Followers

Thursday, June 30, 2011

30 June 2011



Betol la.

Allah telah mengatur hidup kita molek-molek.

Janji kita sebagai manusia jangan lupa untuk berusaha dan berdoa.

Perkara seumpama ni pernah terjadi pada saya sebelum ni.

Saya bersyukur Allah telah lapangkan masalah hati saya.



P/s: Hari ni birthday mak tersayang...skg ni my family tengah celebrate without me. Sabar jela. Semoga mak panjang umur, diberi kesihatan yang baik, dirahmati dan dilindungi Allah selalu. I love you..Muaaahh






Wednesday, June 29, 2011

Dugaan Lagi...



Yes skang ni saya tahu, saya dah kurang bercerita tentang preps. Walaupun tak banyak cerita yang dikongsikan, tapi alhamdullilah sumenya masih lagi berjalan seperti biasa. Minggu ni, insya Allah akan balik Ipoh bersama Bumblebee. Persalinan bersanding dan nikah sudah siap. Tak sabar nak tengok hasilnya. Hopefully takda apa yang negatif.




Skang ni dugaan mula menyapa hidup saya. Dari dulu sampai skang masalah rumah sewa memang tak pernah surut. Ada je cabaran yang mendatang. Orang cakap dugaan nak kawin. Alhamdullilah, saya takda masalah dengan Bumblebee tapi saya ada masalah dengan perkara lain.


Dah jenuh saya bercerita dengan kawan rapat tentang masalah yang saya hadapi saat ni. Dah jenuh mereka mendengar isi hati saya. Termasulah Bumblebee yang tak pernah jemu bersama saya di kala saya dalam kesusahan. Mendengar dugaan saya yang satu ni.


Lagi 2 bulan semua ni akan berakhir. Tapi dalam tempoh untuk mengharungi hari yang mendatang ni, saya tak pasti sama ada saya akan terus kuat atau tidak. Saya hampir buat keputusan untuk keluar dari rumah ni. Tapi Bumblebee terus beri semangat pada saya untuk harungi sisa hari tu.


Dari awal lagi "mereka" masuk saya sudah kurang senang dengan tindakan "mereka". Memang tak baik untuk membuat penafsiran awal yang negatif pada orang yang tidak kenal. Tapi pada hakikatnya itulah perasaan yang saya rasa dan saya tidak keseorangan merasai perasaan itu.


Saya risaukan keselamatan saya. Bukan mahu memburukkan orang. Bayangkan semalam "mereka" balik rumah pukul 1 pagi. Then terus melepak kat beranda. Kat depan rumah saya ada tasik. Tapi waktu malam confirmla gelap kan. So saya tak pasti kenapa "mereka" melepak kat beranda sambil bukak lampu. Tak tahula nak tayang apa dengan baju ketatnya. Siap merokok lagi. Mengedik bagai. Dah macam rumah pelacuran. Saya panas terus sound. Pandai plak senyap and tutup lampu. Kalau orang lain yang berada di tempat saya pasti akan rasa apa yang saya rasa. Again, saya risaukan keselamatan saya.


Harini, saya tercium bau asap rokok. Automatik darah saya menyirap. Bila "mereka" keluar saya tanya ada yang merokok ke? Dia bole cakap kurang ajar dengan saya. Memang takda adab. Memang geram yang amat. Siapa dia nak bertindak macam tu dengan saya.


Solution yang paling mudah, halau "mereka" keluar. Dah banyak sangat benda yang negatif berlaku depan mata. Saya tak sanggup nak ramal apa yang akan berlaku kemudian hari. Takkan saya nak biar "sampah" duduk dalam rumah saya.


Saya tak kenal mereka. Saya tak tahu tingkah laku mereka macam mana. Sebarang kemungkinan boleh berlaku.


Apa yang saya perlu lakukan???

Hati saya sakit. Sakit sangat...



Tuesday, June 28, 2011

I Love Cooking




Petang ni saya membuat proses pengumpulan resepi.

Nak buat satu file dan akan bereksperimen dengan resepi tersebut after kawen nanti.

Bukan takat preparation tu yang nak kene pikir.

Yang ni pun kene pikir jugak.

Bukankah kehidupan selepas kawen tu lebih penting.

Tak guna kalau kawen hok oloh grand-nya.

Tapi after majlis, kehidupan rumah tangga tunggang-langgang.

Semoga saya mampu menjadi isteri yang solehah kepada Mohd Azli.

Dah bersedia ke??

Kalau tanya soalan ni, confirm la saya akan cakap belum sedia lagi..

=p




Alamak...



Tak sabar nak berhari Jumaat.

Jumaat ni balik Ipoh dengan Bumblebee.

Tapi mak takda sebab kene pergi Melaka plak.

Kalau mak jadi pergi Melaka takda sape la nak masak kat rumah.

Maknanya saya la yang kene buat rajin masak untuk bumblebee.

Kan saya pernah cakap saya tak pernah masak untuk bumblebee.


Nak kata tak pandai masak tu, takdala.

(Ecece nak up diri sendiri plak)

Ok ok jom google resepi untuk rujukan saya yang tak rajin ke dapur ni.

Yela balik Ipoh confirm saya tak pikir pun nak masak ape.

Mak kan ada.....=)


Bila tanya dia nak makan apa.

Dia tak kisah.

Erm senang nak uruskan perut dia nanti.

Hahaha


Kek_velvet_ombak_beralun

Kek Velvet Ombak Beralun




Lasagna


Dua menu yang saya nak cuba sesangat.

Oh lapar la plak tengok makanan ni.

Al maklum senang berpuasa

Ohhh



Tata


Tamat Riwayat Tuisyen



Assalamualaikum dan helo semua,

Akhirnya semalam saya dah menamatkan kontrak as a part-timer cikgu tuisyen. Saya terlepas satu perkara. Mood saya turun naik. Gila kan. Nak mengajar ni pun kene ada mood. Masa mengajar tak boleh nak pikir personal problem, tinggalkan luar kelas dulu. Pastu ditambah plak kalau dapat anak murid yang nakal, Ya ampun....Jiwa bercelaru...huhu


Walaupun saya gembira tapi sedih jugak. 6 bulan saya bersama mereka. Walaupun ada suka duka, ada part positif and negatif. Tapi saya bersyukur dapat pengalaman sebegitu. Yup pengalaman memang mendewasakan seseorang.


And semalam saya dapat positif feedback. Ada student suka dengan cara pengajaran saya. Mereka paham dengan apa yang saya ajar. Cara pengajaran saya sistematik. Alhamdullilah. Bukan mahu memuji diri tapi itu feedback yang saya terima. Dari situ saya lebih bersemangat untuk meneruskan bidang pendidikan sebagai kerjaya saya.


Saya harap semua murid PTW akan terus sukses dalam hidup especially Tingkatan 3 yang memang rapat dengan saya.







Monday, June 27, 2011

Gua Peduli Apanya



Yes memang tak baik kita tak suka orang. Tapi muka gua ni kalau dah tak suka orang, memang jelas terpancar. Gua tak reti la nak cover-cover, nak berpura bagai. Tapi kene pikir jugak, macam la orang tu suka kita. Arghh whatever la. Gua peduli apanya (gaya intonasi Johan tiru gaya David Teo dalam Maharaja Lawak Minggu 12)

Gua rasa petang ni macam tak sabar plak nak smpai 74 hari lagi tu. Walaupun pada hakikatnya banyak perkara yang tak setel lagi. I mean minor things la.

Pintu hati gua tak boleh buka la. Gua pun tak tahu la macam mana nak pupuk rasa senang dalam hati ni.

