Followers

Thursday, January 30, 2014

Gaya Mia 3 Bulan ++



Bila dah boleh meniarap, bila tido pun nak meniarap.
Ibu layankan aje asalkan Mia bahagia.

Mia memang jenis yang senang tidur waktu malam.
Biasa amik dia lepas balik kerja, sampai rumah confirm dia nak tido.
So ibu senang hati masak and buat kerja rumah sikit-sikit.

Tapi bila dah habis buat kerja rumah semua, ibu plak yang boring.
Mia kalau dah tidur sampai esok pagi pun boleh.
Nak minum susu pun lupa kalau ibu tak kejutkan.
Kita balik kerja nak main dengan dia tapi dia sedap tido.




Lepas bising-bising main sorang-sorang, lepas tu mesti tertidur macam ni. Sampai skang memang tak ajar Mia tido buai. Hasilnya macam ni la. Tiada masalah sangat nak tido sendiri.
Cuma kadang-kadang kalau tak kene gaya, bila mengamuk tak dapat tido sendiri, dia nak kita pangku and dodoikan dengan zikir.



Ni gaya semalam. Skang ni dia dah pandai angkat bontot and tolak-tolak kaki masa meniarap.
Macam ulat beluncas. Ada potensi nak mengengsot cepat ni.
Kadang-kadang tak tahu macam mana dia boleh tergolek dari tilam ke atas karpet.
Bahaya memang tak letak atas katil sendirian. Kalau nak tinggal pun sementara mandi akan letak dalam baby cot dia.




Tiap kali ibu amik and on da way nk sampai rumah mesti tido dalam kereta.
Habit Mia duduk dalam kereta mesti nak tido.
Tengok pemandangan kat luar kejap dah terlelap.
Mia..mia...



Itulah kisah Mia yang boleh dikongsi setakat ini.

Esok balik Ipoh and lusa pergi Penang jumpa budak Alisha.
Confirm la Penang sangat jem masa CNY esok.



P/s: Malas nak edit gambar and letak watermark...








Wednesday, January 29, 2014

Meronta Nak Buat Bisnes



Bila dah makan gaji, terasa plak nak buat bisnes sendiri. Yela bila makan gaji waktu kerja tak fleksibel. Anak pun terpaksa tinggal dengan pengasuh. Tambahan plak dengan kondisi kerja skang. Niat dan impian dalam hati ni memang meronta-ronta nak buat bisnes sendiri. Dari dulu memang dah terfikir. And bila dah sampai impian ni dah selalu sangat bermain dalam kepala otak. Tempat paling best nak berangan off course la dalam bilik air. Masa tengah mandi. Idea datang bercurah-curah macam peluru berpandu.

Skang ni tengah pikir part execution. Banyak benda sebenarnya nak kene fikir. Alaa bukan bisnes besar pun, kecik-kecik je. Tapi kene cantikkan paper work dulu. Tak tahula bila bole on. Tengah kumpul idea and material dulu. Kalau diizinkan oleh-Nya mahu proceed.

Mohon sangat semoga Allah tunjukkan jalan yang terbaik dan permudahkan semua kerja.

Ala kalau nak fikir tentang risiko. Semua benda dalam dunia ada risiko kan. Just think at the positive side first.

Nak buat bisnes apa??
Itu nantila saya cerita lagi.

Da~


Friday, January 24, 2014

Cara Saya Urus Rumah Tangga


Kalau baca tajuk, macam bagus sangatlah konon saya menguruskan rumah yang tak bertangga ni kan. Just nak share macam mana nak make sure kondisi rumah sentiasa dalam keadaan terurus. Setiap orang ada cara tersendiri kan. Bergantung cara masing-masing. Yang ini adalah cara saya. Bagi saya penting untuk memikirkan cara yang sesuai nak manage masa tambahan badan penat seharian bekerja di opis.


