Followers

Wednesday, March 25, 2015

2nd Pregnancy: 32 Minggu



Assalamualaikum,

Minggu ni dah masuk 32 minggu! Cepat sangat masa berjalan. Rasa bersalah menebal dalam diri kat adik sebab jarang sangat update pasal dia kat sini. Tup tup dah 32 minggu. Skang ni pun kadang-kadang terperasan macam rasa adik nak terkeluar. Sekali dia bergerak rasa macam cramp perut ibu. Behave ye adik belum masanya lagi. Please keluar bila dah cukup matang ye...


Rasa pregnant anak kedua macam cool sikit. Bukan tak excited. Mungkin jarak dengan Mia agak rapat so macam segala persiapan tu kita dah lebih arif mana yang perlu dan tidak. Masa Mia dulu kalau boleh rasa macam semua benda penting nak kene beli. Kalau tak beli tak boleh. Kali ni pendekatan berbeza. 


Skang ni dok terfikit-fikir macam mana la nak handle bila anak dah 2 nanti. Mampu ke jadi ibu yang adil? Boleh ke nak bagi perhatian dan kasih sayang yang sama rata? Boleh ke nak manjakan Mia macam skang? Tiap hari selalu tanam dalam diri supaya tabahkan dan sabarkan hati untuk layan setiap kerenah Mia. Taknak marah-marah, jerit-jerit sebab budak besar Mia apa yang dia tahu. Tambah dengan keadaan badan skang, cepat letih memang menahan hati bila dia buat perangai. Tapi betol la bila tiap pagi kita buat azam and niat mcm tu memang sepanjang hari kita akan jadi lebih bersabar. Harap boleh terus konsisten bila adik dah keluar nanti.


Perkembangan 32 minggu:
  • Adik sangat aktif menjelang malam. Kalau tengah lapar lagi aktif. Bila dia bergerak rasa macam senak perut ibu. Pernah suatu hari rasa macam nak terkeluar sangat dah. Cuak ibu tau.
  • Perut nampak macam kecik je tapi haritu doktor scan sepatut berat baby 7 bulan lebih kurang 1kg tapi adik 1.3 kg. Lebih 300 gram.
  • Kali ni ibu rajin makan vitamin mungkin sebab obimin warna pink rasa tak seteruk iberet. Masa Mia ibu selalu skip makan vitamin..
  • Suplemen masa pregnant? Masa Mia ibu makan Salindah. Kali ni try makan Qaseh Gold Adinda. 
  • Insya Allah kali ni bersalin kat Ipoh
  • Start b*nt0t, peha ke kaki dah start lenguh yang amat. Especially tang peha. Bila baring and nak bangun berdiri masya Allah lenguhnya. Tak sabar nak urut!
  • Gender?? 50-50. Boy ke girl ibu dengan walid terima dengan hati terbuka.


Okla dah pukul bapa ni? Tak elok tido lewat, mentang-mentang kita pegang title full-time-baker. Jangan jeles. Nanti kita sambung update lagi kalau masa mengizinkan.

Selamat beradu.












Saturday, March 14, 2015

Resepi Spaghetti Bolognese Meatballs



Assalamualaikum,


Dah lama tak share resepi dalam blog. Harini rasa macam bermurah hati nak share satu resepi yang saya buat semalam. Sebenarnya adik baby teringin nak makan spaghetti bolognese. Nak makan kat kedai takut susahkan walid and tak kene dengan selera. So semalam gigih cari bahan buat sendiri. Pandai-pandai la adjust supaya kene dengan selera. Kalau tak sedap pun salah sendiri. Hukhuk...


First time bagi Mia makan, bukan main suka lagi dia makan. Ok lepas ni ibu boleh buat selalu kalau kita dah boring makan nasi.


Tambahan plak dalam peti ais ada daging kisar yang belum guna lagi. Peluang keemasan. Boleh buat meatball sekali. Saya suka packaging baru daging kisar Ramly. 400 gram tapi separate kepada 2 bahagian 200 gram. Separuh saya buat meatballs. Separuh lagi untuk sos spaghetti. 


Ini style spaghetti bolognese meatballs saya.

(Anggaran 5 orang makan)
Bahan-bahan:

  • 3 ulas bawang putih (cincang)
  • Bawang holland (cincang)- Kalau besar guna separuh dah cukup
  • Tomato concasse (rujuk note bawah)
  • Carrot (dadu) - tak letak sebab tak suka carrot
  • Cendawan butang - tak letak sebab kedai tu tak jual plak
  • Sedikit oregano - tak letak sebab takda kat rumah
  • Sehelai bay leaf - tak letak jugak
  • 400 gram daging kisar - guna jenama Ramly. Memang best
  • Satu botol besar Sos Spaghetti- guna jenama Kimball je. Nak guna tomato paste pun boleh.
  • 100 ml Susu segar



Cara-cara:

Meatballs:-
1. Campurkan daging kisar, bawang holland and kalau ada oregano boleh letak sekali.
2. Tak perlu garam sebab daging kisar memang sedia masin. Bentukkan bulat-bulat.
3. Celurkan dalam air mendidih 1-2 minit sahaja. Jangan risau takkan hancur.
4. Ketepikan.
5. Air celur tadi jangan buang, boleh guna untuk air stock sos spaghetti.


Tomato concasse:
1. Didihkan air.
2. Potong pangkah (X) kat hujung tomato sebab nanti senang nak buang kulit.
3. Tujuan celur dalam air panas untuk mudahkan proses buang kulit tomato.
4. Buang kulit dan biji tomato, dadukan atau cincang kasar.
5. Ketepikan.


Sos spaghetti:
1. Saute bawang putih dan holland. 
2. Masukkan oregano/bay leaf kalau ada.
3. Masukkan sayur (tomato/carrot/celery/cendawan) kalau ada.
4. Masukkkan daging kisar. Tunggu hingga kering sikit.
5. Masukkan susu.
6. Masukkan air stock meatballs tadi.
7. Masukkan tomato paste/sos spaghetti/prego
8. Saya tambah sikit cili giling untuk kurangkan kemasaman sos and nak bagi pedas sikit
9. Masukkan meatballs tadi. Reneh la sampai kuah agak kering. Ikut citarasa masing-masing.
10. Nak sedap biar reneh lama sikit. Dalam 1 jam ke.
11. Adjust rasa garam dan gula sikit.
12. Dah siap!
13. Jangan lupa celur spaghetti. Tengok arahan pada packaging.






