Followers

Thursday, October 28, 2010

Mak and Debab


Mak kite and Debab nak dtg Deepavali ni,

Huhu mesti mak risau si Debab tu naik bas sorang-sorang gi KL plus sebab mak tak penah jejak kaki kat rumah sewa saya yang bersepah ni kecuali bilik saya je kemas,

Hahaha angkat bakul sendiri,

Tilam and bantal tak mencukupi. Haruslah membeli belah tilam and bantal kat Mydin,

Nasib bebudak ni balik time Deepavali,

Kalau tak semak je saya tengok...hahaha (sewel),

Mesti mak saya kesian tgk keadaan tempat tinggal saya,

=)


10 bulan

Hari ni saya terasa berdebar yang lain macam. Sukarla nak digambarkan perasaan nie. Semakin hari semakin dekat. Saya rase takut plak. Bunyi seperti perempuan gedik kan. Haha..ntahla wei. Aku takut...

Rase mcm tak bersedia untuk mengalas tanggungjawab tu. Saya tak bersedia nak berpisah dengan keluarga saya. Yela org ckp kalau dah kawin bukan lagi tanggungjawab ibu bapa kite. Tak bole la saya nak balik kg sesuka hati. Seperti kejam plak bila nak ckp kawin tu menyekat hubungan kite dan keluarga. Saya rasa mcm tak bersedia. Ya Allah setan apa yang merasuk saya arini.

Tapi yang saya pasti saya memang tgh cuak. Takut tak mampu nak berkhidmat pada sang suami. Berkhidmat?? Pergh bunyi seperti apakah?? Abaikan...

Memang rase mcm ni ke kalau nak kawin???

Saya dah letak pon ticker kat bawah tu. Lebih kurang lagi 10 bulan. Mampu ke saya nak setelkan sumenya dalam masa ni. Cukup ke belanjawan saya. Ishhh saya nampak perkataan "wan". Suwei!! Tukar!! Jangan gune belanjawan. Erm cukup ke hasil pendapatan saya. Yela saya bukan anak orang ada-ada....Buat mana yang mampu je.



"Haishhh setan..jangan kau ganggu hati aku skg ni......

En Azli...saya takut..mcm mana awak bole buat relaks....

Mcm mana ada orang yang excited terlebey bile nak kawin...

Saya tak cakap saya tak excited, cume perasaan saya bercampur-baur..."




P/s:
Post arini terasa seperti perempuan gedik kah???

Wednesday, October 27, 2010

Berangin je

Salam uols...

Hari ni badan saya berangin sungguh. Bukan berangin sebab marahkan seseorang. Tapi memang simptom angin yang sendawa mcm giant tu. Terukkan.

Dari semalam lagi saya tak rase tak sedap makan. After makan pizza dengan Mun-Mun. At first tu mungkin pening pala sebab air-cond kuat sangat. Nasib tukar tempat, kalo tak mungkin jadi lagi parah kot sakit pala ni.

Kalo sakit pala confirm la angin penuh satu badan. Urat belakang saya lenguh sumenya. Baru saya teringat rupenye terkene simptom minum nescafe kaw 2 hari berturut. Huh saya tobat taknak minum nescafe lagi. Letih wei kalo sakit badan mcm gini.

Harap-harap tiada apa yang berlaku pada saya. Risau gak. Semalam siap bace yassin sebagai pendinding mana tahu kan. Ishhh saya tak mau ckpla...

Gile merepek minah ni...

Da~

Tuesday, October 26, 2010

Gift Labu Sayung


Arini saya dapat satu idea yang saya sendiri tak tahu sama ada bole direalisasikan atau tidak.

Tibe-tibe terpikir mahu bagi gift labu sayung untuk VIP sahaja.

Tapi saya perlu survey harga die dulu.

Teman kan org perak, labu sayung ni terkenal kat Kuala Kangsar.

So apa la salah nak bagi labu sayung cm gini mana tau bole jadi sentimental value untuk korang kan.



Tapi saya tak mahu la labu sayung itam mcm nie.

Nampak mcm lembaga apa plak kan.

Tak seswai nanti untuk tetamu saya yang penakut macam En Azli, nanti mesti diorang pecahkan labu sayung ni buang dalam tong sampah.

Tak ke kecik ati saya mendengarnya.

En Azli tak suke sgt elemen itam dalam apa jua barang. Die kate kalo itam nampak mcm misteri and menakutkan.

Ntah apa-apa la.

Saya sendiri pon tak berapa nak paham dgn konsep pemikiran die.



Isu cari stokin

Macam biasa pagi-pagi kene kol. Start semalam hp beliau dah kene barred. So pagi ni saya yang kol beliau.

Saya : Halloo...
En Azli : Assalamualaikum...(pergh sentap saya..hehe)
Saya : Wa'salam. Awk lambat ke?
En Azli : Aah lambat..malam tadi tido umah mak...pastu cari stokin tak jumpe. Sebab cari stokin jadi lambat.Awak nanti jgn letak merata ye..(eh eh sape punye stokin skg ni..saya ke die??...confius sekejap)
Saya : Dah kene kawin ni...kesian awk..(smbil ketawa..lawak la)
En Azli : Tula..kalo dah kawin mesti teratur hidup saya (Huhu expectation beliau tinggi. Mana tau lepas kawin hidup makin tidak teratur...telan air liur..glurpp)


Isu cari stokin yang tak jumpe. En Azli memang suke letak barang merata kadang-kadang tu. Biasa la lelaki mana sgt pikir detail mcm org pompuan kan. Sume nak kene orang uruskan. Tula org suh kawin awal-awal taknak. Huhu. Jodoh takda masa tu nak buat mcm mana kan.

Kesian plak bile beliau selalu merungut hidup tak teratur. Selalu sgt ckp, kalo ade awak mesti hidup saya teratur. Haishhh nampak sangat saya ni diperlukan. Auuuuwww gedik kan. Cepat muntah skg. Haha

Monday, October 25, 2010

Simptom Makan Jamu

Hari ni sengaja je nak post simptom awal pengambilan jamu. Yela memandangkan skg ni saya sedang berusaha menjadi pengamal jamu yang tegar. Saya sempat view something kat tenet and terjumpe simptom yang ini. Kebanyakan simptom ni memang kene pada saya. Jom kite review sama-sama.

Simptom awal pengambilan jamu

  • Pening kepala---> Disebabkan oleh metabolisme di dalam badan yang rendah dan proses ini membantu meningkatkan kembali tenaga badan
(Oh saya ade rase simptom ni. Memang dah tau pon sebab masa saya consume EPO pon saya terasa pening-pening lalat. Mungkin sebab kadar metabolisme saya yang rendah. And skg alhamdulilah saya sudah kurang rasa letih and tidak bermaya. Even pagi tadi saya terkejar-kejar saya mampu untuk kekal cergas sampai skg. Cewah macm promote kat iklan plak. Sowi ter-over sudah)

  • Mengantuk ---> Ini kerana tahap kolesterol dalam badan terlalu tinggi dan toksin yang banyak dalam badan. Proses penurunan kolesterol dan penyingkiran toksin akan menyebabkan tindak balas ini berlaku untuk beberapa hari sahaja
(Ini memang. Kadang-kadang balik keje mengantuk tahap gaban yang tak dapat ditahan-tahan. Selalu je saya tido awal. Badan saya memang banyak toksin pon. Tengokla angin sepoi-sepoi bahasa dalam badan ni kan. Simptom angin tu dah makin berkurang. Cume kadang-kdang je merebak bile masa saya stress and pening kepala. Time kasih kepada super jamu)
  • Sangat kering ---> kene minum air lebih..berdenyut kat ari2 atau payudara tu mmg simptom awal jamu ni bertindakbalas dlm badan untuk tegangkan breast dan sihatkan rahim..ia akan hilang
(Memang sangat kering. Kene minum banyak air. Nak terkucil pon kerap la. Tapi takpela kate nak sihat luar dan dalam kan. Pastu masa awal-awal consume kan saya ade simptom berdenyut kt ari-ari. Risau gile kot. Nak bongkokkan badan pon rase sengal je kat bawah perut. Ingatkan saya ade penyakit pada rahim. Kalau berdenyut tu maknanya rahim kite memang bermasalah. So dengan penggunaan jamu ia mampu untuk sihatkan kembali rahim kite. And now saya tak rase pape lagi. Nasib ada orang post simptom ni, kalau tak mesti saya ingat saya ade masalah pada rahim. Senyum)

Keberkesanan jamu bergantung pada hormon dalam badan seseorang, tahap metabolisme, tahap kolesterol, jenis kegemukan dan tahap kesihatan seseorang.

Tapi kadang-kadang saya ter-miss jugak makan jamu setiap hari. Tapi untuk hari ni saya dah makan dah pagi tadi.

P/s: Obses-nya awak pada jamu. Huhu ntahla tetibe je gedik nak makan jamu. Semalam Murni tgk saya makan jamu. Die pon nak try. Huhu

Interview

Petang ni En. Akmar, pusat tuisyen tu nak jumpe. Semalam die kol saya. Dahla kol time nak maghrib. Sabo jela.

Erm saya dah la tak bawak sijil-sijil yang asal. Yang ada sijil fotostat je. Haishh ni nak keje ke tak. Dah die kate bawak je apa-apa yang ada. Saya bawak resume and sijil fotostat jela. Sebab die kate die bukannye formal pon kan.

Dah lame rasenye tak mengharungi sesi interview.

Sebarang keputusan saya terima dengan hati yang terbuke.

Lewat kaw-kaw

Hai semua,

Arini saya lewat kaw-kaw datang ke opis sebab saya rushing dari Seremban. Semalam saya ada ckp takda sesi bertemu En Azli kan. Ntah mcm mana keje gile dtg. Pukul 5 ptg semalam baru saya decide nak jumpa dengan die. So lepas rindu. Huhu...

Pagi lambat sebab sempat lagi nak pegi breakfast sama-sama kan. Nasib kelas saya untuk minggu ni dah abis. Next week student final. Good luck uols. Tu sebab die sayang saya lebih sebab saya sanggup buat keje gile mcm ni. Uwekk perasan sungguh.

Thanks laling~

Sunday, October 24, 2010

Hari Ahadku

Salam Ahad sume,

Huhu sejak dari semalam saya menumpang kasih di rumah tumpangan saya. Plan asalnya saya mahu meneman Cik Mun-Mun yang tinggal keseorangan apabila housemate-nya sume pulang ke kampung halaman. Tapi lain yang jadi. Natrah tak jadi balik Johor and Huda yang seminggu demam panas dah balik ke KL semalam. So takpela. At least saya tak keseorangan kat umah saya tu.

Termasuk minggu ni dah 2 minggu saya tak jumpa dngn En Azli. Tak rindu ke?? Rindu wei. Tapi nak buat mcm mana. Harus ditahanla sampai minggu depan kot. Tu pon tak confirm lagi. Masing-masing ada hal lain. Huhu rindunyeerrrr...wei jangan nak gedik la.

And yang paling saya suke kalo saya dok kat sini. Diorang suke masak. So saya pon dapat menyibukla memasak sekali. So menu untuk lunch arini Smbal sotong, sayur bayam goreng, kerabu mangga and cencaluk. Slurrppp saya memang suke gile makan cencaluk walaupon saya bukan orang Melaka. Huhu...

Okla Murni nak panggil makan tu. So saya harus stop skang. Nanti kite sambung lagi ye untuk kes seterusnya..kes??? What the hell??? =p


Friday, October 22, 2010

Akibat Mimpi

Huhu arini saya terasa kurang bermaya and kurang cergas. Mungkin semalam letih sebab mimpi sampai nangis. Bangun pagi ada air mata plak. Mimpi dipulaukan kawan-kawan. Sgt sedih smpai nangis betol-betol masa tido. Ntah apa-apa ntah saya ni. Bangun tido terasa mata tak boleh bukak dengan jayanya. Haisshh and terus menganggu kecergasan saya arini. Natrah si penafsir mimpi kata, kalu kite mimpi mcm tu maksudnya kawan saya sukekan saya. Cewah perasan.

Badan pon rase letih, mata pon rase ngntuk. Petang ni ade kelas Financial Dr Bany plak. Mungkin ade quiz. Kalo tak malas je saya nak pergi mengharung perjalanan yang onak berduri. Bayangkanlah nak redah Federal Highway tu. Tak tahan wei. Stress. Saya harap next semester kelas saya takda hari Jumaat. Amin.

And kelmarin saya ade terbace satu iklan yang memerlukan guru tuisyen. So saya dengan selamba telah kol En Akmar (nama tuan punye pusat tuisyen), nak tanya available lagi tak. Tapi masa tu die ade hal tak dpt nak entertain saya sebab tgh bz msa tu. So semalam smpai umah die kol saya tanya iklan tu. Kami chit-chat lebih kurang and die seperti setuju nak tawarkan guru tuisyen tu. Kalo betullah seperti yang dijanjikan alhamdullilah la. Saya memang tgh cari keje part time untuk menambah income buat bekalan hari kejadian. Huhu

Minggu ni mungkin takda sesi bertemu En Azli. Haishh kebosanan la saya minggu nie...

