Followers

Wednesday, March 20, 2013

Mahu Keluar Dari Zon Selesa



Salam,

Harini memulakan kerja kembali setelah semalam MC. Sengaja nak merehatkan badan. Fasa muntah, lapar dan angin ni amat mencabar bagi saya. Apa pun tak baik mengeluh sebab disebalik kesusahan itu terdapat kemanisan yang sukar diungkapkan dengan kata-kata.

So pengajarannya, pagi janganlah nak ter-overdose makanan. Lapik perut sahaja. Sebab pagi yang biasanya akan mengundang kemuntahan. 




Bukan pasal ini yang saya nak bebelkan sebenarnya. Sebelum ni saya ada post kan satu entry tentang satu isu berjauhan dengan suami. Saya ada apply satu kerja bukan area Seremban tetapi luar Negeri Sembilan. Dan saya rasa nampak tawaran disitu lebih cerah dari sini dan saya boleh demand dari segi gaji selain saya dapat expand skills and knowledge yang saya ada. Post yang sama iaitu lecturer. Alhamdullilah saya diberi peluang walaupun keputusan itu masih tidak pasti.

Bila dah dapat peluang tiba-tiba hati terasa berat. Dengan keadaan yang begini mampukah saya untuk menjadi wanita yang tabah. Skang tak tabah ke?? Huhu

Ada banyak sebab kenapa saya mencari peluang diluar Seremban yang tidak perlu saya ceritakan disini. 

Apa pun dalam fikiran saya, kalau kita tak cuba kita takkan tahu result-nya. Apa yang penting dapat atau tidak saya perlu pergi. Boleh upgrade skills interview plak. Haishh dah lama rasa tak kene interview......takut pun ada.

Husband dah bagi green light. Katanya dia akan sokong apa jua keputusan saya asalkan itu yang terbaik buat kami.

Saya tak mahu terus bertahan dan hidup dalam kepompong zon selesa yang tidak menjamin masa depan saya.


Wish me luck!





Monday, March 18, 2013

Fasa Makan & Mun-Mun



Salam Isnin everybody,

Angin dalam badan semakin teruk. Kadang-kadang tak tahu macam mana nak mengurangkan rasa sakit ketidakselesaan akibat angin. 

Pagi tadi breakfast dengan nasi kerabu. Biasa makan kuih 3 ketul. Tapi harini tukar selera. Dari bangun pagi tadi dah rasa tak selesa sebab angin. Mungkin perut lapar tapi saya tak makan apa-apa melainkan minum air kosong saje.

Lepas makan rasa tak selesa sangat. Rasa nak terkeluar balik. Biasa kalau perasaan nak terkeluar balik tu main-main je. Perasaan je lebih tapi bila pergi toilet takda apa pun yang keluar melainkan angin.

Harini buat pertama kalinya muntah dengan banyak. Habis segala nasi kerabu yang makan pagi tadi. Tapi yang best lepas muntah dengan banyak, badan terus rasa ok. Takda lagi nafas yang tersekat-sekat. =)

Adakah dah start fasa makan dan muntah??




P/s: Macam mana nak memupuk suka minum air masak/kosong??

Friday, March 15, 2013

Akmar Amon Dah Selamat Menikah!



Last Saturday 9/3/2013 berkesempatan menghadiri majlis resepsi kawan baik masa UiTM, siapa lagi kalau bukan Akmar Amon.
Agak terkilan jugak bila tak mampu nak bersama setiap masa di majlis bahagia beliau.
Tak sempat nak tengok detik pernikahan dimana mereka disatukan sebagai suami isteri.

Teringat masa majlis saya, Akmar adalah orang penting yang sentiasa berada disisi saya setiap masa, tapi bila turn beliau saya tak mampu nak buat sepertimana apa yang dia buat untuk saya.
Seriously saya terkilan dan sedih.

Alhamdullilah kedua majlis sudah selesai dan berjalan dengan lancar.
Beliau kini adalah isteri kepada seorang suami yang benar-benar ikhlas mencintai dan menyayangi beliau.
Saya sangat gembira.
Rasanya ini adalah satu keputusan yang tepat.
Untuk apa menghamba diri pada lelak yang tidak ikhlas mencintai dan menyayangi diri kita.
Buat merana jiwa.