Taraa dah siap!
My version
Kalau ada oregano, thyme, bay leaf and grated cheese mesti lagi terangkat...

Ingat memasak ini satu seni.
Terpulang kepada cara masing-masing untuk mengolah resepi ni.
Selamat mencuba.








Friday, March 13, 2015

Keperluan Berpantang: EPHYRA Dalam Senarai


Assalamualaikum,



Dah tak lama dah nak bersalin. Kalau ikut pengalaman lahirkan Mia dulu, 2 minggu awal dari tarikh EDD dah keluar. Tak tahula sebab dia dengar cakap ibu ke apa. Yela sebab masa tu Dr Sukhilmi takda nak pergi oversea. Ibu hari-hari cakap kalau nak bersalin dengan Dr Sukhilmi, keluar la sebelum Dr pergi berangkat ke oversea. Huh memang keluar tepat pada waktunya...keluar sehari sebelum Dr pergi. Good girl... =)


Tapi kali ni tak berani nak cakap. Orang cakap, lain anak lain pengalamanya. Fuuh nervous tiba-tiba. Ya Allah permudahkan adik keluar dari perut ibu dalam keadaan selamat dan mudah. Amin.


Kali ni berpantang tak boleh main-main lagi sebab masa Mia dulu rasa macam pantang main-main. Sebab takda amalkan apa-apa suplemen atau jamu. Mia kuning sampai 2 bulan so tak berani nak makan sembarangan. Skang bila dah pregnant balik baru terasa segala urat sakit-sakit. Badan lemah. Letih lesu bagai. 


Nak cerita tentang keperluan pantang. Rasa nak share sikit antara apa wishlists untuk pantang nanti. Saya memang tak amalkan mana-mana set pantang. Rasa lebih suka yang loose punya sebab nanti beli set bukan semua yang akan saya guna.

Untuk luaran:
  • Losyen Sejuta Anugerah
  • Minyak Pilis Anugerah
  • Feminin Wash
  • Mandian Herba
  • Herbal Tangas
  • Tungku
  • Bengkung 
  • EPHYRA SKIN BAR

Untuk dalaman:
  • EPHYRA
  • Set Shaklee



Gituww siap cap locks lagi Ephyra tu kan. Rasa macam fenomena plak. Memang rasa dah jumpa produk yang bagus untuk luaran dan dalaman. Nak amalkan masa pregnant rasa macam dah terlambat. Nak masuk 8 bulan dah. Kenapa la tak tahu kewujudan Ephyra dari awal lagi. Haishhh...

Takpela kita try masa pantang. Tak sabar nak kembali berseri lepas berpantang. Yang penting kekal bertenaga dan cergas nak melayan dua orang anak nanti.


Kalau kita baca kebaikan produk memang banyak dan sesuai untuk diamalkan.

Sesiapa nak cuba produk Ephyra boleh PM saya laju-laju. Jangan risau kita bagi harga kasih sayang.





WHATSAPP
011-21588611





Kebaikan ephyra skin bar

=)





Wednesday, March 11, 2015

Simptom Mak-Mak




Assalamualaikum,


Mia tengah tido baru boleh buka laptop dengan senang hati. Kalau Mia ada jangan harap nak buka laptop . Kita buat kerja atas meja, dia dah mula sibuk merengek nak duduk atas riba nak tengok laptop and tekan keyboard sana sini. Hp pun sama. Nak balas whatsapp pun sorok-sorok skang ni sebab bila nampak hp automatik dia akan suruh buka video. Tengok je takpe, ni tak nak tukar-tukar. Belum abis tengok nak tukar yang lain. Jenuh....



Takpela Mia sementara awak nak membesar ni, ibu layankan aje. Ibu la yang kene berfikiran kreatif macam mana nak melayan setiap kerenah awak. 


So skang adalah masa untuk ibu bersendirian sementara awak tido. Time ni la macam-macam boleh ibu buat. Google sana sini. Blogwalking...cari info sana sini. Nak tido? Saya bukan jenis tido siang. Kalau nak tido pun tido-tido ayam masa layan Mia main mainan depan tv.  


Bila duduk rumah ni macam-macam kita pikir. Seronok jaga anak sendiri. Yela kita tahu ragam dan kerenah anak kita, kalau duduk rumah orang atau taska, ikhlas ke mereka layan setiap kerenah anak kita. Tambahan bila nak bagi makan. Sabar ke diorang nak suap Mia sampai Mia kenyang. Ke penuh lagi nasi dalam mulut, terus suap lagi sampai macam nak termuntah. Haishh ni la dinamakan simptom mak-mak. Fikir jauh and negatif sokmo. Tapi kalau dah terpaksa, kene redha and berdoa semoga anak kita sentiasa terpelihara dan dilindungi-Nya. Hati kene kering.


Kalau rasa nak jaga anak sendiri. Tak percaya kat orang, haruslah fikirkan sesuatu. Bukan nak duduk rumah saja goyang kaki. Sapa kata goyang kaki. Banyak benda nak uruskan tau. Bila orang kata suri rumah mesti diorang expect kita ada banyak masa. Rumah sentiasa tip top. Kain baju mesti sentiasa berlipat. Pinggan mangkuk sentiasa bercuci. Senang cite semua aspek dalam keadaan terkawal. Tapi ada je suri rumah, tapi rumah lintang pukang. Harap saya bukan kategori itu.


Banyak perkara kene plan sebelum menunggu hari nak bersalin nanti. Sebab lepas pantang dah boleh terus ON tanpa lengahkan masa. Ini salah satu misi 2015 saya. Sebelum ni pun dah test market sikit-sikit. Tapi bila dah makin sarat rasa macam tak larat nak paksa diri. And ada la beberapa faktor yang tak dapat dielakkan. Ni pon ada beberapa tempahan yang terpaksa saya tolak. Insya Allah lepas pantang akan aktif semula.


