Followers

Tuesday, October 15, 2013

Mambang Kuning Menyerang


Salam dan selamat sejahtera,

Selamat Hari Raya Aidil Adha!

Hari ini sudah masuk hari ke-12 berpantang. Badan makin sihat rasanya. Cuma baby Mia kurang sihat sebab kene jaundis atau demam kuning. Memang kebanyakan baby yang baru lahir confirm akan terkene demam kuning kan. Selang sehari kene ulang alik klinik nak amik darah untuk dapatkan bacaan jaundis.

Mia start detect ada kuning masa nurse KK datang buat lawatan. Seingat masa tu hari ke-4 pantang. Petang tu terus amik darah. Kami pergi check di Klinik Dilon kat Seremban. Masa ni bacaan 192. Doktor cakap masih ok. Then keesokkan harinya nurse datang check and cakap still kuning. And bole plak dia ckap maybe bacaan kat klinik tu kurang tepat sebab amik kat tapak kaki. Sebab kat KK Seremban 2 nurse amik darah kat tangan. Alahai kesian anak ibu asik nak kene amik darah.

Then keesokkannya kami ikut nasihat nurse and amik darah kat KK Seremban 2. Dahla kene tunggu 1 jam nak dapatkan result. Takpelah demi anakanda. Sekali result 279 terus kene admit kat hospital. Hati dah gundah gelana. 

Petang tu terus refer hospital. Tak sampai hati tengok baby-baby lain yang duduk bawah lampu tu dengan mata yang kene tutup. Apatah lagi tengok anak sendiri kan. And bertambah malang katil untuk ibu menunggu pun penuh. Yela cuma ada 15 katil saja. Memang bukan nasib untuk tunggu Mia kat hospital. Dengan berat hati terpaksa balik rumah and tinggalkan Mia dengan nurse. Mata dah bergenang. Dalam kereta bercurah-curah air mata keluar. Baru tahu macam mana perasaan menjadi ibu. Tapi kene kuatkan semangat jugak asalkan Mia sihat. Malam tu tido berendam air mata. Huhu ibu memang sangat tacing. Tambahan bangun pagi esoknya susu abis penuh basah atas cadar. Lagilah bertambah sayu. Nak cakap macam mana sayangnya terhadap anak memang tak tergambarkan perasaan tu...

Esoknya alhamdullilah sampai hospital Mia dah bole discharge. Bacaan dah turun ke 231. Tapi still 200 lebih kan. Hari berikutnya sebelum balik Ipoh untuk sambung pantang nurse suruh amik darah lagi. Bacaan 252. Tinggi jugak kan. Tapi doktor cakap ok sebab turun dari sebelum ni.

Then Isnin lepas repeat amik darah lagi. Bacaan jadi 253. Rupanya ibu pun kene pantang makan benda yang ada rempah ratus macam bunga lawang, bunga cengkih dan sebagainya. Ikan goreng pun tak boleh makan. Halia and lada hitam pun tak boleh. And yang paling terkejut rupanya makan ikan bilis pun efek bacaan kuning anak. Dari awal pantang halia dengan ikan bilis memang jadi makanan ruji saya. Patutla bacaan kuning Mia tak turun sangat.

Hari ni pun (hari raya) still kene repeat lagi amik darah. Bacaan menurun tapi sangatlah sikit. Bacaan kuning hari ni 251. Alahai sikit sangat kuning awak turun. Padahal macam-macam petua dah saya cuba. Antaranya mandi dengan daun kucai, mandi dengan daun belimbing, minum air zamzam. Hari ni saya try bagi Mia anggur hitam. And husband beli ubat kat kedai Cina. Memang orang cakap jangan bagi anak makan benda yang tak patut masa baby takut perut anak tak tahan. Tapi nak buat macam mana kita tawakal jela. Sebab harini sudah hari ke-12. 

Lusa repeat amik darah lagi. Nak tengok keberkesanan anggur hitam dengan ubat kedai cina tu. Saya jugak dah pantang makan makanan yang tak sepatutnya. 