Anuar Zain - Ku Berjanji Karna Cinta

Thursday, October 21, 2010

10 hari lagi...



Lagi 10 hari.....

Awk kire apa ni. Nak kata hari kejadian kawin, jauh panggang dari api. Huhu

Gedik tak saya. Cube mengira tempoh pertunangan saya and En Azli. Memang gedik pon.

1 November ni genap setahun kami bertunang. Wow lamenye uols bertunang.

Yes nak ckp ape, kami memang tegar membiarkan ikatan pertunangan ni lama-lama. Masa nak bertunang tu memang kami dah tau pon. Kami akan ikat paling lama 2 tahun. Wow lagi lama. Bukan apa, mak beliau pon dah bersetuju untuk langsungkan perkahwinan bile saya dah abis master. Thanks bakal mak mertuaku yang sangat memahami. Die taknak saya nanti pening-pening masa kawin plus pening-pening ngn perihal study saya..

Banyak tentangan jugak yang saya terima dari kawan-kawan, tapi famili kami ok je yang mengatakan bertunang lama-lama banyak dugaan. Tapi alhamdulillah kami berdua relaks and steady je. Dan saya bertuah dapat En Azli yang berfikiran matang. Thanks to Allah. So far tiada masalah besar yang wujud dan kami bahagia mengharungi alam pertunangan yang panjang ini.

Tetapi masa akan datang kite tak taukan. Amboi nak doakan hubungan kami berantakan ke??? Huhu. Apa pon saya akan sentiasa berdoa supaya hubungan ini akan kekal selamanya sampai akhir hayat kami berdua. Cewah jiwang la plak. Hehe.

Mengulas mengenai pandangan orang yang selalu ckp bertunang lama-lama banyak dugaan. Pada pendapat saya la kan, ni hanya pendapat ok...dugaan tu datang dari dalam diri kalian sebenarnya. Kalau kite masing-masing tak create situasi yang menyebabkan hubungan kalian berantakan, dugaan tu takkan timbul sebenarnya. Sebagai contoh, masa tengah bertunang tibe-tibe korang jumpe bekas abang angkat yang korang sayang gile-gile kan, pastu sibuk-sibuk nak skandal ngn die. Sape yang suruh? Sape yang create hubungan tu??? Tak ke diri sendiri. Pokok takkan bergoyang kalau takda angin yang tolong nak goyangkan die. Btol tak?? So marilah sama-sama kite jangan create situasi yang boleh menyebabkan dugaan tu datang. Dugaan tu sebenarnya banyak faktor yang susah kite nak ramalkan.

So pikir-pikirkanlah...yang penting kene pikir secara matang. Bende ni susahla kalo kite nak ulaskan dengan lebih lanjut. Kalau dah termaktub die bukan jodoh kite, nak buat mcm mana. Allah Maha Mengetahui segalanya.

Saya tak mau komen lebih-lebih. Sangat sensitif ok isu ni....


Ya Allah panjangkanlah usia hubungan kami. Amin....





Berubah Hati

Salam pagi semua,

Jangan salah anggap pada title post saya yang ini. Saya masih lagi setia pada yang satu.

Sebelum ni saya ade terbace berita bakal pangantin diculik dari blog Kina. Sangat mengerunkan bila baca berita sedemikian. Yela darah tengah manis kan. Apa kes sampai nak kene culik-menculik. Takut juga ntah-ntah bekas pakwe die buat gile ke. Huh bercakap pasal bekas pakwe rase mcm seriau plak bile mengingatkan perangai die yang suke meroyan tak tentu pasal. Nanti tak pasal-pasal jadi mcm cerita Chinta semalam. Amar kene langgar dengan Fakri, si bekas pakwe yang meroyan tak sedar diri. Yang paling tragis, si Amar jejaka macho mati katak mcm tu je. Kalau kat panggung ni dah lame saya bakar panggung. Amik tiket lenyek-lenyek dengan kaki je. Huh. Hero mati. Saya tak bole nak terima kenyataan. Huh nampak saya dah mengarut. Saya nak cakap pasal hal lain sebenarnya. Haissshh...

Ok..ok kite sambung balik perihal berubah hati ni.

Rupanya si bakal pengantin perempuan ni dah berubah hati. Taknak kawin dengan tunang die sebab perangai tunang die yang panas baran dan suke mengongkong. Bukanla kene culik sebenarnya pon. Huh seperti sama dengan kes saya sebelum nie. Kalau saya, tak ingin ber-suami-kan lelaki yang mcm nie. Letih wei. Cukupla saya dah menanggung akibat sebelum nie. Ishh tak baikla nak gosip-gosip kat sini.

Saya tau cite ni pon sebab masa drive ke opis tadi saya dengar HotFM. So topik pagi ni pasal berubah hati, rentetan daripada berita panas ni la. Adoi mcm-mcm perangai rupanya manusia nie. Minta dijauhkan. Saya taknak berubah hati pada En Azli. And saya harap En Azli tak berubah hati pada saya.


Untuk keterangan lanjut..sila klik sini untuk baca berita penuh.


Tuesday, October 19, 2010

Pre-Wedding Picture


Hai uols,

Tadi saya dok leka menengok gambar-gambar sekitar majlis perkahwinan angkasawan terulung Malaysia bersama cinta hatinya. Kalo ckp angkasawan terulung confirm satu malaya tau kan. Tak payah nak cerita panjang lebar.

Sama cantik sama padan. Napela bukan saya yang menggantikan Dr Halina tu kan. Eh eh kalo saya penganti Dr Halina, dah kene tukar konsep la. Bukan sama cantik sama padan. Tapi tukar pada statement yang negatif la. Saya sedar diri ok. Saya tak chantek..... Huhu

Saya sempat cilok gambar pre-wedding mereka. Sangat chantek kan. Erm gambar pre-wedding ni perlu ke sebelum wedding??? Ntahla. Tapi itu tak termasukla dalam list saya. Kalo ade, adela. Kalo takda pon saya tak kisah sangat. Laaa kan gambar pre-wedding tu. Penting tu..... erm tgkla mcm mana kene discuss dulu dengan En Azli. Die setuju ke idak???



Wow mengagumkan....mcm mana nak amik pic terbang mcm ni???


Pic paling saya suke sgt-sgt. Nak sebijik mcm ni please.....


P/s: Eh dah 130 pm...saya ade kelas. Kene rushing..nanti students plak yang kunci pintu. Huhu

Monday, October 18, 2010

Komen Student-ku

Starting this week, kelas praktikal restoran digantikan dengan kelas theory. So dah takda proses serving oleh student-student-ku.

So arini disebabkan first class saya tak siapkan soalan untuk mereka. Saya berjaya memanipulasikan kelas dengan cara saya.

Lagipun arini tak ramai yang datang. Kurang dari 10 orang. So saya suruh mereka keluarkan sehelai kertas untuk menjawab 3 soalan kacang mak lodeh saya.

Soalan pertama: Just nak test tahap kesedaran mereka di dalam kelas. Saya hanya tanya sepanjang semester ni, apa input yang awak pelajari dalam kelas F&B service skills 2. Just nak diorang refresh balik apa yang mereka dah buat sepanjang kelas berjalan.

Tu pon jawapan kurang memberangsangkan. Huh tak taula nak ckp mcm mana.

Soalan kedua: Cube menilai nilai sendiri. Adakah awak layak dapat A+, A atau D. Cuba analis diri sendiri berdasarkan tahap kedatangan ke kelas, participation, attitudes dan sebagainya. Idea ni cilok daripada kelas Dr Hamdin semalam.

Rata-rata semua sedar diri masing-masing. Tkut nak letak A+ untuk diri sendiri. Saya semalam siap taruk 89% untuk diri sendiri. Hahaha saya memang tak sedar diri.

Soalan ketiga: Saya mahu mereka menilai diri saya mengajar dalam kelas. Huhu saje nak buat self-improvement next semester. Nak tau apa komen mereka mengenai diri saya:

  • Pada pendapat saya Miss Dilla seorang yang tegas dan selalu marah. Mungkin kerana cara Miss Dilla mengajar ini yang membantu saya untuk rajin datang ke kelas
  • Cara miss mengajar menunjukkan peranan seorang pensyarah yang bagus dan lebih mementingkan prestasi kami mendapat gred yang terbaik dalam kelas
  • Cara miss yang bersahaja tetapi tegas, memberikan peluang untuk menjayakan restoran dengan cara tersendiri dan memerhatikan cara kerja serta menilai dari jauh
  • Miss Dilla sorang yang tegas, kadang-kadang baik hati dan lembut. Apabila miss marah, saya rasa bersalah kerana tidak membuat dan belajar dengan betul. Tapi saya suke miss buat macm itu, sebab boleh sedarkan saya daripada melakukan kesalahan sama

Banyak sangat la nak tulis. Saya tulis sikit-sikit jela ye. Sume ckp saya tegas, suke marah kan. Huhu. Marah-marah pon hati masih baik kan. Hehe...

Bulan Madu


Saya suke buat blog walking kat zone-zone yang bakal mendirikan rumah tangga. Nak taknak saya tak mampu menahan rase dari terpengaruh dengan cara mereka. Huhu

Cume skg ni saya nak sentuh sikit mengenai honeymoon. Sejak akhir-akhir ni saya kerap la buat survey mengenai pakej honeymoon tak kire la dalam negara atau luar negara. Tapi lepas dikire-kire bajet dan kekangan masa hasrat untuk saya terbang ke luar negara terpaksa diberhentikan buat sementara waktu. Dulu ada jugak bincang ngn En Azli nak pergi satu tempat ni (rahsia), bile tengok pakej and harga ok. So kami nak tekad nak pergi situ for our honeymoon.

Setelah masa berlalu and terpaksa memikirkan bajet dan masa, mungkin hasrat tu terpaksa di-hold-kan buat sementara waktu. Terpaksa cari yang domestik sahaja. Kan honeymoon so tak bole nak sakan sangat berjalan. Cari pakej yang domestik sama mahal dengan international punye. Apa kes kan. Rase tak berbaloi. Tak payah ikut pakej.

So kami dah decide mungkin nak pergi dalam negara sahaja memandangkan kami ingin menyahut kempen Melawat Malaysia and Belilah Produk Buatan Malaysia. Kalau pergi sekitar Semenanjung better pergi cari hotel sendiri, naik kenderaan sendiri and buat aktiviti sendiri. Btol tak????

Sebab rata-rata pakej yang ditawarkan sangat tidak berbaloi. Ada sape-sape punye pakej yang menarik untuk dikongsi bersama saya????

Ini hanya luahan pendapat sahaja. Anda plak bagaimana???

Entry Carca Marba

Salam Monday Blues,

Tapi arini saya tak berapa nak blues la, arini saya bangun awal dalam 620 am saya dah terjaga walaupon saya cuti arini. Yela tak perlu nak kejar solat Subuh kan. Tapi tetap jugak nak bangun awal. Sejak kejadian kereta saya ditarik pihak DBKL yang baik hati, saya terpaksa mencari tempat parking kereta yang lebih selamat. Minggu lepas saya asik membazir duit RM3/sehari semata-mata nak parking tempat yang selamat. Cube darabkan 5 hari dengan RM3. Tak ke membazir. Huhu

So minggu ni saya tak dapat nak menahan rasa parkinson mengeluarkan duit yang tak seberapa tu kn. Terpaksa bangun awal untuk mengejar parking kat tempat satu lagi ni-free of charge. Kalau lambat masuk, penuhla kreta kan. Tapi pagi tadi nasib saya agak baik, saya dpt parking. Weeee save duit saya arini. Kedekut kan???


Perihal study:

Semalam last kelas Dr Hamdin. No more class Sunday morning for next week. Yang tinggl kelas Dr Bany-Financial and Dr Karu-SPSS. Yang merisaukan saya skg final exam Financial. Kene struggle kaw-kaw sebab bukan take home ok. SPSS take home. At least saya boleh study and tanya org kan. Adoi starting today kene review and study balik subject Financial. Macam mana nak kire IRR pakai financial calculator HP????


Perihal MyBigDay:


Saya tak sabar mahu cuti Raya Haji. Banyak agenda yang akan saya uruskan. Nasib cuti tahunan saya masih berbaki 5 hari. Dapatla saya cuti direct smpai Ahad memandangkan cuti Raya Haji jatuh pada hari Rabu. Sah-sah la cuti sehari je kan. Nak cuti lama kenela apply.

Banyak bende yang saya mahu survey!