Nak cari suami biar yang ikhlas bukan berkahwin sebab alasan lain.
Tak guna jika diri sendiri yang berusaha untuk mempertahankan hubungan padahal lelaki amik sikap tidak endah dan sambil lewa.
Minta dijauhkan kawan-kawan.
Perempuan kene buka mata dan buka hati.
Bukan jadi buta tuli,
Eh emosi plak tiba-tiba.
Yela sebab masih ada lagi perempuan yang sering dipermainkan oleh suami yang tidak ikhlas.
Kasihan betol.

Saya sendiri yang menyaksikan sandiwara sang suami padahal isteri menganggap suami sebagai malaikat. 
Konon kebahagiaan sudah jadi milik mereka.
Hakkktuihhh...
Yang isteri pula tidak betah dan sering cemburu dengan kebahagiaan orang lain.
Berdasarkan pengalaman.
Sumpah kalau jumpa tengah jalan saya buat tak kenal saja.

Bukan nak menyibuk dengan hal rumah tangga orang lain.
Tapi saya kurang berkenan dengan sikap busuk hati dan sombong beliau.
Sering nak menunjuk beliau lagi hebat dari saya.
Siapalah saya untuk dibanding-bandingkan.



Harap lepas ni mereka bakal dikurniakan cahaya mata secepat mungkin.
=p





You look sangat gojes babe.
Tak berkedip mata tengok u babe.

Pelamin yang cantik.
Baju yang cantik.
Dekorasi hantaran yang cantik.
=)


Gambar ada lagi cuma tak sempat nak transfer.
Kalau ada masa saya attach di sini untuk kenang-kenangan.

Semoga bahagia hingga akhir hayat buat sahabat ku!




Rahim Maksudnya Kasih Sayang



Salam,

Harini badan rasa letih sangat. Masuk opis takda mood nak siapkan kerja. Attendance students sem depan berjaya jugak disiapkan. Cuma petang ni nak siapkan soalan assignment. Al maklum sem depan adalah sem pendek takut berkejar masa nak siapkan semua kerja.

Harini selera makan makin kurang. Beli kuih 4 ketul pagi tadi. Makan 3 ketul dah tak lalu. Susu tiap pagi tak pernah miss lagi. Bukan susu anmum bagai tu sebab malas nak bancuh. Beli dutch lady kotak, kira minum susu jugak kan. 

Tengahari tadi dalam dilema jugak nak makan apa. Haishh bila nak ada selera makan balik. Pergi klinik check up berat turun sekilo. Harap dia dapat nutrisi yang cukup.

Semalam cergas plak. Sempat basuh baju, lipat baju and kemas dapur bagai. Cuma tak masak je. Harini badan sedikit lemau plak. Angin dalam badan tak payah nak cakap. Kalau picit confirm keluar angin non-stop. Buat masa skang vicks adalah peneman setia. Kalau dapat urut dari bahu ke kepala best ni.....

Tak baik mengeluh. Hadapilah dengan senyuman. Ini dinamakan pengorbanan dan kasih sayang. =)



P/s: Best betol dengar ceramah Ustaz Kazim Elias pasal perkahwinan dan perempuan. Mood yang swing boleh jadi baik.





Wednesday, March 13, 2013

Gara-Gara Ubat Itu









Ubat yang perlu ditelan sehingga tiga bulan,
Awal-awal dulu kene telan 2 biji 3 kali sehari,
Skang ni dos dah berkurang 2 biji 2 kali sehari,
Kadang-kadang mengelat, makan pagi je.
Sebab skang ni amatlah liat nak telan segala jenis ubat.
Rasa nak terkeluar balik.

Mengadu kat doktor, sudahnya doktor cakap ubat ni boleh ikut "bawah" jugak. (Harap uolss paham)
Ampun lagi la tak sanggup kan.
Maka dengan keadaan terpaksa kene telan ikut atas la....

Takpe lagi bape minggu je, then stop makan ubat ni.
=)




P/s: Awal-awal dulu ada jugak makan iberet folic asid. Masya Allah ubat tu lagi sengsara nak telan. Bau dia. Perghh...lepas makan mesti badan jadi tak bermaya and pening-pening. Membazir je beli.....




