Followers

Saturday, December 28, 2013

One Happy Family






Pertama kali gambar bertiga,
Tiap kali nak keluar mesti terlupa nak snap, kali ni taknak lepas peluang lagi.
Asik-asik tangkap gambar Mia sorang je sampai dah nak full memory hp.
Mia takda mood sebab kacau dia sedap tido.
Terserlah Mia memang copycat muka walid.

We are happy family
=)




Friday, December 27, 2013

Mia & Botol Susu



Mesti korang bosan kan. Saya asik cerita pasal Mia. Dah ada anak off course la asik nak cerita pasal anak je. Itu je cerita menarik yang boleh dikongsi di sini. Kalau nak cerita pasal kerja kang, lagi la bosan korang nak dengarkan. Banyak yang tak best. Kuikuikui...

Sejak dah nak masuk kerja, memang dah kene ajar Mia minum susu pakai botol. Itu pun lambat jugak train. Sepatutnya masa awal lagi dah boleh train. Berbekalkan sebotol Tommie Timmee yang saya beli semasa mengandung, botol tu yang saya guna untuk train Mia minum susu.

Alhamdullillah bila tiap hari train Mia dah boleh terima minum susu pakai botol. Dua hari lepas beli botol baru. Dalam pikiran, konon bila dah biasa minum susu pakai botol mesti dia tak kisah pakai botol brand apa pun. Konon nak try la beli botol lain kan.

Tapi nasib baiklah rasa tak sedap hati plak, beli la jugak brand yang sama. Esok pergi kerja dah siap pesan kat mak, bagi Mia try minum pakai botol baru. Balik kerja mak cakap Mia merajuk taknak minum susu sebab puting botol lain. Sehari asik nak tido konon mogok lapar. Minum 4 botol je. Itu pon pakai botol yang lama. Selalu dalam 5 botol.

Balik tu breastfeed Mia, dia nampak macam keliru dengan puting. Mungkin dia ingat puting botol yang dia tak suka tu. 

Alahai Mia.. ibu kene praktis dulu kat awak kalau beli botol baru untuk awak.


Cerita pasal awak, buat ibu rindu dengan keletah awak. Cepatla pukul 5 pm...


P/s: Malam ni makan ikan bakar. Dah lama tak pekena seafood lepas beranak ni. Bawak nenek, atuk dan aunty Wa. Esok diorang dah nak balik...





Mia & Nenek


Niat dihati dulu konon nak amik cuti tambah lagi sebulan untuk maternity leave. Kesian plak nak tinggalkan anak pada orang sebab kecik lagi. Tapi disebabkan terpaksa unpaid leave masa tu, niat terpaksa ditangguhkan atas alasan tertentu. Gaji 2 bulan cuti pun kene hold. Atas alasan yang malas nak saya tak tulis kat sini. Maka dengan ini saya akan aggressively mencari peluang baru. Kalau dulu alasan mengandung susah nak cari kerja jauh, so kali ni takda alasan lagi. Sejauh mana pun selagi ada peluang yang lebih baik saya akan pergi.

Masa mengandung dulu ada peluang tapi keadaan masa tu membuatkan saya menolak peluang tersebut. Kali ni saya dah bersedia. Asalkan Mia dan walid tetap bersama saya. Cewahhh...

Bila dah start kerja alhamdullilah parents willing nak datang Seremban untuk jaga Mia sementara. Ditambah cuti sekolah. Oh ya adik bongsu masih bersekolah. Tahun depan Form 5. Nak SPM so mak dan ayah perlu fokus dan beri perhatian sepenuhnya pada dia. Harap dia boleh ulang balik kejayaan macam PMR dulu. Amin..

Sabtu ni nenek dan atuk Mia dah nak balik. Minggu depan dah start sesi persekolahan. Kalau sebelum ni takda sekelumit risau pun bila nenek yang jaga Mia. Kita yakin macam mana mak jaga anak kita kan. Kalau nak kira jasa dan pengorbanan mak dan ayah memang tak terkira. Terlalu banyak. Tambah bila dah ada anak baru kita rasa macam mana kasih sayang ibu dan anak tu. Semoga saya dikurniakan rezeki yang lebih untuk mengembirakan mak dan ayah tiap masa.

