Followers

Tuesday, November 11, 2014

Yeayy Mia Dah Terima Susu Formula!


Salam dan hello,

Before saya start untuk new post ni, sempat saya trace stats yang menjenguk blog saya yang suam-suam kuku ni. Saya tengok kat search google then ternampak "fardilla fawzi". Terus kata wooowww...'ada orang nak stalk iolss ke'...

Siapakah gerangannya??
Stalk untuk negative side or positive side uols?
Kalau takat nak compare-compare life uolss dengan iolss baiklah uolss hentikan saje.

Nampak iolss dah perasan kat situ.
Opsss...
Abaikan...



*****




Sebenarnya entry ni bukan nak cakap pasal stalker tapi nak cerita betapa gembiranya hati ini bila semalam balik kerja mak cakap Mia dah boleh minum susu FM. Habis 2 botol. Selalu bila bagi susu FM confirm taknak. Bagila susu yang mahal macam mana sekali pun..sedap macam mana pun. 

Dah berapa bulan saya dalam dilema. Susu sangat kurang. Dah jarang dapat pump penuh-penuh. Tapi nasib baik bila dah masuk setahun Mia dah boleh diberi makan. Untuk ganti kalsium yang kurang, saya akan bagi calci-yumm atau yogurt. Tapi tak boleh bagi dengan kerap. Yang itu Mia suka makan. Kadang-kadang dah habis mintak lagi.


Macam mana Mia boleh terima susu FM?
Susu apa yang saya bagi?


Semalam Mia kurang makan..terus mak dapat idea tergerak hati nak bagi susu FM. Lepas tu terus nak tanpa reject uols. Masa mak cerita saya rasa macam nak lompat bintang. Ya Allah syukur sangat. Selama ni saya selalu risau. Nak tinggal lama-lama pun takut sebab stok susu memang takda. Syukur pada Allah selama Mia bergantung susu dengan saya, Allah beri kesihatan dan kelapangan untuk saya. Baru saja saya bercakap-cakap dengan Mia masa dia tidur, "macam mana la nanti kalau ibu masuk hospital, sapa nak bagi Mia nenen...."


Alhamdullilah beberapa hari lepas tu (semalam) Mia nak minum susu FM. Means boleh support susu saya yang makin berkurang ni. Nak cakap pasal brand susu memang macam-macam dah cuba. And finally susu Dutch Lady 1 2 3 Madu jugak Mia terima. Takda muntah atau sembelit ye. Maksud sesuai la tu...


Malam semalam bermula la episod saya bangun pagi untuk bancuh susu Mia. Sebelum tido stand susu and air panas. Rasa macam kelakar plak. Kuikui... Oh ya Mia sampai skang masih bangun malam untuk menyusu ye. Dalam 2 kali macam tu. 2-3 pagi and nak dekat subuh.


Tapi semalam lepas minum abis satu botol tetap juga nak mengempeng dengan nenen ibu. Baru dapat tido semula. Walaupun dah boleh terima FM, nenen tetap tidak dilupakan. Takpe lepas ni Mia boleh continue balik ye nenen dengan ibu...tapi bukan buat masa skang... =)



So skang tak sabar nak tambah botol susu baru and flask air yang comel-comel. 
=P




P/s: Tunggu 2 bulan lagi kot untuk next entry....=p








Monday, November 03, 2014

Pilih Untuk Berada di Sisi Suami


Salam uolss,

Allah dah November. Tengok entry untuk Oktober, masya Allah ada 2 ketul je. Mana semangat nak bercerita panjang lebar kat blog. Patutla hati macam makin sakit rupanya banyak sangat pendam hati. At least kalau meroyan kat sini terubat jugak hati kan.


Ayat cliche --> sebenarnya saya busy melampau. Dah 6 bulan go through makan gaji kat sini rasa macam..."eh tak best rupanya kerja sini" Segala expectation saya di awal masuk kerja dulu lenyap begitu saja. Haha. Skang rasa nak berhenti uols. Sumpah tak tipu. Passion dalam diri dah semakin menipis. Tiap hari bangun kerja mesti nak mengeluh memanjang.