Benci betol la nak mengharungi bende ni. Bila rumah gua nak siap ni.

Sigh~

P/s: Jiwa meronta-ronta



Serabut Kepala Otak



Tiba-tiba mood serabut kepala otak datang.

Macam-macam nak kene setel.

Macam-macam nak kene buat.

Hari-hari dengar masalah yang sama.


Hari-hari kene provoke bende yang sama.

Bila nak buat itu.

Bila nak buat ini.

Kalau tak buat jadi itulah..inilah...



Cool down babeh.

Mesti ada caranya.

Apa pun yang datang.

Harungi jela.

Hadapi jela.

Nak buat mcm mana kan.

Hidup kalau takda masalah bukan kehidupan namanya.







Sunday, June 26, 2011

Dia Suka Duka Saya



Semalam saya pergi ke LH Creative untuk amik kad yang dah siap.

Masa terima kad yang dah siap untuk disemak.

Tiba-tiba hati saya tersentuh tatkala melihat nama pasangan kat cover kad.

Hati kecil saya berkata-kata.

OMG saya dah nak kawin dengan pilihan hati saya.

Rasa macam sebak.

Rasa terharu.

Rasa macam tak percaya.



Ini pilihan hati saya.

Keputusan saya muktamad.

Saya mahu hidup dengan dia sampai akhir hayat saya.

Dia suka duka saya.

I love you so much.



Happy Sunday



Happy Sunday uolss.

Nikmatilah hari ini dengan sungguh-sungguh sebelum kita bekerjaya keesokkan harinya. Oh Monday blues... Please ubah mind set bole tak???


Ulasan serba sedikit tentang semalam:
  • Semalam after balik opis, B pick up saya kat rumah. Kami bersama FMIL and his sister direct terus ke IKEA. So masa ni tak boleh noty-noty.
  • On the way, saya dan B dapat berita gembira. Tak boleh share skang. =p
  • Beli barang sikit-sikit. Haishh geramnya tengok segala design kat situ.
  • Menjelang petang bila perut masing-masing dah lapar. B ajak makan kat Sekinchan Ikan Bakar. Kat Gombak. Makanan memang heaven. Den segan nak amik gambar. Walaupun dalam hati meronta mahu snap pic untuk "makanan" blog-ku.
  • Kalau takda FMIL and Yayah, selagi tak tengah malam confirm tak ingat nak balik kan. So semalam after maghrib saya dah dihantar pulang. Heeee....berlakon je lebih..hahahaha
  • And malam tadi jugak saya terus bergegas ke rumah best friend. Bestnya ada kawan.......


Skang ni tengah bersiap mahu buat sesi terapi Sunday. Nak karaoke uolsss. Ada orang tu rindu kat Mr. Mic....huhu


Tapi ada orang tu merajuk dengan saya la...apa nak kene buat ni ye....




Saturday, June 25, 2011

Happy Mood



Ada kat rumah best friend, Cik Akmar Amon.

Baru lepas dating dengan B, beli barang-barang keperluan rumah.

Hehe suka-suka.

Jangan salah anggap.

Bukan beli set perabot bagai.

Cuma beli barang-barang keperluan kat dapur.

Barang-barang kecik je.

Tapi bila dibeli bersama-sama rasa mcm best plak.







P/s: Will update later. Sekian.


Shawl & Sanggul Bunga Untuk Nikah



Sumpah mak bosan uolsss...

Skang ni saya berada di ofis, masih bekerjaya di hujung minggu di hari Sabtu. So bila bosan di kala lappy pun tak bawak, adalah lebih afdal kalau saya meng-google di pc opis kat depan ni. Huhu uolsss tahu ke depan mana. Tempat sangat la takda privasi.

Macam biasa takda bende lain dah nak yang di-google-kan. Cubalah sekali-sekala tu ubah sikit bahan google ke bentuk yang lebih ilmiah sikit. Especially cari journal ke. Pikirla sikit perihal thesis yang dah lama tak berusik tu. Tak bole la bro..otak gua dah tepu. Selagi tak lepas yang ini, gua tak boleh pikir bende lain.. =p

Oh adakah gaji saya hari ni berkat?? Sepatah bentuk perkataan yang berkait rapat dengan kerja pun saya tak buat. Ya Allah berkatila rezeki-ku ini...Insaf ok after dengar kursus motivasi semalam.

Ok ok sebenarnya saya hanya nak share kenhendak perasaan saya ketika ini. Tiba-tiba rasa nak pakai sanggul bunga masa nikah. Eh ko dah buang tebiat ke nak bukak tudung time nikah nanti. Yela nak bersanggul bagai....

Oh jangan salah paham and konsep ye. Ingat orang yang pakai tudung ni tak boleh berfesyen ke?? Zaman sudah moden maaa.. (Cuba baca dengan intonasi shark..KL Gangster)

Jom layan beberapa pic untuk rujukan semua. Thanks Mr Google!



Versi Tidak Bertudung




Ayu Raudah
Gojes
Like
=)


Dr Halina masa majlis bertunang
Sumpah chantek!
=)










Malas nak buat ulasan.
Internet macam su*k.

Ntah ke berapa kali adjust post yang sama

Tata



Friday, June 24, 2011

Kad Dah Siap!



Short update:

Kad kahwin untuk dua belah pihak dah siap!

Esok baru nak ambil kat LH Creative.

Hari ni busy-bee dengan training motivasi so tak sempat nak amik tadi.




P/s: Malam ni ada meeting tuisyen plak. Confirm pukul 1 pagi baru balik rumah.

Dilema...


Tadi saya privasikan blog buat seketika.
Pagi tadi tibe-tibe dapat cerita tak best.
Saya rasa segan bila ada orang membaca luahan isi hati saya di sini.
This is the right channel untuk saya membuat sesi luahan perasaan.

Mungkin akan ada yang akan membuat spekulasi.
Mulut dan pemikiran orang kita tak boleh nak jangka.
Tiba-tiba saya rasa alergik bila ada rakan opis yang lain membaca "channel" saya ni.
Saya mula berfikiran negatif.
Mana saya nak letak muka.
Dia dah tahu banyak tentang cerita saya.
Especially tentang kisah persediaan saya yang itu.
Tentang rambling mood saya dan sebagainya.
Rasa tak boleh diterima akal.
Rasa segan pun ada.
Banyak setting yang kene ubah.
Tak boleh nak tulis sesuka hati.

Tapi nak buat macam mana.
Dunia internet ni terlalu luas.
Unless kalau saya private-kan blog dan invite reader tertentu sahaja.

Ntahla...


Private Seketika

Thursday, June 23, 2011

Semangat Baru



Kali ni saya dapat macam dapat satu semangat baru. Kadang-kadang masa lampau tu memang mengajar kita. Makin lama kita dah boleh adapt perasaan tu.

Kalau suatu ketika dulu, kita memang rapat dengan seseorang, tak mustahil suatu hari nanti kita takkan menjadi teman serapat dulu. Kehidupan berubah mengikut keadaan.

Same goes to dalam hubungan percintaan. Kalau dulu kenapa kita boleh berkapel sampai 3 4 tahun dengan pasangan kita, then sampai satu masa kita bole berpisah. Kenapa keadaan ini boleh berlaku?? Kalau masa kapel, dialah segala-galanya bagi kita...but then bila dah berpisah, apa yang akan terjadi dengan kehidupan kita??

Bagi saya setiap apa yang berlaku, merupakan pelajaran dan pengalaman yang penting dalam kehidupan kita.

