Followers

Wednesday, December 24, 2014

2nd Pregnancy?



Ho ho ho...Merry Christmas...gaya Santa Claus punya suara. Al maklum esok dah start cuti. Mesti teruja sikit nak meninggalkan opis. See you next year ye!


Eh berbalik kepada tajuk di atas. Auta atau benar? 
Korang rasa?

Dah berapa minggu/bulan?
Ermm tunggu tahun depan la kita story...
Okbai.





Tuesday, December 23, 2014

Cuti-Cuti Malaysia Di Musim Tengkujuh



Sempena akhir tahun ni mesti ramai yang apply cuti untuk spend quality time dengan family. Kerja kerja jugak tapi masa dengan family jangan diabaikan. Saya dah apply cuti start Krismas sampai New Year. Hopefully bos tak banyak bunyi. Nak balas dendam jerit payah penat lelah handle kelas masa short semester. 


Before new semester start, I nak enjoy puas-puas dulu. Lately banyak sangat benda bodoh yang timbul. Kesimpulannya memang orang super annoying ni memang berada di mana-mana. Selagi kita boleh layan kerenah mereka, layankan aje. Tapi rasanya memang tak lama nak stay kat company ni. Tak lama lagi confirm angkat kaki jugak. Kita hold dulu story yang ni.


Erm plan nak pergi mana ye ditambah dengan cuaca yang tak menentu skang ni. Ipoh dari pagi semalam hujan non stop sampai saat ni. Hopefully ibu dengan walid dapat bawak Mia pergi somewhere untuk spend masa together. 


Jadi ke tidak planning saya??
Tunggu next entry.
Okbai.



Rindu Rumah Sendayan



Tinggal dengan parents dan hidup sendiri selepas berkahwin banyak bezanya. Saya sudah melalui kedua-dua fasa. Dan ternyata dengan ikhlas saya akan memilih untuk mencorak hidup sendiri selepas berkahwin, tambahan dengan kehadiran anak. Walau sesusah mana pun life kita masa tu.


Sesunguhnya sekarang ni saya sangat rindu rumah Sendayan. Rindu dengan life yang dulu sebagai seorang isteri dan ibu. Lakukan rutin dan tanggungjawab sendiri. Walaupun penat tapi itu tanggungjawab yang saya galas dengan penuh rasa ikhlas. Rindu nak masak, rindu nak bergolek depan tv dengan husband, rindu nak basuh baju, gosok baju untuk husband, rindu nak kemas rumah....segala-galanyala...


Rindu rindu rindu....


Kadang-kadang tak semestinya apa yang kita fikirkan baik untuk kita baik untuk kita. Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk saya ketika ini. Positifkanlah diri. 


Moga kehidupan berjauhan dengan husband ini tidak berpanjangan. 




Monday, December 22, 2014

Mia & Walid




Ada kajian menunjukkan jika anak perempuan rapat dengan bapa, mereka lebih bijak dan IQ lebih tinggi. Wallahualam. Walaupun walid bukan 24/7 bersama dengan Mia, tapi bila walid balik saya boleh tengok Mia memang rapat dengan husband. Muka pun fotostat muka walid kan. Mau tak rapat. Walid plak memang pandai melayan setiap kerenah Mia.


Kadang-kadang rasa walid lebih pandai jaga Mia dari ibu. Dulu sebelum ada anak selalu curious bole ke husband handle anak nanti?? Rasa macam tak je. Huhu berdosanya underestimate husband sendiri. Tapi alhamdulillah syukur sangat sebab husband pandai urus Mia sejak Mia kecik lagi. Don't judge book by its cover uolsss.... =p


Bayangkan dulu masa kerja di Nilai, pagi-pagi saya tak perlu nak rushing pun nak uruskan Mia. Waktu kerja husband fleksibel so dia yang akan mandikan Mia segala. Dah siap bagi Mia susu baru hantar ke rumah pengasuh. Yang tu masa Mia 3 4 bulan. 


Now Mia dah besar sikit. Dah pandai nak tantrum nak mengamuk. Kalau Mia tantrum pandai je walid handle. Macam ada magik. Lagi satu bila part nak tidokan Mia. Walid tengah tengok tv pon, Mia dah boleh tertido kat atas bahu walid. Tengok betapa manjanya Mia dengan walid. Cuba ibu yang tidokan? Letak dalam buaian belum tentu lagi nak tido walaupun dah berjam dodoi nyanyi lagu itu ini...


Belum cite lagi tebiat walid masa drive. Husband memang dah biasa drive berdua dengan Mia tanpa car seat. Selamba je siap pernah warning dengan polis. Apa kisah orang tak makan saman kan. Haha. Kadang-kadang ibu duduk sebelah pun sibuk nak duduk atas riba walid masa drive. Walid pun sama layankan je. Ada masa saya berkeras jugak, alihkan perhatian dia. Bahayala Mia oiii....