Ingat kawan-kawan sesiapa yang tak tahu tu ikan bilis and ikan yang bergoreng boleh sebabkan bacaan kuning naik.

Harap-harap jaundis Mia cepat sembuh. Tak sampai hati nak kene tengok amik darah je. Tapi nasih baiklah klinik kat Ipoh amik darah kat tumit kaki. Tadi Mia tak nangis pun kene cucuk. =)

Sekian, kisah Mia kene demam kuning.
Da~


P/s: Terima kasih nenek hantar Mia ulang alik pergi klinik....






Monday, October 14, 2013

Kenangan Terindah Buat Ibu & Walid





Kenangan terindah...
 baru tahu macam mana rasanya seronok jadi ibu,
Alhamdullilah ya Allah









Ohh kaki awak...buat ibu geram



#1 
Hari pertama awak lahir
Tengoklah rambut awak yang sangat lebat,
Patutla ibu tak henti menggaru dan asik nak pergi buang air je...



Awak dengan nenek



Ibu, awak, nenek dengan bidan yang sambut awak.
Nanti ibu cerita entry yang lain




#2
Hari pertama awak
Skang ni pipi awak dah tumbuh ruam sebab alahan susu, dah tak segebu dulu.
=(





Sunday, October 13, 2013

Alhamdullilah Selamat Bersalin




Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Sudah seminggu lebih menyepi tanpa sebarang update. 

Alhamdullilah saya sudah selamat melahirkan seorang puteri pada 4 Oktober 2013 bersamaan hari Jumaat. Ye sehari sebelum Dr Sukhilmi berlepas ke Australia. Ternyata baby memang nak bersalin dengan Dr Sukhilmi. Nanti saya akan update details tentang kronologi bersalin.






Nawal Nur Ilmiah Bt Mohd Azli
4 Oktober 2013 (Jumaat)
2.00 petang
Hospital Bersalin Dr Sukhilmi
2.9 kg
Normal delivery




Mode risau skang ni baby kene jaundice. Rata-rata kebanyakan baby zaman skang memang mudah sangat dapat jaundice. Esok nak amik darah lagi. Harap bacaan makin turun. Ibu tak sanggup tengok awak kene tahan kat wad lagi. =(







Thursday, October 03, 2013

Check Up Oh Check Up ~ 38 Weeks





Klinik Kesihatan Sendayan

Bila dah makin dekat due date, appointment dah jadi setiap minggu. Minggu ni takda check hb so result hb after TDI belum diketahui lagi. Berdebar nak check hb next week. 

Yang menjadi isu untuk check up yang lepas ialah berat badan. Last week check up berat turun 400 gram. And this week check up berat turun lagi 900 gram. Nak salahkan siapa?? Timbang yang salah ke, nurse yang salah amik bacaan ke atau saya yang kurang makan??? 

Rasanya makan tetap macam biasa. Tiap malam makan nasi goreng pukul 12 tangah malam. Tapi tak tahu ke mana semua kalori yang saya makan. Atau mungkin sebab sejak akhir-akhir ni saya kerap buang air besar lepas makan. Kadang-kadang dalam sehari 2 3 kali jugak membuang. Mungkin tu faktor kenapa berat turun. Boleh pakai ke teori ni??

Bila berat turun maka kene refer doktor. Nurse risau air ketuban kurang atau berat baby berkurang. Maka nak kene tahu semua punca tu kenelah scan lagi sekali walaupun dah scan minggu lepas. Alhamdullilah air ketuban and development baby ok. Takda masalah. Kedudukan baby pun normal. Kepala baby dah engaged. Nurse tu pun ada cakap, ada setengah orang bila nak dekat bersalin, berat turun. Yeker??? Wallahualam...


Klinik Dr Sukhilmi

Then terus jumpa Dr Sukhilmi. Kat sini dah takda scan segala. Terus naik hospital and buat prosedur CTG macam biasa. Nak tengok heart rate baby and contraction. Baby dalam keadaan bertenang berbanding CTG yang lepas. Heart beat baby pun ok and contraction pun belum ada tanda-tanda baby nak keluar lagi. Everthing ok.