P/s: Susah la update kat laptop orang lain. Memang jadi carca marba post saya ni....huh

Sunday, October 17, 2010

Sunday Morning



Huh saya tak diberitahu kelas Dr Hamdin start lambat arini. Beliau ada meeting kat UPM smpai 1030 am. So our class will be start at 1030 am. Damn nak tau saya berada di mana skg???


Huhu dalam kete. Sementara nak tggu Natrah datang. Nasib bole dpt wireless even dalam kretaku.

Hari ni kelas terakhir Dr Hamdin, and pasni bole horay sebab bole bangun Sunday morning lambat plus boleh banyakkan aktiviti bersuka ria. Huh akhirnya smpai jugak ke penghujung kelas. Weee~

Hari ni saya kurang pasti apa aktiviti saya lepas kelas. Rase mcm hidup takda arah tujuan plak bile tak buat ape-ape. En Azli??? Erm ntahla. Kalau takda die pon saya bole jalankan aktiviti saya jgk. Tapi saya ada buat muffin untuk die. Nak buat food testing la konon. Ermmm kalo tak jumpe die arini kene buat second round la.


Thursday, October 14, 2010

DIY Muffin

Salam semua,


Cube teka saya tengah buat ape,


Tengah meroyan test power nak buat muffin sempena hari kejadian,


DIY cenderahati la konon,


Nanti saya upload gambar k

Wednesday, October 13, 2010

Tarikh Keramat


Skg ni org dok sokseh tanya date kawin saya. Mana yang rapat tu saya bagitau la kan. Even kat blog ni pon saya tak bagitau exact tarikh my big day. Sengaja saya taknak reveal skg. Biarla menjadi rahsia. Perlu ke nak nyanyi lagu Biarlah Rahsia. Huh minah propa...

Erm nantila saya sebenarnya tak bersedia lagi nak bagitau. Tapi yang pasti kurang dari 12 bulan.


*****

Saya: Awak takut tak nak kawin?
En Azli : Tak, awk?
Saya : Takut. Takut tak mampu nak pikul tanggungjawab
En Azli : Takda ape la..Janganla takut....



(Gedik gile tanya soalan bengong mcm ni, so jangan tiru perangai saya ok)

Monolog Part 1

Perjalanan saya masih jauh. Jalan cerita hidup saya masih panjang. Saya masih lagi mencari-cari hala tuju yang sebenar dalam kehidupan saya. Saya sentiasa berfikir tentang matlamat dan hala tuju kehidupan saya. Di depan sana saya sudah gambarkan mengikut imaginasi saya, bagaimana kehidupan saya akan datang.

Saya betol-betol tak paham kepada sesiapa yang tak pernah nak pikir mengenai matlamat kehidupan. Yang suke duduk di zon selesa. Berubahla demi mengejar matlamat kehidupan. Apa matlamat kehidupan saya?

Tak perlulah saya nak bagitau apa matlamat kehidupan saya. Biar saya seorang yang tau and bekerja keras untuk mencapai matlamat itu. Pernah tak bile sampai satu masa anda terasa begitu fed up dengan kehidupan ni? Saya taknak ckp bohong konon nak ego tak kene tempat. Yes saya pernah mengalami situasi sebegitu. Sampai satu tahap saya fed up and malas nak buat apa-apa. Apa nak jadi lantakla. Tapi sampai bile kite nak dibelenggu dengan rasa yang mcm tu?

Apa yang saya buat untuk hapuskan rase negatif tu? Saya cube untuk organize balik and list down balik faktor atau punca yang menyebabkan saya jadi fed up dengan tibe-tibe. Saya cube untuk mencari kekuatan. Saya cube untuk berinteraksi dengan sumber kekuatan saya. Buat masa ni sumber kekuatan saya- En Azli. Thanks to him.

Saya cube untuk bertahan. Saya akan bertahan. Cube untuk bertindak and berfikir secara positif. Saya cube untuk lawan rase fed up itu. Dekatkan diri pada Allah. Mohon daripada-Nya. Itulah sumber ketenangan dan kekuatan yang abadi.

Banyak lagi kelemahan dan kekurangan yang perlu saya perbaiki....

Perjalanan saya masih jauh...

Tuesday, October 12, 2010

Tak basi lagi kan?

Agak-agak dah basi tak citer nie. Huhu

Ahad lepas saya, Akma, and En Azli lepak kat KLCC dengan tujuan sibuk nak tengok pameran pengantin.

Tak sangka plak kene masuk bayar RM1. Mak ai kedekut gile. Masuk je dewan 4 tu, terkesima sekejap. Rupenye tak banyak booth yg ada. Terasa rugi plak gi berjalan-jalan kat situ. Ingatkan bole rambang mata la tengok pilihan yang ada. Kesimpulannya saya tidak berpuas hati dengan pameran pengantin tu.

Price die pon takdala murah kaw2. Biasa-biasa je. Saya bole dpat price yang lagi ok. Kalo saya tau lebih baik saya tengok movie. Bole view sume bende tu kat tenet je. Dah lama kami berdua tak tengok movie. Btol tak laling???

Pic sume dalam kamera En Azli. Kate nak emelkan kat saya. Erm berkulat la pic tu dalam kamera die. Huhu

Hari Ini Dalam Sejarah


Hari ni dalam sejarah
(merujuk kepada kejadian semalam 11 Oktober 2010, sehari selepas tarikh keramat 10.10.10)


Mcm biasa saya selalu parking kat situ kalo time opis. Malas nak membazir duit bayar parking mahal-mahal. Baik saya spend duit saya dating. Baru puas hati.

Hampir bertahun saya parking di situ, hanya surat saman DBKL je yang saya terima. Saya mik mudah. Tak anggap sesuatu yang serius. Amik kertas, usha ats bawh pastu saya renyuk surat saman tu dan cmpak kat tepi kreta. Ego plus bongkak si Fardilla ni. Huhu

And pagi semalam masa kiteorang baru balik brekfast kat Rot-Cai ternampakla mamat naik motor DBKL distributed surat saman kat kete yang parking kat situ. Natrah tak jadi nak letak kete kat situ. Saya sempat ckp lagi ala biasa la tu. Tapi takut jugak kalo diorang claim tayar kan. Takpon kete kene amik. Saya dok pesan kat orang. Tapi saya takda inisiatif pon nak alihkan AFQ saya.

Balik dari kelas Restoran saya lalu jalan ni and sempat mengerling ke tempat saya parking kreta. OMG...where is my AFQ??? Damn kete sume licin kat situ. Padahal kat area tu mmg hot parking. Sentiasa penuh. Saya tak pikir panjang saya dah agak DBKL yang angkut AFQ saya.

Saya pi kecoh kat member opis and untuk menguatkan firasat AFQ diangkut DBKL, saya gi tanya kat mamat yang keje kat Kangkung. Erm seperti yang dijangkakan, DBKL buat rusuhan tadi. Ga****g.

Saya terus check website DBKL and kol nombor apa yang patut. AFQ ditempatkan di Depoh Simpanan Sementara DBKL kat Jalan Jinjang, Kepong. Mak ai jauhnya. Tapi serius makcik yang jawab panggilan saya kurang ajar tahap ce***a. Kau ingat kau keje kerajaan besar sangatla pangkat kau kan. Padahal tukang jawab kol je. Kalo saya dapat makcik tu.....

Nak amik kreta balik banyak plak cengkadak die kan. Nak salinan geran atau insurans. Damn mana penah saya simpan bende alah tu. Saya terpaksa menyusahkan mak ayah saya plak. Kol ayah mintak fakskan geran and insurans. Terima kasih ayah. Masa kol tu saya mintak geran and insurans, saya tak bgtau sebab apa. Saya rahsiakan dulu. Pastu baru saya mesej ckp kete kene tunda. Huhu.....

Documentation done. Saya terus gerak bersama Natrah ke Kepong berpandukan google map yang mcm haram. Bagi direction kurang tepat. Nasib saya bijak pakai agak jalan dan akhirnya kami selamat jugak sampai tempat yang dituju. Thank a lot to Natrah. Nasib saya tiada kelas petang hari Isnin.

Melayang jugakla duit saya semalam. Ringgit Malaysia 205 saya kene bayar untuk amik balik kreta saya. Charge tunda sahaja Ringgit Malaysia 150. Damn cekik darah. Padahal tempat parking saya tu tidak langsung menganggu lalu lintas. Bole beli perfume guess ok.

So saya dah terima akibat sifat saya yang suke amik mudah. Masa lepas bayar saman tu, ada satu lori tunda lalu, pakcik tu hon kat kami and siap lambai-lambai sambil gelakkan kami. Nak meng-anjing la tu kn. Erm nak pergi tarik kete org la tu. Saya dapat tau 2 round DBKL buat rusuhan kat tempat parking tu.

So arini parking berbayar penuh and parking kat bawah tu lengang je. Sume dah amik kesedaran pasal kejadian semalam.


P/s: Huh panjangnya aku membebel

Monday, October 11, 2010

Setan

Macam setan kreta super power kancil gua kene tarik dengan DBKL,

Dah abis duit la tu nak menghabiskan duit rakyat,

Seriously, hari ni mmg suwei la,

Gua mmg takkan halalkan duit saman yang gua bagi kt DBKL nanti,

Gua tengah geram, jangan sampai korang tengk muka depan paper sok pagi bangunan DBKL terbakar....

Gua la org yg bakar bangunan tu,


P/s: Arini ayat gua mcm haram


Friday, October 08, 2010

Bunga oh Bunga



Yuhuuu...

Terasa sronok bile pergi tengok-tengok bunga dengan Huda Soda tadi. Bukan mengular ok. Kan time solat Jumaat. Kami sempat survey kat KK Home Deco and satu kedai pengantin yg namanya Lovely Place...seakan-akan Lovely Lace plak..ni kes meniru la ni...Huhu

Sila lihat hasil tangkapan di bawah ye...



Chantekla plak tgk die decorate hantaran mcm ni..huhu idea ni tapi tak bole nak realisasikan sebijik mcm ni...


Dulang hantaran kat KK Home Deco..menarik jugak..poning palo den nak decide yg mcm mana...


Ni pon dulang hantaran jugak..tapi saya tak suke kaki die kontot..saya mahu kaki yang panjang mcm kat atas


Pomander ball yang besar gile..my color theme ni...


Weee sibuk nak interframe jugak...


Huda yang pening nak decide kaler yg mana..huhu


Bunga sgt banyak and bole duduk bertapa kat situ sampai kedai tutup...saya pening nak pilih yang mana satu


Antara pilihan bunga yg masuk dalam senarai..shortlisted...hehe



Saya sangat puas hati dapat survey-survey kat situ. At least saya dah mula membuat gambaran tentang preparation apa yang perlu saya dahulukan....


Di suatu petang

Di suatu petang....
Saya : Awk sayang saya tak???
En Azli : Sayang sgt...
(SMS)
Haha gedik kan. Sila muntah skg kawan-kawan semua.
Ntah kenapa saya tibe-tibe meroyan tanya soalan yang tak perlu untuk ditanya,
Nasib baik En Azli mood baik mase tu so die layankan aje,
Jawapan yang pendek tapi penuh makna,
Bace je sms tu terus senyum tak henti-henti, hati rase bunga-bunga,
Tapi saya nak pesan pada kawan-kawan semua, ada lelaki tak suke tanya soalan yang mcm ni,
Don't try this msg at home...hehe (gaya Apek yang sengal)
Okla..esok mungkin mahu berdating tapi tak confirm lagi,
Erm nak tanya soalan cm gini depan-depan la,
Huhu confirm En Azli malas nak layan kerenah saya,
P/s: Huh rase mcm nak muntah plak bace post ni. Maafkan saya kawan-kawan

Tuesday, October 05, 2010

Photographer

Perihal mybigday,

Photographer dah booking,

Amik photographer yg sama masa tunang hari tu,

En Mior sila hantar quotation dengan segera,

http://1001kenangan.com/

Untuk pengetahuan sume En Mior ni dulu penah bekerja satu ofis dengan saya sebelum bekerja sebagai lecturer kat Matrik Kuala Nerang,

And tak sangka beliau jadi cikgu kepada adik saya plak,

So harga tidak terlalu melampau and dapat harga kawan-kawan =)

So buat masa ni hal photographer sudah SETEL

Bunga tangan kristal part 2




Salam pagi,

Saya suke hari Selasa sebab cume hari Selasa sahaja yang saya takda kelas pagi. Hari lain pagi je mesti menghadap students. Huhu bunyi seperti merungut. Oh tidak sama sekali.

Macam biasa pagi-pagi saya mesti bukak emel. Mana tau dapat berita yang boleh mengembirakan. And semalam saya ade emel kat shajaratul design. Just risik-risik berapa die charge for bunga hantaran kristal. And pagi ni saya bukak and teruja sebab beliau reply my msg. Tapi sedikit impressed...