  • Saya basuh baju 2 hari sekali sebab sidai baju dalam rumah. Bergantung berapa lama baju nak kering. Kalau sidai luar rumah siapa plak yang nak angkat kalau hujan kan. Sidai pakai hanger. Tak payah terbalikkan baju supaya senang nanti nak lipat. Dah jimat masa kat situ. Skang ni nak lipat pun tak boleh nak lengkang kangkung dah. Baru 2 3 helai baju nak lipat Mia dah menjerit sebab letih meniarap, mintak tolong alihkan...=)
  • Jangan buat sepah dalam rumah. Disiplinkan diri untuk letak barang mengikut tempatnya. Jangan sepahkan barang la senang cite. Buat masa ni Mia tak melasak lagi so senangla cakapkan....
  • Kupas kulit bawang siap-siap dan letak dalam peti ais. Tak perlu basuh. Bila nak masak terus amik and boleh jimat masa.
  • Kalau nak senang siang sayur siap-siap and amik plastik wrap simpan cantik-cantik dalam peti. Kerja macam ni kene buat time weekend la. So weekend banyak la sikit kerja nak kene buat.
  • Sama seperti ikan and ayam. Nak mempercepatkan proses masak. Ikan dah siap siang and sebelum pergi kerja atau malam sebelum tu dah alihkan dari freezer atas ke chiller bawah. Petang nak masak dah siap de-frost. Ni cara yang bagus jugak untuk mengelakkan daripada contamination.
  • Lepas masak biasanya saya tak basuh pun semua periuk kuali yang di pakai. Hanya basuh pinggan sahaja. Yang periuk semua boleh basuh masa bangun pagi-pagi. Takda la sampai ke malam memerap kat dapur je kan. Biar dapur bersepah sikit pun takpe. Subuh esok boleh kemas. Breakfast?? Kalu sempat ada la..biasanya takda...=p
  • Proses menyental rumah contoh macam vacuum, mop and cuci bilik air mesti buat hari Sabtu. Kalau tak sempat sangat Ahad pagi. Tapi saya akan pastikan hari tu memang untuk kerja tersebut. Kalau tak boleh menganggu mood sepanjang minggu tengok habuk and rambut sana sini atas lantai.
  • Lipat kain?? Biasa saya akan curi masa lipat kain masa tengok tv waktu malam. Saya akan elakkan dari menunggu kain baju mengunung dalam bakul. Kalau jadi macam tu mulalah buat kerja tak ikhlas kan. Tak pasal-pasal mood bertukar...yang jadi mangsa tentulah husband. =p
  • Kadang-kadang lepas basuh baju saya tak sempat pun nak sidai time tu jugak. Dah syiok baring kan. Biasa saya akan hanger/sidai baju waktu pagi. Tapi saya akan pastikan tak lupa untuk letak softlan lavendar di bilasan terakhir. Kalau tak letak confirm bau baju tak sedap. Walaupun dah lama dalam mesin basuh, still bau sedap macam baru lepas basuh.


Inilah antara cara macam mana nak memudahkan kerja. Nak kata rajin sangat tu takdalah tapi bagi saya walaupun kecik mana rumah tu, rumah sewa ke rumah sendiri ke...penting untuk jaga kebersihan dan kekemasan. Tambahan dah ada anak, mesti kene cari idea macam mana nak memudahkan kerja seharian kita.

Okla...da~



Thursday, January 23, 2014

Moral of The Story: Isteri Kene Rajin Masak


Ini adalah entry yang basi yang dah berlaku beberapa minggu yang lepas,
Haritu ada selection for MySkill Competition for young chef,
Saya saja suka-suka join walaupun forte saya bukanlah practical class,
Tapi disebabkan minat memasak, bila dah jadi isteri and mak-mak ni automatik akan suka memasak walaupun dulu saya paling benci tolong mak masak kat rumah.

So pada sebelah pagi ada Test. Siap ada test bagai. Saya layankan aje sebab dah biasa mengajar students. Knowledge tu still bermain-main dalam kepala otak walaupun ada beberapa soalan yang kantoi. Nasib baik berkat suka tengok channel AFC dengan Food Network, tahulah jugak term-term dalam bidang Culinary.

Then kami ditugaskan untuk buat four courses. Appetizer, soup, main course and dessert. Requirement dia takdalah specific untuk buat western food. Tapi saya lebih senang dengan western food. Ala menu simple je. Kata saja suka-suka kan. Bukan niat nak masuk pertandingan pun sebenarnya....tambahan rindu nak masuk kitchen and masak-masak dengan students.




Yang ni adalah appetizer "orang nak kerja senang"
Prawn salad served with mustard dressing.




Main course
Crusted Lamb of Rack served with Rosemary Sauce, Mashed Potato and Assorted Vegetable



Soup: Cream of Celery
Dessert: Pineapple Upside Down served with Brown Sugar Sauce





So hasil dari menu di atas saya dah kene bahan dengan husband kat facebook.
Selamba husband kenekan saya cakap selalu tengok gambar je tak pernah pun nak buat kat rumah.
Apakah maksudnya??
Huhu


So skang ni saya berhutang dengan husband nak masak lamb rack untuk beliau.
Nampak nau jarang masak kat rumah kan...