And berita yang tak best plak, Doktor Sukhilmi ada conference kat oversea dari 5/10-9/10. In case kalau baby nak keluar time tu saya kene refer SALAM Senawang. Oh tidak saya memang plan nak bersalin dengan Dr Sukhilmi. Due date saya 16/10. Orang selalu dok cakap baby maybe akan keluar awal seminggu dari due date. Doktor siap bergurau nak induce ke?? Induce?? Oh tidaklah doktor. Selagi boleh nak rasa sakit tu datang secara natural. 

Ermm kalau takda rezeki nak bersalin dengan doktor nak buat macam mana. Cakap dengan baby, kalau awak nak doktor sambut awak, awak kene tunggu doktor balik 10 hbln. And kalau ikut appointment, memang 10hbln tu next check up. Takpela kita doa and tawakal jela. Bersalin kat mana-mana pun tak apa, asalkan awak dan ibu sihat dan selamat sejahtera.



P/s: Mode Kriss Dayanti~ Menghitung hari...lalalala




Tuesday, October 01, 2013

Car Seat Penting Ke Idok??



Hello October!!


Alhamdullilah almost semua barang baby dah complete.
Maksudnya yang KEPERLUAN.
Kalau ikut KEHENDAK memang sampai bila-bila checklist barang tak pernah padam.

Stroller and car seat memang dah siap sedia walaupun orang dok bagi nasihat jangan beli stroller awal-awal sebab bukan semua baby suka duduk dalam stroller. Takut nanti membazir. Ada orang bagi pendapat lebih baik beli baby carrier. Tapi rasa macam tak sampai hati plak nak tengok anak tersepit. Tapi husband cakap perlu beli jugak baby carrier, just stand by. Tapi tak beli lagi buat masa ni. Tunggu anak keluar dulu.

Car seat baby ni memang kene beli awal-awal. Memandangkan insya Allah saya akan bersalin di Seremban dulu, then baru balik berpantang di Ipoh. Seremban-Ipoh almost 5 jam perjalanan, kalau cara pemanduan yang berhemah. Takkan nak meriba baby sepanjang perjalanan. Kesian nanti si anak. Maka beli la awal-awal. 

Plus sebagai ibu yang berdikari (cewah), kadang-kadang kita perlu ke suatu tempat tanpa ditemani husband atau sesiapa. Maka car seat ni penting walaupun orang dok cakap nanti anak akan meraung-raung and tak boleh duduk diam masa kita tengah drive. At least keselamatan anak terjamin kan.

Nak beli car seat ni pun berlaku argument jugak antara saya dan husband. Husband nak beli yang boleh terus boleh pakai smapai at least 3 tahun macam tu. Yang saya plak tak kisah, nanti dah besar and tak muat boleh cari lain. Tapi pandangan husband lebih baik beli yang boleh pakai besar terus walaupun harga lebih mahal. Tapi ikut pengalaman adik saya sendiri, anak dia 6 bulan kaki dah terjulur keluar bila masuk car seat yang untuk baby tu. Betul jugak pandangan husband. Maka saya setuju.

Ada beberapa tempat yang kami survey dan akhirnya kami berkenan kat Manjaku Senawang. Harga pun berbaloi. Jenama belakang kira. Kami bukan beli barang based on jenama tapi lebih kepada mengikut kemampuan.







Harga asal RM 300++ almost RM 400
Tapi kami dapat denga harga RM200++
Sesiapa yang berada sekitar Seremban boleh pergi kedai berkenaan.
Banyak pilihan, harga pun still affordable.
Tapi jangalah compare dengan harga expo kan....




Kedudukan boleh laras.
Yang ini untuk baby.

Cushion dia pun lembut dan selesa.
Warna sedondon plak dengan stroller.
Kebetulan...



Tapi bengang jugak sebab staff kat situ teragak-agak nak tunjuk cara pasang kat dalam kereta. Takpe nasib baik semua maklumat di hujung jari.




P/s: Sekadar pendapat....




