Followers

Sunday, November 10, 2013

Breastfeeding Journey Masa Pantang


Salam dan hello semua!

Terasa macam nak post sesuatu tentang breastfeeding journey saya dan Nawal Nur Ilmiah. Alhamdullilah memang rezeki Mia dapat breastfeed hingga hari ini. Syukur sangat. Apa yang saya belajar dari rakan-rakan yang turut sama menyusu anak secara ekslusif ialah kita kene yakin dan positif. Mindset kene betol. Kalau kita cakap tak cukup susu memang tak cukup susu. Kalau mindset betol and ikut cara yang betol, insya Allah susu sentiasa cukup and tak perlu pun supplemen tambahan untuk menambah susu. Itu yang saya tahu hasil daripada bacaan buku kat bawah ni.

Masa awal bersalin, saya agak terkejut jugak sebab Mia memang takda masalah nak hisap nipple. And susu awal (kolostrum) keluar lepas Mia hisap. Good girl anak ibu. Terima kasih jugak pada biras yang bantu masa nak susukan Mia kat hospital. Mula-mula memang agak kekok tapi lama-lama rasa seronok. 

Nak susukan direct pun ada banyak cara. Tapi saya selesa dengan posisi cradle hold. Pernah try baring masa susukan Mia, tapi dia tersedak mungkin aliran susu yang laju. Sejak tu saya tak berani nak baring sambil susukan Mia. Yang pangku ni pun dia tersedak jugak kadang-kadang. Pernah suatu hari tu masa baring sambil menyusu, Mia muntahkan banyak susu lepas tu. Paling berdebar time kite tengah mamai nak susukan dia waktu malam. Mengantuk macam mana saya akan duduk sambil pangku dia. Sejak tu saya memang sangat berhati-hati nak menyusukan dia. 





Husband belikan untuk tambah ilmu.
Thanks jugak pada Kak Shima sebab perkenalkan buku yang sangat berguna ni pada saya.




Hasil perahan pada hari ke-3 (sebelum urut).
Frust sesangat masa ni sebab hasil pumping tidak memuaskan.
Dah nak give up masa ni.
Cara pakai breast pump pun salah, sakit nipple.





Hari ke-5 (selepas urut)
Pandai Wan urut breast, lepas urut susu melimpah ruah.
Pump masa Mia kene warded sebab jaundis.
Hasil sebelah kiri.




Hasil sebelah kanan.




Yang ni adalah hasil yang latest untuk breast sebelah kanan.



Saya jarang pump. Stok EBM pun tak buat lagi. Skang ni tengah usaha ajar Mia minum pakai botol. Dengan syarat bagi masa betol-betol lapar, baru boleh habis. Saya hanya guna breastpump brand  Unimom mezzo yang manual. Memang agak time-consuming tapi kalau tahu teknik yang betol sekejap je kita dapat kosongkan breast. Kesimpulannya saya sangat berpuas hati dengan breastpump ni. Tak menyesal beli walaupon murah.

Apa yang penting kat sini kene sentiasa mantapkan ilmu di dada and positifkan diri. Berharap sangat dapat susukan Mia hingga 2 tahun!



P/s: Cooling bag, ice pack and warmer belum beli lagi.



Wednesday, November 06, 2013

Jaundis Susu Ibu



Yeay minggu depan dah habis pantang 44 hari. Tapi kalau boleh saya nak amalkan pantang 100 hari. Kalau boleh still nak amalkan minum air periuk (akar kayu), elak ais, elak seafood, elak makanan sejuk, nak mandi herba and sewaktu dengannya. Mana yang terbaik untuk badan kita la.

Sebab masa awal pantang dulu saya tak makan supplemen apa pun memandangkan Mia kene jaundis. Doktor diagnos Mia kene breastmilk jaundice. Nak buat macam mana, dah la Mia memang fully breastfeed. Takda campur dengan susu formula. Masa awal bersalin je aritu campur susu formula sebab Mia macam tak cukup susu. Lepas tu masa Mia kene warded sebab jaundis. Saya tak buat stok. So relakanlah nurse bagi susu formula. Saya takdala rigid sangat berkeras nak bagi susu badan kat Mia. Depends on situation jugak. Tapi lepas kejadian tu Mia memang minum susu badan sepenuhnya. 

Sampai skang kuning masih tinggal sikit-sikit. Jaundis susu ibu memang boleh berlarutan hingga 2-3 bulan. Mia dah siap buat blood test (direct In direct) takut sistem hati and buah pinggang tak normal kan. Alhamdullilah nothing serious. Haritu jugak doktor cakap boleh discharge. Maksudnya tak perlu ulang alik klinik check bacaan kuning. Berat Mia bertambah, berak and kencing normal and dia pun aktif. So skang ni tunggulah dengan sabar bilalah kuning Mia nak hilang sepenuhnya. Kulit pun still gelap lagi. Kadang-kadang je macam nampak merah-merah.