Alasan Yang Cliche



Salam,

Dah makin kurang update blog,
Masa sangat mencemburui,
Terlalu banyak sangat kerja yang perlu diselesaikan,
Itu baru di opis belum lagi di rumah,

Tak mengeluh tapi suka dengan life baru yang busy,

Tambahan skang ni sampai rumah pukul 7 mlm,
Masa dah drag sebab perlu amik Mia dekat Seremban Jaya,
Still bersyukur sebab tak perlu hadap dengan traffic jem,
Masuk office boleh lagi lengkang kangkung sebab thumb in pukul 9 pagi,
Tapi ada yang tak best bila perlu datang kerja every Saturday,



Mia dah pandai meniarap,
Sampai nak tido pun nak kene meniarap,
Mia masih lagi anak yang baik yang senang untuk diuruskan,
Alhamdulillah.

Kesimpulannya saya rindu nak update banyak-banyak cerita di sini.
Da~


Monday, January 13, 2014

Mia Nak Dapat Adik??


Salam dan hello,

Tajuk entry tidak menahan dan mengundang kontroversi. Itu hanya fantasi belum lagi realiti.

Alkisahnya Cik P sudah menjengak selepas 3 bulan bersalinkan Mia. Agak terkejut juga sebab rasa macam datang awal memandangkan orang selalu cakap kalau fully breastfeed baby Cik P akan datang lambat and tak stabil. So saya jadi nervous dengan tiba-tiba, adakah ia akan menganggu gugat production susu sebab niat di hati memang nak bagi Mia susu badan sampai 2 tahun.

Saya bagitau husband saya dah period. And siap bagitau lagi nasib baik kita tak "tutt" kan, kalau tak mesti Mia dapat adik. Maafkan saya tercerita kisah dalam kelambu pula. 

Then saya sangat terkejut dengan kenyataan balas husband. "Biarlah Mia dapat adik, abang nak anak lagi." OMG rasa nak pengsan dengar. Memanglah nak anak tapi bukan dalam masa terdekat ni. Mia baru 3 bulan. Alahai...tak puas nak manjakan dia lagi.

At negative side, saya fikir takut period menganggu production susu. But the other side, I thought kalau dah period mungkin lagi senang nak merancang kot. Ke macam mana?? Ntah...

Kalau sebelum ni tak kisah nak on bebila tapi but now kene pandai timing sendiri. Mungkin agak lucah entry saya kali ini. Tapi ini adalah perkara yang bermain-main dalam kepala otak skang.

Eh apa yang paling penting skang ni adalah production susu. Penting sangat supaya bekalan untuk Mia sentiasa mencukupi. So skang ni dah try ESP Shaklee sebagai milk booster.

Moga-moga hormon ni tidak menganggu hormon pengeluaran susu. 
Risaunya...




Friday, January 10, 2014

Pumping Session Yang Celaru


Assalamualaikum dan hello,

Kekerapan untuk berblog sudah semakin kurang. Ini pun saya curi-curi jugak update blog lepas kelas. Still dalam kelas. Kat opis takda privasi nak update sebab terasa setiap apa yang kita buat kat laptop diperhatikan. Nak update blog kat opis?? Jawabnya memang taklaaa... Masa mengandung meja saya di bawah sebab mereka consider mana mungkin ibu mengandung nak kene ulang alik tingkat 3. So skang tiada alasan saya untuk duduk di first floor lagi. Dah la style opis lecturer kat sini takda cubicle. So bila saya on laptop memang automatik boleh stalk apa yang saya buat. So that's why saya hanya akan update bila dalam kelas lepas abis lecture dengan students.

Sudah sebulan lebih bekerja. One of my colleagues, ask whether I breastfeed my baby or not? And off course I say yes. And she replied, so you should have pumping session during office hours... And supposedly, I have to do so in order to make sure my EBM stocks are enough to cater my baby's need. But unfortunately I break the demand and supply rule... why this happens? Huhu

Sejak masuk kerja memang jarang sangat saya pump masa office hours. Saya hanya pump bila balik kerja, bila dah sampai rumah di saat breast dah sangat penuh. Lepas pump bole dapat dalam 10 oz untuk kedua breast. Yes I know this is wrong technique. Bole menganggu pengeluaran susu. Biasanya jadual pumping saya 6.30-7.00 am ; 6.30 pm and 12.00 am.

Dah hampir sebulan saya buat rutin macam ni, nampak macam pengeluaran susu tiada masalah. Still I have enough stock EBM for Mia. Frozen EBM pun saya buat just in case supply tak mencukupi. Susah la nak cari masa sesuai di opis. Yes i know this reason cannot be tolerate. Hendak seribu daya, taknak seribu dalih.

Pernah saya bwak breast-pump and cooler bag segala datang opis. Akhirnya saya tak buat pun. Tapi saya rasa next time saya perlu jugak curi masa untuk pump di opis memandangkan skang ni Mia dah kuat minum susu. Selalu saya akan bekalkan 6 botol. Setiap botol saya letak antara 3-4 oz susu. Kalau sebelum ni tak pernah habis 6 botol. Sejak masuk 3 bulan setiap kali amik Mia, stok susu mesti habis. Good girl sayang...