Hi,

Dilla... bunga tgn kristal RM180.. yg dlm mcm pic attached is Rm160..coz guna daun dip..thank you

Shaja



Oleh disebabkan saya bukan anak org kaya dan gaji saya bukan ribu riban saya terpaksa berpikir banyak kali sama ada mahu meneruskan hasrat saya untuk memiliki bunga ini.

Saya dah janji pada diri saya tidak mahu membazir pada perkara yang tidak berapa penting. Lagi pon ia hanyalah bunga tangan. Takpela saya boleh cari kalo-kalo ade kedai yang jual bunga kristal sahaja. DIY mungkin?



Kesian kan jadi Fardilla Fawzi...=)


Monday, October 04, 2010

Leader


Saya ade beberapa tasks yang perlu di selesaikan,

Tiada kaitan dengan mybigday tapi perihal kerja,

Saya diberi tugas untuk memegang ketua sekretariat dot dot untuk majlis dot dot,

Kami ada beberapa minggu and hari saje untuk setelkn sume,

Hurm pentingkan seorang LEADER yang berkaliber dan bertanggungjawab,

Saya tak tau la nak jadi ape,

Saya hanya mengharap bantuan orang lain je,

Kalo nak jadi leader sume org boleh jadi leader kan,

Apa yang lebih penting mcm mane seorang leader menjalankan tanggungjawab yang sebenarnya dalam menguruskan sesuatu perkara,

Bukan hanya nak nama sahaja,

Kalo kite bgtau kang bising tak bole nak terima hakikat,

Erm tepuk dada tanya hati,

Anda bagaimana?

Adakah seorang leader yang berkaliber dan bertanggungjawab?

Pesan saya jadilah seorang leader yg boleh diharapkan...

Dekorasi Bilik Pengantin

Berangan je lebih ni..don't expect to much ok

Terasa mcm nak tulis sesuatu mengenai dekorasi bilik pengantin. Wah advance nok terus pikir dekorasi bilik pengantin. Huhu

Idea ni tercetus masa saya and Mohd Azli pergi ke KLCC tgk HOMEDEC part 2 plak---> furnish it Sabtu lepas. Saya and Mohd Azli suke tgk lampu. Sgt chantek and rase nak grab je masa tu. Saya ade berkenan dengan satu lampu tido harga dalam seratus lebih jer. Memandangkan saya tak finalise-kan lagi konsep yang sesuai untuk dekorasi bilik pengantin, saya tangguhkan hasrat tu dulu. Mintak-mintakla bulan Mei tahun depan ade lagi. Amin...

Bilik saya kat Ipoh tu kecik je takda la besar mana. Rumah kampungkan. Tapi nak jugak dihias chantek-chantek kan. Kenapa pentingnya dekorasi bilik pengantin? Saya rase ia penting sebab kalo orang datang mesti diorang nak menjenguk bilik pengantin kan. Pastu ada la sebab-sebab lain yang saya malas nak bgtau sebab anda sume nak sedia maklumkan.

Saya dah terpikir elemen ape yang saya mahu senaraikan:
  • wall paper- untuk feature wall sahaja
  • cat- purple (tak perlu nak cat sebab dah siap cat masa tunang)
  • perabot baru (mak kata nak tukar lain..ok i follow je)
  • lampu siling/ lampu sisi (dont know yet)
  • pomander ball (tak decide lagi sama ade DIY atau tidak)
  • langsir
Apa pon perkara utama saya kene tgk jugak pakej yang diberi oleh butik pengantin. Mungkin ade yang memuaskan hati saya. So saya sudah menjimatkan tenaga dan masa untuk hias bilik pengantin.


Pameran Pengantin 2010


Helo promo..promo

Kepada sume bakal-bakal pengantin jangan melepaskan peluang untuk menghadiri pameran pengantin 2010 pada 8-10 Oktober di KLCC, Dewan 4..

Mungkin banyak idea yang bakal kita perolehi di sini.

Rasenya sume dah tau kan info nie..

Jumpe di sana ok...





What a wonderful weekend



Hai uols...

Semalam saya dan Murni buat keje gile. Hehe best jugak kalo setiap minggu buat keje gile mcm nie kan. And for your infomation jugak, weekend yang lepas satu kelas pon aku tak pegi. Ntah apa nak jadi la si fardilla tu.

Idea gi Melaka dtg spontan, atas cadangan Murni ok. Hehe saya pon follow jela. Boring asik berjalan area KL so kami teringin nak pegi satu tempat yang jarang kami pergi. Tapi satu kerugian besar sebab kamera takda. Pakai jela hp saya yang tak berapa nak canggih tu.

Smpi Melaka dalam pukul 4 sebab Mun-Mun (panggilan manja Murni) gi kelas. Saya sorang je yang pemalas. Tak banyak tempat sangat kami pergi. Erm tgk la pictures kat bawah tu. Hehe



Sebelum berangkat..tgh tunggu Mun-Mun pick up saya kat rumah


Main road sekitar Melaka yang membuatkan kami confius and pusing tempat yg sama 2 3 kali. Hehe budak baru belajar...


Us~ Murni and Dilla

Beca..takda kesempatan tuk naik bende alah ni. Dgr citer mahal jugak kalo kite nak guna perkhdmatan beca ni. Bole cecah RM40/sejam. Yeker????


Sgt kagum melihat replika tanjak (btol ke saya eja). Sgt real ok...


Tempat yang wajib pergi kalo ke Melaka..Dataran Pahlawan and sempat grab satu baju. Mesti En Azli suke kalo saya pakai baju tu...wink wink...


Tempat kami makan ikan bakar --> Medan Selera Ikan Bakar Sungai Duyung


Kepah masak sambal


Lihat pemandangan di sana nun ---> Muara


Murni Ali ---> pencetus idea gile..hehe


Kerang rebus..nak order kerang bakar tapi pakcik tu tak habis menuntut mcm mana nak bakar kerang...


Sotong goreng tepung..sangat panjang and besar tau sotong ni...


Ikan siakap bakar kosong


Our menu yang hanya makan 2 org


Tinggal sisa ok...99 percent abis licin...wow hebat! Nak tau berapa total sume ni.
HANYA
RM 51.70 ok..Murah and berbaloi-baloi kan...


Muke kekenyangan


Sedap hingga menjilat jari



Next time nak pegi lagi ok. Melaka memang best!

Kiamat atau Dating

2 Oktober 2010


 

Sedar tak sedar kita hampir ke penghujung tahun 2011. Sangat pantas masa berlalukan. Orang cakap kalau kita terasa masa bergerak pantas, maksudnya bumi semakin tua. Atau bahasa yang lebih menakutkan, kiamat semakin hampir. Ya Allah banyak lagi dosa yang saya lakukan. Tak sempat nak memohon ampun pada Allah. Ya, saya bukan Allah yang menentukan bila hari yang maha dashyat tu. Tapi ingat tak masa zaman remaja dulu, fakta ni memang sinonim. Saya ada dengar fakta ni, antara salah satu petanda bumi semakin tua – masa berlalu begitu pantas. So anda diluar sana beware ok. Ya Allah takutnya. Taknakla cakap pasal kiamat tapi tak bermakna saya tidak percaya kepada hari kiamat ok.


 

Semalam saya berjumpa tunang tersayang, Encik Mohd Azli Bin Mohd Noor @ Ramlee. Hello tadi cakap pasal kiamat pastu berdating plak. Masya Allah. Cepatla kawin kurang dosa. Huhu. Sampai sekarang hati masih berbunga-bunga, kan bagus hari-hari macam ni. Dari dulu sampai skg En Azli memang pandai cipta taman rama-rama dalam hati saya. Cewah jiwang tak hengat. Stop it Fardilla. Statement tu boleh bikin orang muntah ok. Dengan Mohd Azli ni saya dapat kenal dengan macam-macam jenis orang. And semalam saya sempat beraya di rumah kawan ofis beliau. Tak sangka saya berjumpa dengan seseorang yang buat saya rasa bangga. Saya bangga dengan pencapaian beliau. Sangat kreatif and punya hati yang penuh dengan semangat waja. Saya bukan bercakap mengenai kawan ofis En Azli tapi mak kepada kawan En Azli. Beliau yang menggelarkan diri sebagai Mak Long memang sangat sporting and suka berkongsi cerita. No wonder la beliau boleh capai cita-cita beliau.


 

Orang cakap kalau dah minat buat kerja apa pon menjadi. Betol-betol. Saya sokong. Mak Long ni penulis. Saya lupe la nama pena beliau- Paridah xxx. Die cakap kalau saya minat die boleh kenalkan dengan penerbit dan editor. So saya boleh publish hasil penulisan saya. Wah bestnya. Saya minat jugak menulis kalau tak mana datangnya my zone ni kan. Tapi kekangan masa yang menjadi faktor penghalang saya. Laaa kan Allah bagi masa 24 jam pada setiap manusia. Tu pon tak cukup ke. Huhu. Dulu masa sekolah saya ada cuba-cuba nak buat satu novel dan saya tulis dalam satu buku latihan. Tapi frust tak sempat nak abis buku tu dah hilang. Sedih jugak. Sebab saya dah plan baik punye. And ayah saya plak, memang suke menulis puisi. Ada satu buku die tulis tapi tak publish pon. Saje suke-suke isi masa lapang kan. Tapi mana tau bile saya kenal dengan Mak Long dapat publish puisi yang ayah saya buat. Dapatla sikit royalti kan. Mak long ni jugak dah banyak kali jadi juara pertandingan memasak. Teruja nok pandai gile masak plus kreatif cipta resepi sendiri. Terer kan. Nape saya tak mcm tu. Hahaha...


 

Tengokla mcam mana. Sume benda saya nak buat. At last habuk pon takda. Tu malas jadi Norfardilla Bt Mohd Fawzi tu. Hurm....


 

P/s : Terharu masa nak balik Mak Long cium pipi saya padahal semalam first time saya jumpe beliau. Terus teringat mak kat Ipoh....

Friday, October 01, 2010

Jamu atau jemu


Orang kate makan jamu bagus.. btol ke????

Saya ni orang yang suke makan pil supplemen kononnya untuk kesihatan dalaman. Org ckp makan evening primrose. So saya pon beli la satu btol yang had stok 3 bulan. Tapi hampeh tak sampai sebulan saya makan. Berlambak lagi dalam btol tu.

Pastu teringin plak nak makan jamu. Makan jamu bagus. Tapi tak taula keberkesannya. Mula-mula takut nak makan jamu. Takut efek pada badan. Yela kalo makan jamu kan panas.

Yang membuatkan saya tibe-tibe termakan jamu nie sebab terkesima tgk pengasas jamu mak dara dalam Gadis Melayu. Badan bergetah babe walaupon umur die 66 tahun masa tu. Masih cergas, masih ramping. Rasenya ramai tahu sape pengasas jamu mak dara kan. Saya memang nak jadi mcm tu. Tgk badan sendiri mai ai umur baru 24 tahun tapi badan and tahap kesihatan megalahkan org yang nak masuk 40 tahun. Badan berangin sebijik mcm opah. Opsss...

Dalam slot tu Ibu Halimah (pengasas jamu mak dara) sempat bagi beberapa tips untuk kecantikan luaran dan dalaman. Sape-sape yang tgk mesti tahu kan. Erm antara tips yang dikongsi beliau:
  • Bangun tido jangan mengeliat. Tadah tangan bace selawat nabi and raup pada muke
  • Bangun tido berlari setempat sampai berpeluh. Berpeluhkan baik tuk kesihatan. So pasni kene bangun awal sikitla kan sebab nak kene berlari setempat plak. Hehe
  • Pastu buat senaman twist untuk rampingkan pinggang
  • Pastu die ckp mude-mude ni kene amalkan makan jamu untuk kesihatan dalaman wanita. Owh patutla masih cntik jelita walaupon dah umur 66 tahun. Makn jamu rupanya...
  • Lagi satu masa nak mandi, sebelum nak basahkan badan, basuh muke dulu dengan selawat nabi. Supaya raut muke berseri. Tak payah membazir minum innershine or collagen. Ahaks...
Ni mungkin baru skit tips yang diamalkan. Saya ni jenis cepat terpengaruh. Huhu so lepas tu sibuk search jamu mana yang ok. Dah jumpe pon. Mama (akak yang perkenal jamu pada saya), kalo belum kawin try Putri Binari. Jamu ni antara yang paling bagus. So saya pon try la..kalo dah kawin nak try jamu mak dara plak. Bole kencang babe...

And now saya mengamalkan jamu putri binari and diharap tak separuh jalan la ye. Huhu so far badan saya boleh terima and takda simptom yang pelik. Harap-harapnya saya bole jadi mcm Ibu Halimah. Huhu bajet sungguh kan...