Bila ada mak kat rumah, keadaan rumah terjaga. Mak siap masak and siap tolong lipatkan baju saya dan Mia. Walaupun saya tak suruh pun mak buat. Alahai...lepas ni bila diorang dah balik rumah akan sunyi and mampu ke saya untuk handle Mia seorang diri. Huhu...

Kalau dapat kerja dekat dengan parents kan bagus....

Lepas ni bermula la episod Ibu, Walid dan Mia di rumah kami...






Menulis Bukan Kerana Nama



2013 bakal melabuhkan tirai,
ups and downs semua menjadi pengajaran yang bermakna dalam hidup,
Boleh dikatakan 2013 adalah tahun yang mencabar bagi saya,
Tidak semestinya setiap hari adalah hari yang indah,
Dan tidak semua hari yang dilalui adalah pahit sentiasa,
Masih ada manis yang boleh dikenang,
Yang pahit biarlah disimpan dalam hati,


Moga-moga tahun mendatang akan buat saya lebih tabah dan melihat sesuatu perkara yang terjadi dari sudut yang positif,
Moga dihindari dari sikap putus asa,
Perjalanan masih terlalu jauh,
Masih banyak perkara yang belum tercapai,
Hidup mesti ada matlamat.




P/s: Just got an interview this coming Monday. Kalau ada rezeki petanda baik. Jika tidak masih perlu kerja keras lagi....





Menulis dan meluahkan buat diri rasa tenang. Persetankanlah stalker yang tidak bergaji itu. Ternyata hidup kita berbeza.



Thursday, December 26, 2013

Perkembangan Nawal Nur Ilmiah 2 Bulan++






Wah minggu depan budak tecik ni dah masuk 3 bulan, cepat sangat masa berlalu. Rasa baru semalam dapat berita gembira yang ibu dapat tahu mengandungkan awak setelah penantian selama setahun. That's why ibu letak nama awak Nawal. Nawal bermaksud anugerah. Awak adalah anugerah kurniaan Allah untuk ibu dan walid. Alhamdullilah.

Nak tahu perkembangan Mia sekarang ni???

  • Dah pandai bagi respon apabila diagah dan suka diajak bersembang. Mulut bising nak cakap jugak bila kita dok bercakap dengan dia.
  • Pernah sekali ibu main dengan awak, awak ketawa berdekah-dekah bukan main lagi. Ibu sangat teruja. Pdahal main cium-cium pipi je pon.. =)
  • Dah pandai tido lasak. Pagi tadi dah melintang tido. Bantal hilang kemana. Tengok-tengok celah ketiak walid. Nasib walid tak hempap awak wahai Mia. Sapa suruh ibu taknak letak Mia atas katil Mia kan...
  • Dah nampak potensi nak meniarap. Suka mengiring. Tido nak mengiring. Marah sebab lambat bagi susu pun nak mengiring....
  • Habit suka hisap jari bila nak tido. Hisap ibu jari kiri plak tu (kidal ke Mia ni). Kalau kita tarik bukan main lagi marah. Tak elok untuk gusi dan jari la wahai Mia...
  • Berak dah jadi 3 hari sekali baru berak. Kalau dulu dalam sehari sampai 3 4 kali nak berak. Kadang-kadang sampai terbersin pun nak terkenjit sekali. Tu sebab pertambahan berat masa check up 2 bulan kurang memberangsangkan. Hopefully check up 3 bulan pertambahan berat adalah normal.
  • Rambut tumbuh semakin lebat dan hitam...
  • Tak banyak ragam bila dibawa ke hulu ke hilir. Tiap kali masuk kereta nak tidur. Haritu bawa pergi Nilai 3 sepanjang shopping tido atas walid. Macam tak tidur setahun...huhu
  • Sampai ke saat ini masih fully breastfeed...alhamdullilah

Itu saja perkembangan Mia sebelum masuk 3 bulan....semoga awak membesar dengan sihat dan ceria....