Masa check up 2 and 3 bulan, berat Mia kurang memberangsangkan. Mana tidak kadang-kadang bila bekal 6 botol hanya 4 botol yang habis susu. Pernah satu hari hanya 2 botol EBM yang Mia minum. Bayangkan sepanjang saya bekerja hanya 6 oz yang Mia minum. Selebihnya hisap jari. Hati tak payah cakap. Risau bukan main. Takut Mia lapar and tak cukup nutrisi. Baby hanya bergantung pada susu. Lainlah kalau Mia dah 6 bulan. Dah boleh topup dengan solid food.

Saya bukanlah kategori ibu yang punya susu meriah macam air terjun. Just mencukupi untuk keperluan Mia. Tapi saya akan make sure saya mempunyai stok ebm yang mencukupi dalam freezer. Saya lebih suka kalau Mia minum fresh EBM mean yang saya perah petang semalam and pagi pada hari berkenaan. Dalam refrigerator memang takda stok susu yang saya simpan lebih dari 3 hari. Mungkin cara saya salah. But at this time being, stok masih mencukupi.

Cuma saya perlu tingkatkan oz bagi setiap botol dari 2-3 oz ke 3-4 oz sebab Kak Long kata dia prefer cara skang berbanding terus simpan susu dalam kuantiti yang banyak satu botol. Walaupun sikit tapi Mia akan kerap menyusu dalam setiap 1 jam hingga 1 1/2 jam atau 2 jam.

Moga next check up berat Mia akan naik dengan baik. 



P/s: Banyak story nak share tapi takdo masa....






Friday, January 03, 2014

Ibu.Walid.Mia



Assalamualaikum dan hello everybody,

Tak terlambat rasanya nak wish selamat tahun baru 2014. Bila masuk tahun baru semua orang akan excited nak sambut tahun baru. Nak lupakan kenangan pahit tahun lepas and berazam nak jadi orang yang lebih baik dari tahun lepas. Yang pahit tu janganlah dilupakan tapi simpanlah dari sudut hati supaya boleh dijadikan pengajaran dan pedoman. Sama macam orang lain juga, tahun ni saya berharap ada kelainan dari sudut yang positif dalam kehidupan saya. Tahun 2013 banyak memberi pengajaran. Alhamdullilah sampai hari ini hati dan semangat ini masih kuat untuk teruskan kehidupan.

Sudah seminggu family dah balik Ipoh. Saya dah kembali menjalankan rutin sendiri. Kini hidup terasa terisi dengan kehadiran Mia. Tiap waktu memang masa saya terisi. Sejak mak balik, kak long (kakak ipar husband) take over jaga Mia. Rasa macam tak sedap hati nak hantar pada taska melainkan taska tu ada sedara mara atau kawan yang kita kenal.

So tiap pagi rutin berbeza. Tapi alhamdullilah husband pandai manage Mia. Tiap pagi saya tak perlu berkejar nak mandikan Mia awal pagi. Waktu kerja husband fleksibel. So waktu pagi dia yang akan uruskan Mia termasuklah mandikan, pakaikan baju and bagi susu pada Mia sebelum hantar umah Kak Long. Kuranglah sikit kerja saya. At least Mia tak perlu mandi awal pagi sangat. 

Tugas saya sebelah petang. Saya perlu amik Mia dari rumah Kak Long. Dari Nilai ke Seremban Jaya agak jauh jugak makan masa dalam 1 jam untuk sampai. Tak apalah asalkan Mia selamat kat sana. Begitulah rutin tiap hari. Tapi yang paling saya tak sangka husband pandai handle Mia. Dulu sebelum ada anak, husband takut-takut nak pegang baby. Dia agak kekok. Bukan nak underestimate husband sendiri tau tapi itu kenyataan. Tapi bila ada anak sendiri pandai plak dia handle. Ajar sekejap dah boleh tangkap. Kalah ibu Mia...huhu

Penting jugak at least Mia merasa walid mandikan dia, pakaikan pampers dia..bagi susu kat dia walaupun ada masa Walid terpaksa balik lambat. Biar husband tahu macam mana isteri penat uruskan anak. Bukan nak cakap anak tu beban tau. Saya sayang anak saya. Tak pernah pun rasa terbeban dengan kehadiran dia. =)

Okla sampai sini dulu. Skang ni sharp 5 ptg dah packing barang sebab tak sabar jumpa Mia.



P/s: Mia hisap jari sampai lupa lapar nak minum susu. Ibu risau.