Tuesday, March 12, 2013

Jika Dia Izinkan....





Sampai bila mahu duduk di dalam zon selesa,
Setiap hari mengeluh itu dan ini,
Ada saja perkara yang tidak puas di hati,
Tapi tiada anjakan atau tindakan yang diambil.

Kalau tidak berani lakukan perubahan, sampai bila-bila akan ditindas,
Fikiran pun tak berkembang,
Risau berjauhan dengan suami??
Dalam hati memang tidak mahu.
Tapi sampai bila mahu jadi isteri yang manja yang sentiasa bergantung harap pada suami,
Saya nekad, saya mahukan perubahan yang lebih baik jika diizinkan oleh-Nya,
Mungkin rezeki di sini setakat ini,
Tak perlu lagi mahu menunggu buah yang tak mungkin gugur sampai bila-bila,

Kalau diri sendiri yang tak berubah, siapa lagi yang mahu diharapkan.
Saya mahu kehidupan yang baru dan selesa.
Jika diizinkan oleh-Nya....



"Don't let someone make you feel like you're not good enough...you deserve to be at better place"





Thursday, March 07, 2013

Masih Trauma




Sesunguhnya saya masih trauma dan risau dengan kes yang pernah berlaku pada saya suatu ketika dulu,
Harap kali ni perkara seperti itu tidak akan berulang lagi dan saya pohon Allah lindungi kami dan khabarkan berita gembira setiap masa kepada kami.

Belum bersedia untuk bercerita dengan lebih lanjut.
Sampai waktu saya akan ceritakan apa yang berlaku.

Terima kasih kepada kawan-kawan yang prihatin dan memberi komen.
=)

Teruskan membaca cerita-cerita saya yang sentiasa tergantung.
=p

Doakan yang terbaik untuk saya.



Wednesday, March 06, 2013

Latest About Me






  • First entry untuk bulan Mac. Wah dah makin malas nak update blog sendiri.
  • Terasa diri dah semakin serabai dan comot.
  • Rumah tangga dah tidak terurus. Tiap pagi nak pergi kerja capai je baju yang senang tak payah iron. Takda preparation yang langsung nak pergi kerja.
  • Skang ada masalah nak bangun pagi. Badan akan jadi selemau-lemaunya.
  • Tak suka makan telur baik telur rebus, telur dadar atau telur mata kerbau. Dulu kalau beli nasi lemak mesti nak telur rebus satu biji. Now tengok telur pun rasa nak mun-mun! Tulis telur pun rasa nak muntah.
  • Tak suka makan ayam dan daging. Sokmo nak makan ikan.
  • Selera makan menurun. Tiap hari ada dilema tak tahu nak makan apa. Menu yang saya and husband suka makan dulu bukan lagi jadi feveret saya. Husband cakap sedap tapi saya makan dengan terpaksa takut kene bebel.
  • Setiap hari adalah hari yang meletihkan bagi saya. Oh begini rupa rasa itu. Skang ni pun rasa nak tido je sepanjang hari.
  • Agak moody juga kadang-kadang. Takda mood nak bercakap dengan orang.
  • Perasaan malas makin menjadi-jadi. Masya Allah...
  • Suka makanan berasaskan kentang. French fries ke potato wedges ke....
  • Suka makan pedas jugak. Kalau takda pedas tak sedap.
  • Tak larat sikit nak nangis...sikit-sikit nak nangis. Mana perginya diri saya yang kuat dulu.
  • Angin dalam berduyun-duyun....
  • Dah tak suka telan ubat. Rasa nak terkeluar balik.


Haishh apa lagi yang latest about me???







Photo: Alhamdulillah,syukur kpd Allah yg tdk t'hingga krna dgn limpah kurnia-NYA, isteriku Puan Ekin telah slamat melahirkan puteri pertama kami..smoga mnjadi anak yg solehah hendaknya..Amin Ya Rabbal A'lamin..

Budak comel ni dah keluar dari perut mama dia semalam.
Welcome Nur Alisha Bt Abdul Malek Faisal
Anak buah baru saya!







P/s: Tengokla bapa tahun plak lagi nak update entry baru...