Kalau walid balik memang dia akan all out spend masa dengan Mia. Dari mandi pagi-basuh berak-bagi susu-tidokan Mia semua dengan walid. Lagi satu kalau walid ada hari-hari walid bagi makan ice cream. Mentang-mentang tutti frutti dekat. Kata walid ice cream yogurt elok untuk perut Mia. Janji Mia happy....


Rasa kesian plak bila walid dah kene balik Seremban, momen nak berpisah tu memang sedih. Haii la anak takpe sikit masa lagi, lepas tu awak boleh kepit dengan walid selalu. 






Don't try this at home.


Terima kasih walid sebab jadi walid yang terbaik untuk Mia.
Love you so much.
xoxo






Wednesday, December 17, 2014

Cabaran Bisnes Online


Keadaan ekonomi skang memang memaksa kita untuk pikirkan sesuatu untuk tambah pendapatan. Sama ada kita kurangkan perbelanjaaan atau kita pikir alternatif lain untuk tambah pendapatan. Rata-rata kini dah ramai sangat yang tambah pendapatan melalui side income. Begitu juga dengan saya. Ini juga merupakan titik tolak bagi saya untuk jalankan bisnes secara serius suatu hari nanti. Amin moga tercapai.

Side income paling glamour yang sesuai dengan zaman di "hujung jari" skang ni of course jual produk melalui online. Antaranya facebook, blog dan instagram. Pilihan saya haruslah instagram.

Bukan senang rupanya. Tiap orang ada pengalaman dan cerita masing-masing. Kalau sales tengah kencang bulan tu happy bukan kepalang. Tapi of course kadang-kadang nak balas wassap satu-satu tak menang tangan. Sambil menyusu anak, mengajar dalam kelas, potential customer tak putus tanya itu ini. Kalau lambat respon ada juga customer yang main kata kasar. Alahaiiii....

Kene maki dengan customer?? Dah pernah kene pun. Berpunca sebab barang lambat sampai. Order harini, esok mereka expect barang akan sampai. Kadang-kadang customer ni macam-macam ragam. Ni kes yang tak paham konsep. Susah nak explain. Bukan salah kita pun. Kita kenela queue order. Yang nak buat order tu bukan 2 3 orang. Ramai dik non. Kene sabar la kan...kalau rasa tak boleh sabar pergi kedai kan...abis cite...

Tapi apa pun ni semua pengalaman. Nak cari follower bukan senang. Nak bina tapak kat alam maya ni bukan amik masa sehari dua. Semua kene berusaha dan sabar. Especially nak bina "trust". Bukan mudah orang nak berurusan dengan kita tanpa lihat dan kenal kita.

Skang ni sayang sebab bisnes terpaksa dihentikan seketika. Hp buat hal. Semua urusan melalui wassap tergendala. Rindu nak bisnes balik. Rindu nak tengok transaction dalam bank sebenarnya. Huhu. Dapatla jugak topup sikit-sikit kan. Bayar credit cards ke ptptn ke. Tak payah guna duit gaji....

Apa lagi ye idea untuk tambah income??






Friday, December 05, 2014

Biar Hidup Sederhana Janji Bahagia



Assalamualaikum dan hello...


Kejap je rasa dah masuk hujung tahun. Lagi beberapa hari nak masuk tahun baru. Ya ampun hidup ku terasa makin complicated. Dah rasa tak tahu nak buat keputusan. Umur dah makin meningkat. Tapi masih mencari-cari kehidupan yang stabil...erti life yang sebenar.


Skang ni dah pening sama ada nak jadi part-time students-fulltime mother-and full time business woman. Arghh business woman gituww.. semua benda aku nak buat kan. Tapi at last kene pilih jugak yang mana menjadi priority. Bukan hanya nak puaskan hati sendiri tapi kene pikir banyak cabang-cabang yang lain. Yang paling penting tak mahu anak-anak terabai. Apa guna duit banyak tapi anak-anak kurang kasih sayang. Keluar pagi balik malam, masa dengan anak dan family ntah ke mana. Saya tak mahu kehidupan macam tu.....


Kadang-kadang rasa biarlah hidup sederhana..tak kaya tak mewah pun tak apa. Asalkan hati tenang dan bahagia. Setiap hari penuh dengan kasih sayang. Bila dah jadi mak-mak memang gini kan tahap pemikirannya. Huhu...


Harap ketemu jalan penyelesaian terbaik.



Wednesday, December 24, 2014

2nd Pregnancy?