Thursday, January 30, 2014

Gaya Mia 3 Bulan ++

0 comments


Bila dah boleh meniarap, bila tido pun nak meniarap.
Ibu layankan aje asalkan Mia bahagia.

Mia memang jenis yang senang tidur waktu malam.
Biasa amik dia lepas balik kerja, sampai rumah confirm dia nak tido.
So ibu senang hati masak and buat kerja rumah sikit-sikit.

Tapi bila dah habis buat kerja rumah semua, ibu plak yang boring.
Mia kalau dah tidur sampai esok pagi pun boleh.
Nak minum susu pun lupa kalau ibu tak kejutkan.
Kita balik kerja nak main dengan dia tapi dia sedap tido.




Lepas bising-bising main sorang-sorang, lepas tu mesti tertidur macam ni. Sampai skang memang tak ajar Mia tido buai. Hasilnya macam ni la. Tiada masalah sangat nak tido sendiri.
Cuma kadang-kadang kalau tak kene gaya, bila mengamuk tak dapat tido sendiri, dia nak kita pangku and dodoikan dengan zikir.



Ni gaya semalam. Skang ni dia dah pandai angkat bontot and tolak-tolak kaki masa meniarap.
Macam ulat beluncas. Ada potensi nak mengengsot cepat ni.
Kadang-kadang tak tahu macam mana dia boleh tergolek dari tilam ke atas karpet.
Bahaya memang tak letak atas katil sendirian. Kalau nak tinggal pun sementara mandi akan letak dalam baby cot dia.




Tiap kali ibu amik and on da way nk sampai rumah mesti tido dalam kereta.
Habit Mia duduk dalam kereta mesti nak tido.
Tengok pemandangan kat luar kejap dah terlelap.
Mia..mia...



Itulah kisah Mia yang boleh dikongsi setakat ini.

Esok balik Ipoh and lusa pergi Penang jumpa budak Alisha.
Confirm la Penang sangat jem masa CNY esok.



P/s: Malas nak edit gambar and letak watermark...








Wednesday, January 29, 2014

Meronta Nak Buat Bisnes

0 comments


Bila dah makan gaji, terasa plak nak buat bisnes sendiri. Yela bila makan gaji waktu kerja tak fleksibel. Anak pun terpaksa tinggal dengan pengasuh. Tambahan plak dengan kondisi kerja skang. Niat dan impian dalam hati ni memang meronta-ronta nak buat bisnes sendiri. Dari dulu memang dah terfikir. And bila dah sampai impian ni dah selalu sangat bermain dalam kepala otak. Tempat paling best nak berangan off course la dalam bilik air. Masa tengah mandi. Idea datang bercurah-curah macam peluru berpandu.

Skang ni tengah pikir part execution. Banyak benda sebenarnya nak kene fikir. Alaa bukan bisnes besar pun, kecik-kecik je. Tapi kene cantikkan paper work dulu. Tak tahula bila bole on. Tengah kumpul idea and material dulu. Kalau diizinkan oleh-Nya mahu proceed.

Mohon sangat semoga Allah tunjukkan jalan yang terbaik dan permudahkan semua kerja.

Ala kalau nak fikir tentang risiko. Semua benda dalam dunia ada risiko kan. Just think at the positive side first.

Nak buat bisnes apa??
Itu nantila saya cerita lagi.

Da~


Friday, January 24, 2014

Cara Saya Urus Rumah Tangga

2 comments

Kalau baca tajuk, macam bagus sangatlah konon saya menguruskan rumah yang tak bertangga ni kan. Just nak share macam mana nak make sure kondisi rumah sentiasa dalam keadaan terurus. Setiap orang ada cara tersendiri kan. Bergantung cara masing-masing. Yang ini adalah cara saya. Bagi saya penting untuk memikirkan cara yang sesuai nak manage masa tambahan badan penat seharian bekerja di opis.


