Followers

Wednesday, April 30, 2014

Allah Beri Apa Yang Kita Perlu Bukan Mahu



Minggu ke 3 bekerja. So far saya suka.
Suka dengan cara kerja, environment and rakan sekerja di sini.
Walaupun baru kenal tapi bila bersembang and bergurau macam dah bertahun kenal.
Cara kerja kat sini lebih relaks and tak pening kepala.
Tak banyak sangat documentation yang kene buat.
Semester depan kene ajar 5 subjek.
Biasalah masa start kerja kat GIS, saya kene ajar 6 subjek.
Ada yang subjek baru terpaksa bersusah payah create notes sendiri.
Kat sini setiap subjek memang dah ada modul.
Kita hanya mengajar based on module.
Tapi not totally contents bagus kene jugak update cara kita.

Memang pada awal dapat interview sampai la dapat berita yang saya diterima,
hati saya berbelah bahagi.
Sayang nak tinggalkan Seremban.
Sayang nak tinggalkan rumah Sendayan.
Dah janji saya nak tinggal kat Ipoh hanya sementara.
Now bila dah duduk Ipoh, saya rasa macam nak tinggal kat Ipoh selamanya.
Nak cari kerja kat Ipoh lagi.
Nak beli rumah kat Ipoh plak (kalau ada rezeki).

Betol la apa orang cakap.
Tak semestinya benda yang kita tak suka tu, tak bagus untuk kita.
Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita and Dia akan bagi apa yang kita PERLU. Bukan apa yang kita MAHU.

Berkenaan thesis, saya dah nekad mahu mula balik.
En Ali pun dah bagi good respon.
Gigih datang Shah Alam. And nasib baik saya boleh continue dengan apa yang saya dah buat.
Go for data analysis!
Saya dah dapat semangat semula.
=)

Tahun 2014 saya dah janji untuk bangkit perbetulkan kehidupan.
Baik dari ekonomi, kerjaya dan pendidikan atau sebagainya yang positif.
Sebelum ni banyak sangat kesusahan dan liku.

Mia pun dah happy tinggal dengan atuk dan nenek.
Dah jarang sakit. Alhamdullilah sejak pindah Mia tak demam, batuk atau selsema.
Cergas seperti selalu.
Walaupun berat badan susah nak naik banyak.
Asalkan Mia sihat.
Skang dah makin menginjak ke usia 7 bulan.
Mia dah nak pandai angkat bontot and luruskan tangan. Tak lama lagi nak pandai merangkak la tu.
Alhamdullilah saya masih lagi menyediakan homemade solid foods untuk Mia.
Breastfeed pon masih lagi walaupun semput-semput stok dalam peti sejuk.


=)

Doakan yang baik-baik lepas ni ye.






Thursday, April 17, 2014

Mia Kuning Sebab Kurang Makan Karbohidrat?



Esok last day kerja untuk minggu ni.
Setakat ini ok saya bole get along dengan rakan kerja yang baru.
Kerja pun saya dah boleh pick up sikit-sikit.
Cuma malas nak buat kerja sangat sebab kelas lambat lagi nak start.
So datang kerja buat apa??
=p
Mengucap pangang.
Tak baik. Kene jugak buat kerja.

Kat sini cara kerja tak banyak beza dengan company sebelum-sebelum ni.
So bole adapt rasanya.
Malas nak pikir negatif sangat.
Apa yang di depan mata kita harungi saja.

Semalam Mia pergi check up.
Nenek yang bawa.
Untuk bulan ni sebab ibu baru sangat masuk kerja.
Everything normal kecuali nurse cakap Mia ada jaundis sikit sebab kurang makan karbo.
Maka nurse suggest bagi Mia makan bubur nasi.
Curious jugak sebab bukan ibu yang bercakap dengan nurse.
Mahu google.

Terkesan dengan cerita mak semalam.
Ada baby 7 bulan badan dia memang montel habis.
Off course la Mia kalah.
Mak tanya bagi makan apa??
Mak dia bagi makan nasi dengan gulai taucu hari-hari.
Saya melopong dengar.
Gulai taucu ok...
Entah tu sebab anak dia sihat kot.
Mia je yang kurus.
Ibu kedekut bagi makan sedap-sedap.
=p

And dia tanya mak, Mia makan apa?
Mak jawab Mia makan puri buah dengan sayur je.
Dia buat muka pelik je.
Ok fine. Hihi.