Hari Yang Lesu



Menjelang hari Khamis badan akan bertambah lesu. Serius pagi tadi rasa malas sangat nak pergi kerja. I need energy booster. Baru rasa penangan beranak sorang. Cannot imagine anak dah berderet and tempat kerja plak jauh dari rumah. Memang skang tengah planning nak cari kerja jauh sikit dari rumah. Jadi balik macam dulu. Nak buat macam mana company ni tidak menjamin masa depan yang cerah. Rasa macam dah penat sangat bersabar dengan itu dan ini.

Planning for next year banyak dalam kepala otak ni. Arghh forget about new year resolution. Kita tak perlu pon letakkan azam hanya pada tahun baru. Tiap hari kene buat azam and semat dalam hati. Semoga tahun depan dipenuhi dengan berita-berita yang mengejutkan. Amin...



Wednesday, December 18, 2013

After a Long Silence...


Salam and hallo everybody,

Wahh it's been over one month plus since I last updated. Finally I'm coming back after a long silence. I'm quite busy after having a baby. Sangat cliche alasan. I already started the previous routine (working) after two months of maternity leave. Only two months because we are in the private sector. Luckily if you are in government sector then you can apply for three months maternity leave. Pray hard one day I will be a one of the civil servants. Arghh talking about job in government sector make me sick! 

Take a deep breath. Bersyukurlah apa yang ada.....alhamdullilah I least I have workplace to "cari makan"

Have a lot of works to be settled. 
Will update soon.

Last but not least, presenting......



Photo: <3 Nawal Nur Ilmiah Bt Mohd Azli is 2 months, 1 week and 6 days old <3

Nawal Nur Ilmiah Bt Mohd Azli is 2 months and 2 weeks old, today...


Saturday, December 28, 2013

One Happy Family

1 comments





Pertama kali gambar bertiga,
Tiap kali nak keluar mesti terlupa nak snap, kali ni taknak lepas peluang lagi.
Asik-asik tangkap gambar Mia sorang je sampai dah nak full memory hp.
Mia takda mood sebab kacau dia sedap tido.
Terserlah Mia memang copycat muka walid.

We are happy family
=)




Friday, December 27, 2013

Mia & Botol Susu

0 comments


Mesti korang bosan kan. Saya asik cerita pasal Mia. Dah ada anak off course la asik nak cerita pasal anak je. Itu je cerita menarik yang boleh dikongsi di sini. Kalau nak cerita pasal kerja kang, lagi la bosan korang nak dengarkan. Banyak yang tak best. Kuikuikui...

Sejak dah nak masuk kerja, memang dah kene ajar Mia minum susu pakai botol. Itu pun lambat jugak train. Sepatutnya masa awal lagi dah boleh train. Berbekalkan sebotol Tommie Timmee yang saya beli semasa mengandung, botol tu yang saya guna untuk train Mia minum susu.

Alhamdullillah bila tiap hari train Mia dah boleh terima minum susu pakai botol. Dua hari lepas beli botol baru. Dalam pikiran, konon bila dah biasa minum susu pakai botol mesti dia tak kisah pakai botol brand apa pun. Konon nak try la beli botol lain kan.

Tapi nasib baiklah rasa tak sedap hati plak, beli la jugak brand yang sama. Esok pergi kerja dah siap pesan kat mak, bagi Mia try minum pakai botol baru. Balik kerja mak cakap Mia merajuk taknak minum susu sebab puting botol lain. Sehari asik nak tido konon mogok lapar. Minum 4 botol je. Itu pon pakai botol yang lama. Selalu dalam 5 botol.

Balik tu breastfeed Mia, dia nampak macam keliru dengan puting. Mungkin dia ingat puting botol yang dia tak suka tu. 