  • Saya basuh baju 2 hari sekali sebab sidai baju dalam rumah. Bergantung berapa lama baju nak kering. Kalau sidai luar rumah siapa plak yang nak angkat kalau hujan kan. Sidai pakai hanger. Tak payah terbalikkan baju supaya senang nanti nak lipat. Dah jimat masa kat situ. Skang ni nak lipat pun tak boleh nak lengkang kangkung dah. Baru 2 3 helai baju nak lipat Mia dah menjerit sebab letih meniarap, mintak tolong alihkan...=)
  • Jangan buat sepah dalam rumah. Disiplinkan diri untuk letak barang mengikut tempatnya. Jangan sepahkan barang la senang cite. Buat masa ni Mia tak melasak lagi so senangla cakapkan....
  • Kupas kulit bawang siap-siap dan letak dalam peti ais. Tak perlu basuh. Bila nak masak terus amik and boleh jimat masa.
  • Kalau nak senang siang sayur siap-siap and amik plastik wrap simpan cantik-cantik dalam peti. Kerja macam ni kene buat time weekend la. So weekend banyak la sikit kerja nak kene buat.
  • Sama seperti ikan and ayam. Nak mempercepatkan proses masak. Ikan dah siap siang and sebelum pergi kerja atau malam sebelum tu dah alihkan dari freezer atas ke chiller bawah. Petang nak masak dah siap de-frost. Ni cara yang bagus jugak untuk mengelakkan daripada contamination.
  • Lepas masak biasanya saya tak basuh pun semua periuk kuali yang di pakai. Hanya basuh pinggan sahaja. Yang periuk semua boleh basuh masa bangun pagi-pagi. Takda la sampai ke malam memerap kat dapur je kan. Biar dapur bersepah sikit pun takpe. Subuh esok boleh kemas. Breakfast?? Kalu sempat ada la..biasanya takda...=p
  • Proses menyental rumah contoh macam vacuum, mop and cuci bilik air mesti buat hari Sabtu. Kalau tak sempat sangat Ahad pagi. Tapi saya akan pastikan hari tu memang untuk kerja tersebut. Kalau tak boleh menganggu mood sepanjang minggu tengok habuk and rambut sana sini atas lantai.
  • Lipat kain?? Biasa saya akan curi masa lipat kain masa tengok tv waktu malam. Saya akan elakkan dari menunggu kain baju mengunung dalam bakul. Kalau jadi macam tu mulalah buat kerja tak ikhlas kan. Tak pasal-pasal mood bertukar...yang jadi mangsa tentulah husband. =p
  • Kadang-kadang lepas basuh baju saya tak sempat pun nak sidai time tu jugak. Dah syiok baring kan. Biasa saya akan hanger/sidai baju waktu pagi. Tapi saya akan pastikan tak lupa untuk letak softlan lavendar di bilasan terakhir. Kalau tak letak confirm bau baju tak sedap. Walaupun dah lama dalam mesin basuh, still bau sedap macam baru lepas basuh.


Inilah antara cara macam mana nak memudahkan kerja. Nak kata rajin sangat tu takdalah tapi bagi saya walaupun kecik mana rumah tu, rumah sewa ke rumah sendiri ke...penting untuk jaga kebersihan dan kekemasan. Tambahan dah ada anak, mesti kene cari idea macam mana nak memudahkan kerja seharian kita.

Okla...da~



Thursday, January 23, 2014

Moral of The Story: Isteri Kene Rajin Masak

0 comments

Ini adalah entry yang basi yang dah berlaku beberapa minggu yang lepas,
Haritu ada selection for MySkill Competition for young chef,
Saya saja suka-suka join walaupun forte saya bukanlah practical class,
Tapi disebabkan minat memasak, bila dah jadi isteri and mak-mak ni automatik akan suka memasak walaupun dulu saya paling benci tolong mak masak kat rumah.

So pada sebelah pagi ada Test. Siap ada test bagai. Saya layankan aje sebab dah biasa mengajar students. Knowledge tu still bermain-main dalam kepala otak walaupun ada beberapa soalan yang kantoi. Nasib baik berkat suka tengok channel AFC dengan Food Network, tahulah jugak term-term dalam bidang Culinary.

Then kami ditugaskan untuk buat four courses. Appetizer, soup, main course and dessert. Requirement dia takdalah specific untuk buat western food. Tapi saya lebih senang dengan western food. Ala menu simple je. Kata saja suka-suka kan. Bukan niat nak masuk pertandingan pun sebenarnya....tambahan rindu nak masuk kitchen and masak-masak dengan students.




Yang ni adalah appetizer "orang nak kerja senang"
Prawn salad served with mustard dressing.




Main course
Crusted Lamb of Rack served with Rosemary Sauce, Mashed Potato and Assorted Vegetable



Soup: Cream of Celery
Dessert: Pineapple Upside Down served with Brown Sugar Sauce





So hasil dari menu di atas saya dah kene bahan dengan husband kat facebook.
Selamba husband kenekan saya cakap selalu tengok gambar je tak pernah pun nak buat kat rumah.
Apakah maksudnya??
Huhu


So skang ni saya berhutang dengan husband nak masak lamb rack untuk beliau.
Nampak nau jarang masak kat rumah kan...







