dunia ni. Rase takda semangat. Terasa mencari sesuatu yang aku sendiri tak tau ape yang aku cube cari. Terlalu musykil dengan penyataan tersebut. Ntahla. Aku sendiri pon tak paham.

Cube mencari keyakinan dan sinar kehidupan.

Terlalu banyak perkara yang perlu difikirkan di saat ni. Walauponn sebenarnya ia tidak berapa nak penting. Pelik ngn diri sendiri arini. Nak kata bulan mengambang rasenye dah berlalu seminggu yang lepas. Mencari keceriaan hidup untuk arini.

Hidup kosong~

Thursday, November 19, 2009

Bip Dapat 5A

0 comments
Arini result UPSR kuar. Nape aku kisah sgt bile result UPSR kuar. Sebab adik aku, Bip sedang berdebar tunggu result UPSR.

And baru sekejap ni mak kol cakap bip dapat 5A. Alhamdullilah. Haha ingatkan die main-main cakap kat aku dapat 5A. Alhamdullilah. Wah kene siapkan hadiah la nie. Aritu die dah mintak macam-macam. Huhu.

P/s: Teringat gak zaman darjah 6 dulu, dapat 5A gak. Sronok dpat buat mak and ayah bangga walaupon masa tu baru UPSR.

Wednesday, November 18, 2009

Just go with the flow~

0 comments
Bile nak kawin??

Soalan yg paling bosan nak jawab. Bila dah bertunang mesti org nak tanya kawin bile. Saje je kot bertunang and tak semestinya nak kawin dalam masa terdekat. Cume nak mengedik nak kan satu ikatan antara Cik Dilla dan En Azli.

Perancangan tu memang ade. Tapi bukan dalam masa terdekat. Banyak lagi kene setel sebelum serius untuk berkahwin. Ingat kawin ni keje main-main ker. Banyak bende kene pertimbangkan. Masalah antara aku and En Azli tu memang takda. Tapi masalah yang tak dapat nak dielakkan. Bukanla masalah sebenarnya tapi ade la perkara-perkara tertentu yang kene pertimbangkan sebelum kawin. Especially keje, and study. Family En Azli memberi cadangan supaya aku habiskan master dulu. Tapi soal jodoh hanya Allah Yang Maha Mengetahui.

Just go with the flow. Kalo nak terlalu rigid sgt pon tak gune jgk. Nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran. Tau takpe. For me bukan senang nak jadi isteri kepada seorang suami. Kalo jodoh aku dah sampai esok pon aku akan berkawin. Just be patient ok. Kepada sesiapa yg selalu bertanyakan solan tu. Harap aku dah menjawab soalan tersebut.

Watever pon, kami dah ade perancangan sendiri. Jangan ditanya bile. JUST GO WITH THE FLOW. Yess sgt suke dengan ayat itu. Huhu.

Monday, November 16, 2009

Update update

0 comments
Sabtu:
  • Pagi dok umah, kemas-kemas rumah, basuh baju, lipat baju. Buat sume bende yang aku malas nak buat time ari bekerja
  • Tengahri makan. Beli jer. Ingat nak masak. Tapi terasa malas. So gi blok hijau beli nasi bungkus ngn Lazo.
  • Lepas mkan tengok tv.
  • Rase mengantuk tido jap sementara menunggu En Azli sampai.
  • Pukul 5 En Azli kol. Die cakap baru naik train. Ermm takpe. Terus bangun. Mandi and bersiap-siap nak gi Midvalley.
  • Hujan renyai-renyai terus gi Midvalley. Tunggu En Azli kat sana. Cadangan asal nak gi tengok teater kat Panggung Negara. Tapi disebabkan hujan and tak bawak payung. Rancangan dibatalkan.
  • Jumpa En Azli. Gi cari tiket 2012. Beratur panjang. At last tiket habis. Ku keciwa. Takpe tengok citer lain yang tak berapa nak best The Fourt Unkind. Kuar awal.
  • Hantar En Azli gi umah Joe kat Ampang. Dahla tak penah pegi pakai redah jer. Banyak kali sesat.
  • Sampai umah Joe 230 pm. Aku terus balik sebab esok kene datang ofis jage exam. Sampai umah 3.00 am. Odw tengok ramai mat-mat rempit pecut. Cuak gak balik sorang-sorang. Tawakal jela.
  • Sian En Azli aku buat die risau. Die kol aku banyak kali tak angkat. Hp in silence mode. Huhu.
Ahad:
  • Pagi kene datang ofis jage invigilator students exam. (Nasib bagi cuti percuma)
  • 9.00 - 11.00 am jage exam. Then terus shoot amik En Azli and Joe. Gi lunch area Pandan Indah.
  • En Azli hantar gi kolej. Diorg jalan-jalan. Pukul 1.00- 3.00 pm kene jage exam lagi.
  • Pukul 3 En Azli dtg amik. Wah sronok kalau ari2 mcam ni. Huhu. Terus gi KLCC. Tinjau-tinjau barang "baik".
  • Already in my mind brg ape yg nak beli nanti.
  • Tak cukup kat KLCC. Singgah Sogo. Giler berjalan. Arini terasa patah kaki. Tapi En Azli relax jer. Pelik tul.
  • Pas makan terus antar En Azli nek train balik. Wah taknak lepaskan die pergi.