Malam semalam Mia taknak tidur. Wah setiap hari banyak perkara baru ibu kene belajar tentang awak. Dia asik nak menyusu and mengempeng. Dah tido lepas tu nak alihkan atas tilam, dia terjaga. Kalau kita biar dia merengek. Baring atas rocker pun taknak. Biasa kalau henjut atas rocker dia akan senyap and terus tidur. Bila waktu siang plak kalau kita biarkan atas tilam, dia akan pot pet pot pet and sedar-sedar dah tido sendiri. Nasib baik ada nenek. Saya dah mengantuk gila sebab memang jenis tak tido siang. Pukul 130 am semalam baru dia tido.

Skang ni pon saya tengah menulis ni Mia jaga tapi saya biarkan atas tilam. Tak merengek pun. Pot pet pot pet bahasa dia je. Padahal tengah berak tu. Eh tengok tu dah nak tertido pun. Mia Mia....hehe baby memang banyak ragamnya. Kene bersabarlah nak handle kan...macam mana la kalau dah balik Seremban nanti.


Esok pergi klinik. Check up sebulan. Tunggulah for next post. Da~ 
Nak salin pampers Mia.





Pengalaman Bersalin Gula Hati Ibu (Part 2)


Jumaat (4 Oktober 2013)

  • Dah bukak 2 cm and sakit pun tak sakit sangat. Pagi tu sambung tido. Memang kene tido nak simpan tenaga. Sebelum tido minum milo and roti dulu. Memang saya set dalam minda saya perlukan tenaga, nanti nak bersalin dengan izin Allah senang nak push.
  • Sampai pagi masa takda lagi blood show. Yang hanya ada air ketuban. Pagi-pagi saya dah rasa nak buang air. Risau sebenarnya nak buang air dalam keadaan macam ni. Tapi memang betol sebenarnya nak buang air. Hihi
  • Buat ctg memang dah ada contraction. Heart beat baby normal. Saya masih menunggu sakit contraction yang menggila.
  • Kak Long datang bawak makanan. Saya makan macam biasa. Masih ada selera. Diorang pelik tengok saya macam tak sakit. Bukan tak sakit. Sakit memang ada tapi saya masih boleh tahan. Dalam hati memang tak henti baca doa Nabi Yunus.
  • Nurse check bukaan dah 5 cm. Diorang suh saya stand by dalam labour room. Saya masih takda sakit yang menggila. Saya keluar balik dari labour room sebab tak tahan nak buang air. Dari semalam memang asik nak buang air kecil je. Saya berjalan-jalan area katil nak cepatkan bukaan.
  • Nurse kat situ tak habis-habis tanya saya. "akak ok tak?? Rasa sakit tak???" Diorang yang risau tengok saya sebab diorang cakap kalau orang lain dah tak tahan sakit. Sumpah saya memang takda rasa contraction yang menggila walaupun dah 5 cm masa ni.
  • Nurse datang buat ctg. Ini ctg yang terakhir. Ok masa ni saya dah terasa sakit MAKIN KERAP and MAKIN SAKIT. Bukaan dah bukak 6 cm. Saya terus stand by dalam labour room. Nurse assume saya akan bersalin dalam pukul 3 pm selepas solat Jumaat. Masa ni dah tengahari dalam 12 lebih macam tu. So doktor Sukhilmi sempat pergi solat Jumaat dulu.
  • Dalam labour room, husband memang 24 jam dengan saya. Alhamdullilah. Husband la yang tenangkan saya, urut badan saya, bacakan zikir untuk saya, bagi saya minum air zamzam. Memang tak buat air selusuh pun. Thank you husband!
  • Sakit makin menggila. Oh macam ni ke sakit contraction. Sakit datang makin kerap. Bila sakit memang saya pegang palang besi katil macam nak tercabut. Siap tepis tangan husband bila dia picit-picit. Kuikui sori husband. Itu adalah tindakan luar kawal.
  • Contraction berlarutan sampailah saya rasa nak teran berak tapi bukan nak berak. Nurse pesan kalau rasa nak teran, teran je. Masa ni saya tak sempat nak amik epidural pun. Hanya sedut gas tu je sebab memang tak tahan sangat, rasa baby nak keluar sesangat.
  • Doktor masa ni takda sebab solat Jumaat. Nurse call banyak kali tak berangkat. Nasib baik ada bidan yang berpengalaman. Sakit contraction yang menggila tu tak lama. Selepas beberapa kali teran, Mia pun keluar tanpa sempat tunggu doktor. Mia keluar ngam-ngam selepas solat Jumaat, pukul 2 pm.
  • Masa hujung-hujung nak teran tu saya putus asa jugak. Semua orang bagi semangat terasa macam masuk lumba lari acara suka sekolah plak. Huhu. Bayangkan dalam labour room tu ada lebih kurang 5 orang nurse and husband yang bantu saya.
  • Takda episiotomy tapi still terkoyak jugak. Kene 4 jahitan.
  • Bila Mia dah keluar memang rasa nikmat yang amat. Hilang segala sakit tadi. Doktor jahit pun dah tak sakit. Tapi lepas bersalin terasa fobia, rasa macam taknak mengandung lagi. Serik menahan sakit contraction.
  • Doktor datang semua dah selesai. Doktor keluarkan uri and jahit yang koyak. Doktor siap cakap tak sangka cepat keluar sebab dia expect dalam pukul 3 pm baru baby keluar. 
  • Alhamdullilah tak susah nak bersalinkan Mia. Saya bersyukur Allah permudahkan segalanya. Menahan sakit pun tak lama.
  • Sempat Mia bersalin kat Hospital Sukhilmi sehari sebelum doktor pergi oversea. Kalau ikutkan awal 2 minggu dari due date.
  • Husband insaf tengok saya bersalinkan Mia. Skang terasa makin dihargai. Terasa diriku begitu berharga...=p
  • Syukur Mia anak yang baik dan tak banyak ragam. Senang nak jaga masa dalam pantang. Tapi tecik-tecik mulut dia dah pot pet pot pet la...ikut sapa la ni???