Masih ramai ibu yang tak ambil tahu tentang pemakanan anak-anak mereka.
Nak salahkan siapa??
Ke saya yang terlalu OBSES dengan anak???










Monday, April 14, 2014

Hari Pertama Bekerja di Ipoh



14 April 2014.

Officially harini dah start kerja di tempat baru. Terlalu awal untuk membuat sebarang spekulasi. Mana-mana tempat ada pro and cons tersendiri. Kat sini saya agak happy sebab nenek dengan atuk yang jaga Mia. Saya tak susah hati sangat. Yang penting skang ni adalah Mia.

Pagi tadi husband yang hantar. Traffic takdalah seteruk sebelum ni. Dalam 20 minit dah boleh sampai walaupun sepanjang perjalanan banyak sangat traffic light. Tak dapat bayangkan kalau traffic light rosak. I can say that Ipoh is peaceful place. No hectic.

Kiranya juga ini adalah first company yang saya kerja tidak bekerja pada hari Sabtu. Melainkan kalau ada events, lecturer memang wajib datang. Plus with a better salary walaupun company background lebih kurang sama je sebelum ni.

Cabaran akan datang belum tahu lagi?? Bila tengok part documentation banyak plak yang buat saya sakit mata. Haha manusia cerewet memang macam tu.

First impression I like the way the CEO treat the staffs. Esok lusa belum tahu lagi.

Semoga segalanya dipermudahkan dan saya akan sentiasa berlapang dada untuk menerima apa jua cabaran akan datang.


P/s: Baru 1/2 jam dok opis dah rindu Mia. Lagi 3 jam. Haishh cepatla balik nak peluk Mia....




Thursday, April 10, 2014

Cabaran Ibu Moden Sediakan Solid Food





Photo: Muka budak yg ceria lps dpt mkn puree apple + pear...sedap sgt la tu...



Bila anak dah boleh makan asik nak cerita pasal anak je.
Al maklum susah jugak jadi ibu yang terlalu obses dengan anak.
Sayalah orangnya tu.

Tengoklah gambar di atas,
Betapa happy-nya Mia lepas makan puree apple + pear.

Minggu depan dah start kerja maka gigih siapkan stok puree dalam freezer andai kata takut takda masa nanti nak sediakan puree untuk Mia.
Setakat ni saya dah try potato, carrot, papaya, sweet potato, apple and pear.
Mia kurang minat rasa papaya tapi habis jugak makan.
Tapi tak selaju makanan yang lain.

Lepas ni nak try cauliflower + potato plak.
Apa reaksi dia..
Nak bagi bubur nasi tunggulah Mia sampai 7 bulan,
Takut sembelit nanti.

Bila saya sibuk buat puree untuk Mia kat rumah,
Macam-macam komen saya dengar.
Biasalah tu kan...
Takpe ini dinamakan cabaran ibu moden..
=p

Yang penting anak happy dan sihat. 
Ibu pun bertambah happy.




Saturday, April 05, 2014

Separuh Jiwaku Pergi



Rasa macam dah hilang arah.
Rasa macam motivasi diri menurun sesangat.
Mana pergi jiwa saya yang tabah dan kuat pergi.

Memang rasa down sangat.
Rasa nak give up.
Rasa nak pergi terjun dalam gaung.

Rasa macam dah hilang pedoman hidup.
Ya Allah...
kembalilah ke kepada Allah.
Hanya Dia yang mampu mengubati rasa ini.
Astaghafirullah...

Janganlah Kau bolak- balikkan hati ini.
Mungkin rasa ini datang petanda aku semakin jauh dari-Mu..

Ampuni aku ya Allah.

Wednesday, April 02, 2014

First Solid Food Mia --> Puree Potato



4 April 2014 genap Mia 6 bulan.
1 April 2014 saya dah perkenalkan Mia dengan solid food.
Eh takpe ke?? 
Kalau ikutkan tarikh memang belum cukup 6 bulan.