Now tengah nak kumpul idea and marketing strategy. Kalau tak mendapat sambutan nampak gaya kene makan gaji la. Tapi siapa nak jaga anak??? Huaaaaaa (meraung)....




P/s: Simptom tak percaya orang menebal dalam diri....







Tuesday, March 10, 2015

Pasaraya Zemart Pilihan Hati



Assalamualaikum,


Dah jadi pengurus rumah tangga ni of course la tak terlepas daripada tanggungjawab memasak. Boleh dikatakan saya memasak setiap hari walaupun simple dish. Walaupun berperang dengan Mia masa masak, kita tengah goreng ikan dan-dan dia tarik seluar la, keluarkan segala mak nenek apa yang boleh dia capai la, itu la. Itu sebab saya selalu masak agak lewat tunggu Mia tido dulu baru la saya akan masak senang hati. Biasa pukul 200-230 ptg akan make sure setel masak and kemas dapur.


So bila masak barang dapur/ basah mesti kene sentiasa ada. Korang beli barang dapur kat mana ye?? Sebelum ni tempat wajib saya mesti Tesco. Kalau barang basah macam ikan, ayam atau sayur ke beli kat pasar. Kadang-kadang beli kat kedai mini market atau beli kat simpang jalan, ada orang jual ikan fresh dari laut. Tapi biasa la harga mesti mark-up sikit kan.


Tak prefer beli kat Tesco sebab kurang fresh. Pernah terbeli ikan. Biasa la kita membeli mesti nak buat stok lama kan. Ikan simpan 2 3 hari then masak buat asam pedas. Masya Allah tak tahu nak klasifikasikan apa rasa ikan tu. Tawar. Tak fresh langsung. Taubat taknak beli kat Tesco dah.


Now husband dah perkenalkan tempat baru nak beli barang dapur and barang basah sekaligus. Tak payah pergi 2 3 tempat, 2 3 kali. Harga pun berbaloi. Barang basah pun fresh. Kalau area Sendayan/Seremban and Bandar Enstek mesti tahu pasaraya Zemart. Kat Ipoh tak pernah lagi wujud kot. First time pergi rasa teruja. Terus say goodbye to Tesco and Mydin. 


Kesimpulannya saya memang suka pergi Zemart sebab jimat and fresh. Haritu beli ketam pun, bila masak terasa segar lagi macam beli kat pasar. 


Apa lagi jom la try pergi Zemart. Huhu...




P/s: Nak kurangkan entry bergambar. Jangan meluat kalau tengok tulisan berjela.






2nd Pregnancy: An Unexpected Journey



Assalamualaikum,


Wah nampak tajuk mengalahkan tajuk filem. Begitulah gambaran yang nak diceritakan tentang second pregnancy. Ye memang skang tengah mengandung anak kedua. Minggu ni dah masuk 30 minggu. Lagi berapa minggu nak deliver. Ya Allah bila fikir sakitnya contraction bole jadi pitam. Ingat lagi lepas Mia lahir, terus rasa serik nak mengandung lagi. Sebab serik tahan sakit contraction. Tengok tup-tup mengandung lagi di saat Mia belum pun cecah 2 tahun. Ni penangan tak amalkan pil perancang ye puan-puan. Tapi bila fikir balik siapalah kita nak menolak rezeki yang Allah beri.


Macam mana boleh termengandung?? Ke memang rancang nak anak cepat-cepat dalam masa terdekat??

Good questions!

Dapat tahu mengandung lagi masa umur Mia 11 bulan. Huhu konon ingat kalau kita fully breastfeed baby memang boleh jadi pil perancang semulajadi. Akibat hanyut dengan teori yang sesat dan suami isteri plak takda mengamalkan "play save" maka bulan itu terlekat jua. Haha... B lepas ni saya amik pil perancang ye...


Masa Mia dulu setahun lebih tunggu nak lekat balik lepas keguguran. Yang ini Allah bagi mudah saja. Alhamdullilah. Anak kan rezeki pemberian Allah. Kami terima dengan hati terbuka. Bersedia atau tidak, merancang atau tidak bukan perkara penting. Doa saya semoga Allah permudahkan segala urusan.


Cabaran mengandung anak kedua semasa anak masih kecil. Hanya Tuhan saja yang tahu kepayahan itu. Itu semua pengalaman. Nak tak nak kene harungi juga dengan sabar dan tabah. 


Part yang kelakar, kali ni pregnant rasa macam terkene penyakit berjangkit. Starting wife kawan husband, kire kitorang pon automatik jadi kawan. Memang ada plan dengan dia nak pregnant second baby sama-sama. Pagi tu dia whatsapp cakap "positif" and suruh saya cepat-cepat buat second baby. Gila apa Mia belum cukup setahun kan. Tapi masa ni period dah delay. Jarang cycle period buat hal. Tetap nak cakap hormone ting tong..nak denied jugak bukan pregnant.



Lepas tu angah balik Ipoh and announce Alisha nak dapat adik dah. Saya? Buat muka seposen. Korang jalan la dulu. Iolss tunggu Mia 2 tahun. Perghh padahal tak tahu perancangan Allah lebih baik.


And berlarutan ke kenalan-kenalan rapat yang dah lama tak jumpa. Berwhatsapp berfacebook. Semua tengah pregnant. Period masih lagi delay. UPT dah beli tapi tak excited nak test sebab alahai kesiannya Mia. 2 minggu delay baru test. Memang sah positif uolss. Nak habaq kat family pon segan-segan. Mak siap cakap lagi, mak mengandung angah masa saya baru 3 bulan. Amik kau lagi advance. Kuikui...angah lahir saya baru 11 bulan. At least nanti Mia dah besar sikit setahun 7 bulan lebih kurang.