=)






Tuesday, November 05, 2013

Sembelit Masa Pantang



Salam dan selamat sejahtera semua!


Sudah sebulan berpantang. Amalan berpantang memang sinonim dengan orang Melayu. Kaum lain pun dah pandai ikut cara pantang macam Melayu. Nak berurut and bertungku segala. Kalau tak ikut pantang betol-betol nanti bila dah tua baru terasa sakit-sakit badan.

Teringat masa pantang hari ke-20, saya kene sembelit yang teruk, berlarutan sampai 3 hari. Kalau ingat balik alahai seksa sangat tak sanggup nak lalui balik walaupun ada orang nak offer sejuta ringgit. Kuikui...nak bagitau betapa seksanya.

Dahla masa tu nurse datang check ibu and baby, saya sibuk dok ulang alik toilet tapi yang nak keluarnya takda. Rasa nak b*r*k tu macam rasa nak teran keluarkan Mia. Mak kata jangan diikutkan sangat. Takut nanti rahim jatuh. Orang tua cakap rasa "renggat".

Nurse check tekanan darah ok and peranakan pun ok dah kecut. Jahitan pun ok. Berat Mia dah naik 400 gram dari 2.9 kg jadi 3.3 kg. Nanti nak timbang sebulan tak tahu la naik berapa kilo. Skang ni dukung menyusu pun terasa dah "hantap" anak ibu.

Berbalik kepada sembelit. Saya kerap rasa nak teran. Bila rasa nak teran tu tak boleh ditahan-tahan. Memang rasa nak teran macam nak bersalin tapi tak keluar sebab najis keras and besar (maaf entry meloyakan). Nak paksa teran takut jahitan terkoyak plak. Sebab jahitan saya memang lagi sikit dengan tempat tutttt....

Bayangkan dalam pantang kene macam ni. Dengan menyusukan Mia lagi. Saya memang tersangat tak selesa. Tido pun tak lena. Stress sangat masa ni. Memang takda mood. Berdoa tak habis-habis.

Hari ke-3 tak dapat tahan saya ajak mak pergi klinik. Memang dah sanggup dah. Walaupun malu nak cakap jumpa doktor sebab sembelit. Sekali kene ceramah dengan doktor. Dia bagi nasihat jangan ikut pantang orang dulu-dulu. Jangan pantang makan. Masa pantang boleh makan semua especially makanan yang berkhasit. Jangan terikut-ikut dengan orang tak boleh makan itu ini. Kita kene makan buah and sayur banyak untuk elak sembelit. Memang diakui saya tak makan sayur and buah konon takut sejuk and berangin. So saya tanya buah apa yang boleh dimakan. Senang je doktor tu cakap, MAKAN BUAH YANG KITA SUKA, BUAH TAK SUKA JANGAN MAKAN. Paham tak maksud di situ.

Sejak jumpa doktor saya memang tibai makan buah and sayur banyak-banyak. Minum air banyak. Alhamdullilah penyakit sembelit berjaya diatasi. Saya memang dah tak pantang makan. Saya hanya pantang tak makan seafood and sayur/buah yang berangin. Sebab badan saya jenis angin banyak. 