Kenapa tetiba ubah fikiran jadi tak suka?? Banyak perkara sebenarnya. Tapi semester ni paling menguatkan rasa tak suka. Sem ni short semester. Dan credit hours saya dah cecah 30 jam. Dari Rabu sampai Jumaat ada kelas praktikal 830-530 pm. Sapa ajar bagi kelas praktikal time short sem melainkan nak bagi lecturer "mampus". And ada banyak lagi cara dan sistem yang tak kene and bagi saya banyak menyusahkan lecturer. Students ditatang bagai minyak yang penuh. Tak boleh dijentik langsung. Tapi alhamdullilah this sem saya tak jumpa students yang macam ba alif ba ya...Sem lepas yes....nak kene cerita jugak. Haishh tak payahla..kang menakutkan candidates lain yang nak cari makan kat sini plak. =p


Dah lama tak balik Seremban. Takda cuti langsung. Tak sabar tunggu Disember sebab dah abis sem yang super disaster ni. Sumpah rindu yang amat kat rumah sana. Then baru saya tahu erti manisnya bersama dengan husband walaupun sebenarnya waktu itu serba serbi kekurangan. Wujudnya suami di sisi sebenarnya memang penguat semangat walaupun robek sana sini, tak cukup sana sini..makan hati sana sini.

Skang ni tengah berfikir-fikir nak balik Seremban semula. Dan saya tahu saya tak boleh nak hadapi keadaan macam ni dalam jangka masa yang panjang lagi. Memang kene bertindak skang. Duduk PJJ memang sangat tak best. Harap saya boleh bersabar sedikit masa dan Allah buka jalan untuk untuk saya.


Ya pasti pengorbanan itu sudah semestinya.

Ketemu lagi!



Tuesday, November 11, 2014

Yeayy Mia Dah Terima Susu Formula!

0 comments

Salam dan hello,

Before saya start untuk new post ni, sempat saya trace stats yang menjenguk blog saya yang suam-suam kuku ni. Saya tengok kat search google then ternampak "fardilla fawzi". Terus kata wooowww...'ada orang nak stalk iolss ke'...

Siapakah gerangannya??
Stalk untuk negative side or positive side uols?
Kalau takat nak compare-compare life uolss dengan iolss baiklah uolss hentikan saje.

Nampak iolss dah perasan kat situ.
Opsss...
Abaikan...



*****




Sebenarnya entry ni bukan nak cakap pasal stalker tapi nak cerita betapa gembiranya hati ini bila semalam balik kerja mak cakap Mia dah boleh minum susu FM. Habis 2 botol. Selalu bila bagi susu FM confirm taknak. Bagila susu yang mahal macam mana sekali pun..sedap macam mana pun. 

Dah berapa bulan saya dalam dilema. Susu sangat kurang. Dah jarang dapat pump penuh-penuh. Tapi nasib baik bila dah masuk setahun Mia dah boleh diberi makan. Untuk ganti kalsium yang kurang, saya akan bagi calci-yumm atau yogurt. Tapi tak boleh bagi dengan kerap. Yang itu Mia suka makan. Kadang-kadang dah habis mintak lagi.


Macam mana Mia boleh terima susu FM?
Susu apa yang saya bagi?


Semalam Mia kurang makan..terus mak dapat idea tergerak hati nak bagi susu FM. Lepas tu terus nak tanpa reject uols. Masa mak cerita saya rasa macam nak lompat bintang. Ya Allah syukur sangat. Selama ni saya selalu risau. Nak tinggal lama-lama pun takut sebab stok susu memang takda. Syukur pada Allah selama Mia bergantung susu dengan saya, Allah beri kesihatan dan kelapangan untuk saya. Baru saja saya bercakap-cakap dengan Mia masa dia tidur, "macam mana la nanti kalau ibu masuk hospital, sapa nak bagi Mia nenen...."