Saya taknak jadi manusia yang terus hidup dengan angan-angan kosong. Itu tak kene. Ini tak kene. Kalau bole semua perkara baik yang ingin dilakukan oleh orang lain, diperlekehkan.

Memang betul, kalau kite dikelilingi oleh orang yang positif, maka positif la diri kita. Tetapi kalau kita dikelilingi oleh mereka yang negatif, maka negatif la kita. Itu yang terjadi pada diri saya dulu dan sekarang.

Kalau dah tertulis, buat masa ni, kehidupan kita begini..harungilah sampai kita temui jalan yang terbaik untuk kita. Jangan sentiasa berputus asa untuk berusaha demi kehidupan yang lebih baik. Jangan pernah berhenti untuk mengumpul pengalaman di mana sahaja kita berada. Kerana saya percaya sampai satu tahap, Allah akan tunjukkan kita jalan yang terbaik itu.

Buat masa ni, saya hanya ingin kumpul segala kekuatan untuk saya harungi jalan yang terbaik itu. Saya tak cukup ilmu di dada. Saya tak cukup pengalaman. Saya tak cukup hebat untuk mengharungi jalan terbaik tu. Banyak kelemahan yang perlu "dikuatkan".

Saya mahu berubah. Saya mahu jadi ikhlas dalam setiap apa yang saya lakukan. Saya ada target yang perlu dicapai. Biarla orang nak cakap ape. Saya ada geng "positif" saya.


Semoga semangat saya terus membara.



P/s:
  • Pengalaman mengajar erti kehidupan...
  • Buang manusia yang tak penting dalam kehidupan kita




=)




Nak jadi gila kuasa

Nak perubahan yang positif

Nak jadi busy-bee

Nak persetankan si mulut jahat

Wednesday, June 22, 2011

Stressful Wednesday



Wednesday yang penuh dengan stress.

Alangkah bestnya kalau time ni ada orang massage badan saya. Oh ya hari ni saya berpuasa ganti. Masih berbaki 5 hari ye uolss.

Semalam tido lambat akibat dari tak sedar diri chat dengan Bumblebee. Parahnya hari ni saya datang opis macam zombie. Plus lewat thumb print pagi ni. Pukul 8.30 minit 30 saat. Alang-alang baik saya sampai pukul 9 pagi kan.


Kepala berat...urat belakang tegang kaw-kaw....saya lemau hari ni... =(


Badly need.....



SPA MASSAGE










P/s: Nak masuk surau buat "solat sunat".
Daaa
=p


Tuesday, June 21, 2011

80 hari lagi



80 hari lagi,

Takda mood nak menulis,

Dah kering idea,



Takda apa yang ingin dikongsikan buat masa ni..


By the way, still keep in touch ya
Daa~


Sunday, June 19, 2011

Negatif Mode Bergelora



Buat masa ni rasa malas plak nak pikir pasal preparation.

Patutnya bila melepak kat rumah ni bole la siap 20 30 pokok bunga pahar.

Tapi satu pun saya tak sentuh.

Malas yang amat ok.

Kadang-kadang nak jugak rasa bersenang lenang, baring 24 jam mengadap laptop dan tv.

Tak sabar nak abiskan sisa-sisa 2 3 bulan ni.

Padahal bila pikir banyak lagi nak kene buat.

Ntah bila mood nak smpai


Buat masa ni energy negatif bergelora dalam diri
Malas nak pikir


Jurnal Hujung Minggu



Sabtu:

  • Semalam saya pergi Seremban. Pagi-pagi lagi B dah call, tanya taknak datang Seremban ke?? Sebabkan sayang, i bangunla jugak. Ingat senang bole bangun lambat mcm ni.
  • B ade keje kat opis (suruh saya datang tapi sibuk buat keja), so i melepak kat rumah dia. Siap masuk meeting family untuk kenduri lagi. Takda kaitan langsung ok. Muka ni dah tebal kot dok asik menempel kat rumah dia. Gua malu bro..
  • Kak Tam ajak buat cheese cake. Tapi saya tak bawak baju plak. Tak bole tido Seremban. So cancel plan nak buat cheese cake sesama. Next time la.
  • Tengok movie KL Gangster. As usual Aoran Aziz memang dambaan malaya. Jalan cite so-so. Pendapat saya, jalan cerita dia tak kemas. Kalau nak tahu lebih lanjut..beli CD kot. Huhu
  • Tengok Teratak Syurga Cinta kami yang hampir siap. Bikin hati gua tak sabar mahu deco-deco bersama Eric. Walaupun tak besar mana, tapi ni dah cukup selesa bagi kami berdua.




Bahagian belakang rumah



Dry kitchen



Wet kitchen



Pandangan sisi rumah
Ada garden



Bahagian living room



Living room and dining area



Pandangan hadapan rumah
Ada garden jugak
Ada trek joging and tasik



Jangan tanya saya proses pembelian rumah bagai, Huhu saya banyak tak tahu. Sume bende B yang setel.

Kalau orang tanya macam mana bla bla... saya hanya mampu tersenyum sahaja. Punya la teruk...


=)




Last but not least

*

*

*

*

*





Saya pun terkene tempias fenomena Hana Tajima

Tapi saya versi Hantu Terkesima
Muntah uolsss


Friday, June 17, 2011

Fenomena Hana Tajima





Sekarang ni dah macam satu fenomena plak. Cuba pandang orang sebelah. Tengok cara dia pakai tudung??? Inspired by Hana Tajima tak??? Huhu


Kalau kita pergi mana-mana pun skrang ni, confirm gua kerat jari babe...mesti akan terserempak dengan spesies manusia yang pakai tudung atau nama sedap sikit shawl yang ala-ala macam Hana Tajima celup. Punya la besar penangan fesyen shawl ni. Memang nampak stailo pun bila tengok. Tambah plak kalau yang mengayakannya tu memang muka meletops abis. Kulit muka nak licin bergebu plak kan.


B pun suka jugak stail tudung macam ni. Tapi kalau dah terlalu ramai yang menggayakan macam takda kelainan plak kan. Naik muak plak kekadang tu. Huhu ampun. Mak nak start laser plak.


So tadi sempat la nak youtube sekejap cara pakai tudung loose-loose tu. Nampak memang style abis. Tapi pakai tak smpai 5 minit terus tukar balik. Mak runsing uolss. Nak buat kerja susah. Rasa nak tepis-tepis je tudung yang melayang-layang tu.


Whatever it is, memang bergaya bila uolss pakai shawl mcm ni. Confirm berjalan ada 2 3 ekor mata yang memandang.


Yang penting...CONFIDENT ok.




Gaya 1




Gaya 2




Gaya 3




Gaya 4


Icon bertudung yang semua org minat...betul ke tidak??




P/s: Bila nak jadi bergaya and meletops ni??? Gaya mutu keunggulan kene jaga jugak. Resepi utama dalam perhubungan tu...=)


Bila Saya Jadi CEO



  • Dah gaya CEO bila pakai blazer kat opis. Huhu...=p

  • Aircond kat opis memang takat beku dah ni. Sape-sape rasa nak praktis pergi oversea bole la datang opis ni merasai musim salji. Sejuk gile.

  • Result tak dapat nak kuar sebab smlm baru buat SuFo. Biarla...tak dapat tahu terus pun bagus jugak. =p

  • Pakej Krabi tak terjual lagi walaupun dah ramai gile yang bertanya. Berat hati nak melepaskan... =( Tapi kene nekadkan hati nak jual jugak. Saya tak jumpa potential buyer yang sesuai. To Izzati, kalu u nak bgtau i cpat-cpat ok..=)

  • Tiket fligh gi Krabi tengah murah skg ni kat Air Asia. Bole cepat-cepat book ye.

