Followers

Tuesday, July 22, 2014

Milk Booster Saya



Bercakap tentang breastfeeding journey memang meruntun jiwa raga. Hampir 10 bulan saya lalui pelbagai jerih payah demi memastikan bekalan ebm cukup untuk Mia. Dahla Mia memang reject susu formula 200 peratus!

Tak dapat bayangkan kalau ibu takda. Sakit ke. Haishh tak dapat nak bayangkan. Ya Allah apa pun terjadi Kau permudahkanlah segala urusanku, anakku, suamiku dan orang di sekelilingku. Amin.

Memang perjalanan yang mencabar. Menangis sorang diri bila masa bulan puasa haritu Mia lapar sebab susu drop. Amik half day...EL bagai demi untuk direct bf Mia. Pergi cari susu kat Tesco and Aeon...nasib dekat jugak dengan rumah. Sumbat susu formula and Mia muntah dengan banyak. Rasa kasihan bila tengok Mia muntah sampai macam tu sekali. And kalau pergi mana-mana ibu mesti akan bawak Mia sekali. Kalau tinggal sapa nak bagi susu. Huhu...

Arghhh senang cite panjang sangatla story tu yang akan dikenang sampai bila-bila and akan dijadikan pengajaran untuk anak seterusnya nanti.

Walaupun apa pun cabaran yang berlalu sebelum ni, jauh sudut hati saya tetap rasa bangga dapat bagi Mia susu ibu hingga ke saat ini. And Mia pun memangla tersangat rapat dengan ibu. 24 hours nak ibu. Pantang nampak kelibat ibu. Senang cite ibu tetap di hati Mia selamanya. Walid jangan jeles ye. Baby yang menyusu dengan susu ibu memang macam gini perangainya.

And bila Mia dah reject susu formula, hentikan seketika niat nak mencari susu yang seterusnya. Saya  plak yang perlu mencari milk booster untuk banyakkan susu. Sebelum ni ada jugak consume ESP shaklee and Alfafa tetapi saya rasa kurang berkesan untuk saya. So saya stop consume and try cari yang lain. Dan baru-baru ni saya dah jumpa produk baik punya ---> UMMA LACTO. Product dari Secret Legacy kalau tak silap. Walaupun baunya saya tak suka sebab ada rasa kekacang. Al maklum saya tak makan and tak suka kacang. Tapi alhamdullilah ia berkesan untuk saya. Dah rasa bengkak susu and susu mengalir memancut masa tengah bf Mia. Rasa satu rahmat yang besar untuk saya.

Pemakanan pun tetap kene jaga juga. Minum susu and horlick masih perlu dijadikan rutin jugak. Tak boleh jugak nak bergantung pada supplemen. And tadi ofismate kata Aurawhite pun salah satu milk booster yang bagus selain boleh bagi kulit kita and baby cantik. Kalau pasal cantik iolss memang tak tolak babe. Nanti dah try saya share experience ye.

Eh okla...penat nak membebel panjang. Kerja banyak nak kene buat tapi takda mood. 
Mood semua sudah ke Lautan Amazon.
Tak sabar bangun tido bukak mata and jerit IT'S FRIDAY!
Yeayyy.





Monday, July 21, 2014

Persiapan Raya Katanya


Salam semua,

Raya lagi seminggu lebih kurang.
Macam mana dengan persiapan raya.
As usual setiap tahun persiapan adalah sederhana saja.

Baju raya husband pun belum beli lagi.
Macam biasa kitaorang memang suka shopping last minute.
Tema raya tahun ni adalah emerald gituww.

Baju Mia?
Memandangkan Mia belum berjalan and badan pun cinonet je.
Maka hentikanlah hasrat untuk menempah baju peplum sedondon dengan ibu dan walid.
Belikan dress yang lebih kurang sama warna.
Warna emerald untuk baby??
Masya Allah susah nau nak jumpa.

Baby mestilah baju banyak yang warna striking kan.
Setakat ni Mia dah ada 3 pasang baju baru.
Bolehlah buat raya.
Ibu nak tambah sepasang lagi baju kurung.
Nanti kita tambah lagi baju awak ye kalau ada yang berkenan.

Kuih raya plak.
Tahun ni memang saya tak beli biskut tunjuk-tunjuk.
Semua nak buat sendiri.
Dah tinggal dengan family kan.
Bip and Tasha pun ada, so memasing ada kontrak kuih raya memasing.
Setakat ni dah ada 5 jenis kuih raya.

Bahagian saya, sila rujuk di bawah....