P/s: ada sape-sape lagi yang nak suggest jamu pasal saya..hihi

Thursday, October 28, 2010

Mak and Debab

0 comments

Mak kite and Debab nak dtg Deepavali ni,

Huhu mesti mak risau si Debab tu naik bas sorang-sorang gi KL plus sebab mak tak penah jejak kaki kat rumah sewa saya yang bersepah ni kecuali bilik saya je kemas,

Hahaha angkat bakul sendiri,

Tilam and bantal tak mencukupi. Haruslah membeli belah tilam and bantal kat Mydin,

Nasib bebudak ni balik time Deepavali,

Kalau tak semak je saya tengok...hahaha (sewel),

Mesti mak saya kesian tgk keadaan tempat tinggal saya,

=)


10 bulan

0 comments
Hari ni saya terasa berdebar yang lain macam. Sukarla nak digambarkan perasaan nie. Semakin hari semakin dekat. Saya rase takut plak. Bunyi seperti perempuan gedik kan. Haha..ntahla wei. Aku takut...

Rase mcm tak bersedia untuk mengalas tanggungjawab tu. Saya tak bersedia nak berpisah dengan keluarga saya. Yela org ckp kalau dah kawin bukan lagi tanggungjawab ibu bapa kite. Tak bole la saya nak balik kg sesuka hati. Seperti kejam plak bila nak ckp kawin tu menyekat hubungan kite dan keluarga. Saya rasa mcm tak bersedia. Ya Allah setan apa yang merasuk saya arini.

Tapi yang saya pasti saya memang tgh cuak. Takut tak mampu nak berkhidmat pada sang suami. Berkhidmat?? Pergh bunyi seperti apakah?? Abaikan...

Memang rase mcm ni ke kalau nak kawin???

Saya dah letak pon ticker kat bawah tu. Lebih kurang lagi 10 bulan. Mampu ke saya nak setelkan sumenya dalam masa ni. Cukup ke belanjawan saya. Ishhh saya nampak perkataan "wan". Suwei!! Tukar!! Jangan gune belanjawan. Erm cukup ke hasil pendapatan saya. Yela saya bukan anak orang ada-ada....Buat mana yang mampu je.



"Haishhh setan..jangan kau ganggu hati aku skg ni......

En Azli...saya takut..mcm mana awak bole buat relaks....

Mcm mana ada orang yang excited terlebey bile nak kawin...

Saya tak cakap saya tak excited, cume perasaan saya bercampur-baur..."




P/s:
Post arini terasa seperti perempuan gedik kah???

Wednesday, October 27, 2010

Berangin je

0 comments
Salam uols...

Hari ni badan saya berangin sungguh. Bukan berangin sebab marahkan seseorang. Tapi memang simptom angin yang sendawa mcm giant tu. Terukkan.

Dari semalam lagi saya tak rase tak sedap makan. After makan pizza dengan Mun-Mun. At first tu mungkin pening pala sebab air-cond kuat sangat. Nasib tukar tempat, kalo tak mungkin jadi lagi parah kot sakit pala ni.

Kalo sakit pala confirm la angin penuh satu badan. Urat belakang saya lenguh sumenya. Baru saya teringat rupenye terkene simptom minum nescafe kaw 2 hari berturut. Huh saya tobat taknak minum nescafe lagi. Letih wei kalo sakit badan mcm gini.

Harap-harap tiada apa yang berlaku pada saya. Risau gak. Semalam siap bace yassin sebagai pendinding mana tahu kan. Ishhh saya tak mau ckpla...

Gile merepek minah ni...

Da~

Tuesday, October 26, 2010

Gift Labu Sayung

0 comments

Arini saya dapat satu idea yang saya sendiri tak tahu sama ada bole direalisasikan atau tidak.

Tibe-tibe terpikir mahu bagi gift labu sayung untuk VIP sahaja.

Tapi saya perlu survey harga die dulu.

Teman kan org perak, labu sayung ni terkenal kat Kuala Kangsar.

So apa la salah nak bagi labu sayung cm gini mana tau bole jadi sentimental value untuk korang kan.



Tapi saya tak mahu la labu sayung itam mcm nie.

Nampak mcm lembaga apa plak kan.

Tak seswai nanti untuk tetamu saya yang penakut macam En Azli, nanti mesti diorang pecahkan labu sayung ni buang dalam tong sampah.

Tak ke kecik ati saya mendengarnya.

En Azli tak suke sgt elemen itam dalam apa jua barang. Die kate kalo itam nampak mcm misteri and menakutkan.

Ntah apa-apa la.

Saya sendiri pon tak berapa nak paham dgn konsep pemikiran die.



Isu cari stokin

0 comments
Macam biasa pagi-pagi kene kol. Start semalam hp beliau dah kene barred. So pagi ni saya yang kol beliau.

Saya : Halloo...
En Azli : Assalamualaikum...(pergh sentap saya..hehe)
Saya : Wa'salam. Awk lambat ke?
En Azli : Aah lambat..malam tadi tido umah mak...pastu cari stokin tak jumpe. Sebab cari stokin jadi lambat.Awak nanti jgn letak merata ye..(eh eh sape punye stokin skg ni..saya ke die??...confius sekejap)
Saya : Dah kene kawin ni...kesian awk..(smbil ketawa..lawak la)
En Azli : Tula..kalo dah kawin mesti teratur hidup saya (Huhu expectation beliau tinggi. Mana tau lepas kawin hidup makin tidak teratur...telan air liur..glurpp)


Isu cari stokin yang tak jumpe. En Azli memang suke letak barang merata kadang-kadang tu. Biasa la lelaki mana sgt pikir detail mcm org pompuan kan. Sume nak kene orang uruskan. Tula org suh kawin awal-awal taknak. Huhu. Jodoh takda masa tu nak buat mcm mana kan.

Kesian plak bile beliau selalu merungut hidup tak teratur. Selalu sgt ckp, kalo ade awak mesti hidup saya teratur. Haishhh nampak sangat saya ni diperlukan. Auuuuwww gedik kan. Cepat muntah skg. Haha

Monday, October 25, 2010

Simptom Makan Jamu

1 comments
Hari ni sengaja je nak post simptom awal pengambilan jamu. Yela memandangkan skg ni saya sedang berusaha menjadi pengamal jamu yang tegar. Saya sempat view something kat tenet and terjumpe simptom yang ini. Kebanyakan simptom ni memang kene pada saya. Jom kite review sama-sama.

Simptom awal pengambilan jamu

  • Pening kepala---> Disebabkan oleh metabolisme di dalam badan yang rendah dan proses ini membantu meningkatkan kembali tenaga badan
(Oh saya ade rase simptom ni. Memang dah tau pon sebab masa saya consume EPO pon saya terasa pening-pening lalat. Mungkin sebab kadar metabolisme saya yang rendah. And skg alhamdulilah saya sudah kurang rasa letih and tidak bermaya. Even pagi tadi saya terkejar-kejar saya mampu untuk kekal cergas sampai skg. Cewah macm promote kat iklan plak. Sowi ter-over sudah)

  • Mengantuk ---> Ini kerana tahap kolesterol dalam badan terlalu tinggi dan toksin yang banyak dalam badan. Proses penurunan kolesterol dan penyingkiran toksin akan menyebabkan tindak balas ini berlaku untuk beberapa hari sahaja
(Ini memang. Kadang-kadang balik keje mengantuk tahap gaban yang tak dapat ditahan-tahan. Selalu je saya tido awal. Badan saya memang banyak toksin pon. Tengokla angin sepoi-sepoi bahasa dalam badan ni kan. Simptom angin tu dah makin berkurang. Cume kadang-kdang je merebak bile masa saya stress and pening kepala. Time kasih kepada super jamu)
  • Sangat kering ---> kene minum air lebih..berdenyut kat ari2 atau payudara tu mmg simptom awal jamu ni bertindakbalas dlm badan untuk tegangkan breast dan sihatkan rahim..ia akan hilang
(Memang sangat kering. Kene minum banyak air. Nak terkucil pon kerap la. Tapi takpela kate nak sihat luar dan dalam kan. Pastu masa awal-awal consume kan saya ade simptom berdenyut kt ari-ari. Risau gile kot. Nak bongkokkan badan pon rase sengal je kat bawah perut. Ingatkan saya ade penyakit pada rahim. Kalau berdenyut tu maknanya rahim kite memang bermasalah. So dengan penggunaan jamu ia mampu untuk sihatkan kembali rahim kite. And now saya tak rase pape lagi. Nasib ada orang post simptom ni, kalau tak mesti saya ingat saya ade masalah pada rahim. Senyum)

Keberkesanan jamu bergantung pada hormon dalam badan seseorang, tahap metabolisme, tahap kolesterol, jenis kegemukan dan tahap kesihatan seseorang.

Tapi kadang-kadang saya ter-miss jugak makan jamu setiap hari. Tapi untuk hari ni saya dah makan dah pagi tadi.

P/s: Obses-nya awak pada jamu. Huhu ntahla tetibe je gedik nak makan jamu. Semalam Murni tgk saya makan jamu. Die pon nak try. Huhu

Interview

0 comments
Petang ni En. Akmar, pusat tuisyen tu nak jumpe. Semalam die kol saya. Dahla kol time nak maghrib. Sabo jela.

Erm saya dah la tak bawak sijil-sijil yang asal. Yang ada sijil fotostat je. Haishh ni nak keje ke tak. Dah die kate bawak je apa-apa yang ada. Saya bawak resume and sijil fotostat jela. Sebab die kate die bukannye formal pon kan.

Dah lame rasenye tak mengharungi sesi interview.

Sebarang keputusan saya terima dengan hati yang terbuke.

Lewat kaw-kaw

0 comments
Hai semua,

Arini saya lewat kaw-kaw datang ke opis sebab saya rushing dari Seremban. Semalam saya ada ckp takda sesi bertemu En Azli kan. Ntah mcm mana keje gile dtg. Pukul 5 ptg semalam baru saya decide nak jumpa dengan die. So lepas rindu. Huhu...

Pagi lambat sebab sempat lagi nak pegi breakfast sama-sama kan. Nasib kelas saya untuk minggu ni dah abis. Next week student final. Good luck uols. Tu sebab die sayang saya lebih sebab saya sanggup buat keje gile mcm ni. Uwekk perasan sungguh.

Thanks laling~

Sunday, October 24, 2010

Hari Ahadku

0 comments
Salam Ahad sume,

Huhu sejak dari semalam saya menumpang kasih di rumah tumpangan saya. Plan asalnya saya mahu meneman Cik Mun-Mun yang tinggal keseorangan apabila housemate-nya sume pulang ke kampung halaman. Tapi lain yang jadi. Natrah tak jadi balik Johor and Huda yang seminggu demam panas dah balik ke KL semalam. So takpela. At least saya tak keseorangan kat umah saya tu.

Termasuk minggu ni dah 2 minggu saya tak jumpa dngn En Azli. Tak rindu ke?? Rindu wei. Tapi nak buat mcm mana. Harus ditahanla sampai minggu depan kot. Tu pon tak confirm lagi. Masing-masing ada hal lain. Huhu rindunyeerrrr...wei jangan nak gedik la.

And yang paling saya suke kalo saya dok kat sini. Diorang suke masak. So saya pon dapat menyibukla memasak sekali. So menu untuk lunch arini Smbal sotong, sayur bayam goreng, kerabu mangga and cencaluk. Slurrppp saya memang suke gile makan cencaluk walaupon saya bukan orang Melaka. Huhu...

Okla Murni nak panggil makan tu. So saya harus stop skang. Nanti kite sambung lagi ye untuk kes seterusnya..kes??? What the hell??? =p


Friday, October 22, 2010

Akibat Mimpi

0 comments
Huhu arini saya terasa kurang bermaya and kurang cergas. Mungkin semalam letih sebab mimpi sampai nangis. Bangun pagi ada air mata plak. Mimpi dipulaukan kawan-kawan. Sgt sedih smpai nangis betol-betol masa tido. Ntah apa-apa ntah saya ni. Bangun tido terasa mata tak boleh bukak dengan jayanya. Haisshh and terus menganggu kecergasan saya arini. Natrah si penafsir mimpi kata, kalu kite mimpi mcm tu maksudnya kawan saya sukekan saya. Cewah perasan.

Badan pon rase letih, mata pon rase ngntuk. Petang ni ade kelas Financial Dr Bany plak. Mungkin ade quiz. Kalo tak malas je saya nak pergi mengharung perjalanan yang onak berduri. Bayangkanlah nak redah Federal Highway tu. Tak tahan wei. Stress. Saya harap next semester kelas saya takda hari Jumaat. Amin.

And kelmarin saya ade terbace satu iklan yang memerlukan guru tuisyen. So saya dengan selamba telah kol En Akmar (nama tuan punye pusat tuisyen), nak tanya available lagi tak. Tapi masa tu die ade hal tak dpt nak entertain saya sebab tgh bz msa tu. So semalam smpai umah die kol saya tanya iklan tu. Kami chit-chat lebih kurang and die seperti setuju nak tawarkan guru tuisyen tu. Kalo betullah seperti yang dijanjikan alhamdullilah la. Saya memang tgh cari keje part time untuk menambah income buat bekalan hari kejadian. Huhu

Minggu ni mungkin takda sesi bertemu En Azli. Haishh kebosanan la saya minggu nie...