Alahai Mia.. ibu kene praktis dulu kat awak kalau beli botol baru untuk awak.


Cerita pasal awak, buat ibu rindu dengan keletah awak. Cepatla pukul 5 pm...


P/s: Malam ni makan ikan bakar. Dah lama tak pekena seafood lepas beranak ni. Bawak nenek, atuk dan aunty Wa. Esok diorang dah nak balik...





Mia & Nenek

0 comments

Niat dihati dulu konon nak amik cuti tambah lagi sebulan untuk maternity leave. Kesian plak nak tinggalkan anak pada orang sebab kecik lagi. Tapi disebabkan terpaksa unpaid leave masa tu, niat terpaksa ditangguhkan atas alasan tertentu. Gaji 2 bulan cuti pun kene hold. Atas alasan yang malas nak saya tak tulis kat sini. Maka dengan ini saya akan aggressively mencari peluang baru. Kalau dulu alasan mengandung susah nak cari kerja jauh, so kali ni takda alasan lagi. Sejauh mana pun selagi ada peluang yang lebih baik saya akan pergi.

Masa mengandung dulu ada peluang tapi keadaan masa tu membuatkan saya menolak peluang tersebut. Kali ni saya dah bersedia. Asalkan Mia dan walid tetap bersama saya. Cewahhh...

Bila dah start kerja alhamdullilah parents willing nak datang Seremban untuk jaga Mia sementara. Ditambah cuti sekolah. Oh ya adik bongsu masih bersekolah. Tahun depan Form 5. Nak SPM so mak dan ayah perlu fokus dan beri perhatian sepenuhnya pada dia. Harap dia boleh ulang balik kejayaan macam PMR dulu. Amin..

Sabtu ni nenek dan atuk Mia dah nak balik. Minggu depan dah start sesi persekolahan. Kalau sebelum ni takda sekelumit risau pun bila nenek yang jaga Mia. Kita yakin macam mana mak jaga anak kita kan. Kalau nak kira jasa dan pengorbanan mak dan ayah memang tak terkira. Terlalu banyak. Tambah bila dah ada anak baru kita rasa macam mana kasih sayang ibu dan anak tu. Semoga saya dikurniakan rezeki yang lebih untuk mengembirakan mak dan ayah tiap masa.

Bila ada mak kat rumah, keadaan rumah terjaga. Mak siap masak and siap tolong lipatkan baju saya dan Mia. Walaupun saya tak suruh pun mak buat. Alahai...lepas ni bila diorang dah balik rumah akan sunyi and mampu ke saya untuk handle Mia seorang diri. Huhu...

Kalau dapat kerja dekat dengan parents kan bagus....

Lepas ni bermula la episod Ibu, Walid dan Mia di rumah kami...






Menulis Bukan Kerana Nama

0 comments


2013 bakal melabuhkan tirai,
ups and downs semua menjadi pengajaran yang bermakna dalam hidup,
Boleh dikatakan 2013 adalah tahun yang mencabar bagi saya,
Tidak semestinya setiap hari adalah hari yang indah,
Dan tidak semua hari yang dilalui adalah pahit sentiasa,
Masih ada manis yang boleh dikenang,
Yang pahit biarlah disimpan dalam hati,


Moga-moga tahun mendatang akan buat saya lebih tabah dan melihat sesuatu perkara yang terjadi dari sudut yang positif,
Moga dihindari dari sikap putus asa,
Perjalanan masih terlalu jauh,
Masih banyak perkara yang belum tercapai,
Hidup mesti ada matlamat.




P/s: Just got an interview this coming Monday. Kalau ada rezeki petanda baik. Jika tidak masih perlu kerja keras lagi....





Menulis dan meluahkan buat diri rasa tenang. Persetankanlah stalker yang tidak bergaji itu. Ternyata hidup kita berbeza.