Kisah Student Lagi

0 comments
Ni nak bagi tau lagi kisah perangai pelik sesetengah students Cik Dilla. Kadang-kadang rase sakit hati pon ade. Sebenarnya banyak jer kisahnya. Tapi aku nak share kisah semalam bersamaan hari Ahad yang semua sedia maklum adalah ari bercuti kecuali Kelantan dan Terengganu. Huhu.

Tengah best window shopping smlm ngn En Azli, tibe-tibe ade satu nombor yang tak dikenali kol and aku tertekan button angkat. So nak tak nak terpksala cakap jugak ngn si pemanggil. Dalam hati dah dapat agak siapa gerangan si pemanggil.

Hello miss, saya Liza (bukan nama sebenar), boleh tak saya nak tau markah saya?

Whatt???

Ya Allah rase angin satu badan. Pakai sedap jer tanya. Ingat aku ni mesin bergerak bole tau sume markah students. Sabar jela.

Kes 2 plak:

Askum Cik Dila. Esok exam dhc hospitality ke?

Dahla tak perkenalkan diri sape. Sape yang nak amik exam skg?? Huhu.

The moral of the story, jangan harap nak bagi no fon kat students pasni.

Tuesday, November 10, 2009

Sabar ye Cik Dilla

3 comments
"Setinggi-tinggi penghargaan ditujukan buat pensyarah saya Miss Dilla kerana telah banyak membantu saya dalam menyiapkan kerja ini. Tidak lupa juga kepada teman lelaki saya kerana menolong saya mencari maklumat di cyber cafe dan tidak lupa juga kepada ibu dan ayah saya kerana memberi duit untuk menyiapakn kerja ini. Saya juga telah banyak belajar tentang tempat-tempat menarik ini jika bukan kerana miss menyuruh saya menyiapkan kerja ini mesti saya tidak tahu dan kisah tentang tempat-tempat yang menarik di Malaysia......."

Nak tergelak bila baca acknowledgement student aku sorang nie. Padahal aku tak suruh pon buat acknowledgement tu. Perlu ke nak mention your boyfriend. Ermm budak-budak. Tak matang langsung. Kadang-kadang jenuh suruh diorg ni bersifat seperti orang dewasa and tinggalkan alam sekolah tu. Sampai di kolej pon stil terbawa-bawa sikap budak sekolah lagi. Tengokla cara penulisan dan gaya bahasa yang digunakan. Ikut sedap ko je ek. Sabor jela~

Monday, November 09, 2009

Quick Post

0 comments
Semalam Cik Dilla dah memulangkan kembali laptop kepada En Azli. Nak menangis rasenyer. Hehe. Semalam lepas exam terus gi Semban. As usual bile la lepak umah En Azli mesti balik malam. Huhu...

And semalam terjadi sesuatu perkara yang sangat mengerikan. Tak taula betul ke apa yg aku tgk tu. Tapi mcm betul jer. Emm biarla. Taknak cakap pasal tu.

Oklah nak balik~

Saturday, November 07, 2009

Takda air~

0 comments
Attention please!

Umah aku takda air!

Sengal!

Ade rumah kat tingkat 1 paip air die pecah. Sengal. Kitaorang yang tak berdosa pon terima akibat. Camne nak mandi. Pagi tadi jer mandi. Bekalan air pon takda. Camne nie. Adoi. Jangan sampai esok dah la.

Tadi exam 2 paper. Tapi rase macam hampeh jer aku jawab. Huhu. Pasrah jer Cik Dilla. Janji lepas. Esok ahad tinggal satu paper jer lagi. Harusla study sebab bukan open book ye.