Alasan Yang Cliche

0 comments


Salam,

Dah makin kurang update blog,
Masa sangat mencemburui,
Terlalu banyak sangat kerja yang perlu diselesaikan,
Itu baru di opis belum lagi di rumah,

Tak mengeluh tapi suka dengan life baru yang busy,

Tambahan skang ni sampai rumah pukul 7 mlm,
Masa dah drag sebab perlu amik Mia dekat Seremban Jaya,
Still bersyukur sebab tak perlu hadap dengan traffic jem,
Masuk office boleh lagi lengkang kangkung sebab thumb in pukul 9 pagi,
Tapi ada yang tak best bila perlu datang kerja every Saturday,



Mia dah pandai meniarap,
Sampai nak tido pun nak kene meniarap,
Mia masih lagi anak yang baik yang senang untuk diuruskan,
Alhamdulillah.

Kesimpulannya saya rindu nak update banyak-banyak cerita di sini.
Da~


Monday, January 13, 2014

Mia Nak Dapat Adik??

1 comments

Salam dan hello,

Tajuk entry tidak menahan dan mengundang kontroversi. Itu hanya fantasi belum lagi realiti.

Alkisahnya Cik P sudah menjengak selepas 3 bulan bersalinkan Mia. Agak terkejut juga sebab rasa macam datang awal memandangkan orang selalu cakap kalau fully breastfeed baby Cik P akan datang lambat and tak stabil. So saya jadi nervous dengan tiba-tiba, adakah ia akan menganggu gugat production susu sebab niat di hati memang nak bagi Mia susu badan sampai 2 tahun.

Saya bagitau husband saya dah period. And siap bagitau lagi nasib baik kita tak "tutt" kan, kalau tak mesti Mia dapat adik. Maafkan saya tercerita kisah dalam kelambu pula. 

Then saya sangat terkejut dengan kenyataan balas husband. "Biarlah Mia dapat adik, abang nak anak lagi." OMG rasa nak pengsan dengar. Memanglah nak anak tapi bukan dalam masa terdekat ni. Mia baru 3 bulan. Alahai...tak puas nak manjakan dia lagi.

At negative side, saya fikir takut period menganggu production susu. But the other side, I thought kalau dah period mungkin lagi senang nak merancang kot. Ke macam mana?? Ntah...

Kalau sebelum ni tak kisah nak on bebila tapi but now kene pandai timing sendiri. Mungkin agak lucah entry saya kali ini. Tapi ini adalah perkara yang bermain-main dalam kepala otak skang.

Eh apa yang paling penting skang ni adalah production susu. Penting sangat supaya bekalan untuk Mia sentiasa mencukupi. So skang ni dah try ESP Shaklee sebagai milk booster.

Moga-moga hormon ni tidak menganggu hormon pengeluaran susu. 
Risaunya...




Friday, January 10, 2014

Pumping Session Yang Celaru

0 comments

Assalamualaikum dan hello,

Kekerapan untuk berblog sudah semakin kurang. Ini pun saya curi-curi jugak update blog lepas kelas. Still dalam kelas. Kat opis takda privasi nak update sebab terasa setiap apa yang kita buat kat laptop diperhatikan. Nak update blog kat opis?? Jawabnya memang taklaaa... Masa mengandung meja saya di bawah sebab mereka consider mana mungkin ibu mengandung nak kene ulang alik tingkat 3. So skang tiada alasan saya untuk duduk di first floor lagi. Dah la style opis lecturer kat sini takda cubicle. So bila saya on laptop memang automatik boleh stalk apa yang saya buat. So that's why saya hanya akan update bila dalam kelas lepas abis lecture dengan students.

Sudah sebulan lebih bekerja. One of my colleagues, ask whether I breastfeed my baby or not? And off course I say yes. And she replied, so you should have pumping session during office hours... And supposedly, I have to do so in order to make sure my EBM stocks are enough to cater my baby's need. But unfortunately I break the demand and supply rule... why this happens? Huhu

Sejak masuk kerja memang jarang sangat saya pump masa office hours. Saya hanya pump bila balik kerja, bila dah sampai rumah di saat breast dah sangat penuh. Lepas pump bole dapat dalam 10 oz untuk kedua breast. Yes I know this is wrong technique. Bole menganggu pengeluaran susu. Biasanya jadual pumping saya 6.30-7.00 am ; 6.30 pm and 12.00 am.

Dah hampir sebulan saya buat rutin macam ni, nampak macam pengeluaran susu tiada masalah. Still I have enough stock EBM for Mia. Frozen EBM pun saya buat just in case supply tak mencukupi. Susah la nak cari masa sesuai di opis. Yes i know this reason cannot be tolerate. Hendak seribu daya, taknak seribu dalih.

Pernah saya bwak breast-pump and cooler bag segala datang opis. Akhirnya saya tak buat pun. Tapi saya rasa next time saya perlu jugak curi masa untuk pump di opis memandangkan skang ni Mia dah kuat minum susu. Selalu saya akan bekalkan 6 botol. Setiap botol saya letak antara 3-4 oz susu. Kalau sebelum ni tak pernah habis 6 botol. Sejak masuk 3 bulan setiap kali amik Mia, stok susu mesti habis. Good girl sayang...