Amalan berpantang ni ada yang boleh kita ikut dan tidak. Kalau orang dulu hanya makan nasi and ikan kering/ ikan bilis. Mana nak dapat khasiat kan. Pokok pangkal fikir secara rasional and kebaikan diri sendiri dan anak. 

Saya memang takda menu dalam pantang. Dalam pantang makan sedap-sedap siap masak sendiri lagi apa yang saya nak makan.

Sekian. Wallahualam.



Monday, November 04, 2013

Persamaan Gula Hati Ibu & Sinchan


4 November 2013
Anak ibu dah cukup sebulan. Nanti 7 hbln nak pergi cucuk.
Alhamdullilah sampai hari ini ibu masih breastfeed awak.
Ibu harap awak terus membesar dengan sihat dan bijak.
Ibu dan walid sayang awak sangat-sangat




Ibu cakap awak dah macam sinchan.
Jangan marah 
=p








P/s: Journey breastfeed awak akan menyusul


Sunday, November 03, 2013

Pengalaman Bersalin Gula Hati Ibu (Part 1)



Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Lama sungguh tak menjenguk kat sini. Internet access takda. Bila Tasha balik barulah boleh online dengan gembira. Sudah sebulan berpantang. Sekejap sangat masa berlalu. Nanti sampai masa dah kene masuk kerja balik. Part tu yang paling tak suka bila kene tinggalkan anak pada orang lain. Nak buat macam mana, ibu dan walid kene cari rezeki untuk Mia =(

Sebenarnya ada hutang satu entry di sini berkenaan pengalaman bersalin Mia.

Khamis (3 Okt 2013)

  • Hari Khamis (3/10/2013) masih bekerja seperti biasa tapi dah rasa lain macam. Harini macam kurang selera makan, badan pun macam berat and bila jalan rasa macam mengah sangat. Sebelum balik opis, saya kemas meja and angkut barang penting bawa balik rumah. Rasa macam tak sedap hati. 
  • Sebelum balik terserempak kawan opis bagitau Sally dah start turun air ketuban. Kawan saya ni nak amik anak Sally sebagai anak angkat. Panjang ceritanya. Tak perlu hurai di sini. Masa ni saya dah rasa nervous. Bila plak turn saya??
  • Seminggu sebelum ni saya memang dah pulun kemas rumah. Dah rasa-rasa macam nak bersalin awal. 
  • Balik rumah saya rasa penat sangat. Solat Maghrib and baca surah Maryam. Itu pun tak sempat habis sebab terlalu mengantuk sangat. Sebelum tu sempat sumbat baju dalam mesin basuh. Kalau sakit nanti senang, baju dah siap basuh.
  • Malam ni tido awal. Husband tak balik lagi sebab banyak kerja. Takda rasa sakit apa-apa pun masa ni. Tapi saya kerap buang air kecil. Saya dah biasa tinggal sorang and husband balik agak lewat.
  • Husband balik dalam pukul 1 pagi. Itu pun sebenarnya kerja kat opis tak setel lagi and dia kata kat kawan dia nak balik sebab rasa macam tak sedap hati. Saya selalu cakap dengan Mia kalau nak sakit kene tunggu walid balik, jangan biar ibu sorang-sorang. Mia anak yang patuh!
  • Saya sedar husband balik and pergi toilet. Kemudian sambung tido. Tiba-tiba dalam pukul 1.30 pagi macam tu saya terasa air laju turun kat bawah. Ingat kencing tak lawas. Saya terus bangun and cakap pada husband. Masa bangun nak pergi toilet, air keluar lagi meleleh sampai basah seluar. Dalam kepala otak..owh air ketuban dah pecah la kot. Tengok kat panties banyak lendir tapi darah takda.
  • Terus bersiap nak ke hospital. Tapi sempat mandi air panas dulu. Sebelum pergi sempat jugak sidai baju. Masa ni sakit takda sangat. Barang semua memang dah stand by dalam kereta. Call hospital untuk maklumkan sebab tengah malam kan.
  • Perasaan masa ni?? Macam dah tak sangka masa nak bersalin hampir tiba. Husband tak abis-abis pegang tangan saya, tanya sakit tak?? Sakit hanya macam senggugut tu. So tak sakit sangat sebab saya dah biasa dengan sakit senggugut.
  • Sampai hospital dipendekkan cerita, bidan check bukaan dah 2 cm. Ingatkan bila check bukaan kat hujung-hujung je padahal...(isi tempat kosong). First time check bukaan agak sakit sebab tak bersedia. Huh perit....
  • Air ketuban still turun tak henti sampai meleleh kat lantai. Dalam kereta tak payah nak cakap, basah tempat duduk. Tapi darah sampai ke sudah tak nampak.....


Bersambung.....