Saya start dengan puree kentang.
Saya bagi Mia makan yang cair tambah dengan susu ibu.
Mia terus makan tanpa menolak siap menangis kalau bagi lambat sikit.
Excited jugak bagi anak makan air tangan sendiri kan.

Awalnya saya dah sediakan puree carrot untuk Mia.
Akibat terleka whatsapp dengan Tasha (my sister), tak sedar air dalam periuk dah kering.
Saya stimkan carrot, akibatnya hangus terbakar.
Terus tukar menu lain memandangkan itu adalah carrot terakhir dalam peti ais.
Kuikuikui..
Pengalaman pertama menyediakan puree untuk anak.


Cara saya sediakan puree kentang:
* Kupas kentang and potong kecik-kecik and stim. Saya tak rebus sebab kalau stim dapat kekalkan nutrient pada makanan.
* Stim sampai betul-betul lembut and lenyek pakai masher tu. Tak pakai blender pun. Tengok pada kesesuain la kan. Contoh kalau nak mash-kan broccoli haruslah pakai blender kan.
* Dah lenyek saya tapis dulu sampai dapat puri yang halus.
* Then boleh la simpan dalam bekas and frozen-kan.
* Masa nak bagi makan tambahlah dengan susu sikit untuk cairkan puri, ikut pada kesesuain masing-masing.
* Panaskan pakai food warmer atau saya stimkan balik and tambah susu ibu. 





Puree kentang + susu ibu
Permulaan tak bagi banyak.




Bukan main lagi nak suap sendiri.
Tangan tu siap tolak tangan ibu.




Harap lepas ni berat naik mendadak and gemuk macam ibu dengan walid.





Dah makan tapi habit hisap jari tu tak boleh dipisahkan.
Mia oh Mia....






Dah licin...



Bestnya dapat sediakan sendiri makanan untuk anak sendiri.
Bertambah seronok bila tengok anak makan dengan semangat sampai licin.
Lepas ni nak try bagi carrot, sweet potato, labu, epal and pear plak.





P/s: Makin malas nak edit gambar and letak watermark...






Tuesday, April 01, 2014

Terima Diploma Penyusuan Ibu?



1 April 2014,
Mia dah semakin menginjak ke usia 6 bulan,
Tetiba rasa bangga dalam hati sebab after menempuh ups and downs dalam breastfeeding, akhirnya berjaya jugak ibu susukan Mia secara eksklusif.
Walaupun bila time tak betol, production susu berkurang.
Walaupun ibu cuba untuk campurkan dengan susu formula.
Mia tetap mogok mahukan susu ibu.
Sedap sangat ke susu ibu??

Tapi Allah itu Maha Kaya,
Di saat production berkurang, ada saja jalan penyelesaiannya supaya Mia dapat susu ibu mencukupi untuk hari tersebut.
Menangis dalam hati bila pengasuh topup dengan air masak sementara tunggu saya sampai.
Itulah pahit manis yang saya lalui sepanjang 6 bulan yang lepas.
Maafkan ibu kalau ibu buat Mia tertunggu-tunggu and lapar.
Maafkan ibu jugak bila ibu buat awak bahan ujikaji minum susu formula and awak muntah dan tak selesa lepas tu.
=(

Tapi saya kene cekal dan kuat semangat.
Walaupun satu masa, saya rasa sangat down and give up.
Sekali lagi Allah tolong saya. Allah tunjukkan jalan penyelesaian.
Alhamdullilah...

3 minggu saya direct-feed Mia sementara nak bekerja semula.
Production dah kembali ok.
Saya andaikan kali ni takda masalah macam sebelum ni memandangkan Mia dah bole makan solid foods.
Kalau susu ebm tak cukup sekalipun sempat untuk saya balik rumah hantar stok memandangkan tempat kerja dengan rumah tidaklah sejauh macam dulu.


Kalau nak cerita perjalanan menyusukan Mia rasanya boleh meruntun balik la jiwa ni.
Biarlah ia disimpan dalam hati dan dijadikan pengajaran untuk akan datang.


Layak tak saya dapat Diploma dalam penyusuan susu ibu??
Mohon mampu terus bagi susu ibu untuk Mia.....