0 comments


Ho ho ho...Merry Christmas...gaya Santa Claus punya suara. Al maklum esok dah start cuti. Mesti teruja sikit nak meninggalkan opis. See you next year ye!


Eh berbalik kepada tajuk di atas. Auta atau benar? 
Korang rasa?

Dah berapa minggu/bulan?
Ermm tunggu tahun depan la kita story...
Okbai.





Tuesday, December 23, 2014

Cuti-Cuti Malaysia Di Musim Tengkujuh

0 comments


Sempena akhir tahun ni mesti ramai yang apply cuti untuk spend quality time dengan family. Kerja kerja jugak tapi masa dengan family jangan diabaikan. Saya dah apply cuti start Krismas sampai New Year. Hopefully bos tak banyak bunyi. Nak balas dendam jerit payah penat lelah handle kelas masa short semester. 


Before new semester start, I nak enjoy puas-puas dulu. Lately banyak sangat benda bodoh yang timbul. Kesimpulannya memang orang super annoying ni memang berada di mana-mana. Selagi kita boleh layan kerenah mereka, layankan aje. Tapi rasanya memang tak lama nak stay kat company ni. Tak lama lagi confirm angkat kaki jugak. Kita hold dulu story yang ni.


Erm plan nak pergi mana ye ditambah dengan cuaca yang tak menentu skang ni. Ipoh dari pagi semalam hujan non stop sampai saat ni. Hopefully ibu dengan walid dapat bawak Mia pergi somewhere untuk spend masa together. 


Jadi ke tidak planning saya??
Tunggu next entry.
Okbai.



Rindu Rumah Sendayan

0 comments


Tinggal dengan parents dan hidup sendiri selepas berkahwin banyak bezanya. Saya sudah melalui kedua-dua fasa. Dan ternyata dengan ikhlas saya akan memilih untuk mencorak hidup sendiri selepas berkahwin, tambahan dengan kehadiran anak. Walau sesusah mana pun life kita masa tu.


Sesunguhnya sekarang ni saya sangat rindu rumah Sendayan. Rindu dengan life yang dulu sebagai seorang isteri dan ibu. Lakukan rutin dan tanggungjawab sendiri. Walaupun penat tapi itu tanggungjawab yang saya galas dengan penuh rasa ikhlas. Rindu nak masak, rindu nak bergolek depan tv dengan husband, rindu nak basuh baju, gosok baju untuk husband, rindu nak kemas rumah....segala-galanyala...


Rindu rindu rindu....


Kadang-kadang tak semestinya apa yang kita fikirkan baik untuk kita baik untuk kita. Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk saya ketika ini. Positifkanlah diri. 


Moga kehidupan berjauhan dengan husband ini tidak berpanjangan. 




Monday, December 22, 2014

Mia & Walid

0 comments



Ada kajian menunjukkan jika anak perempuan rapat dengan bapa, mereka lebih bijak dan IQ lebih tinggi. Wallahualam. Walaupun walid bukan 24/7 bersama dengan Mia, tapi bila walid balik saya boleh tengok Mia memang rapat dengan husband. Muka pun fotostat muka walid kan. Mau tak rapat. Walid plak memang pandai melayan setiap kerenah Mia.


Kadang-kadang rasa walid lebih pandai jaga Mia dari ibu. Dulu sebelum ada anak selalu curious bole ke husband handle anak nanti?? Rasa macam tak je. Huhu berdosanya underestimate husband sendiri. Tapi alhamdulillah syukur sangat sebab husband pandai urus Mia sejak Mia kecik lagi. Don't judge book by its cover uolsss.... =p


Bayangkan dulu masa kerja di Nilai, pagi-pagi saya tak perlu nak rushing pun nak uruskan Mia. Waktu kerja husband fleksibel so dia yang akan mandikan Mia segala. Dah siap bagi Mia susu baru hantar ke rumah pengasuh. Yang tu masa Mia 3 4 bulan. 


Now Mia dah besar sikit. Dah pandai nak tantrum nak mengamuk. Kalau Mia tantrum pandai je walid handle. Macam ada magik. Lagi satu bila part nak tidokan Mia. Walid tengah tengok tv pon, Mia dah boleh tertido kat atas bahu walid. Tengok betapa manjanya Mia dengan walid. Cuba ibu yang tidokan? Letak dalam buaian belum tentu lagi nak tido walaupun dah berjam dodoi nyanyi lagu itu ini...


Belum cite lagi tebiat walid masa drive. Husband memang dah biasa drive berdua dengan Mia tanpa car seat. Selamba je siap pernah warning dengan polis. Apa kisah orang tak makan saman kan. Haha. Kadang-kadang ibu duduk sebelah pun sibuk nak duduk atas riba walid masa drive. Walid pun sama layankan je. Ada masa saya berkeras jugak, alihkan perhatian dia. Bahayala Mia oiii....