Anuar Zain - Ku Berjanji Karna Cinta

0 comments

Thursday, October 21, 2010

10 hari lagi...

0 comments


Lagi 10 hari.....

Awk kire apa ni. Nak kata hari kejadian kawin, jauh panggang dari api. Huhu

Gedik tak saya. Cube mengira tempoh pertunangan saya and En Azli. Memang gedik pon.

1 November ni genap setahun kami bertunang. Wow lamenye uols bertunang.

Yes nak ckp ape, kami memang tegar membiarkan ikatan pertunangan ni lama-lama. Masa nak bertunang tu memang kami dah tau pon. Kami akan ikat paling lama 2 tahun. Wow lagi lama. Bukan apa, mak beliau pon dah bersetuju untuk langsungkan perkahwinan bile saya dah abis master. Thanks bakal mak mertuaku yang sangat memahami. Die taknak saya nanti pening-pening masa kawin plus pening-pening ngn perihal study saya..

Banyak tentangan jugak yang saya terima dari kawan-kawan, tapi famili kami ok je yang mengatakan bertunang lama-lama banyak dugaan. Tapi alhamdulillah kami berdua relaks and steady je. Dan saya bertuah dapat En Azli yang berfikiran matang. Thanks to Allah. So far tiada masalah besar yang wujud dan kami bahagia mengharungi alam pertunangan yang panjang ini.

Tetapi masa akan datang kite tak taukan. Amboi nak doakan hubungan kami berantakan ke??? Huhu. Apa pon saya akan sentiasa berdoa supaya hubungan ini akan kekal selamanya sampai akhir hayat kami berdua. Cewah jiwang la plak. Hehe.

Mengulas mengenai pandangan orang yang selalu ckp bertunang lama-lama banyak dugaan. Pada pendapat saya la kan, ni hanya pendapat ok...dugaan tu datang dari dalam diri kalian sebenarnya. Kalau kite masing-masing tak create situasi yang menyebabkan hubungan kalian berantakan, dugaan tu takkan timbul sebenarnya. Sebagai contoh, masa tengah bertunang tibe-tibe korang jumpe bekas abang angkat yang korang sayang gile-gile kan, pastu sibuk-sibuk nak skandal ngn die. Sape yang suruh? Sape yang create hubungan tu??? Tak ke diri sendiri. Pokok takkan bergoyang kalau takda angin yang tolong nak goyangkan die. Btol tak?? So marilah sama-sama kite jangan create situasi yang boleh menyebabkan dugaan tu datang. Dugaan tu sebenarnya banyak faktor yang susah kite nak ramalkan.

So pikir-pikirkanlah...yang penting kene pikir secara matang. Bende ni susahla kalo kite nak ulaskan dengan lebih lanjut. Kalau dah termaktub die bukan jodoh kite, nak buat mcm mana. Allah Maha Mengetahui segalanya.

Saya tak mau komen lebih-lebih. Sangat sensitif ok isu ni....


Ya Allah panjangkanlah usia hubungan kami. Amin....





Berubah Hati

0 comments
Salam pagi semua,

Jangan salah anggap pada title post saya yang ini. Saya masih lagi setia pada yang satu.

Sebelum ni saya ade terbace berita bakal pangantin diculik dari blog Kina. Sangat mengerunkan bila baca berita sedemikian. Yela darah tengah manis kan. Apa kes sampai nak kene culik-menculik. Takut juga ntah-ntah bekas pakwe die buat gile ke. Huh bercakap pasal bekas pakwe rase mcm seriau plak bile mengingatkan perangai die yang suke meroyan tak tentu pasal. Nanti tak pasal-pasal jadi mcm cerita Chinta semalam. Amar kene langgar dengan Fakri, si bekas pakwe yang meroyan tak sedar diri. Yang paling tragis, si Amar jejaka macho mati katak mcm tu je. Kalau kat panggung ni dah lame saya bakar panggung. Amik tiket lenyek-lenyek dengan kaki je. Huh. Hero mati. Saya tak bole nak terima kenyataan. Huh nampak saya dah mengarut. Saya nak cakap pasal hal lain sebenarnya. Haissshh...

Ok..ok kite sambung balik perihal berubah hati ni.

Rupanya si bakal pengantin perempuan ni dah berubah hati. Taknak kawin dengan tunang die sebab perangai tunang die yang panas baran dan suke mengongkong. Bukanla kene culik sebenarnya pon. Huh seperti sama dengan kes saya sebelum nie. Kalau saya, tak ingin ber-suami-kan lelaki yang mcm nie. Letih wei. Cukupla saya dah menanggung akibat sebelum nie. Ishh tak baikla nak gosip-gosip kat sini.

Saya tau cite ni pon sebab masa drive ke opis tadi saya dengar HotFM. So topik pagi ni pasal berubah hati, rentetan daripada berita panas ni la. Adoi mcm-mcm perangai rupanya manusia nie. Minta dijauhkan. Saya taknak berubah hati pada En Azli. And saya harap En Azli tak berubah hati pada saya.


Untuk keterangan lanjut..sila klik sini untuk baca berita penuh.


Tuesday, October 19, 2010

Pre-Wedding Picture

2 comments

Hai uols,

Tadi saya dok leka menengok gambar-gambar sekitar majlis perkahwinan angkasawan terulung Malaysia bersama cinta hatinya. Kalo ckp angkasawan terulung confirm satu malaya tau kan. Tak payah nak cerita panjang lebar.

Sama cantik sama padan. Napela bukan saya yang menggantikan Dr Halina tu kan. Eh eh kalo saya penganti Dr Halina, dah kene tukar konsep la. Bukan sama cantik sama padan. Tapi tukar pada statement yang negatif la. Saya sedar diri ok. Saya tak chantek..... Huhu

Saya sempat cilok gambar pre-wedding mereka. Sangat chantek kan. Erm gambar pre-wedding ni perlu ke sebelum wedding??? Ntahla. Tapi itu tak termasukla dalam list saya. Kalo ade, adela. Kalo takda pon saya tak kisah sangat. Laaa kan gambar pre-wedding tu. Penting tu..... erm tgkla mcm mana kene discuss dulu dengan En Azli. Die setuju ke idak???



Wow mengagumkan....mcm mana nak amik pic terbang mcm ni???


Pic paling saya suke sgt-sgt. Nak sebijik mcm ni please.....


P/s: Eh dah 130 pm...saya ade kelas. Kene rushing..nanti students plak yang kunci pintu. Huhu

Monday, October 18, 2010

Komen Student-ku

0 comments
Starting this week, kelas praktikal restoran digantikan dengan kelas theory. So dah takda proses serving oleh student-student-ku.

So arini disebabkan first class saya tak siapkan soalan untuk mereka. Saya berjaya memanipulasikan kelas dengan cara saya.

Lagipun arini tak ramai yang datang. Kurang dari 10 orang. So saya suruh mereka keluarkan sehelai kertas untuk menjawab 3 soalan kacang mak lodeh saya.

Soalan pertama: Just nak test tahap kesedaran mereka di dalam kelas. Saya hanya tanya sepanjang semester ni, apa input yang awak pelajari dalam kelas F&B service skills 2. Just nak diorang refresh balik apa yang mereka dah buat sepanjang kelas berjalan.

Tu pon jawapan kurang memberangsangkan. Huh tak taula nak ckp mcm mana.

Soalan kedua: Cube menilai nilai sendiri. Adakah awak layak dapat A+, A atau D. Cuba analis diri sendiri berdasarkan tahap kedatangan ke kelas, participation, attitudes dan sebagainya. Idea ni cilok daripada kelas Dr Hamdin semalam.

Rata-rata semua sedar diri masing-masing. Tkut nak letak A+ untuk diri sendiri. Saya semalam siap taruk 89% untuk diri sendiri. Hahaha saya memang tak sedar diri.

Soalan ketiga: Saya mahu mereka menilai diri saya mengajar dalam kelas. Huhu saje nak buat self-improvement next semester. Nak tau apa komen mereka mengenai diri saya:

  • Pada pendapat saya Miss Dilla seorang yang tegas dan selalu marah. Mungkin kerana cara Miss Dilla mengajar ini yang membantu saya untuk rajin datang ke kelas
  • Cara miss mengajar menunjukkan peranan seorang pensyarah yang bagus dan lebih mementingkan prestasi kami mendapat gred yang terbaik dalam kelas
  • Cara miss yang bersahaja tetapi tegas, memberikan peluang untuk menjayakan restoran dengan cara tersendiri dan memerhatikan cara kerja serta menilai dari jauh
  • Miss Dilla sorang yang tegas, kadang-kadang baik hati dan lembut. Apabila miss marah, saya rasa bersalah kerana tidak membuat dan belajar dengan betul. Tapi saya suke miss buat macm itu, sebab boleh sedarkan saya daripada melakukan kesalahan sama

Banyak sangat la nak tulis. Saya tulis sikit-sikit jela ye. Sume ckp saya tegas, suke marah kan. Huhu. Marah-marah pon hati masih baik kan. Hehe...

Bulan Madu

0 comments

Saya suke buat blog walking kat zone-zone yang bakal mendirikan rumah tangga. Nak taknak saya tak mampu menahan rase dari terpengaruh dengan cara mereka. Huhu

Cume skg ni saya nak sentuh sikit mengenai honeymoon. Sejak akhir-akhir ni saya kerap la buat survey mengenai pakej honeymoon tak kire la dalam negara atau luar negara. Tapi lepas dikire-kire bajet dan kekangan masa hasrat untuk saya terbang ke luar negara terpaksa diberhentikan buat sementara waktu. Dulu ada jugak bincang ngn En Azli nak pergi satu tempat ni (rahsia), bile tengok pakej and harga ok. So kami nak tekad nak pergi situ for our honeymoon.

Setelah masa berlalu and terpaksa memikirkan bajet dan masa, mungkin hasrat tu terpaksa di-hold-kan buat sementara waktu. Terpaksa cari yang domestik sahaja. Kan honeymoon so tak bole nak sakan sangat berjalan. Cari pakej yang domestik sama mahal dengan international punye. Apa kes kan. Rase tak berbaloi. Tak payah ikut pakej.

So kami dah decide mungkin nak pergi dalam negara sahaja memandangkan kami ingin menyahut kempen Melawat Malaysia and Belilah Produk Buatan Malaysia. Kalau pergi sekitar Semenanjung better pergi cari hotel sendiri, naik kenderaan sendiri and buat aktiviti sendiri. Btol tak????

Sebab rata-rata pakej yang ditawarkan sangat tidak berbaloi. Ada sape-sape punye pakej yang menarik untuk dikongsi bersama saya????

Ini hanya luahan pendapat sahaja. Anda plak bagaimana???

Entry Carca Marba

0 comments
Salam Monday Blues,

Tapi arini saya tak berapa nak blues la, arini saya bangun awal dalam 620 am saya dah terjaga walaupon saya cuti arini. Yela tak perlu nak kejar solat Subuh kan. Tapi tetap jugak nak bangun awal. Sejak kejadian kereta saya ditarik pihak DBKL yang baik hati, saya terpaksa mencari tempat parking kereta yang lebih selamat. Minggu lepas saya asik membazir duit RM3/sehari semata-mata nak parking tempat yang selamat. Cube darabkan 5 hari dengan RM3. Tak ke membazir. Huhu

So minggu ni saya tak dapat nak menahan rasa parkinson mengeluarkan duit yang tak seberapa tu kn. Terpaksa bangun awal untuk mengejar parking kat tempat satu lagi ni-free of charge. Kalau lambat masuk, penuhla kreta kan. Tapi pagi tadi nasib saya agak baik, saya dpt parking. Weeee save duit saya arini. Kedekut kan???


Perihal study:

Semalam last kelas Dr Hamdin. No more class Sunday morning for next week. Yang tinggl kelas Dr Bany-Financial and Dr Karu-SPSS. Yang merisaukan saya skg final exam Financial. Kene struggle kaw-kaw sebab bukan take home ok. SPSS take home. At least saya boleh study and tanya org kan. Adoi starting today kene review and study balik subject Financial. Macam mana nak kire IRR pakai financial calculator HP????


Perihal MyBigDay:


Saya tak sabar mahu cuti Raya Haji. Banyak agenda yang akan saya uruskan. Nasib cuti tahunan saya masih berbaki 5 hari. Dapatla saya cuti direct smpai Ahad memandangkan cuti Raya Haji jatuh pada hari Rabu. Sah-sah la cuti sehari je kan. Nak cuti lama kenela apply.

Banyak bende yang saya mahu survey!