Tuesday, October 15, 2013

Mambang Kuning Menyerang

1 comments

Salam dan selamat sejahtera,

Selamat Hari Raya Aidil Adha!

Hari ini sudah masuk hari ke-12 berpantang. Badan makin sihat rasanya. Cuma baby Mia kurang sihat sebab kene jaundis atau demam kuning. Memang kebanyakan baby yang baru lahir confirm akan terkene demam kuning kan. Selang sehari kene ulang alik klinik nak amik darah untuk dapatkan bacaan jaundis.

Mia start detect ada kuning masa nurse KK datang buat lawatan. Seingat masa tu hari ke-4 pantang. Petang tu terus amik darah. Kami pergi check di Klinik Dilon kat Seremban. Masa ni bacaan 192. Doktor cakap masih ok. Then keesokkan harinya nurse datang check and cakap still kuning. And bole plak dia ckap maybe bacaan kat klinik tu kurang tepat sebab amik kat tapak kaki. Sebab kat KK Seremban 2 nurse amik darah kat tangan. Alahai kesian anak ibu asik nak kene amik darah.

Then keesokkannya kami ikut nasihat nurse and amik darah kat KK Seremban 2. Dahla kene tunggu 1 jam nak dapatkan result. Takpelah demi anakanda. Sekali result 279 terus kene admit kat hospital. Hati dah gundah gelana. 

Petang tu terus refer hospital. Tak sampai hati tengok baby-baby lain yang duduk bawah lampu tu dengan mata yang kene tutup. Apatah lagi tengok anak sendiri kan. And bertambah malang katil untuk ibu menunggu pun penuh. Yela cuma ada 15 katil saja. Memang bukan nasib untuk tunggu Mia kat hospital. Dengan berat hati terpaksa balik rumah and tinggalkan Mia dengan nurse. Mata dah bergenang. Dalam kereta bercurah-curah air mata keluar. Baru tahu macam mana perasaan menjadi ibu. Tapi kene kuatkan semangat jugak asalkan Mia sihat. Malam tu tido berendam air mata. Huhu ibu memang sangat tacing. Tambahan bangun pagi esoknya susu abis penuh basah atas cadar. Lagilah bertambah sayu. Nak cakap macam mana sayangnya terhadap anak memang tak tergambarkan perasaan tu...

Esoknya alhamdullilah sampai hospital Mia dah bole discharge. Bacaan dah turun ke 231. Tapi still 200 lebih kan. Hari berikutnya sebelum balik Ipoh untuk sambung pantang nurse suruh amik darah lagi. Bacaan 252. Tinggi jugak kan. Tapi doktor cakap ok sebab turun dari sebelum ni.

Then Isnin lepas repeat amik darah lagi. Bacaan jadi 253. Rupanya ibu pun kene pantang makan benda yang ada rempah ratus macam bunga lawang, bunga cengkih dan sebagainya. Ikan goreng pun tak boleh makan. Halia and lada hitam pun tak boleh. And yang paling terkejut rupanya makan ikan bilis pun efek bacaan kuning anak. Dari awal pantang halia dengan ikan bilis memang jadi makanan ruji saya. Patutla bacaan kuning Mia tak turun sangat.

Hari ni pun (hari raya) still kene repeat lagi amik darah. Bacaan menurun tapi sangatlah sikit. Bacaan kuning hari ni 251. Alahai sikit sangat kuning awak turun. Padahal macam-macam petua dah saya cuba. Antaranya mandi dengan daun kucai, mandi dengan daun belimbing, minum air zamzam. Hari ni saya try bagi Mia anggur hitam. And husband beli ubat kat kedai Cina. Memang orang cakap jangan bagi anak makan benda yang tak patut masa baby takut perut anak tak tahan. Tapi nak buat macam mana kita tawakal jela. Sebab harini sudah hari ke-12. 

Lusa repeat amik darah lagi. Nak tengok keberkesanan anggur hitam dengan ubat kedai cina tu. Saya jugak dah pantang makan makanan yang tak sepatutnya. 