Red Velvet Cookies.
Confirm tiap rumah mesti ada biskut ni kan??



Biskut Keju Buah Campuran.
Kek buah versi cookies.
Sedap!




Cookies wajib!
Choc chips cookies!


Bakal menyusul
Choco oat.

Dah try buat tapi disebabkan takda mould, rupa macam ntah pape.
Tapi my sister and mak kata rasa dia ok and sedap.
Tunggu beli mould chocolate tu senang sikit nak bentuk.
Malam raya pun sempat buat lagi kan.
=p




Ok itu saja serba sedikit persiapan raya 2014.
Da~



Wednesday, July 16, 2014

Cabaran Breastfeeding Journey di Bulan Ramadhoon



Ye nampak title di atas...Ramadhhooon gituw. Suka sangat dengar bila Johan cakap Ramadhoon masa berlakon dengan Tasha Shila dalam cite Karoot Komedia. Kalau sapa-sapa masih ingat la ye...


Ye itulah hakikatnya memang sungguh mencabar diri ini. Mia plak habis semua susu formula dia nak reject. Dah berlambak susu formula yang saya beli buat display. Saya pernah try Karihome, NAN, Dulac, Similac, Frisolac, S26, Dutch baby....bla bla...semua tak laku kat tekak Mia. 

Perut Mia jenis yang sensitif. Susah nak hadam protein susu. So memang saya akan pilih yang jenis comfort. Mula-mula ingat Mia ni lactose intolerance. Tapi lepas soal selidik rupanya bukan. Kalau lactose intolerance mesti akan ceri beri lepas minum susu. Mia takda simptom tu. Dia cuma muntah sebab perut tak selesa and susah hadam. 

Macam susu Similac, Mia minum tak muntah tapi dia tak suka rasa susu tu. Pandai sangat memilih. Dah tak tau nak introduce susu formula apa lagi. Ada suatu hari bulan puasa, susu drop gila sampai Mia hisap taknak kuar and mula la dia meragam. Masa tu nak tido. Pelik jugak sebab malam tu Mia amat susah nak tido. Rupanya dia lapar. Terus panaskan stok susu dalam fridge, Mia minum sampai abis and terus tido lena. Sian anak ibu.

Memang saya marah dengan diri sendiri. Bulan puasa memang langsung tak jaga makan. Minum air masak pun terlupa. Sebab lepas berbuka confirm penat and tertido. Langsung lupa nak minum. Lepas tu lupa diri minum air ais banyak sangat. And milk booster pun dah tak amalkan. Memang rasa stress sangat.

Skang ni tengah tunggu milk booster yang saya order sampai. Dari memikirkan susu formula apa yang sesuai untuk Mia lebih baiklah saya fikir macam mana banyakkan susu. 

Tunggulah setahun nak introduce Mia susu formula. Mungkin dengan pelbagai perisa tu buat Mia suka dengan susu formula. Owh sikit je masa lagi. Lagi 3 bulan. Please stay strong.


Wahai susu badan jangan berhenti untuk mengalir dalam badan ini untuk anak kesayangan saya, Nawal Nur Ilmiah...




Photo: Bila Mia Mi bergaya dgn cekup kepala ibu...ada style jgk kan... ;p

Dah besar anak ibu.....





Monday, July 14, 2014

Cheese Tart Leleh




Cheese Tart


New project..
Because i love baking...

Special order untuk kawan sekolah.
Good start.
Alhamdullilah katanya sedap.

Lai lai lai..
open order for orang Ipoh only.

25 pcs - RM 20
Just wassap 019-6789562
SMS/Call 011-21588611



Thursday, July 10, 2014

Idea Menu Berbuka Puasa


Pening tak tahu nak masak apa untuk berbuka puasa kan?
Apa kata tukar selera plak.
Try masak western.

Nampak je macam complicated padahal senang sangat.
Tak percaya cuba try test tengok.

Mesti husband/ family/ anak suka dengan air tangan korang.
Kalau i berdua dengan husband memang dah buat tapi dah duduk dengan family malaslah buat (alasan semata..huhu)
Family tak layan western.


Ini menu kelas Basic Culinary pagi tadi.
Sedap tak tahu cikgu tak dapat nak rasa.





Grilled chicken chop + mushroom and onion sauce + cheezy mashed potato + assorted vege




Fish n Chips + tartar sauce + coleslaw







Lamb Chop + Rosemary sauce + duchess potato + assorted vege





Ok tak sabar nak balik.
Rasa nak berenang dalam ais batu.
Ok bai.