Tapi macam biasa la bila pergi check up KK masa 8 minggu nurse bising kenapa tak tunggu 2 tahun pregnant semula. Dah Allah nak bagi macam mana plak nak tahan kan. Sebab masa pregnant Mia hb saya rendah dari awal sampai nak bersalin. Sekali tu je saya buat check up kat KK, lepas tu dah buat monthly check up kat private. Yang ni nanti saya story entry yang lain. Bukan sebab marah dengan nurse tapi ada sebab lain yang tak dapat dielakkan.


Dah 30 minggu ni rasa bersalah dengan adik Mia sebab jarang update and rekod perkembangan sepanjang saya mengandungkan dia. Nanti kite buat story secara pukal ye. Itu pon kalau ibu rajin... ;p 


Okla nanti continue lagi. Da~






Tuesday, March 03, 2015

Officially Suri Rumah Berjaya



Assalamualaikum dan hai semua,

Haha akhirnya daku berhenti kerja jugak. Sebelum ni dah banyak sangat update meroyan PJJ dengan husband kan. Tiba-tiba amik keputusan drastik berhenti kerja. Sebenarnya banyak sangat drama yang berlaku dekat company tu. Yang menguatkan lagi hati ni rezeki Allah itu luas. Memang kerja gila berhenti di saat ekonomi rumah tangga bukanlah kukuh sangat. Tapi hati kene yakin. 


Tapi kalau bab nak pergi solat pun dipersoalkan lagi la bertambah kuat hasrat nak berhenti kerja. Pergi M la kan. Surau punya jauh. Nak berjalan ke surau tingkat 2 pon dah amik masa 10 minit, lagi mau argue kenapa lama sangat. Ingat kita curi tulang kat surau. So keluar la prosedur nak pergi solat hanya 15 minit. Kalau combine zuhur and asar cuma 30 minit. Ok fine. Maka dengan itu tiap hari kitaorang 2 3 kerat yang ditindas ni akan melewatkan solat zuhur di saat asar nak masuk. Lepas tu solat macam lipas kudung. Itu pon memang ngam-ngam 30 minit amik masa. Celah mana lagi nak rushung kan.


Belum cite lagi students yang macam taik kenekan lecturer. Mentang-mentang kita perempuan bertudung plak tu. Memang kene kaw-kaw la. Itu tak kene ini tak kene. Tapi pelik gak aku ni ada experience sebelum ni. Mengajar kat tempat lain ok je. Takdala bermasalah sangat dengan students. Oh lupa ni first time dapat majoriti satu kelas yang bukan sama bangsa dengan saya. Bukan nak racist. Tapi ini berdasarkan pengalaman. Yang management and admin plak bukan back up kita. Kita plak yang disalahkan. Sori saya memang tak boleh blah bila lecturer kene jadi "lembu" untuk students. IPTS bukan alasan nak buat macam tu ye. 


Belum bab kene beli barang kitchen sendiri. Berangkutla pergi Tesco or Jusco dengan kereta myvi kuning saya tu. Sampai tak muat-muat kereta. Lepas beli barang kene angkut loading kat kitchen plak. Oh pening kepala kene pikir balik. Belum suruh students submit resepi lagi kalau ada test final bagai. Dah submit tu bukan tahu nak hantar pakai kertas A4 yang proper. Hantar pakai tulis tangan. Bila students hantar last minute dikatanya kita students tak respect kita. Kita yang tak tegas. Masya Allah sakitnya hati bila ingat balik.


Then, bila kita bagi cadangan untuk penambaikan bukan nak terima. Yela kita ada experience, nak la konon membangunkan kolej tu tapi yang lecturer otai-otai ni tak boleh terima termasuklah CEO. Ohmaigod takpela biarla selama-lamanya tahap pemikiran dan kerja korang macam tu. Sumpah tak berkembang. Training berkaitan teaching method haram tak pernah ada. Masa interview bukan main cakap lagi..yes..yes we always conduct training to our lecturers. Bila nak isi untuk tujuan rekod KPT, hanya buat internal training yang sesama lecturer buat. Yang otai lecturer ni yang akan bagi training tapi knowledge mereka, ya rabbi...Sumpah knowledge tak berkembang. Again sorry, saya bukan jenis nak kerja nak play save, comfort zone. I need improvement. Arghhh belum lagi teaching file. Tak tahu la macam mana kalau MQA datang untuk renew program. Ada yang tengok last update 10 tahun lepas. Gila ke apa. Punya takda effort nak check teaching file. Lepas tu nanti yang lecturer baru ni la yang mati nak update semua file. 


Ok ok dah banyak dosa mengumpat. Ouch cannot tahan dalam hati. Kene sembur jugak. Ada lagi cerita-cerita pelik yang saya nak cerita tapi tak sampai hati nak cerita takut new candidates takut nak pergi attend interview bila baca pengalaman saya ni. Huhu


So life skang. Ke mana saja husband pergi saya akan pergi. Haha. Currently saya di Seremban. Life back to normal. Kemas rumah-basuh baju-masak-bla bla bla....sometimes rasa boring jugak di rumah tapi kene juga cari something untuk elak boring and bole jana pendapatan dari rumah.


Ada lagi bende yang saya belum nak update. Kene tunggu next entry. Tapi rasa macam korang dah boleh agak saya nak cerita tentang apa. Stay tune.


Babai nak mandikan Mia and prepare food for dinner.




Monday, March 02, 2015

Suam-Suam Kuku Nampak


Salam dan hai semua,

Ya ampun dah sebulan tak update satu apa pun. Sepanjang menyepi ni pon banyak sangat story yang sepatut saya tulis di blog tak sempat nak buat. Sayangnya nak berhenti blogging begitu saja. Ingat tagline saya --> Setiap Detik Itu Kenangan.

Bila update story kat blog tak sama macam kita update status kat facebook and upload gambar kat instagram. Huhu blogging tetap di hati biar pun sejak-sejak dah kawen ni dah suam kuku updatenya. Sebelum kawen teruja nak sharing pasal wedding preparation kekdahnya. Huhu...

Ada bende yang saya nak story tapi kita tunggu next entry ye. Stay tune.
Eh ada orang baca ke blog suam-suam kuku ni. *Curious..