Wednesday, April 30, 2014

Allah Beri Apa Yang Kita Perlu Bukan Mahu

0 comments


Minggu ke 3 bekerja. So far saya suka.
Suka dengan cara kerja, environment and rakan sekerja di sini.
Walaupun baru kenal tapi bila bersembang and bergurau macam dah bertahun kenal.
Cara kerja kat sini lebih relaks and tak pening kepala.
Tak banyak sangat documentation yang kene buat.
Semester depan kene ajar 5 subjek.
Biasalah masa start kerja kat GIS, saya kene ajar 6 subjek.
Ada yang subjek baru terpaksa bersusah payah create notes sendiri.
Kat sini setiap subjek memang dah ada modul.
Kita hanya mengajar based on module.
Tapi not totally contents bagus kene jugak update cara kita.

Memang pada awal dapat interview sampai la dapat berita yang saya diterima,
hati saya berbelah bahagi.
Sayang nak tinggalkan Seremban.
Sayang nak tinggalkan rumah Sendayan.
Dah janji saya nak tinggal kat Ipoh hanya sementara.
Now bila dah duduk Ipoh, saya rasa macam nak tinggal kat Ipoh selamanya.
Nak cari kerja kat Ipoh lagi.
Nak beli rumah kat Ipoh plak (kalau ada rezeki).

Betol la apa orang cakap.
Tak semestinya benda yang kita tak suka tu, tak bagus untuk kita.
Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita and Dia akan bagi apa yang kita PERLU. Bukan apa yang kita MAHU.

Berkenaan thesis, saya dah nekad mahu mula balik.
En Ali pun dah bagi good respon.
Gigih datang Shah Alam. And nasib baik saya boleh continue dengan apa yang saya dah buat.
Go for data analysis!
Saya dah dapat semangat semula.
=)

Tahun 2014 saya dah janji untuk bangkit perbetulkan kehidupan.
Baik dari ekonomi, kerjaya dan pendidikan atau sebagainya yang positif.
Sebelum ni banyak sangat kesusahan dan liku.

Mia pun dah happy tinggal dengan atuk dan nenek.
Dah jarang sakit. Alhamdullilah sejak pindah Mia tak demam, batuk atau selsema.
Cergas seperti selalu.
Walaupun berat badan susah nak naik banyak.
Asalkan Mia sihat.
Skang dah makin menginjak ke usia 7 bulan.
Mia dah nak pandai angkat bontot and luruskan tangan. Tak lama lagi nak pandai merangkak la tu.
Alhamdullilah saya masih lagi menyediakan homemade solid foods untuk Mia.
Breastfeed pon masih lagi walaupun semput-semput stok dalam peti sejuk.


=)

Doakan yang baik-baik lepas ni ye.






Thursday, April 17, 2014

Mia Kuning Sebab Kurang Makan Karbohidrat?

0 comments


Esok last day kerja untuk minggu ni.
Setakat ini ok saya bole get along dengan rakan kerja yang baru.
Kerja pun saya dah boleh pick up sikit-sikit.
Cuma malas nak buat kerja sangat sebab kelas lambat lagi nak start.
So datang kerja buat apa??
=p
Mengucap pangang.
Tak baik. Kene jugak buat kerja.

Kat sini cara kerja tak banyak beza dengan company sebelum-sebelum ni.
So bole adapt rasanya.
Malas nak pikir negatif sangat.
Apa yang di depan mata kita harungi saja.

Semalam Mia pergi check up.
Nenek yang bawa.
Untuk bulan ni sebab ibu baru sangat masuk kerja.
Everything normal kecuali nurse cakap Mia ada jaundis sikit sebab kurang makan karbo.
Maka nurse suggest bagi Mia makan bubur nasi.
Curious jugak sebab bukan ibu yang bercakap dengan nurse.
Mahu google.

Terkesan dengan cerita mak semalam.
Ada baby 7 bulan badan dia memang montel habis.
Off course la Mia kalah.
Mak tanya bagi makan apa??
Mak dia bagi makan nasi dengan gulai taucu hari-hari.
Saya melopong dengar.
Gulai taucu ok...
Entah tu sebab anak dia sihat kot.
Mia je yang kurus.
Ibu kedekut bagi makan sedap-sedap.
=p

And dia tanya mak, Mia makan apa?
Mak jawab Mia makan puri buah dengan sayur je.
Dia buat muka pelik je.
Ok fine. Hihi.