Mode: Bila cik P nak datang ni??? Nebes!


Monday, July 07, 2014

"Public" Kembali



Salam Ramadan semua!

Wah setelah hampir 2 bulan saya private-kan blog, harini decide nak open to public balik. Tapi entry-entry yang ditulis semasa private haruslah tidak boleh disiarkan atas sebab-sebab tertentu sebab segelintir stalker yang suka jaga tepi kain orang. Padahal kehidupan diri sendiri taknak amik kisah plak kan. Suami tak balik umah beberapa hari, ko tau ke die pergi mana?? Betul ke meninggalkan anak bini atas urusan kerja? Ntah-ntah ko dimadukan tak???

Astaga....apa bende yang saya merapu ni?? Bulan puasa ni dik non oiiii.. Minta ampun uolss. Sebab kadang-kadang saya memang sakit hati dengan manusia yang suka stalk-stalk and judge kehidupan orang itu tanpa mengenali orang itu secara dekat. And then part paling tak menahan mulalah compare kita dengan dia. Huishh annoying sangat ok.


Ok sudah 2 bulan lebih saya di Ipoh, bekerja di sini and dikelilingi oleh family tercinta. Feeling?? Sangat bahagia. Sangat seronok. Dalam kepala otak dah pikir, boleh tak nak play save nak tinggal Ipoh smpai tua. Huahuahuahua....lantaklah tak dapat kerja kerajaan seperti yang dimomokkan orang sebelum ni. Kerja swasta pun boleh dapat gaji 3K ke atas pun kira syukur la tu kan. Bersyukur lah dengan apa yang diberi. Sekarang ni memang amik pendekatan positif je. Redha. Baru hati rasa tenang. Plan after this nak try lompat company lain plak. Huhu bukan nak cakap tak best tapi saje nak test market.

Yang paling penting, keadaan Mia terjaga. Terima kasih mak, ayah, dan aunty Wa yang rajin melayan Mia dengan baik.


Okla nak sambung kerja. Hari Isnin memang banyak kerja yang kene siap. Nanti kalau rajin kita update lagi k.


Selamat menjalani ibadah puasa semua!

Kalau rajin jom singgah NAWAL COUTURES. Tengok ada blouse or kasut yang berkenan buat pakai raya.








Tuesday, July 22, 2014

Milk Booster Saya

5 comments


Bercakap tentang breastfeeding journey memang meruntun jiwa raga. Hampir 10 bulan saya lalui pelbagai jerih payah demi memastikan bekalan ebm cukup untuk Mia. Dahla Mia memang reject susu formula 200 peratus!

Tak dapat bayangkan kalau ibu takda. Sakit ke. Haishh tak dapat nak bayangkan. Ya Allah apa pun terjadi Kau permudahkanlah segala urusanku, anakku, suamiku dan orang di sekelilingku. Amin.

Memang perjalanan yang mencabar. Menangis sorang diri bila masa bulan puasa haritu Mia lapar sebab susu drop. Amik half day...EL bagai demi untuk direct bf Mia. Pergi cari susu kat Tesco and Aeon...nasib dekat jugak dengan rumah. Sumbat susu formula and Mia muntah dengan banyak. Rasa kasihan bila tengok Mia muntah sampai macam tu sekali. And kalau pergi mana-mana ibu mesti akan bawak Mia sekali. Kalau tinggal sapa nak bagi susu. Huhu...

Arghhh senang cite panjang sangatla story tu yang akan dikenang sampai bila-bila and akan dijadikan pengajaran untuk anak seterusnya nanti.

Walaupun apa pun cabaran yang berlalu sebelum ni, jauh sudut hati saya tetap rasa bangga dapat bagi Mia susu ibu hingga ke saat ini. And Mia pun memangla tersangat rapat dengan ibu. 24 hours nak ibu. Pantang nampak kelibat ibu. Senang cite ibu tetap di hati Mia selamanya. Walid jangan jeles ye. Baby yang menyusu dengan susu ibu memang macam gini perangainya.

And bila Mia dah reject susu formula, hentikan seketika niat nak mencari susu yang seterusnya. Saya  plak yang perlu mencari milk booster untuk banyakkan susu. Sebelum ni ada jugak consume ESP shaklee and Alfafa tetapi saya rasa kurang berkesan untuk saya. So saya stop consume and try cari yang lain. Dan baru-baru ni saya dah jumpa produk baik punya ---> UMMA LACTO. Product dari Secret Legacy kalau tak silap. Walaupun baunya saya tak suka sebab ada rasa kekacang. Al maklum saya tak makan and tak suka kacang. Tapi alhamdullilah ia berkesan untuk saya. Dah rasa bengkak susu and susu mengalir memancut masa tengah bf Mia. Rasa satu rahmat yang besar untuk saya.