Wednesday, March 20, 2013

Mahu Keluar Dari Zon Selesa

0 comments


Salam,

Harini memulakan kerja kembali setelah semalam MC. Sengaja nak merehatkan badan. Fasa muntah, lapar dan angin ni amat mencabar bagi saya. Apa pun tak baik mengeluh sebab disebalik kesusahan itu terdapat kemanisan yang sukar diungkapkan dengan kata-kata.

So pengajarannya, pagi janganlah nak ter-overdose makanan. Lapik perut sahaja. Sebab pagi yang biasanya akan mengundang kemuntahan. 




Bukan pasal ini yang saya nak bebelkan sebenarnya. Sebelum ni saya ada post kan satu entry tentang satu isu berjauhan dengan suami. Saya ada apply satu kerja bukan area Seremban tetapi luar Negeri Sembilan. Dan saya rasa nampak tawaran disitu lebih cerah dari sini dan saya boleh demand dari segi gaji selain saya dapat expand skills and knowledge yang saya ada. Post yang sama iaitu lecturer. Alhamdullilah saya diberi peluang walaupun keputusan itu masih tidak pasti.

Bila dah dapat peluang tiba-tiba hati terasa berat. Dengan keadaan yang begini mampukah saya untuk menjadi wanita yang tabah. Skang tak tabah ke?? Huhu

Ada banyak sebab kenapa saya mencari peluang diluar Seremban yang tidak perlu saya ceritakan disini. 

Apa pun dalam fikiran saya, kalau kita tak cuba kita takkan tahu result-nya. Apa yang penting dapat atau tidak saya perlu pergi. Boleh upgrade skills interview plak. Haishh dah lama rasa tak kene interview......takut pun ada.

Husband dah bagi green light. Katanya dia akan sokong apa jua keputusan saya asalkan itu yang terbaik buat kami.

Saya tak mahu terus bertahan dan hidup dalam kepompong zon selesa yang tidak menjamin masa depan saya.


Wish me luck!





Monday, March 18, 2013

Fasa Makan & Mun-Mun

3 comments


Salam Isnin everybody,

Angin dalam badan semakin teruk. Kadang-kadang tak tahu macam mana nak mengurangkan rasa sakit ketidakselesaan akibat angin. 

Pagi tadi breakfast dengan nasi kerabu. Biasa makan kuih 3 ketul. Tapi harini tukar selera. Dari bangun pagi tadi dah rasa tak selesa sebab angin. Mungkin perut lapar tapi saya tak makan apa-apa melainkan minum air kosong saje.

Lepas makan rasa tak selesa sangat. Rasa nak terkeluar balik. Biasa kalau perasaan nak terkeluar balik tu main-main je. Perasaan je lebih tapi bila pergi toilet takda apa pun yang keluar melainkan angin.

Harini buat pertama kalinya muntah dengan banyak. Habis segala nasi kerabu yang makan pagi tadi. Tapi yang best lepas muntah dengan banyak, badan terus rasa ok. Takda lagi nafas yang tersekat-sekat. =)

Adakah dah start fasa makan dan muntah??




P/s: Macam mana nak memupuk suka minum air masak/kosong??

Friday, March 15, 2013

Akmar Amon Dah Selamat Menikah!

2 comments


Last Saturday 9/3/2013 berkesempatan menghadiri majlis resepsi kawan baik masa UiTM, siapa lagi kalau bukan Akmar Amon.
Agak terkilan jugak bila tak mampu nak bersama setiap masa di majlis bahagia beliau.
Tak sempat nak tengok detik pernikahan dimana mereka disatukan sebagai suami isteri.

Teringat masa majlis saya, Akmar adalah orang penting yang sentiasa berada disisi saya setiap masa, tapi bila turn beliau saya tak mampu nak buat sepertimana apa yang dia buat untuk saya.
Seriously saya terkilan dan sedih.

Alhamdullilah kedua majlis sudah selesai dan berjalan dengan lancar.
Beliau kini adalah isteri kepada seorang suami yang benar-benar ikhlas mencintai dan menyayangi beliau.
Saya sangat gembira.
Rasanya ini adalah satu keputusan yang tepat.
Untuk apa menghamba diri pada lelak yang tidak ikhlas mencintai dan menyayangi diri kita.
Buat merana jiwa.