  • Tempahan untuk honeymoon terpaksa dibatalkan serta-merta. Jawabnya kene plan on the dot jugak. Sebab takut clash dengan tarikh mak dan ayah berlepas pergi haji. Mak dan ayah lebih penting dari honeymoon...=)

  • Bumblebee demam. Alahai kesiannya.....




Thursday, June 16, 2011

Bravo



Assalamualaikum dan hello,

Lagi 2 minggu semester baru akan bukak. So apa persediaan saya??? Nan ado.....

Pemalas bukan main skg ni...tapi arini saya mahu siapkan lesson plan. Kene rangka awal-awal nanti senang untuk saya bajet cuti. Al maklum saya bakal melangsungkan majlis time tengah-tengah bukak semester. So menjadi sedikit kekangan kepada saya.

Dengan nak ganti kelasnya. Jadual tak dapat lagi. Tapi yang pasti semester ni memang 22 jam kredit. Bravo...3 subjek plus almost 400 students. Semester ni memang cabaran baru untuk saya. Semoga saya terus tabah.

Anyway..cuti memang dah plan. Sedaya upaya tak mahu menjejaskan kelas. Semoga cuti saya diluluskan.



P/s: FOKUS



Tuesday, June 14, 2011

Doorgift



Assalamualaikum dan hai,


Doorgift...perkara wajib ada yang perlu disediakan. Untuk majlis nanti saya kategorikan doorgift ni kepada 3:
  1. Doorgift untuk tetamu biasa
  2. Doorgift si kecil
  3. Doorgift VIP merujuk kepada rombongan pihak lelaki

Setengah orang gemar untuk asing-asingkan doorgift. Contohnya..saudara mara paper bag merah..kekawan paper biru...orang kampung paper bag oren.

Untuk majlis saya nanti, jangan harap la saya nak buat mcm tu. Den tak rajin and kreatif. Untuk tetamu yang datang nanti saya akan bagi sama je semua kecuali rombongan VIP. Ada beberapa alasan kenapa saya decide begitu:
  • Taknak serabutkan kepala pemberi doorgift. Takut tersalah bagi ke apa.
  • Taknak antara tetamu rasa seperti dianak-tirikan. Hati orang kite mana tahu. Nape tipah dapat paper bag oren, aku dpt paper bag biru....owhh dia kawan baik mak pengantin...tu pon jadi isu ke???
  • Bajet, jimat dan praktikal
  • Yang lain..bole pikir sendiri kot...=p

Seperti yang saya dah decide sebelum ni...doorgift untuk tetamu, saya akan order bahulu pecah 8. Kat sini saya ada beberapa vendor yang jual produk ni..sampai pening tak tahu nak pilih yang mana. Setakat ni saya list cuma yang terbaik dari ladang je. Check it out:

  • Restu Rezeki Enterprise - Famous jugak tapi harga dia agak mahal sikit. Bila view page facebook ramai yang mahu menempah dari mereka dan memang terbukti sedap.
  • Berkat DN - Dah pernah try masa pameran pengantin kat SACC. Sedap. Not bad.
  • Rozita Aiyob - Yang ni saya cuma kat facebook. Bila tgk wall memang sentiasa orang order kat akak ni. Harga dia pon masih dalam range bajet saya. 1000 pcs bahulu pecah 8 + kotak = RM 1.70. Kire ok la kan....

Ada beberapa lagi potential vendor yang saya jumpa. Tapi saya tak ingat saya campak kat mana list tu. Skg ni dah mudah..dah ramai yang buat bisnes ni thru facebook je. Search confirm jumpa. Sampai tu mereka yang pm saya sendiri. Bergantung pada diri kita je sama ada mahu mulakan langkah book atau tak. Bila dah banyak pilihan, saya mulalah mengelabah pening lalat tak tahu nak pilih yang mana.


Tapi rasa macam nak tunggu Julai ni sebab dengar cite ada pameran pengantin kat sekitar KL. Mana tahu bole jumpa vendor direct and tempah terus. Plus boleh buat food testing dulu. Tu yang lebih penting bukan?? Huhu





Pic Source: Berkat DN



*************


Ni lagi satu masalah saya. Until now saya tak buat sebarang pemilihan barang lagi untuk doorgift VIP. Ada yang suggest pada saya untuk bagi Mug dan sewaktu dengannya. Kalau boleh saya taknak apa-apa gift yang berkaitan dengan mug. Saya mahu sesuatu yang lain. Tapi saya sendiri tak tahu nak bagi apa.

Bila jalan-jalan kat Nilai pun, saya masih tak jumpa apa yang saya berkenan. Haishh... Ikut idea dgn mak aritu, nak bagi sejadah. So kenelah cari pembekal sejadah yang boleh bagi best deal. Tapi kena cari jugak alternatif lain..kot-kot over bajet.



Kenapa la saya susah nak buat pilihan???




P/s: Nasib baikla saya tak pening lalat nak cari bakal suami...walaupun ada beberapa yang cube test market..tapi saya tetap pilih Bumblebee jugak....=D

Muntah*







B.O.S.A.N


Hari ni malas dan bosan yang amat,

Saya tak tahu apa yang saya nak,

Sume serba tak kena,



Nak buat apa ni?

Perlukan terapi


Malas nak buat kerja,

Malas nak pikir,

Malas nak peningkan kepala,



Pandai-pandailah saya nanti setelkan satu-satu,

Saya dah biasa





Sunyi....


Hasil perbualan semalam....



.......
B : Sunyi la...mcm mana ye???
Saya : Ala takpela..sekejap je....
B : Erm takpe lagi 2 bulan dah tak sunyi lagi....
........
.......


OMG....rasa nak melonjat tinggi-tinggi. Tak sangka B bole bagi statement mcm tu. Huhu.


(Jom cari sinki beramai-ramai dan muntah secara berjemaah. 1..2...3..... buweeeekkkk...)



Cukupla mukadimah tu.

Hp saya kene barred sejak semalam. So saya berhubung dengan B hanya melalui yahoo mail yang bole sent message direct to phone.

Balik opis semalam B call. Kerap jugak dia call bila hp saya kene barred ni. Tahu pun hidup sunyi tanpa msg and call dari sy.

Kadang-kadang perangai saya ni annoying jugak. Suka sangat kacau dia time kerja. So bila dah kene barred mcm boring plak sebab dah takda rutin harian.


Okla..hari-hari nak over..

Tata




Monday, June 13, 2011

Tiap Hari Nak Over



Hampir 3 tahun kerja di sini,

Macam-macam kisah suka duka yang berlaku,

Macam-macam fasa yang telah saya lalui,

Walaupun bukan salah seorang pekerja yang berkaki lebar tapi it's ok as long as tiap hujung bulan dapat gaji kan,

Yang penting main task i tak pernah abaikan tau,


***


Bila tengok keadaan sekeliling alahai begitu pantas masa berlalu,

Kalu dulu kenal si minah sebagai bujang, kini dah beranak 2,

Dari kenal dara tang tang, skg ni dah jadi bini orang,

Tengah bawak baby dalam perut lagi,

Alahai


***


Saya pun nak melalui fasa mcm tu jugak,

Maafla untuk entri yang over ni

=p



Lumrah kehidupan



Fasa 1




Fasa 2




P/s: Over tak???



Thursday, June 30, 2011

30 June 2011

0 comments


Betol la.

Allah telah mengatur hidup kita molek-molek.

Janji kita sebagai manusia jangan lupa untuk berusaha dan berdoa.