Masih ramai ibu yang tak ambil tahu tentang pemakanan anak-anak mereka.
Nak salahkan siapa??
Ke saya yang terlalu OBSES dengan anak???










Monday, April 14, 2014

Hari Pertama Bekerja di Ipoh

0 comments


14 April 2014.

Officially harini dah start kerja di tempat baru. Terlalu awal untuk membuat sebarang spekulasi. Mana-mana tempat ada pro and cons tersendiri. Kat sini saya agak happy sebab nenek dengan atuk yang jaga Mia. Saya tak susah hati sangat. Yang penting skang ni adalah Mia.

Pagi tadi husband yang hantar. Traffic takdalah seteruk sebelum ni. Dalam 20 minit dah boleh sampai walaupun sepanjang perjalanan banyak sangat traffic light. Tak dapat bayangkan kalau traffic light rosak. I can say that Ipoh is peaceful place. No hectic.

Kiranya juga ini adalah first company yang saya kerja tidak bekerja pada hari Sabtu. Melainkan kalau ada events, lecturer memang wajib datang. Plus with a better salary walaupun company background lebih kurang sama je sebelum ni.

Cabaran akan datang belum tahu lagi?? Bila tengok part documentation banyak plak yang buat saya sakit mata. Haha manusia cerewet memang macam tu.

First impression I like the way the CEO treat the staffs. Esok lusa belum tahu lagi.

Semoga segalanya dipermudahkan dan saya akan sentiasa berlapang dada untuk menerima apa jua cabaran akan datang.


P/s: Baru 1/2 jam dok opis dah rindu Mia. Lagi 3 jam. Haishh cepatla balik nak peluk Mia....




Thursday, April 10, 2014

Cabaran Ibu Moden Sediakan Solid Food

0 comments




Photo: Muka budak yg ceria lps dpt mkn puree apple + pear...sedap sgt la tu...



Bila anak dah boleh makan asik nak cerita pasal anak je.
Al maklum susah jugak jadi ibu yang terlalu obses dengan anak.
Sayalah orangnya tu.

Tengoklah gambar di atas,
Betapa happy-nya Mia lepas makan puree apple + pear.

Minggu depan dah start kerja maka gigih siapkan stok puree dalam freezer andai kata takut takda masa nanti nak sediakan puree untuk Mia.
Setakat ni saya dah try potato, carrot, papaya, sweet potato, apple and pear.
Mia kurang minat rasa papaya tapi habis jugak makan.
Tapi tak selaju makanan yang lain.

Lepas ni nak try cauliflower + potato plak.
Apa reaksi dia..
Nak bagi bubur nasi tunggulah Mia sampai 7 bulan,
Takut sembelit nanti.

Bila saya sibuk buat puree untuk Mia kat rumah,
Macam-macam komen saya dengar.
Biasalah tu kan...
Takpe ini dinamakan cabaran ibu moden..
=p

Yang penting anak happy dan sihat. 
Ibu pun bertambah happy.




Saturday, April 05, 2014

Separuh Jiwaku Pergi

0 comments


Rasa macam dah hilang arah.
Rasa macam motivasi diri menurun sesangat.
Mana pergi jiwa saya yang tabah dan kuat pergi.

Memang rasa down sangat.
Rasa nak give up.
Rasa nak pergi terjun dalam gaung.

Rasa macam dah hilang pedoman hidup.
Ya Allah...
kembalilah ke kepada Allah.
Hanya Dia yang mampu mengubati rasa ini.
Astaghafirullah...

Janganlah Kau bolak- balikkan hati ini.
Mungkin rasa ini datang petanda aku semakin jauh dari-Mu..

Ampuni aku ya Allah.

Wednesday, April 02, 2014

First Solid Food Mia --> Puree Potato

0 comments


4 April 2014 genap Mia 6 bulan.
1 April 2014 saya dah perkenalkan Mia dengan solid food.
Eh takpe ke?? 
Kalau ikutkan tarikh memang belum cukup 6 bulan.