Nak cari suami biar yang ikhlas bukan berkahwin sebab alasan lain.
Tak guna jika diri sendiri yang berusaha untuk mempertahankan hubungan padahal lelaki amik sikap tidak endah dan sambil lewa.
Minta dijauhkan kawan-kawan.
Perempuan kene buka mata dan buka hati.
Bukan jadi buta tuli,
Eh emosi plak tiba-tiba.
Yela sebab masih ada lagi perempuan yang sering dipermainkan oleh suami yang tidak ikhlas.
Kasihan betol.

Saya sendiri yang menyaksikan sandiwara sang suami padahal isteri menganggap suami sebagai malaikat. 
Konon kebahagiaan sudah jadi milik mereka.
Hakkktuihhh...
Yang isteri pula tidak betah dan sering cemburu dengan kebahagiaan orang lain.
Berdasarkan pengalaman.
Sumpah kalau jumpa tengah jalan saya buat tak kenal saja.

Bukan nak menyibuk dengan hal rumah tangga orang lain.
Tapi saya kurang berkenan dengan sikap busuk hati dan sombong beliau.
Sering nak menunjuk beliau lagi hebat dari saya.
Siapalah saya untuk dibanding-bandingkan.



Harap lepas ni mereka bakal dikurniakan cahaya mata secepat mungkin.
=p





You look sangat gojes babe.
Tak berkedip mata tengok u babe.

Pelamin yang cantik.
Baju yang cantik.
Dekorasi hantaran yang cantik.
=)


Gambar ada lagi cuma tak sempat nak transfer.
Kalau ada masa saya attach di sini untuk kenang-kenangan.

Semoga bahagia hingga akhir hayat buat sahabat ku!




Rahim Maksudnya Kasih Sayang

2 comments


Salam,

Harini badan rasa letih sangat. Masuk opis takda mood nak siapkan kerja. Attendance students sem depan berjaya jugak disiapkan. Cuma petang ni nak siapkan soalan assignment. Al maklum sem depan adalah sem pendek takut berkejar masa nak siapkan semua kerja.

Harini selera makan makin kurang. Beli kuih 4 ketul pagi tadi. Makan 3 ketul dah tak lalu. Susu tiap pagi tak pernah miss lagi. Bukan susu anmum bagai tu sebab malas nak bancuh. Beli dutch lady kotak, kira minum susu jugak kan. 

Tengahari tadi dalam dilema jugak nak makan apa. Haishh bila nak ada selera makan balik. Pergi klinik check up berat turun sekilo. Harap dia dapat nutrisi yang cukup.

Semalam cergas plak. Sempat basuh baju, lipat baju and kemas dapur bagai. Cuma tak masak je. Harini badan sedikit lemau plak. Angin dalam badan tak payah nak cakap. Kalau picit confirm keluar angin non-stop. Buat masa skang vicks adalah peneman setia. Kalau dapat urut dari bahu ke kepala best ni.....

Tak baik mengeluh. Hadapilah dengan senyuman. Ini dinamakan pengorbanan dan kasih sayang. =)



P/s: Best betol dengar ceramah Ustaz Kazim Elias pasal perkahwinan dan perempuan. Mood yang swing boleh jadi baik.





Wednesday, March 13, 2013

Gara-Gara Ubat Itu

0 comments








Ubat yang perlu ditelan sehingga tiga bulan,
Awal-awal dulu kene telan 2 biji 3 kali sehari,
Skang ni dos dah berkurang 2 biji 2 kali sehari,
Kadang-kadang mengelat, makan pagi je.
Sebab skang ni amatlah liat nak telan segala jenis ubat.
Rasa nak terkeluar balik.

Mengadu kat doktor, sudahnya doktor cakap ubat ni boleh ikut "bawah" jugak. (Harap uolss paham)
Ampun lagi la tak sanggup kan.
Maka dengan keadaan terpaksa kene telan ikut atas la....

Takpe lagi bape minggu je, then stop makan ubat ni.
=)




P/s: Awal-awal dulu ada jugak makan iberet folic asid. Masya Allah ubat tu lagi sengsara nak telan. Bau dia. Perghh...lepas makan mesti badan jadi tak bermaya and pening-pening. Membazir je beli.....