Sunday, November 10, 2013

Breastfeeding Journey Masa Pantang

1 comments

Salam dan hello semua!

Terasa macam nak post sesuatu tentang breastfeeding journey saya dan Nawal Nur Ilmiah. Alhamdullilah memang rezeki Mia dapat breastfeed hingga hari ini. Syukur sangat. Apa yang saya belajar dari rakan-rakan yang turut sama menyusu anak secara ekslusif ialah kita kene yakin dan positif. Mindset kene betol. Kalau kita cakap tak cukup susu memang tak cukup susu. Kalau mindset betol and ikut cara yang betol, insya Allah susu sentiasa cukup and tak perlu pun supplemen tambahan untuk menambah susu. Itu yang saya tahu hasil daripada bacaan buku kat bawah ni.

Masa awal bersalin, saya agak terkejut jugak sebab Mia memang takda masalah nak hisap nipple. And susu awal (kolostrum) keluar lepas Mia hisap. Good girl anak ibu. Terima kasih jugak pada biras yang bantu masa nak susukan Mia kat hospital. Mula-mula memang agak kekok tapi lama-lama rasa seronok. 

Nak susukan direct pun ada banyak cara. Tapi saya selesa dengan posisi cradle hold. Pernah try baring masa susukan Mia, tapi dia tersedak mungkin aliran susu yang laju. Sejak tu saya tak berani nak baring sambil susukan Mia. Yang pangku ni pun dia tersedak jugak kadang-kadang. Pernah suatu hari tu masa baring sambil menyusu, Mia muntahkan banyak susu lepas tu. Paling berdebar time kite tengah mamai nak susukan dia waktu malam. Mengantuk macam mana saya akan duduk sambil pangku dia. Sejak tu saya memang sangat berhati-hati nak menyusukan dia. 





Husband belikan untuk tambah ilmu.
Thanks jugak pada Kak Shima sebab perkenalkan buku yang sangat berguna ni pada saya.




Hasil perahan pada hari ke-3 (sebelum urut).
Frust sesangat masa ni sebab hasil pumping tidak memuaskan.
Dah nak give up masa ni.
Cara pakai breast pump pun salah, sakit nipple.





Hari ke-5 (selepas urut)
Pandai Wan urut breast, lepas urut susu melimpah ruah.
Pump masa Mia kene warded sebab jaundis.
Hasil sebelah kiri.




Hasil sebelah kanan.




Yang ni adalah hasil yang latest untuk breast sebelah kanan.



Saya jarang pump. Stok EBM pun tak buat lagi. Skang ni tengah usaha ajar Mia minum pakai botol. Dengan syarat bagi masa betol-betol lapar, baru boleh habis. Saya hanya guna breastpump brand  Unimom mezzo yang manual. Memang agak time-consuming tapi kalau tahu teknik yang betol sekejap je kita dapat kosongkan breast. Kesimpulannya saya sangat berpuas hati dengan breastpump ni. Tak menyesal beli walaupon murah.

Apa yang penting kat sini kene sentiasa mantapkan ilmu di dada and positifkan diri. Berharap sangat dapat susukan Mia hingga 2 tahun!



P/s: Cooling bag, ice pack and warmer belum beli lagi.



Wednesday, November 06, 2013

Jaundis Susu Ibu

0 comments


Yeay minggu depan dah habis pantang 44 hari. Tapi kalau boleh saya nak amalkan pantang 100 hari. Kalau boleh still nak amalkan minum air periuk (akar kayu), elak ais, elak seafood, elak makanan sejuk, nak mandi herba and sewaktu dengannya. Mana yang terbaik untuk badan kita la.

Sebab masa awal pantang dulu saya tak makan supplemen apa pun memandangkan Mia kene jaundis. Doktor diagnos Mia kene breastmilk jaundice. Nak buat macam mana, dah la Mia memang fully breastfeed. Takda campur dengan susu formula. Masa awal bersalin je aritu campur susu formula sebab Mia macam tak cukup susu. Lepas tu masa Mia kene warded sebab jaundis. Saya tak buat stok. So relakanlah nurse bagi susu formula. Saya takdala rigid sangat berkeras nak bagi susu badan kat Mia. Depends on situation jugak. Tapi lepas kejadian tu Mia memang minum susu badan sepenuhnya. 

Sampai skang kuning masih tinggal sikit-sikit. Jaundis susu ibu memang boleh berlarutan hingga 2-3 bulan. Mia dah siap buat blood test (direct In direct) takut sistem hati and buah pinggang tak normal kan. Alhamdullilah nothing serious. Haritu jugak doktor cakap boleh discharge. Maksudnya tak perlu ulang alik klinik check bacaan kuning. Berat Mia bertambah, berak and kencing normal and dia pun aktif. So skang ni tunggulah dengan sabar bilalah kuning Mia nak hilang sepenuhnya. Kulit pun still gelap lagi. Kadang-kadang je macam nampak merah-merah.