Perkara seumpama ni pernah terjadi pada saya sebelum ni.

Saya bersyukur Allah telah lapangkan masalah hati saya.



P/s: Hari ni birthday mak tersayang...skg ni my family tengah celebrate without me. Sabar jela. Semoga mak panjang umur, diberi kesihatan yang baik, dirahmati dan dilindungi Allah selalu. I love you..Muaaahh






Wednesday, June 29, 2011

Dugaan Lagi...

1 comments


Yes skang ni saya tahu, saya dah kurang bercerita tentang preps. Walaupun tak banyak cerita yang dikongsikan, tapi alhamdullilah sumenya masih lagi berjalan seperti biasa. Minggu ni, insya Allah akan balik Ipoh bersama Bumblebee. Persalinan bersanding dan nikah sudah siap. Tak sabar nak tengok hasilnya. Hopefully takda apa yang negatif.




Skang ni dugaan mula menyapa hidup saya. Dari dulu sampai skang masalah rumah sewa memang tak pernah surut. Ada je cabaran yang mendatang. Orang cakap dugaan nak kawin. Alhamdullilah, saya takda masalah dengan Bumblebee tapi saya ada masalah dengan perkara lain.


Dah jenuh saya bercerita dengan kawan rapat tentang masalah yang saya hadapi saat ni. Dah jenuh mereka mendengar isi hati saya. Termasulah Bumblebee yang tak pernah jemu bersama saya di kala saya dalam kesusahan. Mendengar dugaan saya yang satu ni.


Lagi 2 bulan semua ni akan berakhir. Tapi dalam tempoh untuk mengharungi hari yang mendatang ni, saya tak pasti sama ada saya akan terus kuat atau tidak. Saya hampir buat keputusan untuk keluar dari rumah ni. Tapi Bumblebee terus beri semangat pada saya untuk harungi sisa hari tu.


Dari awal lagi "mereka" masuk saya sudah kurang senang dengan tindakan "mereka". Memang tak baik untuk membuat penafsiran awal yang negatif pada orang yang tidak kenal. Tapi pada hakikatnya itulah perasaan yang saya rasa dan saya tidak keseorangan merasai perasaan itu.


Saya risaukan keselamatan saya. Bukan mahu memburukkan orang. Bayangkan semalam "mereka" balik rumah pukul 1 pagi. Then terus melepak kat beranda. Kat depan rumah saya ada tasik. Tapi waktu malam confirmla gelap kan. So saya tak pasti kenapa "mereka" melepak kat beranda sambil bukak lampu. Tak tahula nak tayang apa dengan baju ketatnya. Siap merokok lagi. Mengedik bagai. Dah macam rumah pelacuran. Saya panas terus sound. Pandai plak senyap and tutup lampu. Kalau orang lain yang berada di tempat saya pasti akan rasa apa yang saya rasa. Again, saya risaukan keselamatan saya.


Harini, saya tercium bau asap rokok. Automatik darah saya menyirap. Bila "mereka" keluar saya tanya ada yang merokok ke? Dia bole cakap kurang ajar dengan saya. Memang takda adab. Memang geram yang amat. Siapa dia nak bertindak macam tu dengan saya.


Solution yang paling mudah, halau "mereka" keluar. Dah banyak sangat benda yang negatif berlaku depan mata. Saya tak sanggup nak ramal apa yang akan berlaku kemudian hari. Takkan saya nak biar "sampah" duduk dalam rumah saya.


Saya tak kenal mereka. Saya tak tahu tingkah laku mereka macam mana. Sebarang kemungkinan boleh berlaku.


Apa yang saya perlu lakukan???

Hati saya sakit. Sakit sangat...



Tuesday, June 28, 2011

I Love Cooking

0 comments



Petang ni saya membuat proses pengumpulan resepi.

Nak buat satu file dan akan bereksperimen dengan resepi tersebut after kawen nanti.

Bukan takat preparation tu yang nak kene pikir.

Yang ni pun kene pikir jugak.

Bukankah kehidupan selepas kawen tu lebih penting.

Tak guna kalau kawen hok oloh grand-nya.

Tapi after majlis, kehidupan rumah tangga tunggang-langgang.

Semoga saya mampu menjadi isteri yang solehah kepada Mohd Azli.

Dah bersedia ke??

Kalau tanya soalan ni, confirm la saya akan cakap belum sedia lagi..

=p




Alamak...

1 comments


Tak sabar nak berhari Jumaat.

Jumaat ni balik Ipoh dengan Bumblebee.

Tapi mak takda sebab kene pergi Melaka plak.

Kalau mak jadi pergi Melaka takda sape la nak masak kat rumah.

Maknanya saya la yang kene buat rajin masak untuk bumblebee.

Kan saya pernah cakap saya tak pernah masak untuk bumblebee.


Nak kata tak pandai masak tu, takdala.

(Ecece nak up diri sendiri plak)

Ok ok jom google resepi untuk rujukan saya yang tak rajin ke dapur ni.

Yela balik Ipoh confirm saya tak pikir pun nak masak ape.

Mak kan ada.....=)


Bila tanya dia nak makan apa.

Dia tak kisah.

Erm senang nak uruskan perut dia nanti.

Hahaha


Kek_velvet_ombak_beralun

Kek Velvet Ombak Beralun




Lasagna


Dua menu yang saya nak cuba sesangat.

Oh lapar la plak tengok makanan ni.

Al maklum senang berpuasa

Ohhh



Tata


Tamat Riwayat Tuisyen

2 comments


Assalamualaikum dan helo semua,

Akhirnya semalam saya dah menamatkan kontrak as a part-timer cikgu tuisyen. Saya terlepas satu perkara. Mood saya turun naik. Gila kan. Nak mengajar ni pun kene ada mood. Masa mengajar tak boleh nak pikir personal problem, tinggalkan luar kelas dulu. Pastu ditambah plak kalau dapat anak murid yang nakal, Ya ampun....Jiwa bercelaru...huhu


Walaupun saya gembira tapi sedih jugak. 6 bulan saya bersama mereka. Walaupun ada suka duka, ada part positif and negatif. Tapi saya bersyukur dapat pengalaman sebegitu. Yup pengalaman memang mendewasakan seseorang.


And semalam saya dapat positif feedback. Ada student suka dengan cara pengajaran saya. Mereka paham dengan apa yang saya ajar. Cara pengajaran saya sistematik. Alhamdullilah. Bukan mahu memuji diri tapi itu feedback yang saya terima. Dari situ saya lebih bersemangat untuk meneruskan bidang pendidikan sebagai kerjaya saya.


Saya harap semua murid PTW akan terus sukses dalam hidup especially Tingkatan 3 yang memang rapat dengan saya.







Monday, June 27, 2011

Gua Peduli Apanya

2 comments


Yes memang tak baik kita tak suka orang. Tapi muka gua ni kalau dah tak suka orang, memang jelas terpancar. Gua tak reti la nak cover-cover, nak berpura bagai. Tapi kene pikir jugak, macam la orang tu suka kita. Arghh whatever la. Gua peduli apanya (gaya intonasi Johan tiru gaya David Teo dalam Maharaja Lawak Minggu 12)

Gua rasa petang ni macam tak sabar plak nak smpai 74 hari lagi tu. Walaupun pada hakikatnya banyak perkara yang tak setel lagi. I mean minor things la.

Pintu hati gua tak boleh buka la. Gua pun tak tahu la macam mana nak pupuk rasa senang dalam hati ni.

Benci betol la nak mengharungi bende ni. Bila rumah gua nak siap ni.