Wednesday, March 25, 2015

2nd Pregnancy: 32 Minggu

0 comments


Assalamualaikum,

Minggu ni dah masuk 32 minggu! Cepat sangat masa berjalan. Rasa bersalah menebal dalam diri kat adik sebab jarang sangat update pasal dia kat sini. Tup tup dah 32 minggu. Skang ni pun kadang-kadang terperasan macam rasa adik nak terkeluar. Sekali dia bergerak rasa macam cramp perut ibu. Behave ye adik belum masanya lagi. Please keluar bila dah cukup matang ye...


Rasa pregnant anak kedua macam cool sikit. Bukan tak excited. Mungkin jarak dengan Mia agak rapat so macam segala persiapan tu kita dah lebih arif mana yang perlu dan tidak. Masa Mia dulu kalau boleh rasa macam semua benda penting nak kene beli. Kalau tak beli tak boleh. Kali ni pendekatan berbeza. 


Skang ni dok terfikit-fikir macam mana la nak handle bila anak dah 2 nanti. Mampu ke jadi ibu yang adil? Boleh ke nak bagi perhatian dan kasih sayang yang sama rata? Boleh ke nak manjakan Mia macam skang? Tiap hari selalu tanam dalam diri supaya tabahkan dan sabarkan hati untuk layan setiap kerenah Mia. Taknak marah-marah, jerit-jerit sebab budak besar Mia apa yang dia tahu. Tambah dengan keadaan badan skang, cepat letih memang menahan hati bila dia buat perangai. Tapi betol la bila tiap pagi kita buat azam and niat mcm tu memang sepanjang hari kita akan jadi lebih bersabar. Harap boleh terus konsisten bila adik dah keluar nanti.


Perkembangan 32 minggu:
  • Adik sangat aktif menjelang malam. Kalau tengah lapar lagi aktif. Bila dia bergerak rasa macam senak perut ibu. Pernah suatu hari rasa macam nak terkeluar sangat dah. Cuak ibu tau.
  • Perut nampak macam kecik je tapi haritu doktor scan sepatut berat baby 7 bulan lebih kurang 1kg tapi adik 1.3 kg. Lebih 300 gram.
  • Kali ni ibu rajin makan vitamin mungkin sebab obimin warna pink rasa tak seteruk iberet. Masa Mia ibu selalu skip makan vitamin..
  • Suplemen masa pregnant? Masa Mia ibu makan Salindah. Kali ni try makan Qaseh Gold Adinda. 
  • Insya Allah kali ni bersalin kat Ipoh
  • Start b*nt0t, peha ke kaki dah start lenguh yang amat. Especially tang peha. Bila baring and nak bangun berdiri masya Allah lenguhnya. Tak sabar nak urut!
  • Gender?? 50-50. Boy ke girl ibu dengan walid terima dengan hati terbuka.


Okla dah pukul bapa ni? Tak elok tido lewat, mentang-mentang kita pegang title full-time-baker. Jangan jeles. Nanti kita sambung update lagi kalau masa mengizinkan.

Selamat beradu.












Saturday, March 14, 2015

Resepi Spaghetti Bolognese Meatballs

0 comments


Assalamualaikum,


Dah lama tak share resepi dalam blog. Harini rasa macam bermurah hati nak share satu resepi yang saya buat semalam. Sebenarnya adik baby teringin nak makan spaghetti bolognese. Nak makan kat kedai takut susahkan walid and tak kene dengan selera. So semalam gigih cari bahan buat sendiri. Pandai-pandai la adjust supaya kene dengan selera. Kalau tak sedap pun salah sendiri. Hukhuk...


First time bagi Mia makan, bukan main suka lagi dia makan. Ok lepas ni ibu boleh buat selalu kalau kita dah boring makan nasi.


Tambahan plak dalam peti ais ada daging kisar yang belum guna lagi. Peluang keemasan. Boleh buat meatball sekali. Saya suka packaging baru daging kisar Ramly. 400 gram tapi separate kepada 2 bahagian 200 gram. Separuh saya buat meatballs. Separuh lagi untuk sos spaghetti. 


Ini style spaghetti bolognese meatballs saya.

(Anggaran 5 orang makan)
Bahan-bahan:

  • 3 ulas bawang putih (cincang)
  • Bawang holland (cincang)- Kalau besar guna separuh dah cukup
  • Tomato concasse (rujuk note bawah)
  • Carrot (dadu) - tak letak sebab tak suka carrot
  • Cendawan butang - tak letak sebab kedai tu tak jual plak
  • Sedikit oregano - tak letak sebab takda kat rumah
  • Sehelai bay leaf - tak letak jugak
  • 400 gram daging kisar - guna jenama Ramly. Memang best
  • Satu botol besar Sos Spaghetti- guna jenama Kimball je. Nak guna tomato paste pun boleh.
  • 100 ml Susu segar



Cara-cara:

Meatballs:-
1. Campurkan daging kisar, bawang holland and kalau ada oregano boleh letak sekali.
2. Tak perlu garam sebab daging kisar memang sedia masin. Bentukkan bulat-bulat.
3. Celurkan dalam air mendidih 1-2 minit sahaja. Jangan risau takkan hancur.
4. Ketepikan.
5. Air celur tadi jangan buang, boleh guna untuk air stock sos spaghetti.


Tomato concasse:
1. Didihkan air.
2. Potong pangkah (X) kat hujung tomato sebab nanti senang nak buang kulit.
3. Tujuan celur dalam air panas untuk mudahkan proses buang kulit tomato.
4. Buang kulit dan biji tomato, dadukan atau cincang kasar.
5. Ketepikan.


Sos spaghetti:
1. Saute bawang putih dan holland. 
2. Masukkan oregano/bay leaf kalau ada.
3. Masukkan sayur (tomato/carrot/celery/cendawan) kalau ada.
4. Masukkkan daging kisar. Tunggu hingga kering sikit.
5. Masukkan susu.
6. Masukkan air stock meatballs tadi.
7. Masukkan tomato paste/sos spaghetti/prego
8. Saya tambah sikit cili giling untuk kurangkan kemasaman sos and nak bagi pedas sikit
9. Masukkan meatballs tadi. Reneh la sampai kuah agak kering. Ikut citarasa masing-masing.
10. Nak sedap biar reneh lama sikit. Dalam 1 jam ke.
11. Adjust rasa garam dan gula sikit.
12. Dah siap!
13. Jangan lupa celur spaghetti. Tengok arahan pada packaging.






