Followers

Monday, March 31, 2014

Dulang Hantaran Untuk Di Sewa (Ipoh Area)



Dulang hantaran berkaki untuk disewa
Area Ipoh, Jelapang, Lahat, Pasir Puteh dan sekitarnya,
Ada 10 unit.
RM5/ unit.

Harga sewa boleh dirunding ikut pada kemampuan bakal pengantin.
Dari terperuk dalam almari baik kita bagi sewa kan.

Deposit RM 50
Jika pulangkan dalam keadaan baik, deposit akan dipulangkan.
C.O.D atau pick up point Tesco Station 18, Aeon Station 18, Mcdonald Station 18

Berminat hubungi/ whatsapp 019-6789562 (Nawal)





Di bawah merupakan contoh-contoh gubahan hantaran menggunakan dulang hantaran ni.
Hantaran saya yang lepas.
=)












Celebrate Birthday Alisha Penang



Salam dan hello semua,

Baru balik dari Penang semalam, memeriahkan majlis hari jadi anak buah, Alisha.
Dah setahun dah, cepat sangat masa berlalu,
Tengok anak-anak dah makin membesar memang terasa sangat diri semakin tua.

Mia pun dah makin besar.
Dah macam-macam keletah yang mencuit hati ditunjukkan.
Dah semakin bijak and panjang akal.
Ohh anak ibu pun dah makin besar.

Semalam jugak birthday husband yang ehem-ehem,
Oh husband dah masuk 3 series.
Saya belum lagi.
=p



Eh ni entry bergambar malas nak panjang cite.



Angah, nenek, aunty Wa, birthday girl, Alisha dan Mia..



Birthday girl punya family,
Hee ada orang tu takut kene dukung dengan Chicky.
Alahai Alishaaaaa...




Walid paksa Chicky dukung Mia,
Sekarang memang tak takut tunggulah besar sikit.
=p




Rainbow cake!
Happy Birthday Alisha!





Mode verangan tambah family.
Parents with 2 daughters katanya....




Tapi nak tambah family belum masanya lagi.
Sian anak ibu kecik lagi la.





Aunty Wa, muka Alisha fotostat muka aunty sikit-sikit...




Nenek atuk and cucu-cucunya....




Atuk and nenek lagi...





Sempat lalu Jambatan kedua sebelum dikenekan tol.
Anyway I like Penang so much!

Tata



Friday, March 28, 2014

Kenapa Berhenti Kerja?



Mengambil keputusan untuk berhenti kerja bukanlah satu perkara yang mudah. Tambahan dengan kos sara hidup pada waktu ini bukan lagi sesuai untuk isteri menjadi suri rumah sepenuh masa. Saya bercakap berdasarkan life saya. 

Perkara utama yang membuatkan saya nekad pada ketika ini adalah Mia, buah hati pengarang jantung. Kenapa Mia??? Rasanya tak perlu sentuh disini untuk menjaga hati manusia diluar sana. 

Niat memang dah ada sebelum kewujudan Mia. Tapi ni Allah permudahkan walaupun hati berbolak- balik. 

Saya hantar surat resign disaat memang tiada back up kerja. Bukan berhenti sebab dah dapat kerja lain. Konon dulu duduk rumah buatla apa yang patut untuk tambah income.

Seminggu sebelum hantar surat resign, saya hantar application kat satu kolej di Ipoh. Tanpa disangka mereka call for interview. And dah dinamakan rezeki saya dapat kerja tu dengan better salary yang saya tak expect pon. 

Memang saya berhenti kerja dan tingal di Ipoh bersama family. Saya dah tak susah hati kalau husband kerja jauh lagi. Bukan nak cakap tak kuat seorang diri tapi ada banyak lagi perkara yang telah dipertimbangkan.

Harap penghijrahan kali ni akan lebih bermakna dan baik untuk kami sekeluarga.



#PrayForMH370 
#semoga pencarian mereka dipermudahkan oleh Allah. Amin.



Wednesday, March 19, 2014

Breastfeeding Journey ke Laut


Breastfeeding journey dah ke laut skang ni.
I should blame myself.
Rasa nak menangis pun ada.
Stok untuk Mia hanya cukup mkn bila saya di tempat kerja.

Pernah try bagi susu formula tapi Mia taknak. 
Maybe susu ibu lagi sedap.
Semalam saya post di fb tanya pasal susu formula ni.
Ada yg suggest Anmum and Karihome.

But Karihome sound good to me.
Tengah tunggu sample sampai rumah.
By right there is no sample of formula milk to baby coz nowadays government encourage mother to give breastmilk to the baby.
Lega juga bila diorg cakap diorg akan bagi.
Just go to the website to get further info.

At least boleh bagi Mia susu ibu sampai 6 bulan pun dah jadi kejayaan bagi saya, i mean exclusive breastfeed. 
Lepas ni anak kedua dah terima pengajaran.
Lesson learned!

Ibu always love you Nawal Nur Ilmiah!








