Followers

Friday, September 05, 2014

Kompilasi Kisah Suka Duka Miss Vanila




Secara rasminya harini maka berakhirlah semester May 2014 saya di sini.
Minggu depan sudah sibuk dengan final exam.
Setelah melalui pelbagai cabaran dan dugaan sebagai seorang tenaga pengajar di sini,
akhirnya saya mampu bertahan hingga saat ini.

Secara jujur saya happy bekerja di sini.
Banyak perkara baru yang saya belajar.
Sem ni saya diberi 2 subjek praktikal.
Untuk pengetahuan kalian saya lepasan ijazah Foodservices Management.
Takda basic diploma.
Masa matrik saya dalam aliran Sains.

Maka forte saya bukan dalam bidang praktikal atau kitchen.
Basic yang ada saya banyak belajar sendiri di buku atau sumber internet.
Walaupun mengajar saya juga belajar.
Kalau teori kelas saya memang takda masalah.

Di sini banyak perkara baru yang saya dapat.
Sem depan nak kerja sini lagi.
Belum masa nak lompat kerja lain.
=p


So harini terasa nak buat kompilasi menu yang saya buat bersama students kesayangan di sini yang rata-ratanya bukanlah dari bangsa yang sama dengan saya. (Bukan nak bersikap racist)

(Entry ini adalah rujukan saya masa akan datang)

































 




















































 





=)



Selamat hujung minggu!






Thursday, September 04, 2014

Nawal Nur Ilimah 11 Bulan


Alhamdullilah harini Mia genap 11 bulan.
Sebulan lagi nak setahun.
Ya Allah cepatnya anak dara saya membesar.
Anak yang tak banyak ragam.
Yang kurus.
Kuat makan dan kuat berak.
Jenuh nak bagi Mia gemuk.

Belum ada gigi.
Sampai saat ini masih lagi gigih menyediakan homemade solid food untuk Mia.
Hampir semua yang saya masak dia makan dengan selera.
Nampak gaya bukan memilih.
Hari-hari makan sayur dan buah.
Semua Mia suka especially apple, brocoli and potato.
Pernah bagi Salmon, at first buat muka jugak tapi tak pernah yang tak habis.

Mia minum susu ibu juga hingga saat ini.
Walaupun ada turun naik stok susu.
Tapi halangan tu berjaya di atasi dengan jerih payah.
Ibu stress...nangis malam-malam bila tengok Mia sanggup lapar sebab taknak susu formula.
Tapi Allah sentiasa tunjuk jalan supaya Mia dapat minum susu ibu.

Rasa bersalah menebal dalam diri.
Mana susu tak drop sebab hanya pam sekali sehari.
Minumlah booster apa sekali pon kalau tak follow demand and supply yang betol.
Ya Allah permudahkan urusan ku menyusukan anak ku.
Dah setahun dah boleh introduce susu formula yang ada flavour.
Dapat susukan selama setahun pun dah cukup bersyukur.
Janji perut Mia kenyang.

Mia pun dah semakin bijak.
Dah pandai menari dengar lagu kat walker
Dah pandai baca alif...ba..ta.. (3 huruf jela.. ;p)
Dah bole dengar arahan.
Dah bole salam..
Dah bole lambai tataaa bila ibu pergi kerja..
Tahu lagu tepuk amai-amai..
Mia memang clever girl...

Bertatih?
Oh skang bila cakap tatih..tatih...tatih terus berdiri lepas tangan..
Kadang-kadang lama...
Tapi nak melangkah setapak belum lagi...
Kene terus berlatih lagi.. =)

Erm kalo nak cerita pasal Mia sampai esok pun tak abis.


Sementara tunggu time nak balik ibu spend masa untuk coretkan sesuatu tentang awk...
Okla...nanti sambung lagi...







Wednesday, September 03, 2014

Aqiqah Nawal Nur Ilmiah



Alhamdullilah selesai sudah niat kami untuk aqiqahkan Mia. Takda buat kenduri besar-besaran pun. Kami "join venture" kenduri kesyukuran Kak Tam (kak ipar) yang nak pergi haji.

Niat asal nak buat masa Majlis Kesyukuran sikit masa birthday Mia setahun. Tapi tukar plan plak tetiba. Takpela asalkan niat aqiqah tu dah lepas.

Saya hanya buat preparation sikit-sikit. Mana yang mampu sebab bizi dengan rutin kerja.




Masa on the way balik Seremban.
Bertolak pun dah petang.





Homemade Muffin.
Oven pun kecik molek je.
Jenuh nak tunggu bakar semua.



Puding koktail untuk dessert.
Nasib ada Tasha yang tolong.
TQ Mak Lang.





Homemade fruit cake.
Ikutkan banyak lagi dessert yang saya nak buat.
Tapi hentikanlah niat murni tu.
Ada banyak sangat faktor halangan.




Doorgift.
Memang tema colorful.
Idea husband.



Ada bunga telur + telur puyuh
And muffin/choc moist cupcake





Gambar penutup.
Tak banyak tangkap gambar sepanjang majlis.
Awal sampai Mia tido.
Lepas tu terus lupa.






Demikianlah cerita Majlis Kesyukuran & Aqiqah yang serba sederhana.
Bulan depan Mia satu tahun.
Ada celebration tak???






Tuesday, September 02, 2014

Oh September




Bulan September.
Di sini lahirnya sebuah cinta.

Bulan September adalah bulan cinta saya dan husband.
Tahun ni anniversary ke 3.
Alhamdullilah 
=)

Mia pun bulan ni dah masuk 11 bulan.
Bulan depan Mia sudah satu tahun.
=)






Semakin malas nak berblog.
Okbai!