Lepas kelas shoot terus gi Semban. Nak jumpe En Azli. Hantar barang plus antar laptop ni. Wah nanti boringla sebab takda peneman setia di masa boring.

Friday, November 06, 2009

Sengal~

0 comments
Seriusly macam sial. Bengang aku ngn C****. Rase nak mencarut jer. Arini baru aku perasan. Sangat geram~

Ntah

0 comments
Semalam bersembang dengan En Azli@ En Tunang pasal blog. Segala-galanya aku akan citer kat die. Masa dok citer siap perli aku lagi (guraula). Mungkin die tak paham penggunaan blog nie pada aku. Sabar jela. Die bole cakap aku citer segala bende kat blog. Memang la aku banyak citer luar dalam kehidupan aku kat dalam blog. So tu je aku rase best and relief bile luahkan sumenye kat blog. Tapi mungkin setengah orang tak dapat nak terima.

So skg ni ntahla terasa nak privatekan blog nie. Just diri aku jer yg bole access. Emm agak- agak ok tak???

Jumaat yang dingin

0 comments
Wah so tired. Baru abis kelas serving. Lambat mcm siput. Barang takda lecturer gak yg kene beli. Terasa sangat bosan dengan perkara yg mcm ni. Letih letih letih. Otak pon dah penat untuk berfikir. Petang ni 230-430 ade kelas lagi. Dapat berehat time ari org solat Jumaat jer. Tak adil. Huhu. Arghh tension.

Arini aku tak kire walaupon kelas kat uitm dah abis aku still mahu pulang awal pukul 5. Hope dapat siapkan research proposal and print terus kat sini. Sok time kelas terus antar and tak perlu nak singgah kat sek 2. Harap cepat siap and print sekali note Dr Maaruf. Gunakan segala kemudahan yang ada selagi mampu. Haha..

Petang ni kelas nak buat kuiz jer. Open book. Just revision sebelum students amik final exam. Bercakap mengenai soalan final. Sangatla terasa nak marah. Menyampah sume ade. Tak taula sampai bile mampu bertahan. Sabar ye Cik Dilla. Nak abiskan kelas awal arini. So today is the last class. Yahooo...

Thursday, November 05, 2009

Bosan

0 comments
Skg terasa kurang tekanan. Selalu kalo tekanan Cik Dilla suke berblogging. Sekadar untuk menghilangkan tekanan perasaan. Tapi skg dah kurang tekanan sebab sumenyer hampir selesai. Tinggal sabtu dan ahad ni jer. Exam 3 paper lagi.
Pastu bole honeymoon. Nak ronggeng puas-puas. Paling teringin skg nak mandi laut. En Azli@ En Tunang jomla kiter mandi laut.Huhu
Keje kat opis pon hampir setel. Next week students dah start exam. Relaks la ckit keje. Lunch bole gi merayap. Yuhhuuu..
P/s: Bosan tak tau nak mengarut ape skg

Blackout!

0 comments
Opis blackout....
Hurmm what to do...
Nasib ade laptop yg selalu menemani bile keboringan+kebosanan+kesunyiaan...
Bila nak ade elektrik balik nie...
Hurmmmm....

Tuesday, November 03, 2009

Alhamdullilah

0 comments
Di kesempatan ini nak ucapkan ribuan terima kasih kepada mak and ayah yang telah bersusah payah and bertungkus lumus dalam menjayakan majlis pertunangan aku. Sabtu petang baru sampai rumah bayangkan mcm mane mak ayah siapkan segala persiapan. Sangat touching.

Tak lupe jugak pada jiran-jiran yang datang membantu. And Makcik Simah selaku planner aku yang banyak bagi idea. Thanks a lot.

Alhamdullilah sumenyer berjalan lancar. Jemputan ramai yang menghadirkan diri. Alhamdullilah. Sebarang kekurangan pada majlis harap di maafi.

Alhamdullilah sumenyer dah selesai. Next is coming soon. Wink wink~

Monday, November 02, 2009

Sekitar Majlis Tunang

1 comments









P/s: Credit to Khalida Salleh. All the pictures are taken by her. Tq so much dear~

Sunday, November 01, 2009

Cik Dila vs En Azli

0 comments

Kini aku sudah bergelar tunang kepada EN AZLI...
Alhamdullilah~

P/s: Nanti la upload gambar byk sikit. Ade keje yang tak dibereskan lagi.

Disable Right Click