Taraa dah siap!
My version
Kalau ada oregano, thyme, bay leaf and grated cheese mesti lagi terangkat...

Ingat memasak ini satu seni.
Terpulang kepada cara masing-masing untuk mengolah resepi ni.
Selamat mencuba.








Friday, March 13, 2015

Keperluan Berpantang: EPHYRA Dalam Senarai

2 comments

Assalamualaikum,



Dah tak lama dah nak bersalin. Kalau ikut pengalaman lahirkan Mia dulu, 2 minggu awal dari tarikh EDD dah keluar. Tak tahula sebab dia dengar cakap ibu ke apa. Yela sebab masa tu Dr Sukhilmi takda nak pergi oversea. Ibu hari-hari cakap kalau nak bersalin dengan Dr Sukhilmi, keluar la sebelum Dr pergi berangkat ke oversea. Huh memang keluar tepat pada waktunya...keluar sehari sebelum Dr pergi. Good girl... =)


Tapi kali ni tak berani nak cakap. Orang cakap, lain anak lain pengalamanya. Fuuh nervous tiba-tiba. Ya Allah permudahkan adik keluar dari perut ibu dalam keadaan selamat dan mudah. Amin.


Kali ni berpantang tak boleh main-main lagi sebab masa Mia dulu rasa macam pantang main-main. Sebab takda amalkan apa-apa suplemen atau jamu. Mia kuning sampai 2 bulan so tak berani nak makan sembarangan. Skang bila dah pregnant balik baru terasa segala urat sakit-sakit. Badan lemah. Letih lesu bagai. 


Nak cerita tentang keperluan pantang. Rasa nak share sikit antara apa wishlists untuk pantang nanti. Saya memang tak amalkan mana-mana set pantang. Rasa lebih suka yang loose punya sebab nanti beli set bukan semua yang akan saya guna.

Untuk luaran:
  • Losyen Sejuta Anugerah
  • Minyak Pilis Anugerah
  • Feminin Wash
  • Mandian Herba
  • Herbal Tangas
  • Tungku
  • Bengkung 
  • EPHYRA SKIN BAR

Untuk dalaman:
  • EPHYRA
  • Set Shaklee



Gituww siap cap locks lagi Ephyra tu kan. Rasa macam fenomena plak. Memang rasa dah jumpa produk yang bagus untuk luaran dan dalaman. Nak amalkan masa pregnant rasa macam dah terlambat. Nak masuk 8 bulan dah. Kenapa la tak tahu kewujudan Ephyra dari awal lagi. Haishhh...

Takpela kita try masa pantang. Tak sabar nak kembali berseri lepas berpantang. Yang penting kekal bertenaga dan cergas nak melayan dua orang anak nanti.


Kalau kita baca kebaikan produk memang banyak dan sesuai untuk diamalkan.

Sesiapa nak cuba produk Ephyra boleh PM saya laju-laju. Jangan risau kita bagi harga kasih sayang.





WHATSAPP
011-21588611





Kebaikan ephyra skin bar

=)





Wednesday, March 11, 2015

Simptom Mak-Mak

0 comments



Assalamualaikum,


Mia tengah tido baru boleh buka laptop dengan senang hati. Kalau Mia ada jangan harap nak buka laptop . Kita buat kerja atas meja, dia dah mula sibuk merengek nak duduk atas riba nak tengok laptop and tekan keyboard sana sini. Hp pun sama. Nak balas whatsapp pun sorok-sorok skang ni sebab bila nampak hp automatik dia akan suruh buka video. Tengok je takpe, ni tak nak tukar-tukar. Belum abis tengok nak tukar yang lain. Jenuh....



Takpela Mia sementara awak nak membesar ni, ibu layankan aje. Ibu la yang kene berfikiran kreatif macam mana nak melayan setiap kerenah awak. 


So skang adalah masa untuk ibu bersendirian sementara awak tido. Time ni la macam-macam boleh ibu buat. Google sana sini. Blogwalking...cari info sana sini. Nak tido? Saya bukan jenis tido siang. Kalau nak tido pun tido-tido ayam masa layan Mia main mainan depan tv.  


Bila duduk rumah ni macam-macam kita pikir. Seronok jaga anak sendiri. Yela kita tahu ragam dan kerenah anak kita, kalau duduk rumah orang atau taska, ikhlas ke mereka layan setiap kerenah anak kita. Tambahan bila nak bagi makan. Sabar ke diorang nak suap Mia sampai Mia kenyang. Ke penuh lagi nasi dalam mulut, terus suap lagi sampai macam nak termuntah. Haishh ni la dinamakan simptom mak-mak. Fikir jauh and negatif sokmo. Tapi kalau dah terpaksa, kene redha and berdoa semoga anak kita sentiasa terpelihara dan dilindungi-Nya. Hati kene kering.


Kalau rasa nak jaga anak sendiri. Tak percaya kat orang, haruslah fikirkan sesuatu. Bukan nak duduk rumah saja goyang kaki. Sapa kata goyang kaki. Banyak benda nak uruskan tau. Bila orang kata suri rumah mesti diorang expect kita ada banyak masa. Rumah sentiasa tip top. Kain baju mesti sentiasa berlipat. Pinggan mangkuk sentiasa bercuci. Senang cite semua aspek dalam keadaan terkawal. Tapi ada je suri rumah, tapi rumah lintang pukang. Harap saya bukan kategori itu.


Banyak perkara kene plan sebelum menunggu hari nak bersalin nanti. Sebab lepas pantang dah boleh terus ON tanpa lengahkan masa. Ini salah satu misi 2015 saya. Sebelum ni pun dah test market sikit-sikit. Tapi bila dah makin sarat rasa macam tak larat nak paksa diri. And ada la beberapa faktor yang tak dapat dielakkan. Ni pon ada beberapa tempahan yang terpaksa saya tolak. Insya Allah lepas pantang akan aktif semula.