P/s: Susah la update kat laptop orang lain. Memang jadi carca marba post saya ni....huh

Sunday, October 17, 2010

Sunday Morning

0 comments


Huh saya tak diberitahu kelas Dr Hamdin start lambat arini. Beliau ada meeting kat UPM smpai 1030 am. So our class will be start at 1030 am. Damn nak tau saya berada di mana skg???


Huhu dalam kete. Sementara nak tggu Natrah datang. Nasib bole dpt wireless even dalam kretaku.

Hari ni kelas terakhir Dr Hamdin, and pasni bole horay sebab bole bangun Sunday morning lambat plus boleh banyakkan aktiviti bersuka ria. Huh akhirnya smpai jugak ke penghujung kelas. Weee~

Hari ni saya kurang pasti apa aktiviti saya lepas kelas. Rase mcm hidup takda arah tujuan plak bile tak buat ape-ape. En Azli??? Erm ntahla. Kalau takda die pon saya bole jalankan aktiviti saya jgk. Tapi saya ada buat muffin untuk die. Nak buat food testing la konon. Ermmm kalo tak jumpe die arini kene buat second round la.


Thursday, October 14, 2010

DIY Muffin

0 comments
Salam semua,


Cube teka saya tengah buat ape,


Tengah meroyan test power nak buat muffin sempena hari kejadian,


DIY cenderahati la konon,


Nanti saya upload gambar k

Wednesday, October 13, 2010

Tarikh Keramat

0 comments

Skg ni org dok sokseh tanya date kawin saya. Mana yang rapat tu saya bagitau la kan. Even kat blog ni pon saya tak bagitau exact tarikh my big day. Sengaja saya taknak reveal skg. Biarla menjadi rahsia. Perlu ke nak nyanyi lagu Biarlah Rahsia. Huh minah propa...

Erm nantila saya sebenarnya tak bersedia lagi nak bagitau. Tapi yang pasti kurang dari 12 bulan.


*****

Saya: Awak takut tak nak kawin?
En Azli : Tak, awk?
Saya : Takut. Takut tak mampu nak pikul tanggungjawab
En Azli : Takda ape la..Janganla takut....



(Gedik gile tanya soalan bengong mcm ni, so jangan tiru perangai saya ok)

Monolog Part 1

0 comments
Perjalanan saya masih jauh. Jalan cerita hidup saya masih panjang. Saya masih lagi mencari-cari hala tuju yang sebenar dalam kehidupan saya. Saya sentiasa berfikir tentang matlamat dan hala tuju kehidupan saya. Di depan sana saya sudah gambarkan mengikut imaginasi saya, bagaimana kehidupan saya akan datang.

Saya betol-betol tak paham kepada sesiapa yang tak pernah nak pikir mengenai matlamat kehidupan. Yang suke duduk di zon selesa. Berubahla demi mengejar matlamat kehidupan. Apa matlamat kehidupan saya?

Tak perlulah saya nak bagitau apa matlamat kehidupan saya. Biar saya seorang yang tau and bekerja keras untuk mencapai matlamat itu. Pernah tak bile sampai satu masa anda terasa begitu fed up dengan kehidupan ni? Saya taknak ckp bohong konon nak ego tak kene tempat. Yes saya pernah mengalami situasi sebegitu. Sampai satu tahap saya fed up and malas nak buat apa-apa. Apa nak jadi lantakla. Tapi sampai bile kite nak dibelenggu dengan rasa yang mcm tu?

Apa yang saya buat untuk hapuskan rase negatif tu? Saya cube untuk organize balik and list down balik faktor atau punca yang menyebabkan saya jadi fed up dengan tibe-tibe. Saya cube untuk mencari kekuatan. Saya cube untuk berinteraksi dengan sumber kekuatan saya. Buat masa ni sumber kekuatan saya- En Azli. Thanks to him.

Saya cube untuk bertahan. Saya akan bertahan. Cube untuk bertindak and berfikir secara positif. Saya cube untuk lawan rase fed up itu. Dekatkan diri pada Allah. Mohon daripada-Nya. Itulah sumber ketenangan dan kekuatan yang abadi.

Banyak lagi kelemahan dan kekurangan yang perlu saya perbaiki....

Perjalanan saya masih jauh...

Tuesday, October 12, 2010

Tak basi lagi kan?

0 comments
Agak-agak dah basi tak citer nie. Huhu

Ahad lepas saya, Akma, and En Azli lepak kat KLCC dengan tujuan sibuk nak tengok pameran pengantin.

Tak sangka plak kene masuk bayar RM1. Mak ai kedekut gile. Masuk je dewan 4 tu, terkesima sekejap. Rupenye tak banyak booth yg ada. Terasa rugi plak gi berjalan-jalan kat situ. Ingatkan bole rambang mata la tengok pilihan yang ada. Kesimpulannya saya tidak berpuas hati dengan pameran pengantin tu.

Price die pon takdala murah kaw2. Biasa-biasa je. Saya bole dpat price yang lagi ok. Kalo saya tau lebih baik saya tengok movie. Bole view sume bende tu kat tenet je. Dah lama kami berdua tak tengok movie. Btol tak laling???

Pic sume dalam kamera En Azli. Kate nak emelkan kat saya. Erm berkulat la pic tu dalam kamera die. Huhu

Hari Ini Dalam Sejarah

0 comments

Hari ni dalam sejarah
(merujuk kepada kejadian semalam 11 Oktober 2010, sehari selepas tarikh keramat 10.10.10)


Mcm biasa saya selalu parking kat situ kalo time opis. Malas nak membazir duit bayar parking mahal-mahal. Baik saya spend duit saya dating. Baru puas hati.

Hampir bertahun saya parking di situ, hanya surat saman DBKL je yang saya terima. Saya mik mudah. Tak anggap sesuatu yang serius. Amik kertas, usha ats bawh pastu saya renyuk surat saman tu dan cmpak kat tepi kreta. Ego plus bongkak si Fardilla ni. Huhu

And pagi semalam masa kiteorang baru balik brekfast kat Rot-Cai ternampakla mamat naik motor DBKL distributed surat saman kat kete yang parking kat situ. Natrah tak jadi nak letak kete kat situ. Saya sempat ckp lagi ala biasa la tu. Tapi takut jugak kalo diorang claim tayar kan. Takpon kete kene amik. Saya dok pesan kat orang. Tapi saya takda inisiatif pon nak alihkan AFQ saya.

Balik dari kelas Restoran saya lalu jalan ni and sempat mengerling ke tempat saya parking kreta. OMG...where is my AFQ??? Damn kete sume licin kat situ. Padahal kat area tu mmg hot parking. Sentiasa penuh. Saya tak pikir panjang saya dah agak DBKL yang angkut AFQ saya.

Saya pi kecoh kat member opis and untuk menguatkan firasat AFQ diangkut DBKL, saya gi tanya kat mamat yang keje kat Kangkung. Erm seperti yang dijangkakan, DBKL buat rusuhan tadi. Ga****g.

Saya terus check website DBKL and kol nombor apa yang patut. AFQ ditempatkan di Depoh Simpanan Sementara DBKL kat Jalan Jinjang, Kepong. Mak ai jauhnya. Tapi serius makcik yang jawab panggilan saya kurang ajar tahap ce***a. Kau ingat kau keje kerajaan besar sangatla pangkat kau kan. Padahal tukang jawab kol je. Kalo saya dapat makcik tu.....

Nak amik kreta balik banyak plak cengkadak die kan. Nak salinan geran atau insurans. Damn mana penah saya simpan bende alah tu. Saya terpaksa menyusahkan mak ayah saya plak. Kol ayah mintak fakskan geran and insurans. Terima kasih ayah. Masa kol tu saya mintak geran and insurans, saya tak bgtau sebab apa. Saya rahsiakan dulu. Pastu baru saya mesej ckp kete kene tunda. Huhu.....

Documentation done. Saya terus gerak bersama Natrah ke Kepong berpandukan google map yang mcm haram. Bagi direction kurang tepat. Nasib saya bijak pakai agak jalan dan akhirnya kami selamat jugak sampai tempat yang dituju. Thank a lot to Natrah. Nasib saya tiada kelas petang hari Isnin.

Melayang jugakla duit saya semalam. Ringgit Malaysia 205 saya kene bayar untuk amik balik kreta saya. Charge tunda sahaja Ringgit Malaysia 150. Damn cekik darah. Padahal tempat parking saya tu tidak langsung menganggu lalu lintas. Bole beli perfume guess ok.

So saya dah terima akibat sifat saya yang suke amik mudah. Masa lepas bayar saman tu, ada satu lori tunda lalu, pakcik tu hon kat kami and siap lambai-lambai sambil gelakkan kami. Nak meng-anjing la tu kn. Erm nak pergi tarik kete org la tu. Saya dapat tau 2 round DBKL buat rusuhan kat tempat parking tu.

So arini parking berbayar penuh and parking kat bawah tu lengang je. Sume dah amik kesedaran pasal kejadian semalam.


P/s: Huh panjangnya aku membebel

Monday, October 11, 2010

Setan

2 comments
Macam setan kreta super power kancil gua kene tarik dengan DBKL,

Dah abis duit la tu nak menghabiskan duit rakyat,

Seriously, hari ni mmg suwei la,

Gua mmg takkan halalkan duit saman yang gua bagi kt DBKL nanti,

Gua tengah geram, jangan sampai korang tengk muka depan paper sok pagi bangunan DBKL terbakar....

Gua la org yg bakar bangunan tu,


P/s: Arini ayat gua mcm haram


Friday, October 08, 2010

Bunga oh Bunga

0 comments


Yuhuuu...

Terasa sronok bile pergi tengok-tengok bunga dengan Huda Soda tadi. Bukan mengular ok. Kan time solat Jumaat. Kami sempat survey kat KK Home Deco and satu kedai pengantin yg namanya Lovely Place...seakan-akan Lovely Lace plak..ni kes meniru la ni...Huhu

Sila lihat hasil tangkapan di bawah ye...



Chantekla plak tgk die decorate hantaran mcm ni..huhu idea ni tapi tak bole nak realisasikan sebijik mcm ni...


Dulang hantaran kat KK Home Deco..menarik jugak..poning palo den nak decide yg mcm mana...


Ni pon dulang hantaran jugak..tapi saya tak suke kaki die kontot..saya mahu kaki yang panjang mcm kat atas


Pomander ball yang besar gile..my color theme ni...


Weee sibuk nak interframe jugak...


Huda yang pening nak decide kaler yg mana..huhu


Bunga sgt banyak and bole duduk bertapa kat situ sampai kedai tutup...saya pening nak pilih yang mana satu


Antara pilihan bunga yg masuk dalam senarai..shortlisted...hehe



Saya sangat puas hati dapat survey-survey kat situ. At least saya dah mula membuat gambaran tentang preparation apa yang perlu saya dahulukan....


Di suatu petang

0 comments
Di suatu petang....
Saya : Awk sayang saya tak???
En Azli : Sayang sgt...
(SMS)
Haha gedik kan. Sila muntah skg kawan-kawan semua.
Ntah kenapa saya tibe-tibe meroyan tanya soalan yang tak perlu untuk ditanya,
Nasib baik En Azli mood baik mase tu so die layankan aje,
Jawapan yang pendek tapi penuh makna,
Bace je sms tu terus senyum tak henti-henti, hati rase bunga-bunga,
Tapi saya nak pesan pada kawan-kawan semua, ada lelaki tak suke tanya soalan yang mcm ni,
Don't try this msg at home...hehe (gaya Apek yang sengal)
Okla..esok mungkin mahu berdating tapi tak confirm lagi,
Erm nak tanya soalan cm gini depan-depan la,
Huhu confirm En Azli malas nak layan kerenah saya,
P/s: Huh rase mcm nak muntah plak bace post ni. Maafkan saya kawan-kawan

Tuesday, October 05, 2010

Photographer

0 comments
Perihal mybigday,

Photographer dah booking,

Amik photographer yg sama masa tunang hari tu,

En Mior sila hantar quotation dengan segera,

http://1001kenangan.com/

Untuk pengetahuan sume En Mior ni dulu penah bekerja satu ofis dengan saya sebelum bekerja sebagai lecturer kat Matrik Kuala Nerang,

And tak sangka beliau jadi cikgu kepada adik saya plak,

So harga tidak terlalu melampau and dapat harga kawan-kawan =)

So buat masa ni hal photographer sudah SETEL

Bunga tangan kristal part 2

2 comments



Salam pagi,

Saya suke hari Selasa sebab cume hari Selasa sahaja yang saya takda kelas pagi. Hari lain pagi je mesti menghadap students. Huhu bunyi seperti merungut. Oh tidak sama sekali.

Macam biasa pagi-pagi saya mesti bukak emel. Mana tau dapat berita yang boleh mengembirakan. And semalam saya ade emel kat shajaratul design. Just risik-risik berapa die charge for bunga hantaran kristal. And pagi ni saya bukak and teruja sebab beliau reply my msg. Tapi sedikit impressed...