Thursday, December 26, 2013

Perkembangan Nawal Nur Ilmiah 2 Bulan++

0 comments





Wah minggu depan budak tecik ni dah masuk 3 bulan, cepat sangat masa berlalu. Rasa baru semalam dapat berita gembira yang ibu dapat tahu mengandungkan awak setelah penantian selama setahun. That's why ibu letak nama awak Nawal. Nawal bermaksud anugerah. Awak adalah anugerah kurniaan Allah untuk ibu dan walid. Alhamdullilah.

Nak tahu perkembangan Mia sekarang ni???

  • Dah pandai bagi respon apabila diagah dan suka diajak bersembang. Mulut bising nak cakap jugak bila kita dok bercakap dengan dia.
  • Pernah sekali ibu main dengan awak, awak ketawa berdekah-dekah bukan main lagi. Ibu sangat teruja. Pdahal main cium-cium pipi je pon.. =)
  • Dah pandai tido lasak. Pagi tadi dah melintang tido. Bantal hilang kemana. Tengok-tengok celah ketiak walid. Nasib walid tak hempap awak wahai Mia. Sapa suruh ibu taknak letak Mia atas katil Mia kan...
  • Dah nampak potensi nak meniarap. Suka mengiring. Tido nak mengiring. Marah sebab lambat bagi susu pun nak mengiring....
  • Habit suka hisap jari bila nak tido. Hisap ibu jari kiri plak tu (kidal ke Mia ni). Kalau kita tarik bukan main lagi marah. Tak elok untuk gusi dan jari la wahai Mia...
  • Berak dah jadi 3 hari sekali baru berak. Kalau dulu dalam sehari sampai 3 4 kali nak berak. Kadang-kadang sampai terbersin pun nak terkenjit sekali. Tu sebab pertambahan berat masa check up 2 bulan kurang memberangsangkan. Hopefully check up 3 bulan pertambahan berat adalah normal.
  • Rambut tumbuh semakin lebat dan hitam...
  • Tak banyak ragam bila dibawa ke hulu ke hilir. Tiap kali masuk kereta nak tidur. Haritu bawa pergi Nilai 3 sepanjang shopping tido atas walid. Macam tak tidur setahun...huhu
  • Sampai ke saat ini masih fully breastfeed...alhamdullilah

Itu saja perkembangan Mia sebelum masuk 3 bulan....semoga awak membesar dengan sihat dan ceria....




Hari Yang Lesu

0 comments


Menjelang hari Khamis badan akan bertambah lesu. Serius pagi tadi rasa malas sangat nak pergi kerja. I need energy booster. Baru rasa penangan beranak sorang. Cannot imagine anak dah berderet and tempat kerja plak jauh dari rumah. Memang skang tengah planning nak cari kerja jauh sikit dari rumah. Jadi balik macam dulu. Nak buat macam mana company ni tidak menjamin masa depan yang cerah. Rasa macam dah penat sangat bersabar dengan itu dan ini.

Planning for next year banyak dalam kepala otak ni. Arghh forget about new year resolution. Kita tak perlu pon letakkan azam hanya pada tahun baru. Tiap hari kene buat azam and semat dalam hati. Semoga tahun depan dipenuhi dengan berita-berita yang mengejutkan. Amin...



Wednesday, December 18, 2013

After a Long Silence...

2 comments

Salam and hallo everybody,

Wahh it's been over one month plus since I last updated. Finally I'm coming back after a long silence. I'm quite busy after having a baby. Sangat cliche alasan. I already started the previous routine (working) after two months of maternity leave. Only two months because we are in the private sector. Luckily if you are in government sector then you can apply for three months maternity leave. Pray hard one day I will be a one of the civil servants. Arghh talking about job in government sector make me sick! 

Take a deep breath. Bersyukurlah apa yang ada.....alhamdullilah I least I have workplace to "cari makan"

Have a lot of works to be settled. 
Will update soon.

Last but not least, presenting......



Photo: <3 Nawal Nur Ilmiah Bt Mohd Azli is 2 months, 1 week and 6 days old <3

Nawal Nur Ilmiah Bt Mohd Azli is 2 months and 2 weeks old, today...


Disable Right Click