Now tengah nak kumpul idea and marketing strategy. Kalau tak mendapat sambutan nampak gaya kene makan gaji la. Tapi siapa nak jaga anak??? Huaaaaaa (meraung)....




P/s: Simptom tak percaya orang menebal dalam diri....







Tuesday, March 10, 2015

Pasaraya Zemart Pilihan Hati

0 comments


Assalamualaikum,


Dah jadi pengurus rumah tangga ni of course la tak terlepas daripada tanggungjawab memasak. Boleh dikatakan saya memasak setiap hari walaupun simple dish. Walaupun berperang dengan Mia masa masak, kita tengah goreng ikan dan-dan dia tarik seluar la, keluarkan segala mak nenek apa yang boleh dia capai la, itu la. Itu sebab saya selalu masak agak lewat tunggu Mia tido dulu baru la saya akan masak senang hati. Biasa pukul 200-230 ptg akan make sure setel masak and kemas dapur.


So bila masak barang dapur/ basah mesti kene sentiasa ada. Korang beli barang dapur kat mana ye?? Sebelum ni tempat wajib saya mesti Tesco. Kalau barang basah macam ikan, ayam atau sayur ke beli kat pasar. Kadang-kadang beli kat kedai mini market atau beli kat simpang jalan, ada orang jual ikan fresh dari laut. Tapi biasa la harga mesti mark-up sikit kan.


Tak prefer beli kat Tesco sebab kurang fresh. Pernah terbeli ikan. Biasa la kita membeli mesti nak buat stok lama kan. Ikan simpan 2 3 hari then masak buat asam pedas. Masya Allah tak tahu nak klasifikasikan apa rasa ikan tu. Tawar. Tak fresh langsung. Taubat taknak beli kat Tesco dah.


Now husband dah perkenalkan tempat baru nak beli barang dapur and barang basah sekaligus. Tak payah pergi 2 3 tempat, 2 3 kali. Harga pun berbaloi. Barang basah pun fresh. Kalau area Sendayan/Seremban and Bandar Enstek mesti tahu pasaraya Zemart. Kat Ipoh tak pernah lagi wujud kot. First time pergi rasa teruja. Terus say goodbye to Tesco and Mydin. 


Kesimpulannya saya memang suka pergi Zemart sebab jimat and fresh. Haritu beli ketam pun, bila masak terasa segar lagi macam beli kat pasar. 


Apa lagi jom la try pergi Zemart. Huhu...




P/s: Nak kurangkan entry bergambar. Jangan meluat kalau tengok tulisan berjela.






2nd Pregnancy: An Unexpected Journey

0 comments


Assalamualaikum,


Wah nampak tajuk mengalahkan tajuk filem. Begitulah gambaran yang nak diceritakan tentang second pregnancy. Ye memang skang tengah mengandung anak kedua. Minggu ni dah masuk 30 minggu. Lagi berapa minggu nak deliver. Ya Allah bila fikir sakitnya contraction bole jadi pitam. Ingat lagi lepas Mia lahir, terus rasa serik nak mengandung lagi. Sebab serik tahan sakit contraction. Tengok tup-tup mengandung lagi di saat Mia belum pun cecah 2 tahun. Ni penangan tak amalkan pil perancang ye puan-puan. Tapi bila fikir balik siapalah kita nak menolak rezeki yang Allah beri.


Macam mana boleh termengandung?? Ke memang rancang nak anak cepat-cepat dalam masa terdekat??

Good questions!

Dapat tahu mengandung lagi masa umur Mia 11 bulan. Huhu konon ingat kalau kita fully breastfeed baby memang boleh jadi pil perancang semulajadi. Akibat hanyut dengan teori yang sesat dan suami isteri plak takda mengamalkan "play save" maka bulan itu terlekat jua. Haha... B lepas ni saya amik pil perancang ye...


Masa Mia dulu setahun lebih tunggu nak lekat balik lepas keguguran. Yang ini Allah bagi mudah saja. Alhamdullilah. Anak kan rezeki pemberian Allah. Kami terima dengan hati terbuka. Bersedia atau tidak, merancang atau tidak bukan perkara penting. Doa saya semoga Allah permudahkan segala urusan.


Cabaran mengandung anak kedua semasa anak masih kecil. Hanya Tuhan saja yang tahu kepayahan itu. Itu semua pengalaman. Nak tak nak kene harungi juga dengan sabar dan tabah. 


Part yang kelakar, kali ni pregnant rasa macam terkene penyakit berjangkit. Starting wife kawan husband, kire kitorang pon automatik jadi kawan. Memang ada plan dengan dia nak pregnant second baby sama-sama. Pagi tu dia whatsapp cakap "positif" and suruh saya cepat-cepat buat second baby. Gila apa Mia belum cukup setahun kan. Tapi masa ni period dah delay. Jarang cycle period buat hal. Tetap nak cakap hormone ting tong..nak denied jugak bukan pregnant.



Lepas tu angah balik Ipoh and announce Alisha nak dapat adik dah. Saya? Buat muka seposen. Korang jalan la dulu. Iolss tunggu Mia 2 tahun. Perghh padahal tak tahu perancangan Allah lebih baik.


And berlarutan ke kenalan-kenalan rapat yang dah lama tak jumpa. Berwhatsapp berfacebook. Semua tengah pregnant. Period masih lagi delay. UPT dah beli tapi tak excited nak test sebab alahai kesiannya Mia. 2 minggu delay baru test. Memang sah positif uolss. Nak habaq kat family pon segan-segan. Mak siap cakap lagi, mak mengandung angah masa saya baru 3 bulan. Amik kau lagi advance. Kuikui...angah lahir saya baru 11 bulan. At least nanti Mia dah besar sikit setahun 7 bulan lebih kurang.