Malam semalam Mia taknak tidur. Wah setiap hari banyak perkara baru ibu kene belajar tentang awak. Dia asik nak menyusu and mengempeng. Dah tido lepas tu nak alihkan atas tilam, dia terjaga. Kalau kita biar dia merengek. Baring atas rocker pun taknak. Biasa kalau henjut atas rocker dia akan senyap and terus tidur. Bila waktu siang plak kalau kita biarkan atas tilam, dia akan pot pet pot pet and sedar-sedar dah tido sendiri. Nasib baik ada nenek. Saya dah mengantuk gila sebab memang jenis tak tido siang. Pukul 130 am semalam baru dia tido.

Skang ni pon saya tengah menulis ni Mia jaga tapi saya biarkan atas tilam. Tak merengek pun. Pot pet pot pet bahasa dia je. Padahal tengah berak tu. Eh tengok tu dah nak tertido pun. Mia Mia....hehe baby memang banyak ragamnya. Kene bersabarlah nak handle kan...macam mana la kalau dah balik Seremban nanti.


Esok pergi klinik. Check up sebulan. Tunggulah for next post. Da~ 
Nak salin pampers Mia.





Pengalaman Bersalin Gula Hati Ibu (Part 2)

0 comments

Jumaat (4 Oktober 2013)

  • Dah bukak 2 cm and sakit pun tak sakit sangat. Pagi tu sambung tido. Memang kene tido nak simpan tenaga. Sebelum tido minum milo and roti dulu. Memang saya set dalam minda saya perlukan tenaga, nanti nak bersalin dengan izin Allah senang nak push.
  • Sampai pagi masa takda lagi blood show. Yang hanya ada air ketuban. Pagi-pagi saya dah rasa nak buang air. Risau sebenarnya nak buang air dalam keadaan macam ni. Tapi memang betol sebenarnya nak buang air. Hihi
  • Buat ctg memang dah ada contraction. Heart beat baby normal. Saya masih menunggu sakit contraction yang menggila.
  • Kak Long datang bawak makanan. Saya makan macam biasa. Masih ada selera. Diorang pelik tengok saya macam tak sakit. Bukan tak sakit. Sakit memang ada tapi saya masih boleh tahan. Dalam hati memang tak henti baca doa Nabi Yunus.
  • Nurse check bukaan dah 5 cm. Diorang suh saya stand by dalam labour room. Saya masih takda sakit yang menggila. Saya keluar balik dari labour room sebab tak tahan nak buang air. Dari semalam memang asik nak buang air kecil je. Saya berjalan-jalan area katil nak cepatkan bukaan.
  • Nurse kat situ tak habis-habis tanya saya. "akak ok tak?? Rasa sakit tak???" Diorang yang risau tengok saya sebab diorang cakap kalau orang lain dah tak tahan sakit. Sumpah saya memang takda rasa contraction yang menggila walaupun dah 5 cm masa ni.
  • Nurse datang buat ctg. Ini ctg yang terakhir. Ok masa ni saya dah terasa sakit MAKIN KERAP and MAKIN SAKIT. Bukaan dah bukak 6 cm. Saya terus stand by dalam labour room. Nurse assume saya akan bersalin dalam pukul 3 pm selepas solat Jumaat. Masa ni dah tengahari dalam 12 lebih macam tu. So doktor Sukhilmi sempat pergi solat Jumaat dulu.
  • Dalam labour room, husband memang 24 jam dengan saya. Alhamdullilah. Husband la yang tenangkan saya, urut badan saya, bacakan zikir untuk saya, bagi saya minum air zamzam. Memang tak buat air selusuh pun. Thank you husband!
  • Sakit makin menggila. Oh macam ni ke sakit contraction. Sakit datang makin kerap. Bila sakit memang saya pegang palang besi katil macam nak tercabut. Siap tepis tangan husband bila dia picit-picit. Kuikui sori husband. Itu adalah tindakan luar kawal.
  • Contraction berlarutan sampailah saya rasa nak teran berak tapi bukan nak berak. Nurse pesan kalau rasa nak teran, teran je. Masa ni saya tak sempat nak amik epidural pun. Hanya sedut gas tu je sebab memang tak tahan sangat, rasa baby nak keluar sesangat.
  • Doktor masa ni takda sebab solat Jumaat. Nurse call banyak kali tak berangkat. Nasib baik ada bidan yang berpengalaman. Sakit contraction yang menggila tu tak lama. Selepas beberapa kali teran, Mia pun keluar tanpa sempat tunggu doktor. Mia keluar ngam-ngam selepas solat Jumaat, pukul 2 pm.
  • Masa hujung-hujung nak teran tu saya putus asa jugak. Semua orang bagi semangat terasa macam masuk lumba lari acara suka sekolah plak. Huhu. Bayangkan dalam labour room tu ada lebih kurang 5 orang nurse and husband yang bantu saya.
  • Takda episiotomy tapi still terkoyak jugak. Kene 4 jahitan.
  • Bila Mia dah keluar memang rasa nikmat yang amat. Hilang segala sakit tadi. Doktor jahit pun dah tak sakit. Tapi lepas bersalin terasa fobia, rasa macam taknak mengandung lagi. Serik menahan sakit contraction.
  • Doktor datang semua dah selesai. Doktor keluarkan uri and jahit yang koyak. Doktor siap cakap tak sangka cepat keluar sebab dia expect dalam pukul 3 pm baru baby keluar. 
  • Alhamdullilah tak susah nak bersalinkan Mia. Saya bersyukur Allah permudahkan segalanya. Menahan sakit pun tak lama.
  • Sempat Mia bersalin kat Hospital Sukhilmi sehari sebelum doktor pergi oversea. Kalau ikutkan awal 2 minggu dari due date.
  • Husband insaf tengok saya bersalinkan Mia. Skang terasa makin dihargai. Terasa diriku begitu berharga...=p
  • Syukur Mia anak yang baik dan tak banyak ragam. Senang nak jaga masa dalam pantang. Tapi tecik-tecik mulut dia dah pot pet pot pet la...ikut sapa la ni???