Monday, March 17, 2014

Sudah Berhenti Kerja



Ye saya sudah menghantar resignation letter bulan lepas.
Kiranya minggu ini merupakan minggu terakhir saya menjalankan tugas disini sebagai Pensyarah Diploma Seni Kulinari.
Kenapa berhenti??
Owh panjang lebar nak cerita skang.

Insya Allah bulan depan dah start kehidupan di tempat baru.
Bersambung....




Monday, March 03, 2014

Selesai "Pulih" Rumah


Salam dan hello,
Lepas kes Mia demam mistik,
Kami amik keputusan untuk pulihkan rumah dengan orang yang ubatkan Mia,
Setiap orang cara berbeza untuk pulihkan rumah,
Pendekatan Pak Uda (gelaran beliau) menggunakan garam, lada hitam dan tanah,
Lada hitam dan garam kasar untuk kawasan dalam rumah,
Tanah pula untuk kawasan luar rumah.
Kalau tanah digunakan dalam rumah mahu pengsan saya kemas rumah.

Seperti yang dijanjikan Maghrib Pak Uda and keluarga Kak Long datang rumah,
Solat Maghrib jemaah dalam rumah,
Then barulah proses pulihkan rumah diteruskan.
Azan dilaungkan di setiap penjuru rumah.

Menurut kata Pak Long benda halus itu berada di pintu dapur,
Sekor je badan hitam besar and rambut kerinting macam orang asli,
Meremang bulu roma bila bayangkan.
Datang dari kawasan bukit berhadapan rumah saya.

Dengan izin Allah, makhluk ni insya Allah akan pulang ke tempat asal.
Mana tak datang sebulan lebih rumah kosong tanpa penghuni masa balik pantang aritu.
Rumah sebaiknya janganlah ditinggalkan lebih dari 3 hari.

Semalam kemas rumah and tidur sekali.
Selama husband takda saya tidur di Paroi Jaya.
Dah kurang rasa seram dalam diri.
Harap kuat semangat lepas ni.
Takut pada yang satu iaitu ALLAH.







Memang menangis kemas rumah.
Atas lantai tak payah cakapla, dalam bilik, dapur, bilik air penuh dengan garam kasar dan lada hitam.
Selagi tak selesai, selagi tu tak puas hati biar pun badan dah penat macam apa,
Sebab saya ada satu perasaan tak suka tengok rumah kucar-kacir.




P/s: Lepas ni saya akan merindui rumah ini. Dalam rumah ini penuh dengan memori. Tapi hidup perlukan perubahan. Suatu hari nanti saya akan kembali semula ke rumah ini.







Monday, March 31, 2014

Dulang Hantaran Untuk Di Sewa (Ipoh Area)

0 comments


Dulang hantaran berkaki untuk disewa
Area Ipoh, Jelapang, Lahat, Pasir Puteh dan sekitarnya,
Ada 10 unit.
RM5/ unit.

Harga sewa boleh dirunding ikut pada kemampuan bakal pengantin.
Dari terperuk dalam almari baik kita bagi sewa kan.

Deposit RM 50
Jika pulangkan dalam keadaan baik, deposit akan dipulangkan.
C.O.D atau pick up point Tesco Station 18, Aeon Station 18, Mcdonald Station 18

Berminat hubungi/ whatsapp 019-6789562 (Nawal)





Di bawah merupakan contoh-contoh gubahan hantaran menggunakan dulang hantaran ni.
Hantaran saya yang lepas.
=)












Celebrate Birthday Alisha Penang

0 comments


Salam dan hello semua,

Baru balik dari Penang semalam, memeriahkan majlis hari jadi anak buah, Alisha.
Dah setahun dah, cepat sangat masa berlalu,
Tengok anak-anak dah makin membesar memang terasa sangat diri semakin tua.

Mia pun dah makin besar.
Dah macam-macam keletah yang mencuit hati ditunjukkan.
Dah semakin bijak and panjang akal.
Ohh anak ibu pun dah makin besar.

Semalam jugak birthday husband yang ehem-ehem,
Oh husband dah masuk 3 series.
Saya belum lagi.
=p



Eh ni entry bergambar malas nak panjang cite.



Angah, nenek, aunty Wa, birthday girl, Alisha dan Mia..



Birthday girl punya family,
Hee ada orang tu takut kene dukung dengan Chicky.
Alahai Alishaaaaa...




Walid paksa Chicky dukung Mia,
Sekarang memang tak takut tunggulah besar sikit.
=p




Rainbow cake!
Happy Birthday Alisha!





Mode verangan tambah family.
Parents with 2 daughters katanya....




Tapi nak tambah family belum masanya lagi.
Sian anak ibu kecik lagi la.





Aunty Wa, muka Alisha fotostat muka aunty sikit-sikit...




Nenek atuk and cucu-cucunya....




Atuk and nenek lagi...





Sempat lalu Jambatan kedua sebelum dikenekan tol.
Anyway I like Penang so much!

Tata



Friday, March 28, 2014

Kenapa Berhenti Kerja?