Tapi macam biasa la bila pergi check up KK masa 8 minggu nurse bising kenapa tak tunggu 2 tahun pregnant semula. Dah Allah nak bagi macam mana plak nak tahan kan. Sebab masa pregnant Mia hb saya rendah dari awal sampai nak bersalin. Sekali tu je saya buat check up kat KK, lepas tu dah buat monthly check up kat private. Yang ni nanti saya story entry yang lain. Bukan sebab marah dengan nurse tapi ada sebab lain yang tak dapat dielakkan.


Dah 30 minggu ni rasa bersalah dengan adik Mia sebab jarang update and rekod perkembangan sepanjang saya mengandungkan dia. Nanti kite buat story secara pukal ye. Itu pon kalau ibu rajin... ;p 


Okla nanti continue lagi. Da~






Tuesday, March 03, 2015

Officially Suri Rumah Berjaya

0 comments


Assalamualaikum dan hai semua,

Haha akhirnya daku berhenti kerja jugak. Sebelum ni dah banyak sangat update meroyan PJJ dengan husband kan. Tiba-tiba amik keputusan drastik berhenti kerja. Sebenarnya banyak sangat drama yang berlaku dekat company tu. Yang menguatkan lagi hati ni rezeki Allah itu luas. Memang kerja gila berhenti di saat ekonomi rumah tangga bukanlah kukuh sangat. Tapi hati kene yakin. 


Tapi kalau bab nak pergi solat pun dipersoalkan lagi la bertambah kuat hasrat nak berhenti kerja. Pergi M la kan. Surau punya jauh. Nak berjalan ke surau tingkat 2 pon dah amik masa 10 minit, lagi mau argue kenapa lama sangat. Ingat kita curi tulang kat surau. So keluar la prosedur nak pergi solat hanya 15 minit. Kalau combine zuhur and asar cuma 30 minit. Ok fine. Maka dengan itu tiap hari kitaorang 2 3 kerat yang ditindas ni akan melewatkan solat zuhur di saat asar nak masuk. Lepas tu solat macam lipas kudung. Itu pon memang ngam-ngam 30 minit amik masa. Celah mana lagi nak rushung kan.


Belum cite lagi students yang macam taik kenekan lecturer. Mentang-mentang kita perempuan bertudung plak tu. Memang kene kaw-kaw la. Itu tak kene ini tak kene. Tapi pelik gak aku ni ada experience sebelum ni. Mengajar kat tempat lain ok je. Takdala bermasalah sangat dengan students. Oh lupa ni first time dapat majoriti satu kelas yang bukan sama bangsa dengan saya. Bukan nak racist. Tapi ini berdasarkan pengalaman. Yang management and admin plak bukan back up kita. Kita plak yang disalahkan. Sori saya memang tak boleh blah bila lecturer kene jadi "lembu" untuk students. IPTS bukan alasan nak buat macam tu ye. 


Belum bab kene beli barang kitchen sendiri. Berangkutla pergi Tesco or Jusco dengan kereta myvi kuning saya tu. Sampai tak muat-muat kereta. Lepas beli barang kene angkut loading kat kitchen plak. Oh pening kepala kene pikir balik. Belum suruh students submit resepi lagi kalau ada test final bagai. Dah submit tu bukan tahu nak hantar pakai kertas A4 yang proper. Hantar pakai tulis tangan. Bila students hantar last minute dikatanya kita students tak respect kita. Kita yang tak tegas. Masya Allah sakitnya hati bila ingat balik.


Then, bila kita bagi cadangan untuk penambaikan bukan nak terima. Yela kita ada experience, nak la konon membangunkan kolej tu tapi yang lecturer otai-otai ni tak boleh terima termasuklah CEO. Ohmaigod takpela biarla selama-lamanya tahap pemikiran dan kerja korang macam tu. Sumpah tak berkembang. Training berkaitan teaching method haram tak pernah ada. Masa interview bukan main cakap lagi..yes..yes we always conduct training to our lecturers. Bila nak isi untuk tujuan rekod KPT, hanya buat internal training yang sesama lecturer buat. Yang otai lecturer ni yang akan bagi training tapi knowledge mereka, ya rabbi...Sumpah knowledge tak berkembang. Again sorry, saya bukan jenis nak kerja nak play save, comfort zone. I need improvement. Arghhh belum lagi teaching file. Tak tahu la macam mana kalau MQA datang untuk renew program. Ada yang tengok last update 10 tahun lepas. Gila ke apa. Punya takda effort nak check teaching file. Lepas tu nanti yang lecturer baru ni la yang mati nak update semua file. 


Ok ok dah banyak dosa mengumpat. Ouch cannot tahan dalam hati. Kene sembur jugak. Ada lagi cerita-cerita pelik yang saya nak cerita tapi tak sampai hati nak cerita takut new candidates takut nak pergi attend interview bila baca pengalaman saya ni. Huhu


So life skang. Ke mana saja husband pergi saya akan pergi. Haha. Currently saya di Seremban. Life back to normal. Kemas rumah-basuh baju-masak-bla bla bla....sometimes rasa boring jugak di rumah tapi kene juga cari something untuk elak boring and bole jana pendapatan dari rumah.


Ada lagi bende yang saya belum nak update. Kene tunggu next entry. Tapi rasa macam korang dah boleh agak saya nak cerita tentang apa. Stay tune.


Babai nak mandikan Mia and prepare food for dinner.




Monday, March 02, 2015

Suam-Suam Kuku Nampak

0 comments

Salam dan hai semua,

Ya ampun dah sebulan tak update satu apa pun. Sepanjang menyepi ni pon banyak sangat story yang sepatut saya tulis di blog tak sempat nak buat. Sayangnya nak berhenti blogging begitu saja. Ingat tagline saya --> Setiap Detik Itu Kenangan.

Bila update story kat blog tak sama macam kita update status kat facebook and upload gambar kat instagram. Huhu blogging tetap di hati biar pun sejak-sejak dah kawen ni dah suam kuku updatenya. Sebelum kawen teruja nak sharing pasal wedding preparation kekdahnya. Huhu...

Ada bende yang saya nak story tapi kita tunggu next entry ye. Stay tune.
Eh ada orang baca ke blog suam-suam kuku ni. *Curious..





Disable Right Click