Friday, September 05, 2014

Kompilasi Kisah Suka Duka Miss Vanila

0 comments



Secara rasminya harini maka berakhirlah semester May 2014 saya di sini.
Minggu depan sudah sibuk dengan final exam.
Setelah melalui pelbagai cabaran dan dugaan sebagai seorang tenaga pengajar di sini,
akhirnya saya mampu bertahan hingga saat ini.

Secara jujur saya happy bekerja di sini.
Banyak perkara baru yang saya belajar.
Sem ni saya diberi 2 subjek praktikal.
Untuk pengetahuan kalian saya lepasan ijazah Foodservices Management.
Takda basic diploma.
Masa matrik saya dalam aliran Sains.

Maka forte saya bukan dalam bidang praktikal atau kitchen.
Basic yang ada saya banyak belajar sendiri di buku atau sumber internet.
Walaupun mengajar saya juga belajar.
Kalau teori kelas saya memang takda masalah.

Di sini banyak perkara baru yang saya dapat.
Sem depan nak kerja sini lagi.
Belum masa nak lompat kerja lain.
=p


So harini terasa nak buat kompilasi menu yang saya buat bersama students kesayangan di sini yang rata-ratanya bukanlah dari bangsa yang sama dengan saya. (Bukan nak bersikap racist)

(Entry ini adalah rujukan saya masa akan datang)

































 




















































 





=)



Selamat hujung minggu!






Thursday, September 04, 2014

Nawal Nur Ilimah 11 Bulan

0 comments

Alhamdullilah harini Mia genap 11 bulan.
Sebulan lagi nak setahun.
Ya Allah cepatnya anak dara saya membesar.
Anak yang tak banyak ragam.
Yang kurus.
Kuat makan dan kuat berak.
Jenuh nak bagi Mia gemuk.

Belum ada gigi.
Sampai saat ini masih lagi gigih menyediakan homemade solid food untuk Mia.
Hampir semua yang saya masak dia makan dengan selera.
Nampak gaya bukan memilih.
Hari-hari makan sayur dan buah.
Semua Mia suka especially apple, brocoli and potato.
Pernah bagi Salmon, at first buat muka jugak tapi tak pernah yang tak habis.

Mia minum susu ibu juga hingga saat ini.
Walaupun ada turun naik stok susu.
Tapi halangan tu berjaya di atasi dengan jerih payah.
Ibu stress...nangis malam-malam bila tengok Mia sanggup lapar sebab taknak susu formula.
Tapi Allah sentiasa tunjuk jalan supaya Mia dapat minum susu ibu.

Rasa bersalah menebal dalam diri.
Mana susu tak drop sebab hanya pam sekali sehari.
Minumlah booster apa sekali pon kalau tak follow demand and supply yang betol.
Ya Allah permudahkan urusan ku menyusukan anak ku.
Dah setahun dah boleh introduce susu formula yang ada flavour.
Dapat susukan selama setahun pun dah cukup bersyukur.
Janji perut Mia kenyang.

Mia pun dah semakin bijak.
Dah pandai menari dengar lagu kat walker
Dah pandai baca alif...ba..ta.. (3 huruf jela.. ;p)
Dah bole dengar arahan.
Dah bole salam..
Dah bole lambai tataaa bila ibu pergi kerja..
Tahu lagu tepuk amai-amai..
Mia memang clever girl...

Bertatih?
Oh skang bila cakap tatih..tatih...tatih terus berdiri lepas tangan..
Kadang-kadang lama...
Tapi nak melangkah setapak belum lagi...
Kene terus berlatih lagi.. =)

Erm kalo nak cerita pasal Mia sampai esok pun tak abis.


Sementara tunggu time nak balik ibu spend masa untuk coretkan sesuatu tentang awk...
Okla...nanti sambung lagi...







Wednesday, September 03, 2014

Aqiqah Nawal Nur Ilmiah

0 comments


Alhamdullilah selesai sudah niat kami untuk aqiqahkan Mia. Takda buat kenduri besar-besaran pun. Kami "join venture" kenduri kesyukuran Kak Tam (kak ipar) yang nak pergi haji.

Niat asal nak buat masa Majlis Kesyukuran sikit masa birthday Mia setahun. Tapi tukar plan plak tetiba. Takpela asalkan niat aqiqah tu dah lepas.

Saya hanya buat preparation sikit-sikit. Mana yang mampu sebab bizi dengan rutin kerja.




Masa on the way balik Seremban.
Bertolak pun dah petang.





Homemade Muffin.
Oven pun kecik molek je.
Jenuh nak tunggu bakar semua.



Puding koktail untuk dessert.
Nasib ada Tasha yang tolong.
TQ Mak Lang.





Homemade fruit cake.
Ikutkan banyak lagi dessert yang saya nak buat.
Tapi hentikanlah niat murni tu.
Ada banyak sangat faktor halangan.




Doorgift.
Memang tema colorful.
Idea husband.



Ada bunga telur + telur puyuh
And muffin/choc moist cupcake





Gambar penutup.
Tak banyak tangkap gambar sepanjang majlis.
Awal sampai Mia tido.
Lepas tu terus lupa.






Demikianlah cerita Majlis Kesyukuran & Aqiqah yang serba sederhana.
Bulan depan Mia satu tahun.
Ada celebration tak???






Tuesday, September 02, 2014

Oh September

0 comments



Bulan September.
Di sini lahirnya sebuah cinta.

Bulan September adalah bulan cinta saya dan husband.
Tahun ni anniversary ke 3.
Alhamdullilah 
=)

Mia pun bulan ni dah masuk 11 bulan.
Bulan depan Mia sudah satu tahun.
=)






Semakin malas nak berblog.
Okbai!





Disable Right Click