Tuesday, March 12, 2013

Jika Dia Izinkan....

0 comments




Sampai bila mahu duduk di dalam zon selesa,
Setiap hari mengeluh itu dan ini,
Ada saja perkara yang tidak puas di hati,
Tapi tiada anjakan atau tindakan yang diambil.

Kalau tidak berani lakukan perubahan, sampai bila-bila akan ditindas,
Fikiran pun tak berkembang,
Risau berjauhan dengan suami??
Dalam hati memang tidak mahu.
Tapi sampai bila mahu jadi isteri yang manja yang sentiasa bergantung harap pada suami,
Saya nekad, saya mahukan perubahan yang lebih baik jika diizinkan oleh-Nya,
Mungkin rezeki di sini setakat ini,
Tak perlu lagi mahu menunggu buah yang tak mungkin gugur sampai bila-bila,

Kalau diri sendiri yang tak berubah, siapa lagi yang mahu diharapkan.
Saya mahu kehidupan yang baru dan selesa.
Jika diizinkan oleh-Nya....



"Don't let someone make you feel like you're not good enough...you deserve to be at better place"





Thursday, March 07, 2013

Masih Trauma

0 comments



Sesunguhnya saya masih trauma dan risau dengan kes yang pernah berlaku pada saya suatu ketika dulu,
Harap kali ni perkara seperti itu tidak akan berulang lagi dan saya pohon Allah lindungi kami dan khabarkan berita gembira setiap masa kepada kami.

Belum bersedia untuk bercerita dengan lebih lanjut.
Sampai waktu saya akan ceritakan apa yang berlaku.

Terima kasih kepada kawan-kawan yang prihatin dan memberi komen.
=)

Teruskan membaca cerita-cerita saya yang sentiasa tergantung.
=p

Doakan yang terbaik untuk saya.



Wednesday, March 06, 2013

Latest About Me

4 comments





  • First entry untuk bulan Mac. Wah dah makin malas nak update blog sendiri.
  • Terasa diri dah semakin serabai dan comot.
  • Rumah tangga dah tidak terurus. Tiap pagi nak pergi kerja capai je baju yang senang tak payah iron. Takda preparation yang langsung nak pergi kerja.
  • Skang ada masalah nak bangun pagi. Badan akan jadi selemau-lemaunya.
  • Tak suka makan telur baik telur rebus, telur dadar atau telur mata kerbau. Dulu kalau beli nasi lemak mesti nak telur rebus satu biji. Now tengok telur pun rasa nak mun-mun! Tulis telur pun rasa nak muntah.
  • Tak suka makan ayam dan daging. Sokmo nak makan ikan.
  • Selera makan menurun. Tiap hari ada dilema tak tahu nak makan apa. Menu yang saya and husband suka makan dulu bukan lagi jadi feveret saya. Husband cakap sedap tapi saya makan dengan terpaksa takut kene bebel.
  • Setiap hari adalah hari yang meletihkan bagi saya. Oh begini rupa rasa itu. Skang ni pun rasa nak tido je sepanjang hari.
  • Agak moody juga kadang-kadang. Takda mood nak bercakap dengan orang.
  • Perasaan malas makin menjadi-jadi. Masya Allah...
  • Suka makanan berasaskan kentang. French fries ke potato wedges ke....
  • Suka makan pedas jugak. Kalau takda pedas tak sedap.
  • Tak larat sikit nak nangis...sikit-sikit nak nangis. Mana perginya diri saya yang kuat dulu.
  • Angin dalam berduyun-duyun....
  • Dah tak suka telan ubat. Rasa nak terkeluar balik.


Haishh apa lagi yang latest about me???







Photo: Alhamdulillah,syukur kpd Allah yg tdk t'hingga krna dgn limpah kurnia-NYA, isteriku Puan Ekin telah slamat melahirkan puteri pertama kami..smoga mnjadi anak yg solehah hendaknya..Amin Ya Rabbal A'lamin..

Budak comel ni dah keluar dari perut mama dia semalam.
Welcome Nur Alisha Bt Abdul Malek Faisal
Anak buah baru saya!







P/s: Tengokla bapa tahun plak lagi nak update entry baru...



Disable Right Click