=)






Tuesday, November 05, 2013

Sembelit Masa Pantang

4 comments


Salam dan selamat sejahtera semua!


Sudah sebulan berpantang. Amalan berpantang memang sinonim dengan orang Melayu. Kaum lain pun dah pandai ikut cara pantang macam Melayu. Nak berurut and bertungku segala. Kalau tak ikut pantang betol-betol nanti bila dah tua baru terasa sakit-sakit badan.

Teringat masa pantang hari ke-20, saya kene sembelit yang teruk, berlarutan sampai 3 hari. Kalau ingat balik alahai seksa sangat tak sanggup nak lalui balik walaupun ada orang nak offer sejuta ringgit. Kuikui...nak bagitau betapa seksanya.

Dahla masa tu nurse datang check ibu and baby, saya sibuk dok ulang alik toilet tapi yang nak keluarnya takda. Rasa nak b*r*k tu macam rasa nak teran keluarkan Mia. Mak kata jangan diikutkan sangat. Takut nanti rahim jatuh. Orang tua cakap rasa "renggat".

Nurse check tekanan darah ok and peranakan pun ok dah kecut. Jahitan pun ok. Berat Mia dah naik 400 gram dari 2.9 kg jadi 3.3 kg. Nanti nak timbang sebulan tak tahu la naik berapa kilo. Skang ni dukung menyusu pun terasa dah "hantap" anak ibu.

Berbalik kepada sembelit. Saya kerap rasa nak teran. Bila rasa nak teran tu tak boleh ditahan-tahan. Memang rasa nak teran macam nak bersalin tapi tak keluar sebab najis keras and besar (maaf entry meloyakan). Nak paksa teran takut jahitan terkoyak plak. Sebab jahitan saya memang lagi sikit dengan tempat tutttt....

Bayangkan dalam pantang kene macam ni. Dengan menyusukan Mia lagi. Saya memang tersangat tak selesa. Tido pun tak lena. Stress sangat masa ni. Memang takda mood. Berdoa tak habis-habis.

Hari ke-3 tak dapat tahan saya ajak mak pergi klinik. Memang dah sanggup dah. Walaupun malu nak cakap jumpa doktor sebab sembelit. Sekali kene ceramah dengan doktor. Dia bagi nasihat jangan ikut pantang orang dulu-dulu. Jangan pantang makan. Masa pantang boleh makan semua especially makanan yang berkhasit. Jangan terikut-ikut dengan orang tak boleh makan itu ini. Kita kene makan buah and sayur banyak untuk elak sembelit. Memang diakui saya tak makan sayur and buah konon takut sejuk and berangin. So saya tanya buah apa yang boleh dimakan. Senang je doktor tu cakap, MAKAN BUAH YANG KITA SUKA, BUAH TAK SUKA JANGAN MAKAN. Paham tak maksud di situ.

Sejak jumpa doktor saya memang tibai makan buah and sayur banyak-banyak. Minum air banyak. Alhamdullilah penyakit sembelit berjaya diatasi. Saya memang dah tak pantang makan. Saya hanya pantang tak makan seafood and sayur/buah yang berangin. Sebab badan saya jenis angin banyak. 