Sigh~

P/s: Jiwa meronta-ronta



Serabut Kepala Otak

2 comments


Tiba-tiba mood serabut kepala otak datang.

Macam-macam nak kene setel.

Macam-macam nak kene buat.

Hari-hari dengar masalah yang sama.


Hari-hari kene provoke bende yang sama.

Bila nak buat itu.

Bila nak buat ini.

Kalau tak buat jadi itulah..inilah...



Cool down babeh.

Mesti ada caranya.

Apa pun yang datang.

Harungi jela.

Hadapi jela.

Nak buat mcm mana kan.

Hidup kalau takda masalah bukan kehidupan namanya.







Sunday, June 26, 2011

Dia Suka Duka Saya

2 comments


Semalam saya pergi ke LH Creative untuk amik kad yang dah siap.

Masa terima kad yang dah siap untuk disemak.

Tiba-tiba hati saya tersentuh tatkala melihat nama pasangan kat cover kad.

Hati kecil saya berkata-kata.

OMG saya dah nak kawin dengan pilihan hati saya.

Rasa macam sebak.

Rasa terharu.

Rasa macam tak percaya.



Ini pilihan hati saya.

Keputusan saya muktamad.

Saya mahu hidup dengan dia sampai akhir hayat saya.

Dia suka duka saya.

I love you so much.



Happy Sunday

0 comments


Happy Sunday uolss.

Nikmatilah hari ini dengan sungguh-sungguh sebelum kita bekerjaya keesokkan harinya. Oh Monday blues... Please ubah mind set bole tak???


Ulasan serba sedikit tentang semalam:
  • Semalam after balik opis, B pick up saya kat rumah. Kami bersama FMIL and his sister direct terus ke IKEA. So masa ni tak boleh noty-noty.
  • On the way, saya dan B dapat berita gembira. Tak boleh share skang. =p
  • Beli barang sikit-sikit. Haishh geramnya tengok segala design kat situ.
  • Menjelang petang bila perut masing-masing dah lapar. B ajak makan kat Sekinchan Ikan Bakar. Kat Gombak. Makanan memang heaven. Den segan nak amik gambar. Walaupun dalam hati meronta mahu snap pic untuk "makanan" blog-ku.
  • Kalau takda FMIL and Yayah, selagi tak tengah malam confirm tak ingat nak balik kan. So semalam after maghrib saya dah dihantar pulang. Heeee....berlakon je lebih..hahahaha
  • And malam tadi jugak saya terus bergegas ke rumah best friend. Bestnya ada kawan.......


Skang ni tengah bersiap mahu buat sesi terapi Sunday. Nak karaoke uolsss. Ada orang tu rindu kat Mr. Mic....huhu


Tapi ada orang tu merajuk dengan saya la...apa nak kene buat ni ye....




Saturday, June 25, 2011

Happy Mood

0 comments


Ada kat rumah best friend, Cik Akmar Amon.

Baru lepas dating dengan B, beli barang-barang keperluan rumah.

Hehe suka-suka.

Jangan salah anggap.

Bukan beli set perabot bagai.

Cuma beli barang-barang keperluan kat dapur.

Barang-barang kecik je.

Tapi bila dibeli bersama-sama rasa mcm best plak.







P/s: Will update later. Sekian.


Shawl & Sanggul Bunga Untuk Nikah

0 comments


Sumpah mak bosan uolsss...

Skang ni saya berada di ofis, masih bekerjaya di hujung minggu di hari Sabtu. So bila bosan di kala lappy pun tak bawak, adalah lebih afdal kalau saya meng-google di pc opis kat depan ni. Huhu uolsss tahu ke depan mana. Tempat sangat la takda privasi.

Macam biasa takda bende lain dah nak yang di-google-kan. Cubalah sekali-sekala tu ubah sikit bahan google ke bentuk yang lebih ilmiah sikit. Especially cari journal ke. Pikirla sikit perihal thesis yang dah lama tak berusik tu. Tak bole la bro..otak gua dah tepu. Selagi tak lepas yang ini, gua tak boleh pikir bende lain.. =p

Oh adakah gaji saya hari ni berkat?? Sepatah bentuk perkataan yang berkait rapat dengan kerja pun saya tak buat. Ya Allah berkatila rezeki-ku ini...Insaf ok after dengar kursus motivasi semalam.

Ok ok sebenarnya saya hanya nak share kenhendak perasaan saya ketika ini. Tiba-tiba rasa nak pakai sanggul bunga masa nikah. Eh ko dah buang tebiat ke nak bukak tudung time nikah nanti. Yela nak bersanggul bagai....

Oh jangan salah paham and konsep ye. Ingat orang yang pakai tudung ni tak boleh berfesyen ke?? Zaman sudah moden maaa.. (Cuba baca dengan intonasi shark..KL Gangster)

Jom layan beberapa pic untuk rujukan semua. Thanks Mr Google!



Versi Tidak Bertudung




Ayu Raudah
Gojes
Like
=)


Dr Halina masa majlis bertunang
Sumpah chantek!
=)










Malas nak buat ulasan.
Internet macam su*k.

Ntah ke berapa kali adjust post yang sama

Tata



Friday, June 24, 2011

Kad Dah Siap!

0 comments


Short update:

Kad kahwin untuk dua belah pihak dah siap!

Esok baru nak ambil kat LH Creative.

Hari ni busy-bee dengan training motivasi so tak sempat nak amik tadi.




P/s: Malam ni ada meeting tuisyen plak. Confirm pukul 1 pagi baru balik rumah.

Dilema...

0 comments

Tadi saya privasikan blog buat seketika.
Pagi tadi tibe-tibe dapat cerita tak best.
Saya rasa segan bila ada orang membaca luahan isi hati saya di sini.
This is the right channel untuk saya membuat sesi luahan perasaan.

Mungkin akan ada yang akan membuat spekulasi.
Mulut dan pemikiran orang kita tak boleh nak jangka.
Tiba-tiba saya rasa alergik bila ada rakan opis yang lain membaca "channel" saya ni.
Saya mula berfikiran negatif.
Mana saya nak letak muka.
Dia dah tahu banyak tentang cerita saya.
Especially tentang kisah persediaan saya yang itu.
Tentang rambling mood saya dan sebagainya.
Rasa tak boleh diterima akal.
Rasa segan pun ada.
Banyak setting yang kene ubah.
Tak boleh nak tulis sesuka hati.

Tapi nak buat macam mana.
Dunia internet ni terlalu luas.
Unless kalau saya private-kan blog dan invite reader tertentu sahaja.

Ntahla...


Private Seketika

0 comments

Thursday, June 23, 2011

Semangat Baru

2 comments


Kali ni saya dapat macam dapat satu semangat baru. Kadang-kadang masa lampau tu memang mengajar kita. Makin lama kita dah boleh adapt perasaan tu.

Kalau suatu ketika dulu, kita memang rapat dengan seseorang, tak mustahil suatu hari nanti kita takkan menjadi teman serapat dulu. Kehidupan berubah mengikut keadaan.

Same goes to dalam hubungan percintaan. Kalau dulu kenapa kita boleh berkapel sampai 3 4 tahun dengan pasangan kita, then sampai satu masa kita bole berpisah. Kenapa keadaan ini boleh berlaku?? Kalau masa kapel, dialah segala-galanya bagi kita...but then bila dah berpisah, apa yang akan terjadi dengan kehidupan kita??

Bagi saya setiap apa yang berlaku, merupakan pelajaran dan pengalaman yang penting dalam kehidupan kita.