Saya start dengan puree kentang.
Saya bagi Mia makan yang cair tambah dengan susu ibu.
Mia terus makan tanpa menolak siap menangis kalau bagi lambat sikit.
Excited jugak bagi anak makan air tangan sendiri kan.

Awalnya saya dah sediakan puree carrot untuk Mia.
Akibat terleka whatsapp dengan Tasha (my sister), tak sedar air dalam periuk dah kering.
Saya stimkan carrot, akibatnya hangus terbakar.
Terus tukar menu lain memandangkan itu adalah carrot terakhir dalam peti ais.
Kuikuikui..
Pengalaman pertama menyediakan puree untuk anak.


Cara saya sediakan puree kentang:
* Kupas kentang and potong kecik-kecik and stim. Saya tak rebus sebab kalau stim dapat kekalkan nutrient pada makanan.
* Stim sampai betul-betul lembut and lenyek pakai masher tu. Tak pakai blender pun. Tengok pada kesesuain la kan. Contoh kalau nak mash-kan broccoli haruslah pakai blender kan.
* Dah lenyek saya tapis dulu sampai dapat puri yang halus.
* Then boleh la simpan dalam bekas and frozen-kan.
* Masa nak bagi makan tambahlah dengan susu sikit untuk cairkan puri, ikut pada kesesuain masing-masing.
* Panaskan pakai food warmer atau saya stimkan balik and tambah susu ibu. 





Puree kentang + susu ibu
Permulaan tak bagi banyak.




Bukan main lagi nak suap sendiri.
Tangan tu siap tolak tangan ibu.




Harap lepas ni berat naik mendadak and gemuk macam ibu dengan walid.





Dah makan tapi habit hisap jari tu tak boleh dipisahkan.
Mia oh Mia....






Dah licin...



Bestnya dapat sediakan sendiri makanan untuk anak sendiri.
Bertambah seronok bila tengok anak makan dengan semangat sampai licin.
Lepas ni nak try bagi carrot, sweet potato, labu, epal and pear plak.





P/s: Makin malas nak edit gambar and letak watermark...






Tuesday, April 01, 2014

Terima Diploma Penyusuan Ibu?

0 comments


1 April 2014,
Mia dah semakin menginjak ke usia 6 bulan,
Tetiba rasa bangga dalam hati sebab after menempuh ups and downs dalam breastfeeding, akhirnya berjaya jugak ibu susukan Mia secara eksklusif.
Walaupun bila time tak betol, production susu berkurang.
Walaupun ibu cuba untuk campurkan dengan susu formula.
Mia tetap mogok mahukan susu ibu.
Sedap sangat ke susu ibu??

Tapi Allah itu Maha Kaya,
Di saat production berkurang, ada saja jalan penyelesaiannya supaya Mia dapat susu ibu mencukupi untuk hari tersebut.
Menangis dalam hati bila pengasuh topup dengan air masak sementara tunggu saya sampai.
Itulah pahit manis yang saya lalui sepanjang 6 bulan yang lepas.
Maafkan ibu kalau ibu buat Mia tertunggu-tunggu and lapar.
Maafkan ibu jugak bila ibu buat awak bahan ujikaji minum susu formula and awak muntah dan tak selesa lepas tu.
=(

Tapi saya kene cekal dan kuat semangat.
Walaupun satu masa, saya rasa sangat down and give up.
Sekali lagi Allah tolong saya. Allah tunjukkan jalan penyelesaian.
Alhamdullilah...

3 minggu saya direct-feed Mia sementara nak bekerja semula.
Production dah kembali ok.
Saya andaikan kali ni takda masalah macam sebelum ni memandangkan Mia dah bole makan solid foods.
Kalau susu ebm tak cukup sekalipun sempat untuk saya balik rumah hantar stok memandangkan tempat kerja dengan rumah tidaklah sejauh macam dulu.


Kalau nak cerita perjalanan menyusukan Mia rasanya boleh meruntun balik la jiwa ni.
Biarlah ia disimpan dalam hati dan dijadikan pengajaran untuk akan datang.


Layak tak saya dapat Diploma dalam penyusuan susu ibu??
Mohon mampu terus bagi susu ibu untuk Mia.....





Disable Right Click