Kalau walid balik memang dia akan all out spend masa dengan Mia. Dari mandi pagi-basuh berak-bagi susu-tidokan Mia semua dengan walid. Lagi satu kalau walid ada hari-hari walid bagi makan ice cream. Mentang-mentang tutti frutti dekat. Kata walid ice cream yogurt elok untuk perut Mia. Janji Mia happy....


Rasa kesian plak bila walid dah kene balik Seremban, momen nak berpisah tu memang sedih. Haii la anak takpe sikit masa lagi, lepas tu awak boleh kepit dengan walid selalu. 






Don't try this at home.


Terima kasih walid sebab jadi walid yang terbaik untuk Mia.
Love you so much.
xoxo






Wednesday, December 17, 2014

Cabaran Bisnes Online

0 comments

Keadaan ekonomi skang memang memaksa kita untuk pikirkan sesuatu untuk tambah pendapatan. Sama ada kita kurangkan perbelanjaaan atau kita pikir alternatif lain untuk tambah pendapatan. Rata-rata kini dah ramai sangat yang tambah pendapatan melalui side income. Begitu juga dengan saya. Ini juga merupakan titik tolak bagi saya untuk jalankan bisnes secara serius suatu hari nanti. Amin moga tercapai.

Side income paling glamour yang sesuai dengan zaman di "hujung jari" skang ni of course jual produk melalui online. Antaranya facebook, blog dan instagram. Pilihan saya haruslah instagram.

Bukan senang rupanya. Tiap orang ada pengalaman dan cerita masing-masing. Kalau sales tengah kencang bulan tu happy bukan kepalang. Tapi of course kadang-kadang nak balas wassap satu-satu tak menang tangan. Sambil menyusu anak, mengajar dalam kelas, potential customer tak putus tanya itu ini. Kalau lambat respon ada juga customer yang main kata kasar. Alahaiiii....

Kene maki dengan customer?? Dah pernah kene pun. Berpunca sebab barang lambat sampai. Order harini, esok mereka expect barang akan sampai. Kadang-kadang customer ni macam-macam ragam. Ni kes yang tak paham konsep. Susah nak explain. Bukan salah kita pun. Kita kenela queue order. Yang nak buat order tu bukan 2 3 orang. Ramai dik non. Kene sabar la kan...kalau rasa tak boleh sabar pergi kedai kan...abis cite...

Tapi apa pun ni semua pengalaman. Nak cari follower bukan senang. Nak bina tapak kat alam maya ni bukan amik masa sehari dua. Semua kene berusaha dan sabar. Especially nak bina "trust". Bukan mudah orang nak berurusan dengan kita tanpa lihat dan kenal kita.

Skang ni sayang sebab bisnes terpaksa dihentikan seketika. Hp buat hal. Semua urusan melalui wassap tergendala. Rindu nak bisnes balik. Rindu nak tengok transaction dalam bank sebenarnya. Huhu. Dapatla jugak topup sikit-sikit kan. Bayar credit cards ke ptptn ke. Tak payah guna duit gaji....

Apa lagi ye idea untuk tambah income??






Friday, December 05, 2014

Biar Hidup Sederhana Janji Bahagia

0 comments


Assalamualaikum dan hello...


Kejap je rasa dah masuk hujung tahun. Lagi beberapa hari nak masuk tahun baru. Ya ampun hidup ku terasa makin complicated. Dah rasa tak tahu nak buat keputusan. Umur dah makin meningkat. Tapi masih mencari-cari kehidupan yang stabil...erti life yang sebenar.


Skang ni dah pening sama ada nak jadi part-time students-fulltime mother-and full time business woman. Arghh business woman gituww.. semua benda aku nak buat kan. Tapi at last kene pilih jugak yang mana menjadi priority. Bukan hanya nak puaskan hati sendiri tapi kene pikir banyak cabang-cabang yang lain. Yang paling penting tak mahu anak-anak terabai. Apa guna duit banyak tapi anak-anak kurang kasih sayang. Keluar pagi balik malam, masa dengan anak dan family ntah ke mana. Saya tak mahu kehidupan macam tu.....


Kadang-kadang rasa biarlah hidup sederhana..tak kaya tak mewah pun tak apa. Asalkan hati tenang dan bahagia. Setiap hari penuh dengan kasih sayang. Bila dah jadi mak-mak memang gini kan tahap pemikirannya. Huhu...


Harap ketemu jalan penyelesaian terbaik.



Disable Right Click