Alhamdullilah beberapa hari lepas tu (semalam) Mia nak minum susu FM. Means boleh support susu saya yang makin berkurang ni. Nak cakap pasal brand susu memang macam-macam dah cuba. And finally susu Dutch Lady 1 2 3 Madu jugak Mia terima. Takda muntah atau sembelit ye. Maksud sesuai la tu...


Malam semalam bermula la episod saya bangun pagi untuk bancuh susu Mia. Sebelum tido stand susu and air panas. Rasa macam kelakar plak. Kuikui... Oh ya Mia sampai skang masih bangun malam untuk menyusu ye. Dalam 2 kali macam tu. 2-3 pagi and nak dekat subuh.


Tapi semalam lepas minum abis satu botol tetap juga nak mengempeng dengan nenen ibu. Baru dapat tido semula. Walaupun dah boleh terima FM, nenen tetap tidak dilupakan. Takpe lepas ni Mia boleh continue balik ye nenen dengan ibu...tapi bukan buat masa skang... =)



So skang tak sabar nak tambah botol susu baru and flask air yang comel-comel. 
=P




P/s: Tunggu 2 bulan lagi kot untuk next entry....=p








Monday, November 03, 2014

Pilih Untuk Berada di Sisi Suami

1 comments

Salam uolss,

Allah dah November. Tengok entry untuk Oktober, masya Allah ada 2 ketul je. Mana semangat nak bercerita panjang lebar kat blog. Patutla hati macam makin sakit rupanya banyak sangat pendam hati. At least kalau meroyan kat sini terubat jugak hati kan.


Ayat cliche --> sebenarnya saya busy melampau. Dah 6 bulan go through makan gaji kat sini rasa macam..."eh tak best rupanya kerja sini" Segala expectation saya di awal masuk kerja dulu lenyap begitu saja. Haha. Skang rasa nak berhenti uols. Sumpah tak tipu. Passion dalam diri dah semakin menipis. Tiap hari bangun kerja mesti nak mengeluh memanjang.


Kenapa tetiba ubah fikiran jadi tak suka?? Banyak perkara sebenarnya. Tapi semester ni paling menguatkan rasa tak suka. Sem ni short semester. Dan credit hours saya dah cecah 30 jam. Dari Rabu sampai Jumaat ada kelas praktikal 830-530 pm. Sapa ajar bagi kelas praktikal time short sem melainkan nak bagi lecturer "mampus". And ada banyak lagi cara dan sistem yang tak kene and bagi saya banyak menyusahkan lecturer. Students ditatang bagai minyak yang penuh. Tak boleh dijentik langsung. Tapi alhamdullilah this sem saya tak jumpa students yang macam ba alif ba ya...Sem lepas yes....nak kene cerita jugak. Haishh tak payahla..kang menakutkan candidates lain yang nak cari makan kat sini plak. =p


Dah lama tak balik Seremban. Takda cuti langsung. Tak sabar tunggu Disember sebab dah abis sem yang super disaster ni. Sumpah rindu yang amat kat rumah sana. Then baru saya tahu erti manisnya bersama dengan husband walaupun sebenarnya waktu itu serba serbi kekurangan. Wujudnya suami di sisi sebenarnya memang penguat semangat walaupun robek sana sini, tak cukup sana sini..makan hati sana sini.

Skang ni tengah berfikir-fikir nak balik Seremban semula. Dan saya tahu saya tak boleh nak hadapi keadaan macam ni dalam jangka masa yang panjang lagi. Memang kene bertindak skang. Duduk PJJ memang sangat tak best. Harap saya boleh bersabar sedikit masa dan Allah buka jalan untuk untuk saya.


Ya pasti pengorbanan itu sudah semestinya.

Ketemu lagi!



Disable Right Click