Masa check up 2 and 3 bulan, berat Mia kurang memberangsangkan. Mana tidak kadang-kadang bila bekal 6 botol hanya 4 botol yang habis susu. Pernah satu hari hanya 2 botol EBM yang Mia minum. Bayangkan sepanjang saya bekerja hanya 6 oz yang Mia minum. Selebihnya hisap jari. Hati tak payah cakap. Risau bukan main. Takut Mia lapar and tak cukup nutrisi. Baby hanya bergantung pada susu. Lainlah kalau Mia dah 6 bulan. Dah boleh topup dengan solid food.

Saya bukanlah kategori ibu yang punya susu meriah macam air terjun. Just mencukupi untuk keperluan Mia. Tapi saya akan make sure saya mempunyai stok ebm yang mencukupi dalam freezer. Saya lebih suka kalau Mia minum fresh EBM mean yang saya perah petang semalam and pagi pada hari berkenaan. Dalam refrigerator memang takda stok susu yang saya simpan lebih dari 3 hari. Mungkin cara saya salah. But at this time being, stok masih mencukupi.

Cuma saya perlu tingkatkan oz bagi setiap botol dari 2-3 oz ke 3-4 oz sebab Kak Long kata dia prefer cara skang berbanding terus simpan susu dalam kuantiti yang banyak satu botol. Walaupun sikit tapi Mia akan kerap menyusu dalam setiap 1 jam hingga 1 1/2 jam atau 2 jam.

Moga next check up berat Mia akan naik dengan baik. 



P/s: Banyak story nak share tapi takdo masa....






Friday, January 03, 2014

Ibu.Walid.Mia

0 comments


Assalamualaikum dan hello everybody,

Tak terlambat rasanya nak wish selamat tahun baru 2014. Bila masuk tahun baru semua orang akan excited nak sambut tahun baru. Nak lupakan kenangan pahit tahun lepas and berazam nak jadi orang yang lebih baik dari tahun lepas. Yang pahit tu janganlah dilupakan tapi simpanlah dari sudut hati supaya boleh dijadikan pengajaran dan pedoman. Sama macam orang lain juga, tahun ni saya berharap ada kelainan dari sudut yang positif dalam kehidupan saya. Tahun 2013 banyak memberi pengajaran. Alhamdullilah sampai hari ini hati dan semangat ini masih kuat untuk teruskan kehidupan.

Sudah seminggu family dah balik Ipoh. Saya dah kembali menjalankan rutin sendiri. Kini hidup terasa terisi dengan kehadiran Mia. Tiap waktu memang masa saya terisi. Sejak mak balik, kak long (kakak ipar husband) take over jaga Mia. Rasa macam tak sedap hati nak hantar pada taska melainkan taska tu ada sedara mara atau kawan yang kita kenal.

So tiap pagi rutin berbeza. Tapi alhamdullilah husband pandai manage Mia. Tiap pagi saya tak perlu berkejar nak mandikan Mia awal pagi. Waktu kerja husband fleksibel. So waktu pagi dia yang akan uruskan Mia termasuklah mandikan, pakaikan baju and bagi susu pada Mia sebelum hantar umah Kak Long. Kuranglah sikit kerja saya. At least Mia tak perlu mandi awal pagi sangat. 

Tugas saya sebelah petang. Saya perlu amik Mia dari rumah Kak Long. Dari Nilai ke Seremban Jaya agak jauh jugak makan masa dalam 1 jam untuk sampai. Tak apalah asalkan Mia selamat kat sana. Begitulah rutin tiap hari. Tapi yang paling saya tak sangka husband pandai handle Mia. Dulu sebelum ada anak, husband takut-takut nak pegang baby. Dia agak kekok. Bukan nak underestimate husband sendiri tau tapi itu kenyataan. Tapi bila ada anak sendiri pandai plak dia handle. Ajar sekejap dah boleh tangkap. Kalah ibu Mia...huhu

Penting jugak at least Mia merasa walid mandikan dia, pakaikan pampers dia..bagi susu kat dia walaupun ada masa Walid terpaksa balik lambat. Biar husband tahu macam mana isteri penat uruskan anak. Bukan nak cakap anak tu beban tau. Saya sayang anak saya. Tak pernah pun rasa terbeban dengan kehadiran dia. =)

Okla sampai sini dulu. Skang ni sharp 5 ptg dah packing barang sebab tak sabar jumpa Mia.



P/s: Mia hisap jari sampai lupa lapar nak minum susu. Ibu risau.



Disable Right Click