Saya taknak jadi manusia yang terus hidup dengan angan-angan kosong. Itu tak kene. Ini tak kene. Kalau bole semua perkara baik yang ingin dilakukan oleh orang lain, diperlekehkan.

Memang betul, kalau kite dikelilingi oleh orang yang positif, maka positif la diri kita. Tetapi kalau kita dikelilingi oleh mereka yang negatif, maka negatif la kita. Itu yang terjadi pada diri saya dulu dan sekarang.

Kalau dah tertulis, buat masa ni, kehidupan kita begini..harungilah sampai kita temui jalan yang terbaik untuk kita. Jangan sentiasa berputus asa untuk berusaha demi kehidupan yang lebih baik. Jangan pernah berhenti untuk mengumpul pengalaman di mana sahaja kita berada. Kerana saya percaya sampai satu tahap, Allah akan tunjukkan kita jalan yang terbaik itu.

Buat masa ni, saya hanya ingin kumpul segala kekuatan untuk saya harungi jalan yang terbaik itu. Saya tak cukup ilmu di dada. Saya tak cukup pengalaman. Saya tak cukup hebat untuk mengharungi jalan terbaik tu. Banyak kelemahan yang perlu "dikuatkan".

Saya mahu berubah. Saya mahu jadi ikhlas dalam setiap apa yang saya lakukan. Saya ada target yang perlu dicapai. Biarla orang nak cakap ape. Saya ada geng "positif" saya.


Semoga semangat saya terus membara.



P/s:
  • Pengalaman mengajar erti kehidupan...
  • Buang manusia yang tak penting dalam kehidupan kita




=)

1 comments



Nak jadi gila kuasa

Nak perubahan yang positif

Nak jadi busy-bee

Nak persetankan si mulut jahat

Wednesday, June 22, 2011

Stressful Wednesday

4 comments


Wednesday yang penuh dengan stress.

Alangkah bestnya kalau time ni ada orang massage badan saya. Oh ya hari ni saya berpuasa ganti. Masih berbaki 5 hari ye uolss.

Semalam tido lambat akibat dari tak sedar diri chat dengan Bumblebee. Parahnya hari ni saya datang opis macam zombie. Plus lewat thumb print pagi ni. Pukul 8.30 minit 30 saat. Alang-alang baik saya sampai pukul 9 pagi kan.


Kepala berat...urat belakang tegang kaw-kaw....saya lemau hari ni... =(


Badly need.....



SPA MASSAGE










P/s: Nak masuk surau buat "solat sunat".
Daaa
=p


Tuesday, June 21, 2011

80 hari lagi

1 comments


80 hari lagi,

Takda mood nak menulis,

Dah kering idea,



Takda apa yang ingin dikongsikan buat masa ni..


By the way, still keep in touch ya
Daa~


Sunday, June 19, 2011

Negatif Mode Bergelora

2 comments


Buat masa ni rasa malas plak nak pikir pasal preparation.

Patutnya bila melepak kat rumah ni bole la siap 20 30 pokok bunga pahar.

Tapi satu pun saya tak sentuh.

Malas yang amat ok.

Kadang-kadang nak jugak rasa bersenang lenang, baring 24 jam mengadap laptop dan tv.

Tak sabar nak abiskan sisa-sisa 2 3 bulan ni.

Padahal bila pikir banyak lagi nak kene buat.

Ntah bila mood nak smpai


Buat masa ni energy negatif bergelora dalam diri
Malas nak pikir


Jurnal Hujung Minggu

0 comments


Sabtu:

  • Semalam saya pergi Seremban. Pagi-pagi lagi B dah call, tanya taknak datang Seremban ke?? Sebabkan sayang, i bangunla jugak. Ingat senang bole bangun lambat mcm ni.
  • B ade keje kat opis (suruh saya datang tapi sibuk buat keja), so i melepak kat rumah dia. Siap masuk meeting family untuk kenduri lagi. Takda kaitan langsung ok. Muka ni dah tebal kot dok asik menempel kat rumah dia. Gua malu bro..
  • Kak Tam ajak buat cheese cake. Tapi saya tak bawak baju plak. Tak bole tido Seremban. So cancel plan nak buat cheese cake sesama. Next time la.
  • Tengok movie KL Gangster. As usual Aoran Aziz memang dambaan malaya. Jalan cite so-so. Pendapat saya, jalan cerita dia tak kemas. Kalau nak tahu lebih lanjut..beli CD kot. Huhu
  • Tengok Teratak Syurga Cinta kami yang hampir siap. Bikin hati gua tak sabar mahu deco-deco bersama Eric. Walaupun tak besar mana, tapi ni dah cukup selesa bagi kami berdua.




Bahagian belakang rumah



Dry kitchen



Wet kitchen



Pandangan sisi rumah
Ada garden



Bahagian living room



Living room and dining area



Pandangan hadapan rumah
Ada garden jugak
Ada trek joging and tasik



Jangan tanya saya proses pembelian rumah bagai, Huhu saya banyak tak tahu. Sume bende B yang setel.

Kalau orang tanya macam mana bla bla... saya hanya mampu tersenyum sahaja. Punya la teruk...


=)




Last but not least

*

*

*

*

*





Saya pun terkene tempias fenomena Hana Tajima

Tapi saya versi Hantu Terkesima
Muntah uolsss


Friday, June 17, 2011

Fenomena Hana Tajima

4 comments




Sekarang ni dah macam satu fenomena plak. Cuba pandang orang sebelah. Tengok cara dia pakai tudung??? Inspired by Hana Tajima tak??? Huhu


Kalau kita pergi mana-mana pun skrang ni, confirm gua kerat jari babe...mesti akan terserempak dengan spesies manusia yang pakai tudung atau nama sedap sikit shawl yang ala-ala macam Hana Tajima celup. Punya la besar penangan fesyen shawl ni. Memang nampak stailo pun bila tengok. Tambah plak kalau yang mengayakannya tu memang muka meletops abis. Kulit muka nak licin bergebu plak kan.


B pun suka jugak stail tudung macam ni. Tapi kalau dah terlalu ramai yang menggayakan macam takda kelainan plak kan. Naik muak plak kekadang tu. Huhu ampun. Mak nak start laser plak.


So tadi sempat la nak youtube sekejap cara pakai tudung loose-loose tu. Nampak memang style abis. Tapi pakai tak smpai 5 minit terus tukar balik. Mak runsing uolss. Nak buat kerja susah. Rasa nak tepis-tepis je tudung yang melayang-layang tu.


Whatever it is, memang bergaya bila uolss pakai shawl mcm ni. Confirm berjalan ada 2 3 ekor mata yang memandang.


Yang penting...CONFIDENT ok.




Gaya 1




Gaya 2




Gaya 3




Gaya 4


Icon bertudung yang semua org minat...betul ke tidak??




P/s: Bila nak jadi bergaya and meletops ni??? Gaya mutu keunggulan kene jaga jugak. Resepi utama dalam perhubungan tu...=)


Bila Saya Jadi CEO

2 comments


  • Dah gaya CEO bila pakai blazer kat opis. Huhu...=p

  • Aircond kat opis memang takat beku dah ni. Sape-sape rasa nak praktis pergi oversea bole la datang opis ni merasai musim salji. Sejuk gile.

  • Result tak dapat nak kuar sebab smlm baru buat SuFo. Biarla...tak dapat tahu terus pun bagus jugak. =p

  • Pakej Krabi tak terjual lagi walaupun dah ramai gile yang bertanya. Berat hati nak melepaskan... =( Tapi kene nekadkan hati nak jual jugak. Saya tak jumpa potential buyer yang sesuai. To Izzati, kalu u nak bgtau i cpat-cpat ok..=)

  • Tiket fligh gi Krabi tengah murah skg ni kat Air Asia. Bole cepat-cepat book ye.