Amalan berpantang ni ada yang boleh kita ikut dan tidak. Kalau orang dulu hanya makan nasi and ikan kering/ ikan bilis. Mana nak dapat khasiat kan. Pokok pangkal fikir secara rasional and kebaikan diri sendiri dan anak. 

Saya memang takda menu dalam pantang. Dalam pantang makan sedap-sedap siap masak sendiri lagi apa yang saya nak makan.

Sekian. Wallahualam.



Monday, November 04, 2013

Persamaan Gula Hati Ibu & Sinchan

0 comments

4 November 2013
Anak ibu dah cukup sebulan. Nanti 7 hbln nak pergi cucuk.
Alhamdullilah sampai hari ini ibu masih breastfeed awak.
Ibu harap awak terus membesar dengan sihat dan bijak.
Ibu dan walid sayang awak sangat-sangat




Ibu cakap awak dah macam sinchan.
Jangan marah 
=p








P/s: Journey breastfeed awak akan menyusul


Sunday, November 03, 2013

Pengalaman Bersalin Gula Hati Ibu (Part 1)

0 comments


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Lama sungguh tak menjenguk kat sini. Internet access takda. Bila Tasha balik barulah boleh online dengan gembira. Sudah sebulan berpantang. Sekejap sangat masa berlalu. Nanti sampai masa dah kene masuk kerja balik. Part tu yang paling tak suka bila kene tinggalkan anak pada orang lain. Nak buat macam mana, ibu dan walid kene cari rezeki untuk Mia =(

Sebenarnya ada hutang satu entry di sini berkenaan pengalaman bersalin Mia.

Khamis (3 Okt 2013)

  • Hari Khamis (3/10/2013) masih bekerja seperti biasa tapi dah rasa lain macam. Harini macam kurang selera makan, badan pun macam berat and bila jalan rasa macam mengah sangat. Sebelum balik opis, saya kemas meja and angkut barang penting bawa balik rumah. Rasa macam tak sedap hati. 
  • Sebelum balik terserempak kawan opis bagitau Sally dah start turun air ketuban. Kawan saya ni nak amik anak Sally sebagai anak angkat. Panjang ceritanya. Tak perlu hurai di sini. Masa ni saya dah rasa nervous. Bila plak turn saya??
  • Seminggu sebelum ni saya memang dah pulun kemas rumah. Dah rasa-rasa macam nak bersalin awal. 
  • Balik rumah saya rasa penat sangat. Solat Maghrib and baca surah Maryam. Itu pun tak sempat habis sebab terlalu mengantuk sangat. Sebelum tu sempat sumbat baju dalam mesin basuh. Kalau sakit nanti senang, baju dah siap basuh.
  • Malam ni tido awal. Husband tak balik lagi sebab banyak kerja. Takda rasa sakit apa-apa pun masa ni. Tapi saya kerap buang air kecil. Saya dah biasa tinggal sorang and husband balik agak lewat.
  • Husband balik dalam pukul 1 pagi. Itu pun sebenarnya kerja kat opis tak setel lagi and dia kata kat kawan dia nak balik sebab rasa macam tak sedap hati. Saya selalu cakap dengan Mia kalau nak sakit kene tunggu walid balik, jangan biar ibu sorang-sorang. Mia anak yang patuh!
  • Saya sedar husband balik and pergi toilet. Kemudian sambung tido. Tiba-tiba dalam pukul 1.30 pagi macam tu saya terasa air laju turun kat bawah. Ingat kencing tak lawas. Saya terus bangun and cakap pada husband. Masa bangun nak pergi toilet, air keluar lagi meleleh sampai basah seluar. Dalam kepala otak..owh air ketuban dah pecah la kot. Tengok kat panties banyak lendir tapi darah takda.
  • Terus bersiap nak ke hospital. Tapi sempat mandi air panas dulu. Sebelum pergi sempat jugak sidai baju. Masa ni sakit takda sangat. Barang semua memang dah stand by dalam kereta. Call hospital untuk maklumkan sebab tengah malam kan.
  • Perasaan masa ni?? Macam dah tak sangka masa nak bersalin hampir tiba. Husband tak abis-abis pegang tangan saya, tanya sakit tak?? Sakit hanya macam senggugut tu. So tak sakit sangat sebab saya dah biasa dengan sakit senggugut.
  • Sampai hospital dipendekkan cerita, bidan check bukaan dah 2 cm. Ingatkan bila check bukaan kat hujung-hujung je padahal...(isi tempat kosong). First time check bukaan agak sakit sebab tak bersedia. Huh perit....
  • Air ketuban still turun tak henti sampai meleleh kat lantai. Dalam kereta tak payah nak cakap, basah tempat duduk. Tapi darah sampai ke sudah tak nampak.....


Bersambung.....



Disable Right Click