Pemakanan pun tetap kene jaga juga. Minum susu and horlick masih perlu dijadikan rutin jugak. Tak boleh jugak nak bergantung pada supplemen. And tadi ofismate kata Aurawhite pun salah satu milk booster yang bagus selain boleh bagi kulit kita and baby cantik. Kalau pasal cantik iolss memang tak tolak babe. Nanti dah try saya share experience ye.

Eh okla...penat nak membebel panjang. Kerja banyak nak kene buat tapi takda mood. 
Mood semua sudah ke Lautan Amazon.
Tak sabar bangun tido bukak mata and jerit IT'S FRIDAY!
Yeayyy.





Monday, July 21, 2014

Persiapan Raya Katanya

0 comments

Salam semua,

Raya lagi seminggu lebih kurang.
Macam mana dengan persiapan raya.
As usual setiap tahun persiapan adalah sederhana saja.

Baju raya husband pun belum beli lagi.
Macam biasa kitaorang memang suka shopping last minute.
Tema raya tahun ni adalah emerald gituww.

Baju Mia?
Memandangkan Mia belum berjalan and badan pun cinonet je.
Maka hentikanlah hasrat untuk menempah baju peplum sedondon dengan ibu dan walid.
Belikan dress yang lebih kurang sama warna.
Warna emerald untuk baby??
Masya Allah susah nau nak jumpa.

Baby mestilah baju banyak yang warna striking kan.
Setakat ni Mia dah ada 3 pasang baju baru.
Bolehlah buat raya.
Ibu nak tambah sepasang lagi baju kurung.
Nanti kita tambah lagi baju awak ye kalau ada yang berkenan.

Kuih raya plak.
Tahun ni memang saya tak beli biskut tunjuk-tunjuk.
Semua nak buat sendiri.
Dah tinggal dengan family kan.
Bip and Tasha pun ada, so memasing ada kontrak kuih raya memasing.
Setakat ni dah ada 5 jenis kuih raya.

Bahagian saya, sila rujuk di bawah....




Red Velvet Cookies.
Confirm tiap rumah mesti ada biskut ni kan??



Biskut Keju Buah Campuran.
Kek buah versi cookies.
Sedap!




Cookies wajib!
Choc chips cookies!


Bakal menyusul
Choco oat.

Dah try buat tapi disebabkan takda mould, rupa macam ntah pape.
Tapi my sister and mak kata rasa dia ok and sedap.
Tunggu beli mould chocolate tu senang sikit nak bentuk.
Malam raya pun sempat buat lagi kan.
=p




Ok itu saja serba sedikit persiapan raya 2014.
Da~



Wednesday, July 16, 2014

Cabaran Breastfeeding Journey di Bulan Ramadhoon

0 comments


Ye nampak title di atas...Ramadhhooon gituw. Suka sangat dengar bila Johan cakap Ramadhoon masa berlakon dengan Tasha Shila dalam cite Karoot Komedia. Kalau sapa-sapa masih ingat la ye...


Ye itulah hakikatnya memang sungguh mencabar diri ini. Mia plak habis semua susu formula dia nak reject. Dah berlambak susu formula yang saya beli buat display. Saya pernah try Karihome, NAN, Dulac, Similac, Frisolac, S26, Dutch baby....bla bla...semua tak laku kat tekak Mia. 

Perut Mia jenis yang sensitif. Susah nak hadam protein susu. So memang saya akan pilih yang jenis comfort. Mula-mula ingat Mia ni lactose intolerance. Tapi lepas soal selidik rupanya bukan. Kalau lactose intolerance mesti akan ceri beri lepas minum susu. Mia takda simptom tu. Dia cuma muntah sebab perut tak selesa and susah hadam. 

Macam susu Similac, Mia minum tak muntah tapi dia tak suka rasa susu tu. Pandai sangat memilih. Dah tak tau nak introduce susu formula apa lagi. Ada suatu hari bulan puasa, susu drop gila sampai Mia hisap taknak kuar and mula la dia meragam. Masa tu nak tido. Pelik jugak sebab malam tu Mia amat susah nak tido. Rupanya dia lapar. Terus panaskan stok susu dalam fridge, Mia minum sampai abis and terus tido lena. Sian anak ibu.