0 comments


Mengambil keputusan untuk berhenti kerja bukanlah satu perkara yang mudah. Tambahan dengan kos sara hidup pada waktu ini bukan lagi sesuai untuk isteri menjadi suri rumah sepenuh masa. Saya bercakap berdasarkan life saya. 

Perkara utama yang membuatkan saya nekad pada ketika ini adalah Mia, buah hati pengarang jantung. Kenapa Mia??? Rasanya tak perlu sentuh disini untuk menjaga hati manusia diluar sana. 

Niat memang dah ada sebelum kewujudan Mia. Tapi ni Allah permudahkan walaupun hati berbolak- balik. 

Saya hantar surat resign disaat memang tiada back up kerja. Bukan berhenti sebab dah dapat kerja lain. Konon dulu duduk rumah buatla apa yang patut untuk tambah income.

Seminggu sebelum hantar surat resign, saya hantar application kat satu kolej di Ipoh. Tanpa disangka mereka call for interview. And dah dinamakan rezeki saya dapat kerja tu dengan better salary yang saya tak expect pon. 

Memang saya berhenti kerja dan tingal di Ipoh bersama family. Saya dah tak susah hati kalau husband kerja jauh lagi. Bukan nak cakap tak kuat seorang diri tapi ada banyak lagi perkara yang telah dipertimbangkan.

Harap penghijrahan kali ni akan lebih bermakna dan baik untuk kami sekeluarga.



#PrayForMH370 
#semoga pencarian mereka dipermudahkan oleh Allah. Amin.



Wednesday, March 19, 2014

Breastfeeding Journey ke Laut

0 comments

Breastfeeding journey dah ke laut skang ni.
I should blame myself.
Rasa nak menangis pun ada.
Stok untuk Mia hanya cukup mkn bila saya di tempat kerja.

Pernah try bagi susu formula tapi Mia taknak. 
Maybe susu ibu lagi sedap.
Semalam saya post di fb tanya pasal susu formula ni.
Ada yg suggest Anmum and Karihome.

But Karihome sound good to me.
Tengah tunggu sample sampai rumah.
By right there is no sample of formula milk to baby coz nowadays government encourage mother to give breastmilk to the baby.
Lega juga bila diorg cakap diorg akan bagi.
Just go to the website to get further info.

At least boleh bagi Mia susu ibu sampai 6 bulan pun dah jadi kejayaan bagi saya, i mean exclusive breastfeed. 
Lepas ni anak kedua dah terima pengajaran.
Lesson learned!

Ibu always love you Nawal Nur Ilmiah!








Monday, March 17, 2014

Sudah Berhenti Kerja

0 comments


Ye saya sudah menghantar resignation letter bulan lepas.
Kiranya minggu ini merupakan minggu terakhir saya menjalankan tugas disini sebagai Pensyarah Diploma Seni Kulinari.
Kenapa berhenti??
Owh panjang lebar nak cerita skang.

Insya Allah bulan depan dah start kehidupan di tempat baru.
Bersambung....




Monday, March 03, 2014

Selesai "Pulih" Rumah

1 comments

Salam dan hello,
Lepas kes Mia demam mistik,
Kami amik keputusan untuk pulihkan rumah dengan orang yang ubatkan Mia,
Setiap orang cara berbeza untuk pulihkan rumah,
Pendekatan Pak Uda (gelaran beliau) menggunakan garam, lada hitam dan tanah,
Lada hitam dan garam kasar untuk kawasan dalam rumah,
Tanah pula untuk kawasan luar rumah.
Kalau tanah digunakan dalam rumah mahu pengsan saya kemas rumah.

Seperti yang dijanjikan Maghrib Pak Uda and keluarga Kak Long datang rumah,
Solat Maghrib jemaah dalam rumah,
Then barulah proses pulihkan rumah diteruskan.
Azan dilaungkan di setiap penjuru rumah.

Menurut kata Pak Long benda halus itu berada di pintu dapur,
Sekor je badan hitam besar and rambut kerinting macam orang asli,
Meremang bulu roma bila bayangkan.
Datang dari kawasan bukit berhadapan rumah saya.

Dengan izin Allah, makhluk ni insya Allah akan pulang ke tempat asal.
Mana tak datang sebulan lebih rumah kosong tanpa penghuni masa balik pantang aritu.
Rumah sebaiknya janganlah ditinggalkan lebih dari 3 hari.

Semalam kemas rumah and tidur sekali.
Selama husband takda saya tidur di Paroi Jaya.
Dah kurang rasa seram dalam diri.
Harap kuat semangat lepas ni.
Takut pada yang satu iaitu ALLAH.







Memang menangis kemas rumah.
Atas lantai tak payah cakapla, dalam bilik, dapur, bilik air penuh dengan garam kasar dan lada hitam.
Selagi tak selesai, selagi tu tak puas hati biar pun badan dah penat macam apa,
Sebab saya ada satu perasaan tak suka tengok rumah kucar-kacir.




P/s: Lepas ni saya akan merindui rumah ini. Dalam rumah ini penuh dengan memori. Tapi hidup perlukan perubahan. Suatu hari nanti saya akan kembali semula ke rumah ini.







Disable Right Click