Hi,

Dilla... bunga tgn kristal RM180.. yg dlm mcm pic attached is Rm160..coz guna daun dip..thank you

Shaja



Oleh disebabkan saya bukan anak org kaya dan gaji saya bukan ribu riban saya terpaksa berpikir banyak kali sama ada mahu meneruskan hasrat saya untuk memiliki bunga ini.

Saya dah janji pada diri saya tidak mahu membazir pada perkara yang tidak berapa penting. Lagi pon ia hanyalah bunga tangan. Takpela saya boleh cari kalo-kalo ade kedai yang jual bunga kristal sahaja. DIY mungkin?



Kesian kan jadi Fardilla Fawzi...=)


Monday, October 04, 2010

Leader

0 comments

Saya ade beberapa tasks yang perlu di selesaikan,

Tiada kaitan dengan mybigday tapi perihal kerja,

Saya diberi tugas untuk memegang ketua sekretariat dot dot untuk majlis dot dot,

Kami ada beberapa minggu and hari saje untuk setelkn sume,

Hurm pentingkan seorang LEADER yang berkaliber dan bertanggungjawab,

Saya tak tau la nak jadi ape,

Saya hanya mengharap bantuan orang lain je,

Kalo nak jadi leader sume org boleh jadi leader kan,

Apa yang lebih penting mcm mane seorang leader menjalankan tanggungjawab yang sebenarnya dalam menguruskan sesuatu perkara,

Bukan hanya nak nama sahaja,

Kalo kite bgtau kang bising tak bole nak terima hakikat,

Erm tepuk dada tanya hati,

Anda bagaimana?

Adakah seorang leader yang berkaliber dan bertanggungjawab?

Pesan saya jadilah seorang leader yg boleh diharapkan...

Dekorasi Bilik Pengantin

0 comments
Berangan je lebih ni..don't expect to much ok

Terasa mcm nak tulis sesuatu mengenai dekorasi bilik pengantin. Wah advance nok terus pikir dekorasi bilik pengantin. Huhu

Idea ni tercetus masa saya and Mohd Azli pergi ke KLCC tgk HOMEDEC part 2 plak---> furnish it Sabtu lepas. Saya and Mohd Azli suke tgk lampu. Sgt chantek and rase nak grab je masa tu. Saya ade berkenan dengan satu lampu tido harga dalam seratus lebih jer. Memandangkan saya tak finalise-kan lagi konsep yang sesuai untuk dekorasi bilik pengantin, saya tangguhkan hasrat tu dulu. Mintak-mintakla bulan Mei tahun depan ade lagi. Amin...

Bilik saya kat Ipoh tu kecik je takda la besar mana. Rumah kampungkan. Tapi nak jugak dihias chantek-chantek kan. Kenapa pentingnya dekorasi bilik pengantin? Saya rase ia penting sebab kalo orang datang mesti diorang nak menjenguk bilik pengantin kan. Pastu ada la sebab-sebab lain yang saya malas nak bgtau sebab anda sume nak sedia maklumkan.

Saya dah terpikir elemen ape yang saya mahu senaraikan:
  • wall paper- untuk feature wall sahaja
  • cat- purple (tak perlu nak cat sebab dah siap cat masa tunang)
  • perabot baru (mak kata nak tukar lain..ok i follow je)
  • lampu siling/ lampu sisi (dont know yet)
  • pomander ball (tak decide lagi sama ade DIY atau tidak)
  • langsir
Apa pon perkara utama saya kene tgk jugak pakej yang diberi oleh butik pengantin. Mungkin ade yang memuaskan hati saya. So saya sudah menjimatkan tenaga dan masa untuk hias bilik pengantin.


Pameran Pengantin 2010

0 comments

Helo promo..promo

Kepada sume bakal-bakal pengantin jangan melepaskan peluang untuk menghadiri pameran pengantin 2010 pada 8-10 Oktober di KLCC, Dewan 4..

Mungkin banyak idea yang bakal kita perolehi di sini.

Rasenya sume dah tau kan info nie..

Jumpe di sana ok...





What a wonderful weekend

0 comments


Hai uols...

Semalam saya dan Murni buat keje gile. Hehe best jugak kalo setiap minggu buat keje gile mcm nie kan. And for your infomation jugak, weekend yang lepas satu kelas pon aku tak pegi. Ntah apa nak jadi la si fardilla tu.

Idea gi Melaka dtg spontan, atas cadangan Murni ok. Hehe saya pon follow jela. Boring asik berjalan area KL so kami teringin nak pegi satu tempat yang jarang kami pergi. Tapi satu kerugian besar sebab kamera takda. Pakai jela hp saya yang tak berapa nak canggih tu.

Smpi Melaka dalam pukul 4 sebab Mun-Mun (panggilan manja Murni) gi kelas. Saya sorang je yang pemalas. Tak banyak tempat sangat kami pergi. Erm tgk la pictures kat bawah tu. Hehe



Sebelum berangkat..tgh tunggu Mun-Mun pick up saya kat rumah


Main road sekitar Melaka yang membuatkan kami confius and pusing tempat yg sama 2 3 kali. Hehe budak baru belajar...


Us~ Murni and Dilla

Beca..takda kesempatan tuk naik bende alah ni. Dgr citer mahal jugak kalo kite nak guna perkhdmatan beca ni. Bole cecah RM40/sejam. Yeker????


Sgt kagum melihat replika tanjak (btol ke saya eja). Sgt real ok...


Tempat yang wajib pergi kalo ke Melaka..Dataran Pahlawan and sempat grab satu baju. Mesti En Azli suke kalo saya pakai baju tu...wink wink...


Tempat kami makan ikan bakar --> Medan Selera Ikan Bakar Sungai Duyung


Kepah masak sambal


Lihat pemandangan di sana nun ---> Muara


Murni Ali ---> pencetus idea gile..hehe


Kerang rebus..nak order kerang bakar tapi pakcik tu tak habis menuntut mcm mana nak bakar kerang...


Sotong goreng tepung..sangat panjang and besar tau sotong ni...


Ikan siakap bakar kosong


Our menu yang hanya makan 2 org


Tinggal sisa ok...99 percent abis licin...wow hebat! Nak tau berapa total sume ni.
HANYA
RM 51.70 ok..Murah and berbaloi-baloi kan...


Muke kekenyangan


Sedap hingga menjilat jari



Next time nak pegi lagi ok. Melaka memang best!

Kiamat atau Dating

0 comments

2 Oktober 2010


 

Sedar tak sedar kita hampir ke penghujung tahun 2011. Sangat pantas masa berlalukan. Orang cakap kalau kita terasa masa bergerak pantas, maksudnya bumi semakin tua. Atau bahasa yang lebih menakutkan, kiamat semakin hampir. Ya Allah banyak lagi dosa yang saya lakukan. Tak sempat nak memohon ampun pada Allah. Ya, saya bukan Allah yang menentukan bila hari yang maha dashyat tu. Tapi ingat tak masa zaman remaja dulu, fakta ni memang sinonim. Saya ada dengar fakta ni, antara salah satu petanda bumi semakin tua – masa berlalu begitu pantas. So anda diluar sana beware ok. Ya Allah takutnya. Taknakla cakap pasal kiamat tapi tak bermakna saya tidak percaya kepada hari kiamat ok.


 

Semalam saya berjumpa tunang tersayang, Encik Mohd Azli Bin Mohd Noor @ Ramlee. Hello tadi cakap pasal kiamat pastu berdating plak. Masya Allah. Cepatla kawin kurang dosa. Huhu. Sampai sekarang hati masih berbunga-bunga, kan bagus hari-hari macam ni. Dari dulu sampai skg En Azli memang pandai cipta taman rama-rama dalam hati saya. Cewah jiwang tak hengat. Stop it Fardilla. Statement tu boleh bikin orang muntah ok. Dengan Mohd Azli ni saya dapat kenal dengan macam-macam jenis orang. And semalam saya sempat beraya di rumah kawan ofis beliau. Tak sangka saya berjumpa dengan seseorang yang buat saya rasa bangga. Saya bangga dengan pencapaian beliau. Sangat kreatif and punya hati yang penuh dengan semangat waja. Saya bukan bercakap mengenai kawan ofis En Azli tapi mak kepada kawan En Azli. Beliau yang menggelarkan diri sebagai Mak Long memang sangat sporting and suka berkongsi cerita. No wonder la beliau boleh capai cita-cita beliau.


 

Orang cakap kalau dah minat buat kerja apa pon menjadi. Betol-betol. Saya sokong. Mak Long ni penulis. Saya lupe la nama pena beliau- Paridah xxx. Die cakap kalau saya minat die boleh kenalkan dengan penerbit dan editor. So saya boleh publish hasil penulisan saya. Wah bestnya. Saya minat jugak menulis kalau tak mana datangnya my zone ni kan. Tapi kekangan masa yang menjadi faktor penghalang saya. Laaa kan Allah bagi masa 24 jam pada setiap manusia. Tu pon tak cukup ke. Huhu. Dulu masa sekolah saya ada cuba-cuba nak buat satu novel dan saya tulis dalam satu buku latihan. Tapi frust tak sempat nak abis buku tu dah hilang. Sedih jugak. Sebab saya dah plan baik punye. And ayah saya plak, memang suke menulis puisi. Ada satu buku die tulis tapi tak publish pon. Saje suke-suke isi masa lapang kan. Tapi mana tau bile saya kenal dengan Mak Long dapat publish puisi yang ayah saya buat. Dapatla sikit royalti kan. Mak long ni jugak dah banyak kali jadi juara pertandingan memasak. Teruja nok pandai gile masak plus kreatif cipta resepi sendiri. Terer kan. Nape saya tak mcm tu. Hahaha...


 

Tengokla mcam mana. Sume benda saya nak buat. At last habuk pon takda. Tu malas jadi Norfardilla Bt Mohd Fawzi tu. Hurm....


 

P/s : Terharu masa nak balik Mak Long cium pipi saya padahal semalam first time saya jumpe beliau. Terus teringat mak kat Ipoh....

Friday, October 01, 2010

Jamu atau jemu

2 comments

Orang kate makan jamu bagus.. btol ke????

Saya ni orang yang suke makan pil supplemen kononnya untuk kesihatan dalaman. Org ckp makan evening primrose. So saya pon beli la satu btol yang had stok 3 bulan. Tapi hampeh tak sampai sebulan saya makan. Berlambak lagi dalam btol tu.

Pastu teringin plak nak makan jamu. Makan jamu bagus. Tapi tak taula keberkesannya. Mula-mula takut nak makan jamu. Takut efek pada badan. Yela kalo makan jamu kan panas.

Yang membuatkan saya tibe-tibe termakan jamu nie sebab terkesima tgk pengasas jamu mak dara dalam Gadis Melayu. Badan bergetah babe walaupon umur die 66 tahun masa tu. Masih cergas, masih ramping. Rasenya ramai tahu sape pengasas jamu mak dara kan. Saya memang nak jadi mcm tu. Tgk badan sendiri mai ai umur baru 24 tahun tapi badan and tahap kesihatan megalahkan org yang nak masuk 40 tahun. Badan berangin sebijik mcm opah. Opsss...

Dalam slot tu Ibu Halimah (pengasas jamu mak dara) sempat bagi beberapa tips untuk kecantikan luaran dan dalaman. Sape-sape yang tgk mesti tahu kan. Erm antara tips yang dikongsi beliau:
  • Bangun tido jangan mengeliat. Tadah tangan bace selawat nabi and raup pada muke
  • Bangun tido berlari setempat sampai berpeluh. Berpeluhkan baik tuk kesihatan. So pasni kene bangun awal sikitla kan sebab nak kene berlari setempat plak. Hehe
  • Pastu buat senaman twist untuk rampingkan pinggang
  • Pastu die ckp mude-mude ni kene amalkan makan jamu untuk kesihatan dalaman wanita. Owh patutla masih cntik jelita walaupon dah umur 66 tahun. Makn jamu rupanya...
  • Lagi satu masa nak mandi, sebelum nak basahkan badan, basuh muke dulu dengan selawat nabi. Supaya raut muke berseri. Tak payah membazir minum innershine or collagen. Ahaks...
Ni mungkin baru skit tips yang diamalkan. Saya ni jenis cepat terpengaruh. Huhu so lepas tu sibuk search jamu mana yang ok. Dah jumpe pon. Mama (akak yang perkenal jamu pada saya), kalo belum kawin try Putri Binari. Jamu ni antara yang paling bagus. So saya pon try la..kalo dah kawin nak try jamu mak dara plak. Bole kencang babe...

And now saya mengamalkan jamu putri binari and diharap tak separuh jalan la ye. Huhu so far badan saya boleh terima and takda simptom yang pelik. Harap-harapnya saya bole jadi mcm Ibu Halimah. Huhu bajet sungguh kan...




P/s: ada sape-sape lagi yang nak suggest jamu pasal saya..hihi

Disable Right Click