Memang saya marah dengan diri sendiri. Bulan puasa memang langsung tak jaga makan. Minum air masak pun terlupa. Sebab lepas berbuka confirm penat and tertido. Langsung lupa nak minum. Lepas tu lupa diri minum air ais banyak sangat. And milk booster pun dah tak amalkan. Memang rasa stress sangat.

Skang ni tengah tunggu milk booster yang saya order sampai. Dari memikirkan susu formula apa yang sesuai untuk Mia lebih baiklah saya fikir macam mana banyakkan susu. 

Tunggulah setahun nak introduce Mia susu formula. Mungkin dengan pelbagai perisa tu buat Mia suka dengan susu formula. Owh sikit je masa lagi. Lagi 3 bulan. Please stay strong.


Wahai susu badan jangan berhenti untuk mengalir dalam badan ini untuk anak kesayangan saya, Nawal Nur Ilmiah...




Photo: Bila Mia Mi bergaya dgn cekup kepala ibu...ada style jgk kan... ;p

Dah besar anak ibu.....





Monday, July 14, 2014

Cheese Tart Leleh

0 comments



Cheese Tart


New project..
Because i love baking...

Special order untuk kawan sekolah.
Good start.
Alhamdullilah katanya sedap.

Lai lai lai..
open order for orang Ipoh only.

25 pcs - RM 20
Just wassap 019-6789562
SMS/Call 011-21588611



Thursday, July 10, 2014

Idea Menu Berbuka Puasa

2 comments

Pening tak tahu nak masak apa untuk berbuka puasa kan?
Apa kata tukar selera plak.
Try masak western.

Nampak je macam complicated padahal senang sangat.
Tak percaya cuba try test tengok.

Mesti husband/ family/ anak suka dengan air tangan korang.
Kalau i berdua dengan husband memang dah buat tapi dah duduk dengan family malaslah buat (alasan semata..huhu)
Family tak layan western.


Ini menu kelas Basic Culinary pagi tadi.
Sedap tak tahu cikgu tak dapat nak rasa.





Grilled chicken chop + mushroom and onion sauce + cheezy mashed potato + assorted vege




Fish n Chips + tartar sauce + coleslaw







Lamb Chop + Rosemary sauce + duchess potato + assorted vege





Ok tak sabar nak balik.
Rasa nak berenang dalam ais batu.
Ok bai.






Mode: Bila cik P nak datang ni??? Nebes!


Monday, July 07, 2014

"Public" Kembali

0 comments


Salam Ramadan semua!

Wah setelah hampir 2 bulan saya private-kan blog, harini decide nak open to public balik. Tapi entry-entry yang ditulis semasa private haruslah tidak boleh disiarkan atas sebab-sebab tertentu sebab segelintir stalker yang suka jaga tepi kain orang. Padahal kehidupan diri sendiri taknak amik kisah plak kan. Suami tak balik umah beberapa hari, ko tau ke die pergi mana?? Betul ke meninggalkan anak bini atas urusan kerja? Ntah-ntah ko dimadukan tak???

Astaga....apa bende yang saya merapu ni?? Bulan puasa ni dik non oiiii.. Minta ampun uolss. Sebab kadang-kadang saya memang sakit hati dengan manusia yang suka stalk-stalk and judge kehidupan orang itu tanpa mengenali orang itu secara dekat. And then part paling tak menahan mulalah compare kita dengan dia. Huishh annoying sangat ok.


Ok sudah 2 bulan lebih saya di Ipoh, bekerja di sini and dikelilingi oleh family tercinta. Feeling?? Sangat bahagia. Sangat seronok. Dalam kepala otak dah pikir, boleh tak nak play save nak tinggal Ipoh smpai tua. Huahuahuahua....lantaklah tak dapat kerja kerajaan seperti yang dimomokkan orang sebelum ni. Kerja swasta pun boleh dapat gaji 3K ke atas pun kira syukur la tu kan. Bersyukur lah dengan apa yang diberi. Sekarang ni memang amik pendekatan positif je. Redha. Baru hati rasa tenang. Plan after this nak try lompat company lain plak. Huhu bukan nak cakap tak best tapi saje nak test market.

Yang paling penting, keadaan Mia terjaga. Terima kasih mak, ayah, dan aunty Wa yang rajin melayan Mia dengan baik.


Okla nak sambung kerja. Hari Isnin memang banyak kerja yang kene siap. Nanti kalau rajin kita update lagi k.


Selamat menjalani ibadah puasa semua!

Kalau rajin jom singgah NAWAL COUTURES. Tengok ada blouse or kasut yang berkenan buat pakai raya.








Disable Right Click