Ingat kawan-kawan sesiapa yang tak tahu tu ikan bilis and ikan yang bergoreng boleh sebabkan bacaan kuning naik.

Harap-harap jaundis Mia cepat sembuh. Tak sampai hati nak kene tengok amik darah je. Tapi nasih baiklah klinik kat Ipoh amik darah kat tumit kaki. Tadi Mia tak nangis pun kene cucuk. =)

Sekian, kisah Mia kene demam kuning.
Da~


P/s: Terima kasih nenek hantar Mia ulang alik pergi klinik....






Monday, October 14, 2013

Kenangan Terindah Buat Ibu & Walid

2 comments




Kenangan terindah...
 baru tahu macam mana rasanya seronok jadi ibu,
Alhamdullilah ya Allah









Ohh kaki awak...buat ibu geram



#1 
Hari pertama awak lahir
Tengoklah rambut awak yang sangat lebat,
Patutla ibu tak henti menggaru dan asik nak pergi buang air je...



Awak dengan nenek



Ibu, awak, nenek dengan bidan yang sambut awak.
Nanti ibu cerita entry yang lain




#2
Hari pertama awak
Skang ni pipi awak dah tumbuh ruam sebab alahan susu, dah tak segebu dulu.
=(





Sunday, October 13, 2013

Alhamdullilah Selamat Bersalin

2 comments



Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Sudah seminggu lebih menyepi tanpa sebarang update. 

Alhamdullilah saya sudah selamat melahirkan seorang puteri pada 4 Oktober 2013 bersamaan hari Jumaat. Ye sehari sebelum Dr Sukhilmi berlepas ke Australia. Ternyata baby memang nak bersalin dengan Dr Sukhilmi. Nanti saya akan update details tentang kronologi bersalin.






Nawal Nur Ilmiah Bt Mohd Azli
4 Oktober 2013 (Jumaat)
2.00 petang
Hospital Bersalin Dr Sukhilmi
2.9 kg
Normal delivery




Mode risau skang ni baby kene jaundice. Rata-rata kebanyakan baby zaman skang memang mudah sangat dapat jaundice. Esok nak amik darah lagi. Harap bacaan makin turun. Ibu tak sanggup tengok awak kene tahan kat wad lagi. =(







Thursday, October 03, 2013

Check Up Oh Check Up ~ 38 Weeks

1 comments




Klinik Kesihatan Sendayan

Bila dah makin dekat due date, appointment dah jadi setiap minggu. Minggu ni takda check hb so result hb after TDI belum diketahui lagi. Berdebar nak check hb next week. 

Yang menjadi isu untuk check up yang lepas ialah berat badan. Last week check up berat turun 400 gram. And this week check up berat turun lagi 900 gram. Nak salahkan siapa?? Timbang yang salah ke, nurse yang salah amik bacaan ke atau saya yang kurang makan??? 

Rasanya makan tetap macam biasa. Tiap malam makan nasi goreng pukul 12 tangah malam. Tapi tak tahu ke mana semua kalori yang saya makan. Atau mungkin sebab sejak akhir-akhir ni saya kerap buang air besar lepas makan. Kadang-kadang dalam sehari 2 3 kali jugak membuang. Mungkin tu faktor kenapa berat turun. Boleh pakai ke teori ni??

Bila berat turun maka kene refer doktor. Nurse risau air ketuban kurang atau berat baby berkurang. Maka nak kene tahu semua punca tu kenelah scan lagi sekali walaupun dah scan minggu lepas. Alhamdullilah air ketuban and development baby ok. Takda masalah. Kedudukan baby pun normal. Kepala baby dah engaged. Nurse tu pun ada cakap, ada setengah orang bila nak dekat bersalin, berat turun. Yeker??? Wallahualam...


Klinik Dr Sukhilmi

Then terus jumpa Dr Sukhilmi. Kat sini dah takda scan segala. Terus naik hospital and buat prosedur CTG macam biasa. Nak tengok heart rate baby and contraction. Baby dalam keadaan bertenang berbanding CTG yang lepas. Heart beat baby pun ok and contraction pun belum ada tanda-tanda baby nak keluar lagi. Everthing ok.