  • Tempahan untuk honeymoon terpaksa dibatalkan serta-merta. Jawabnya kene plan on the dot jugak. Sebab takut clash dengan tarikh mak dan ayah berlepas pergi haji. Mak dan ayah lebih penting dari honeymoon...=)

  • Bumblebee demam. Alahai kesiannya.....




Thursday, June 16, 2011

Bravo

2 comments


Assalamualaikum dan hello,

Lagi 2 minggu semester baru akan bukak. So apa persediaan saya??? Nan ado.....

Pemalas bukan main skg ni...tapi arini saya mahu siapkan lesson plan. Kene rangka awal-awal nanti senang untuk saya bajet cuti. Al maklum saya bakal melangsungkan majlis time tengah-tengah bukak semester. So menjadi sedikit kekangan kepada saya.

Dengan nak ganti kelasnya. Jadual tak dapat lagi. Tapi yang pasti semester ni memang 22 jam kredit. Bravo...3 subjek plus almost 400 students. Semester ni memang cabaran baru untuk saya. Semoga saya terus tabah.

Anyway..cuti memang dah plan. Sedaya upaya tak mahu menjejaskan kelas. Semoga cuti saya diluluskan.



P/s: FOKUS



Tuesday, June 14, 2011

Doorgift

3 comments


Assalamualaikum dan hai,


Doorgift...perkara wajib ada yang perlu disediakan. Untuk majlis nanti saya kategorikan doorgift ni kepada 3:
  1. Doorgift untuk tetamu biasa
  2. Doorgift si kecil
  3. Doorgift VIP merujuk kepada rombongan pihak lelaki

Setengah orang gemar untuk asing-asingkan doorgift. Contohnya..saudara mara paper bag merah..kekawan paper biru...orang kampung paper bag oren.

Untuk majlis saya nanti, jangan harap la saya nak buat mcm tu. Den tak rajin and kreatif. Untuk tetamu yang datang nanti saya akan bagi sama je semua kecuali rombongan VIP. Ada beberapa alasan kenapa saya decide begitu:
  • Taknak serabutkan kepala pemberi doorgift. Takut tersalah bagi ke apa.
  • Taknak antara tetamu rasa seperti dianak-tirikan. Hati orang kite mana tahu. Nape tipah dapat paper bag oren, aku dpt paper bag biru....owhh dia kawan baik mak pengantin...tu pon jadi isu ke???
  • Bajet, jimat dan praktikal
  • Yang lain..bole pikir sendiri kot...=p

Seperti yang saya dah decide sebelum ni...doorgift untuk tetamu, saya akan order bahulu pecah 8. Kat sini saya ada beberapa vendor yang jual produk ni..sampai pening tak tahu nak pilih yang mana. Setakat ni saya list cuma yang terbaik dari ladang je. Check it out:

  • Restu Rezeki Enterprise - Famous jugak tapi harga dia agak mahal sikit. Bila view page facebook ramai yang mahu menempah dari mereka dan memang terbukti sedap.
  • Berkat DN - Dah pernah try masa pameran pengantin kat SACC. Sedap. Not bad.
  • Rozita Aiyob - Yang ni saya cuma kat facebook. Bila tgk wall memang sentiasa orang order kat akak ni. Harga dia pon masih dalam range bajet saya. 1000 pcs bahulu pecah 8 + kotak = RM 1.70. Kire ok la kan....

Ada beberapa lagi potential vendor yang saya jumpa. Tapi saya tak ingat saya campak kat mana list tu. Skg ni dah mudah..dah ramai yang buat bisnes ni thru facebook je. Search confirm jumpa. Sampai tu mereka yang pm saya sendiri. Bergantung pada diri kita je sama ada mahu mulakan langkah book atau tak. Bila dah banyak pilihan, saya mulalah mengelabah pening lalat tak tahu nak pilih yang mana.


Tapi rasa macam nak tunggu Julai ni sebab dengar cite ada pameran pengantin kat sekitar KL. Mana tahu bole jumpa vendor direct and tempah terus. Plus boleh buat food testing dulu. Tu yang lebih penting bukan?? Huhu





Pic Source: Berkat DN



*************


Ni lagi satu masalah saya. Until now saya tak buat sebarang pemilihan barang lagi untuk doorgift VIP. Ada yang suggest pada saya untuk bagi Mug dan sewaktu dengannya. Kalau boleh saya taknak apa-apa gift yang berkaitan dengan mug. Saya mahu sesuatu yang lain. Tapi saya sendiri tak tahu nak bagi apa.

Bila jalan-jalan kat Nilai pun, saya masih tak jumpa apa yang saya berkenan. Haishh... Ikut idea dgn mak aritu, nak bagi sejadah. So kenelah cari pembekal sejadah yang boleh bagi best deal. Tapi kena cari jugak alternatif lain..kot-kot over bajet.



Kenapa la saya susah nak buat pilihan???




P/s: Nasib baikla saya tak pening lalat nak cari bakal suami...walaupun ada beberapa yang cube test market..tapi saya tetap pilih Bumblebee jugak....=D

Muntah*







B.O.S.A.N

0 comments

Hari ni malas dan bosan yang amat,

Saya tak tahu apa yang saya nak,

Sume serba tak kena,



Nak buat apa ni?

Perlukan terapi


Malas nak buat kerja,

Malas nak pikir,

Malas nak peningkan kepala,



Pandai-pandailah saya nanti setelkan satu-satu,

Saya dah biasa





Sunyi....

0 comments

Hasil perbualan semalam....



.......
B : Sunyi la...mcm mana ye???
Saya : Ala takpela..sekejap je....
B : Erm takpe lagi 2 bulan dah tak sunyi lagi....
........
.......


OMG....rasa nak melonjat tinggi-tinggi. Tak sangka B bole bagi statement mcm tu. Huhu.


(Jom cari sinki beramai-ramai dan muntah secara berjemaah. 1..2...3..... buweeeekkkk...)



Cukupla mukadimah tu.

Hp saya kene barred sejak semalam. So saya berhubung dengan B hanya melalui yahoo mail yang bole sent message direct to phone.

Balik opis semalam B call. Kerap jugak dia call bila hp saya kene barred ni. Tahu pun hidup sunyi tanpa msg and call dari sy.

Kadang-kadang perangai saya ni annoying jugak. Suka sangat kacau dia time kerja. So bila dah kene barred mcm boring plak sebab dah takda rutin harian.


Okla..hari-hari nak over..

Tata




Monday, June 13, 2011

Tiap Hari Nak Over

3 comments


Hampir 3 tahun kerja di sini,

Macam-macam kisah suka duka yang berlaku,

Macam-macam fasa yang telah saya lalui,

Walaupun bukan salah seorang pekerja yang berkaki lebar tapi it's ok as long as tiap hujung bulan dapat gaji kan,

Yang penting main task i tak pernah abaikan tau,


***


Bila tengok keadaan sekeliling alahai begitu pantas masa berlalu,

Kalu dulu kenal si minah sebagai bujang, kini dah beranak 2,

Dari kenal dara tang tang, skg ni dah jadi bini orang,

Tengah bawak baby dalam perut lagi,

Alahai


***


Saya pun nak melalui fasa mcm tu jugak,

Maafla untuk entri yang over ni

=p



Lumrah kehidupan



Fasa 1




Fasa 2




P/s: Over tak???



Disable Right Click