And berita yang tak best plak, Doktor Sukhilmi ada conference kat oversea dari 5/10-9/10. In case kalau baby nak keluar time tu saya kene refer SALAM Senawang. Oh tidak saya memang plan nak bersalin dengan Dr Sukhilmi. Due date saya 16/10. Orang selalu dok cakap baby maybe akan keluar awal seminggu dari due date. Doktor siap bergurau nak induce ke?? Induce?? Oh tidaklah doktor. Selagi boleh nak rasa sakit tu datang secara natural. 

Ermm kalau takda rezeki nak bersalin dengan doktor nak buat macam mana. Cakap dengan baby, kalau awak nak doktor sambut awak, awak kene tunggu doktor balik 10 hbln. And kalau ikut appointment, memang 10hbln tu next check up. Takpela kita doa and tawakal jela. Bersalin kat mana-mana pun tak apa, asalkan awak dan ibu sihat dan selamat sejahtera.



P/s: Mode Kriss Dayanti~ Menghitung hari...lalalala




Tuesday, October 01, 2013

Car Seat Penting Ke Idok??

0 comments


Hello October!!


Alhamdullilah almost semua barang baby dah complete.
Maksudnya yang KEPERLUAN.
Kalau ikut KEHENDAK memang sampai bila-bila checklist barang tak pernah padam.

Stroller and car seat memang dah siap sedia walaupun orang dok bagi nasihat jangan beli stroller awal-awal sebab bukan semua baby suka duduk dalam stroller. Takut nanti membazir. Ada orang bagi pendapat lebih baik beli baby carrier. Tapi rasa macam tak sampai hati plak nak tengok anak tersepit. Tapi husband cakap perlu beli jugak baby carrier, just stand by. Tapi tak beli lagi buat masa ni. Tunggu anak keluar dulu.

Car seat baby ni memang kene beli awal-awal. Memandangkan insya Allah saya akan bersalin di Seremban dulu, then baru balik berpantang di Ipoh. Seremban-Ipoh almost 5 jam perjalanan, kalau cara pemanduan yang berhemah. Takkan nak meriba baby sepanjang perjalanan. Kesian nanti si anak. Maka beli la awal-awal. 

Plus sebagai ibu yang berdikari (cewah), kadang-kadang kita perlu ke suatu tempat tanpa ditemani husband atau sesiapa. Maka car seat ni penting walaupun orang dok cakap nanti anak akan meraung-raung and tak boleh duduk diam masa kita tengah drive. At least keselamatan anak terjamin kan.

Nak beli car seat ni pun berlaku argument jugak antara saya dan husband. Husband nak beli yang boleh terus boleh pakai smapai at least 3 tahun macam tu. Yang saya plak tak kisah, nanti dah besar and tak muat boleh cari lain. Tapi pandangan husband lebih baik beli yang boleh pakai besar terus walaupun harga lebih mahal. Tapi ikut pengalaman adik saya sendiri, anak dia 6 bulan kaki dah terjulur keluar bila masuk car seat yang untuk baby tu. Betul jugak pandangan husband. Maka saya setuju.

Ada beberapa tempat yang kami survey dan akhirnya kami berkenan kat Manjaku Senawang. Harga pun berbaloi. Jenama belakang kira. Kami bukan beli barang based on jenama tapi lebih kepada mengikut kemampuan.







Harga asal RM 300++ almost RM 400
Tapi kami dapat denga harga RM200++
Sesiapa yang berada sekitar Seremban boleh pergi kedai berkenaan.
Banyak pilihan, harga pun still affordable.
Tapi jangalah compare dengan harga expo kan....




Kedudukan boleh laras.
Yang ini untuk baby.

Cushion dia pun lembut dan selesa.
Warna sedondon plak dengan stroller.
Kebetulan...



Tapi bengang jugak sebab staff kat situ teragak-agak nak tunjuk cara pasang kat dalam kereta. Takpe nasib baik semua maklumat di hujung jari.




P/s: Sekadar pendapat....




Disable Right Click